Οι τρείς επιλογές των τοπικών κοινωνιώνΌπως έχει οδηγηθεί το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο και εφόσον δεν μπορεί να δοθεί μια πολιτική λύση, οι τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν στην ΚΥΑ για τις υδατοκαλλιέργειες, έχουν τρείς επιλογές. Τις συνεχιζόμενες πιέσεις μέσα από τον πολιτικό στίβο, τις δυναμικές κινητοποιήσεις και τις νομικές ενέργειές για την προάσπιση των συμφερόντων τους.
Με εξαίρεση έναν ή δύο ανθρώπους στον Πόρο, οι οποίοι επιχειρηματολογούν ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας ΠΟΑΥ στο νησί, είτε από προσωπικό οικονομικό συμφέρον, είτε από πολιτική εμπάθεια εναντίον του Γιάννη Δημητριάδη, ο οποίος πρωτοστατεί, δεν έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα ένα επιχείρημα ικανό για να μας πείσει για το όφελος των κατοίκων, μέσα από την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο και την προοπτική βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, πάνω σε κοινωνικές και οικονομικές βάσεις.
Δεν έχουμε ακούσει ένα επιχείρημα ικανό να μας πείσει, για ποιο λόγο θα πρέπει να θυσιάσουμε έστω και ένα στρέμμα από τις θάλασσες και τις ακτές μας, για τα κέρδη κάποιων τρίτων.
Από την άλλη, η δημοτική παράταξη του Δημήτρη Στρατηγού με εξαίρεση τον Πρόεδρο της Ε.Τ.Α.Π. Δημήτρη Συξέρη, ανάλαβε την ευθύνη να οδηγήσει τον τόπο σε στρατηγικές επιλογές, που απ’ ότι φαίνεται, δεν τις εγκρίνει στο σύνολο της η τοπική κοινωνία. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα, λειτουργώντας παρασκηνιακά και χωρίς διαφάνεια, δεν έχει δώσει πειστικές εξηγήσεις για αυτές τις επιλογές που προβλέπεται να αλλάξουν τον Πόρο, ενώ επιχειρεί συστηματικά να υποβαθμίσει το θέμα, ή ακόμα και να μας φέρει ενώπιων τετελεσμένων γεγονότων.
Τελικά ο δήμαρχος μέχρι σήμερα, μάλλον έχει καταφέρει να κάνει το ακριβώς αντίθετο. Μέχρι πριν λίγο καιρό και για αρκετούς μήνες, επιχειρηματολογούσε άριστα υπέρ της τουριστικής ανάπτυξης και τις πολιτιστικής ταυτότητας του Πόρου, εισπράττοντας τις επευφημίες των δημοτών του, δίνοντας την εντύπωση πως οι Ποριώτες, έχουν ένα κοινό όραμα για τον τόπο τους, ικανό να διαφυλάξει την πολιτιστική και οικονομική κληρονομιά πάνω στην οποία βασίστηκε ο πλούτος και η ευημερία των κατοίκων.
Πάνω απ’ όλα όμως, ένα όραμα ικανό να διαφυλάξει τον φυσικό πλούτο του νησιού και την οικολογική ισορροπία. Δυο στοιχεία από τα οποία μαγεύεται όποιος επισκέπτεται τον ευλογημένο αυτόν τόπο.
Σίγουρα για να πειστούν οι πολίτες για το αντίθετο – για το όραμα δηλαδή των εταιριών και τα κέρδη που θα έχει ο τόπος και η χώρα – θα πρέπει να ενημερωθούν. Μια – κατ’ επανάληψη υποσχόμενη – ημερίδα θα εμπλούτιζε αυτό τον διάλογο. Κάποιες μετρήσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, θα έκαναν το ίδιο. Μέχρι σήμερα οι εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας έχουν δηλώσει πως θα βοηθούσαν να συμβεί κάτι τέτοιο. Εμείς… ακόμη περιμένουμε για να προβάλουμε την αντίθετη άποψη…
Σήμερα, που οι πολιτικές πιέσεις από ψηλά, ναυάγησαν. Μια πανελλήνια συντονιστική επιτροπή από Δήμους και φορείς ακόμη αγωνίζεται. Ένα κομμάτι του αγώνα θα διαδραματιστεί και στις αίθουσες των δικαστηρίων. Και κάπου στο βάθος, σε όλα τα σημεία της Ελλάδας που θίγονται από την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, οι δυναμικές αντιδράσεις είναι στο πρόγραμμα.
Οφείλω να παραδεχτώ, ότι οι δυναμικές κινητοποιήσεις προς το παρόν, βρίσκουν πολλούς πολίτες αντίθετους είτε από πολιτική ορθότητα, είτε από έλλειψη εμπειρίας για τέτοιες μορφές αγώνα ή ακόμα κι από φιλειρηνικό συναίσθημα που τους αποτρέπει από δυναμικές διεκδικήσεις και συγκρούσεις με τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς. Στις μέρες που ζούμε όμως, ποτέ δεν ξέρεις πως θα αντιδράσει ο κόσμος.
Ωστόσο, πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι την δυσαρέσκεια ορισμένων, για την διεκδίκηση των πολιτών μέσα από την εφαρμογή του δικαίου. Τι φοβούνται άραγε κάποιοι από τις αποφάσεις των δικαστηρίων; Ιδού η ρόδος, ιδού και το πήδημα…
Μπάμπης Κανατσίδης
Comments (13)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Πάνος Θεοχάρης says:

