Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα «Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας»συνοριακα

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 28 Αυγούστου οι 4ήμερες επετειακές εκδηλώσεις «Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας», που για πρώτη φορά έγιναν στον Πόρο.

Τα «Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας», αποτελούν πλέον θεσμό για τον Πόρο, που έχει ως στόχο να αναδείξει τα ιστορικά γεγονότα 1828, όπου ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας διαπραγματεύτηκε με τις διπλωματικές αποστολές των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, τη χάραξη των πρώτων συνόρων του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.

Οι εκδηλώσεις των «Συνοριακών» ήρθαν για να αποκαταστήσουν την σπουδαιότητα του Πόρου, στην νεότερη Ελληνική ιστορία και ταυτόχρονα να γίνουν πεδίο προβληματισμού και διαλόγου.

Όπως ανέφερε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, συνήθως οι κατά τόπους επετειακές εκδηλώσεις στην Ελλάδα, αφορούν σημαντικές στρατιωτικές μάχες όπου η έκβαση των οποίων, άλλαξε – σε κάποιο βαθμό- το ρου της Ελληνικής ιστορίας.

Κι εδώ έγκειται η μοναδικότητα των «Συνοριακών». Το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιούνται σε έναν τόπο, εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που έχουν ως στόχο να αναδείξουν και να προβάλουν την πρώτη διπλωματική μάχη της νεότερης Ελλάδας, σε μια περίοδο κατά την οποία κυβερνούσε ο χαρισματικός Ιωάννης Καποδίστριας, δεν θα πρέπει να θεωρείται αμελητέο.

Κατά τη γνώμη μας, με την ιστορική εμπλοκή των «μεγάλων δυνάμεων» της εποχής (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία), ο εορτασμός των «Συνοριακών», αποκτά – κατά κάποιον τρόπο- κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, ο οποίος ανοίγει τον ορίζοντα για εξωστρεφείς εορτασμούς με διεθνές ενδιαφέρον.

Τέλος, με δεδομένο το γεγονός ότι διανύουμε μια ενδιαφέρουσα περίοδο γεωπολιτικών εξελίξεων, έρχεται ο Πόρος να τιμήσει το σπουδαίο έργο, που άφησε πίσω του ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας και αφορούσε τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Προφανώς, οι φετινές εκδηλώσεις αποτελούν τον λεγόμενο «πιλότο» εκείνων που θα ακολουθήσουν. Ωστόσο, η ιστορική τους υπόσταση και η γενική ιδέα (concept) χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη λεπτότητα, που αφήνει περιθώρια για μια παγκοσμίου φήμης εκδήλωση που – πέρα από τον Πολιτισμό – θα έχει ως επίκεντρο την διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις, σε καιρούς ιδιαιτέρως χαλεπούς.

Το PorosNews παρακολούθησε και κατέγραψε τις όμορφες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των «Συνοριακών της Νεότερης Ελλάδας» με πλούσιο φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό το οποίο επεξεργαζόμαστε και θα σας το παρουσιάσουμε τις επόμενες ώρες.

 

 
Σχολιάστε