  Μιας που είμαι ένας από τους 1-2 μοναδικούς ανθρώπους στον Πόρο που τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ΠΟΑΥ, να πω λίγα πραγματάκια.

  Δεν έχω κανένα οικονομικό συμφέρον από την ύπαρξη ή μη των ιχθυοκαλλιεργειών, δεν έχω κανένα πάρε δώσε μαζί τους, είτε οικονομικό, είτε άλλου τύπου, δεν δουλεύει σε ιχθυοκαλλιέργεια κανένας συγγενείς μου, ούτε καν φίλος μου.

  Ούτε έχω και κάποια πολιτική εμπάθεια με τον κ. Δημητριάδη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είμαι αντίθετος με τις απόψεις του και τον τρόπο του.

  Για να απαντήσω όμως με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αρθρογραφείτε κύριε Κανατσίδη, ελπίζω να μην έχετε και εσείς οικονομικό συμφέρον για τα άρθρα σας, ούτε και να τα γράφετε επειδή έχετε πολιτική συμπάθεια προς τον κ. Δημητριάδη.

  Είναι πολύ εύκολο έλλειψη επιχειρημάτων να κατηγορείτε τον άλλο ότι γράφει αυτά που γράφει είτε γιατί τα παίρνει, είτε γιατί έχει πολιτικές σκοπιμότητες. Προσέχετε όμως γιατί αυτό το επιχείρημα, παίρνει μπάλα όλες τις πλευρές, υποβιβάζει και τις δύο πλευρές, και όπως εύκολα εσείς λέτε ότι εν ολίγη “η άλλη άποψη τα παίρνει”, έτσι εύκολα κάποιοι θα πουν ότι τα παίρνετε και εσείς…

  Και μιας που μιλάμε για επιχειρηματολογία, έχω γράψει αρκετά, απάντησα με επιχειρήματα στις θέσεις και τις απόψεις της αντιπολίτευσης και των γραφώμενων σας. Απάντησα με επιχειρήματα γιατί η ύπαρξη ΠΟΑΥ είναι θετική για το νησί, και γιατί δεν προβλέπεται πουθενά ότι θα γεμίσουμε κλουβιά. Απάντηση επί της ουσίας σε όσα έγραψα δεν είδα όμως πουθενά.

  Αντίθετα διάβασα πολλές ανώνυμες προσβολές καθώς και ένα σωρός φωνές και γενικότητες. Είδα τις ίδιες και τις ίδιες κορώνες, την ίδια παραπληροφόρηση, την ίδια τρομοκράτηση του κόσμου.

  Όταν υπάρχουν επιχειρήματα ως απάντηση σε άλλα επιχειρήματα, τότε μπορεί να βγουν σοβαρά συμπεράσματα και να υπάρχει πολιτισμένος διάλογος. Ειδάλλως με την μείωση των συνομιλητών σας, συμπαρασύρεται και τον ίδιο τον εαυτό σας.

  Υ.Γ.: Κύριε Κανατσίδη, να σας πληροφορήσω ότι μιας και έχω ταχτεί ανοιχτά υπέρ των ΠΟΑΥ, έχω συζητήσει με αρκετό κόσμο για το θέμα, καθώς πολλοί έχουν έρθει σε επαφή μαζί μου ώστε να μάθουν γιατί έχω αντίθετη άποψη, ειδικά όσοι γνωρίζουν ότι δεν έχω κανένα παρεδώσε ή οικονομικό συμφέρον από αυτές. Μέσα από πολιτισμένο διάλογο σας πληροφορώ ότι οι συντριπτική τους πλειοψηφία νιώθει προδομένη από την παραπληροφόρηση που έχουν υποστεί, και ότι οι απόψεις τους είναι εντελώς διαφορετικές όταν έχουν πληρέστερη εικόνα του θέματος…

 2. χρηστος says:

  Κύριε Θεοχάρη μπορεί να μην είστε το ένα η το άλλο όπως αναφέρεστε παραπάνω
  Αλλά σας παρακαλώ κάντε καμία βόλτα από τα κλουβιά πάρτε και καμία μάσκα και εξερευνήστε τον βυθό κάτω από τα κλουβιά να δείτε ποσό όμορφος είναι και αν σας αρέσει αυτή η εικόνα πάρτε την οικογένεια σας αν έχετε και να πηγαίνετε εκεί για μπάνιο είναι απόλυτα καθαρά !!!!!

 3. Πάνος Θεοχάρης says:

  Αγαπητέ Χρήστο έχεις απόλυτο δίκιο.

  Τα κλουβιά είναι στο ίδιο σημείο 25 χρόνια, είναι απόλυτα αναμενόμενο ο βυθός από κάτω να είναι χάλια.

  Μέσα στο νομοσχέδιο αν θυμάμαι καλά προβλέπει ότι τα κλουβιά πρέπει να μετακινούνται ανά διαστήματα (νομίζω 5 έτη), ώστε να υπάρχει η αντίστοιχη “αγρανάπαυση”.

  Αυτό που λένε όλες οι μελέτες, είναι ότι μετά από περίοδο 6 μηνών υπάρχει σημαντική βελτίωση του βυθού και εντός 18 μηνών πλήρη αποκατάσταση, αρκεί βέβαια να έχει φύγει από πάνω το κλουβί. Όπως λένε οι μελέτες (δεν είμαι ούτε βιολόγος, ούτε περιβαλλοντολόγος, “τρώω αυτά που με ταΐζουν” οι επιστήμονες με πάντα έντονη κριτική διάθεση) οι επιπτώσεις στον βυθό δεν είναι πλέον από τις τροφές καθότι με τις τεχνολογικές εξελίξεις έχουν πολύ αργή κατακάθηση και προλαβαίνουν να καταναλωθούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τα ψάρια (καταλαβαίνεις πόσο πολύ συμφέρει αυτό τις εταιρείες), αλλά η επίπτωση είναι από τα απόβλητα των ψαριών τα οποία είναι ποιο “συμβατά” με το περιβάλλον (δεν θυμάμαι την ακριβή λέξη).

  Δυστυχώς η κεντρική διοίκηση δεν ασκεί έλεγχο στα ιχθυοτροφεία, και έτσι μένουν 25 χρόνια στο ίδιο σημείο, κανένας δεν ελέγχει τα νερά (παρά μόνο άμα ασχοληθεί το ίδιο το ιχθυοτροφείο), και όλα επαφίενται στην οικολογική συνείδηση και ορθή σκέψη των ιχθυοκαλλιεργειτών (γιατί βρώμικα νερά σημαίνει πρόβλημα στην παραγωγή και γι’ αυτούς).

  Και εδώ είναι το πλεονέκτημα της ΠΟΑΥ. Με την ίδρυση του φορέα διαχείρισης, φτιάχνονται κανόνες, δημιουργούνται διαδικασίες, και όλα αυτά με την χρηματοδότηση των ίδιων των ιχθυοκαλλιεργειών. Κοινώς περνάει ο έλεγχος από την Περιφέρεια που δεν έκανε τίποτα (παρά μόνο άμα φώναζε κανένας πολύ δυνατά), στον φορέα διαχείρισης που μπορεί να συμμετάσχει (κυρίως) ο Δήμος, στον οποίο έμμεσα ή άμεσα έχουμε εμείς οι πολίτες έλεγχο (κι ας μην μπούμε στην συζήτηση του ελέγχουμε ή όχι την τοπική αυτοδιοίκηση), χωρίς να επιβαρύνεται οικονομικά.

  Θα σε ενοχλούσε αν ήξερες ότι ο Δήμος μέσω του φορέα διαχείρισης, Χ φορές τον χρόνο εξετάζει την ποιότητα των νερών, ελέγχει την λειτουργία της παραγωγής της εταιρείας, ελέγχει την έκταση που καταλαμβάνουν, και το πόσο παράγουν ?

  Θα σε ενοχλούσε αν ήξερες ότι τον έλεγχο τον κάνει ο Πάνος, ο Χρήστος, ο Μπάμπης, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, συμπατριώτες σου, που τα παιδιά τους μεγαλώνουν δίπλα στα δικά σου, και όχι ο Χ άγνωστος από τον περιφέρεια που δεν ξέρεις στο τέλος αν βάζει το χέρι στο μέλι ή όχι ? (όχι ότι και εδώ δεν υπάρχει η περίπτωση, αλλά η διαπροσωπική σχέση το περιορίζει κατά πολύ).

  Αυτά όλα, περί ελέγχου, περί μελετών, τα αναφέρουν τα λινκ που έχει δημοσιεύσει ανά περιόδους τόσο το porosnews, όσο και στo site του ο Δημητριάδης. Το κακό είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς αρκούμαστε στην ενημέρωση της παραλίας, ότι μας πουν οι γνωστοί στο καφενείο και δεν καθόμαστε να διαβάσουμε λίγο παραπάνω, να μπορέσουμε να σχηματίσουμε άποψη από μόνοι μας.

  Στο ερώτημα αν θέλουμε καινούργιες ιχθυοκαλλιέργειες ή όχι, και εγώ στο όχι είμαι, όπως η συντριπτική πλειοψηφία του νησιού.

  Στο ερώτημα αν θέλουμε τις υπάρχουσες, το νησί είναι διχασμένο, πολλούς (αν όχι τους περισσότερους για μένα), δεν τους ενοχλούν, και δεν θέλουν να φύγουν.

  Στο ερώτημα όμως αν θέλουμε ΠΟΑΥ ή όχι, το όχι είναι τραγικά λάθος απάντηση, προϊόν έντονης παραπληροφόρησης, και τραγικής έλλειψης ενημέρωσης. Στην πραγματικότητα μας ρωτάνε αν θέλουμε να δουλεύουν οι ιχθυοκαλλιέργειες με κανόνες που θα τους ελέγχουμε εμείς οι ίδιοι, και εμείς απαντάμε όχι…

 4. χρηστος says:

  Κύριε Θεοχάρη οι μόνοι που θέλουν τα ιχθυοτροφεία στον πόρο έιναι οι 8 εργάτες ποριώτες και 25 πακιστανοί και αυτοί που ασχολούνται με τον αο πόρου γιατί μπήκε σπόνσορας η εταιρία όλος τυχαία
  Και το αν θέλουμε ΠΟΠΑΥ στον πόρο λέμε όχι στην καταστροφή του νησιού μας
  Γιατί είτε το θέλετε η όχι είναι μεγάλο πρόβλημα για το νησί μας και δεν μας πιθετε ότι είναι καλό για το νησί
  Γιατί όπου και αν τοποθετήθηκαν ιχθυοκαλλιέργειες καταστραφήκαν οι τόποι και αυτό με αποδείξεις σε όλη την Ελλάδα !!!!!!!!!!!!

 5. Babis Tsoukas says:

  Μία διαφορετική οπτική γωνία που θα πρέπει να έχει υπ’όψιν νομίζω ο καθένας από εμάς είναι ότι τα ιχθυοτροφεία στην ουσία, στην περίπτωση που λόγω χρηματηστηρίου περιέλθουν σε ξένη (αλλοδαπή) ιδιοκτησία ,τότε στην ουσία πρόκειται για παραχώρηση Εθνικής κυριαρχίας .Στα πλαίσια της πολιτικής περί αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να δούμε κατά πόσο είμαστε διαθετιμένοι να βλεπουμε ξένους να κάνουν κουμάντο στο μισό νησί μας. Και ας τηρούν τους περιβαλοντικούς όρους. Σε περίπτωση που την ΔΙΑΣ την αγοράσουν ξένοι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμμία εργασιακή ευαισθησία ως αναφορά το προσωπικό η τους μισθούς .Τώρα φυσικά εισέρχονται αρκετά χρήματα στην χώρα μέσω των εξαγωγών ,όταν όμως πουληθούν οι μονάδες σε αλλοδαπούς θα χάσουμε και τα χρήματα, διότι αυτά θα πηγαίνουν σε ξένες τράπεζες αλλά θα έχουμε χάσει και Εθνική κυριαρχία στα (χωράφια ) που θα ανήκουν στις υδατοκαλλιέργειες.
  Το θέμα των υδατοκαλλιεργειών είναι ένα πολύπλοκο και σύνθετο θέμα που είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετοπίζουμε με την δέουσα σοβαρότητα και όχι να ψηφίζουμε ΠΟΑΥ στο νησάκι μας σαν να μην τρέχει τίποτα με τόση ελαφρότητα και άνεση.

 6. Πάνος Θεοχάρης says:

  Δηλαδή ο Πόρος έχει καταστραφεί ?

  Και έχει καταστραφεί από τις ιχθυοκαλλιέργειες ?

  Πάνω από 25 χρόνια έχουμε ιχθυοκαλλιέργειες στο νησί, και τις είχαμε ξεχάσει μέχρι που εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή ο κ. Δημητριάδης.

  Θα ήθελα πολύ όχι να μου το αποδείξεις αλλά τουλάχιστον να μου το αναλύσεις….

  Και επειδή ο Πόρος δεν έχει καταστραφεί (ακόμα), και τα δεινά του ουδεμία σχέση δεν έχουν με τις ιχθυοκαλλιέργειες (εξαιρουμένου του χρόνου που σπαταλάμε πλέον γι’ αυτές και τον διχασμό που μας έφερε η αντιπολίτευση), ας ξαναγυρίσουμε στο θέμα.

  Δεν είναι 8 Ποριότες και 25 Πακιστανοί.

  Παραπάνω από τους μισούς εκεί είναι Έλληνες, πάνω από 20 άτομα. Και έχουν οικογένειες, που ψωνίζουν στον Πόρο, όπως και οι Πακιστανοί που αναφέρεις.

  Και δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι εκεί, είναι και διάφοροι άλλοι κλάδοι που τρώνε ψωμάκι από εκεί, όπως τα ferry boats, διάφοροι προμηθευτές, κλπ.

  Και δεν είναι μόνο όσοι έχουν και παρεδώσε με αυτούς, αλλά και όσοι παίρνουμε κάτι από το κράτος, καθότι η δραστηριότητα τους είναι κατά 80% εξαγωγική, κοινώς δεν ανακυκλώνουν τα λεφτά της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά εισάγουν πλούτο, φέρνουν ζεστό χρήμα στην χώρα μας, που δεν το χρωστάμε πουθενά. Για μένα από μακροοικονομικής άποψης, τα λεφτά που φέρνουν οι ιχθυοκαλλιέργειες στον Πόρο είναι πολύ σημαντικότερα και αξίζουν πολύ περισσότερα από αυτά που φέρνει ο τουρισμός στο νησί, καθότι δυστυχώς ο Πόρος έχει καταλήξει να έχει σε συντριπτική πλειοψηφία εσωτερικό τουρισμό, και στην ουσία δεν παράγει αλλά ανακυκλώνει και αυτός τα λεφτά.

  Θα ήθελα αποδείξεις, θα ήθελα στοιχεία, θα ήθελα επιχειρήματα.

  Αλλά και πάλι το θέμα δεν είναι η προσφορά τους στο νησί και στην καταρρέουσα Ελληνική Οικονομία.

  Πουθενά αγαπητέ Χρήστο δεν είδα να σχολιάζεις την ΠΟΑΥ (αν και το ποπάυ αν το έγραψες επίτηδες είναι πετυχημένο), δεν θέλεις τις ιχθυοκαλλιέργειες, οκ,δικαίωμα σου και μάλιστα απόλυτα σεβαστό. Αλλά η συζήτηση δεν είναι θέλουμε δεν θέλουμε τις ιχθυοκαλλιέργειες, αυτές υπάρχουν και δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να τις διώξουμε, το θέμα της συζήτησης των ημερών είναι η ΠΟΑΥ, τα θετικά της και τα αρνητικά της.

  Σε γενικές γραμμές πέραν της εκστρατείας παραπληροφόρησης και τρομοκράτησης της αντιπολίτευσης και τον προσκείμενων ΜΜΕ της, πλην εμού, δεν βλέπω κανέναν να μιλάει στην ουσία για το τι είναι ΠΟΑΥ, τι θα επιφέρει, που θα βοηθήσει, και που θα ζημιώσει…..

 7. χρηστος says:

  Εάν νομίζεις ότι μπορείς να μας πείσεις ότι είναι όμορφο για το νησί μας τα εκατοντάδες κλούβια που μας κατσικοσανε με όλα τους τα παραλειπόμενα κάνεις λάθος δεν θα πάρουμε όσο για το ότι τα ιχθυοτροφεία είναι καλύτερα από τον τουρισμό τι να πω
  Εκπλήσσομαι !!!
  Έχεις αναρωτηθεί άραγε πόσες οικογένειες ζουν από τον τουρισμό στον πόρο ?

 8. Πάνος Θεοχάρης says:

  Αγαπητέ Χρήστο,
  Μην πιάνεσαι από τις λέξεις και χάνεις το δάσος.
  Ναι για τον Πόρο ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικότερος από τις ιχθυοκαλλιέργειες, για την Ελληνική οικονομία όμως ο τουρισμός του Πόρου καθότι είναι στην συντριπτική πλειοψηφία του εσωτερικός τουρισμός, δεν προσφέρει πολλά πράγματα.
  Για την τοπική κοινωνία ισχύει το αντίθετο, ο τουρισμός όπως αναφέρεις είναι σημαντικότερος από τις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά από την μια ο τουρισμός στο νησί μας φθίνει, και από την άλλη αυτή η λογική έφερε την χώρα μας στο χείλος του γκρεμού, όταν τα συμφέροντα των ομάδων ήταν δυνατότερα από τα συμφέροντα του συνόλου. Ετσι και εδώ, το στενό συμφέρον της τοπικής κοινωνίας είναι μεγαλύτερο από το συνολικό συμφέρον την εθνικής οικονομίας. Όμως εγώ πιστεύω ότι μπορούν να συνυπάρξουν και τόσα χρόνια ΣΥΝΥΠΗΡΧΑΝ μια χαρά.
  .
  Οι ιχθυοκαλλιέργειες σε καμία περίπτωση δεν ενοχλούν την τουριστική πορεία του νησιού μας. Αλλού είναι τα προβλήματα μας, και δεν ασχολούμαστε με αυτά.
  .
  Αγαπητέ κύριε Τσούκα,
  .
  Καταρχάς να σας πω ότι χαίρομαι ιδιαιτέρως που συνομιλώ μαζί σας με ονοματεπώνυμο.
  .
  Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με την οπτική γωνία που παραθέτεται.
  .
  Η παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας είναι της μόδας ως έκφραση τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ειδικά στην περίπτωση αυτή.
  .
  Όταν ένας αλλοδαπός αγοράζει ένα σπίτι, αυτό δεν σημαίνει ότι πουλήσαμε ένα κομμάτι της χώρας μας, και στο κομμάτι αυτό ισχύουν οι νόμοι της χώρας του αγοραστή. Εξακολουθούν να ισχύουν οι Ελληνικοί νόμοι και να πληρώνει φόρους στην εφορία. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις. Όταν μια εταιρεία αγοράζει μια επιχείρηση στην Ελλάδα, εξακολουθούν και ισχύουν οι Ελληνικοί Νόμοι, αποδίδει ΦΠΑ στο Ελληνικό κράτος, πληρώνει φόρους στο Ελληνικό κράτος, πληρώνει ασφαλιστικές κρατήσεις στα Ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, πληρώνει μισθούς σε εργαζόμενους που ζουν στην Ελλάδα, και καταναλώνουν στην Ελλάδα (παρότι ναι, είναι εθνικά προτιμότερο να δουλεύουν Έλληνες αντί για αλλοδαποί για πολλούς λόγους).
  .
  Το 2010 οι Ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες είχαν εξαγωγές 460 εκατομμύρια ευρώ, με μέση τιμή πώλησης στα 5.5€ το κιλό, και μέσο κόστος τα 4.5€ το κιλό. Χονδρικά αυτό σημαίνει ότι το 82% είναι το κόστος, συν τους φόρους, το 85% των πωλήσεων παρέμεινε στην Ελλάδα. Στα έξοδα είναι κυρίως μισθοδοσία, τροφές και γόνος, τα οποία είναι όλα Ελληνικά.
  .
  Ακόμα και ξένοι να τις αγοράσουν, περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ θα εξακολουθήσουν να είναι κέρδος για την Ελληνική οικονομία.
  .
  Τα νούμερα που παραθέτω είναι από το σημερινό Βήμα της Κυριακής, Σελ 40, (Επιχειρήσεις σελίδα 8), όπου έχει ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις ιχθυοκαλλιέργειες και τις ΠΟΑΥ.

 9. Manos P. says:

  Διαφωνώ κάθετα με τον Θεοχάρη. Η σύμμικτη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα δεν θα ευνοήσει ένα μικρό νησί σαν τον Πόρο.
  Αν επιτρέψουμε την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών στο νησί, θα βάλουμε τέλος σε κάθε προοπτική ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος.
  Δεν χρειάζονται διπλώματα για να το αντιληφθεί κάποιος αυτό.
  Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Μπορεί ο τουρισμός να φθίνει στην περιοχή, για πιο λόγο όμως να έρθουμε εμείς οι ίδιοι και να του δώσουμε τη χαριστική βολή υπονομεύοντας τους ίδιους μας τους εαυτούς και το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας.
  Η νεοφιλελεύθερη προσέγγιση του Θεοχάρη, έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν και έχει αποδειχθεί ότι οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι είναι οι μεγαλομέτοχοι των εταιριών.
  Και ναι… αυτή η λογική έφερε την χώρα μας στο χείλος του γκρεμού, όταν τα συμφέροντα των ομάδων ήταν δυνατότερα από τα συμφέροντα του συνόλου.
  Και ναι… θα πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών για το καλό της χώρας, αλλά αυτή θα πρέπει να γίνει κάτω από το πρίσμα ενός στρατηγικού σχεδίου, έτσι ώστε να μην υπονονομεύει άλλες αναπτυξιακές προοπτικές.
  Δόξα τω θεώ η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη και καθημερινά νέες τεχνολογίες αναπτύσσονται στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών.
  Γι αυτό οι απόψεις για το θέμα θα πρέπει να διατυπώνονται με αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα τη στρατηγική προσέγγιση κι όχι απαραίτητα το οικονομικό όφελος κάποιων ιδιωτών, που δυστυχώς ούτε τη χώρα πονάνε, ούτε τον τόπο.
  Πονάνε μοναχά την τσέπη τους…
  Πάρτο αλλιώς Θεοχάρη…

 10. χρηστος says:

  Κύριε Θεοχάρη και πάλι δεν μας πείθετε μας αραδιάσατε ένα κατεβατό με κέρδη ανά κιλά ανά ειξαγωγή και ποσό τελικά βγάζει και το κράτος καλό θα ήταν να μας βγάζατε και για τον τουρισμό
  Ποσά βγάζουν και ποσό κάνουν τα ενοικιαζόμενα σπίτια τα ξενοδοχεια τα μανάβικα τα περίπτερα οι ταβέρνες τα μπαρ οι καφετέριες και όλα γενικός στον πόρο αλλά μάλλον δεν έχετε ιδέα
  Καλό θα ήταν να είχαμε και τα δυο αλλά μάλλον μόνο το ένα σας ενδιαφέρει και μην μου Πίτε ότι δεν έχετε συμφέρον δεν γίνετε τέτοια πρεμούρα για τις ιχθυοκαλλιέργειες
  Όπως λέει και ο Μάνος ρ πάρτο αλλιώς!!!!

 11. Έλενα. says:

  Τι συνεισφέρει ο τουρισμός στην Ελληνική οικονομία:
  Για το 2010:
  746.000 θέσεις εργασίας – 18% της συνολικής απασχόλησης – χώρια ο κύκλος εργασιών από τον οποίο επωφελούμαστε όλοι. Ο τουρισμός είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας.
  Η Συνολική οικονομική επίδραση στην χώρα (πάλι για το 2010) ξεπερνάει τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ.
  Μια αύξηση 10% του τουρισμού θα δημιουργήσει 80.000 νέες θέσεις εργασίας.
  Ο τουρισμός είναι ο γίγαντας για την Ελληνική οικονομία και για αυτό δεν χρειάζονται αποδείξεις, στοιχεία και επιχειρήματα – εκτός αν είσαι από άλλο πλανήτη.
  Και ο Πόρος… αχ ο όμορφος Πόρος….
  Δεν είμαι από το νησί σας αλλά το επισκέπτομαι κάθε καλοκαίρι. Φέτος έμαθα για αυτό το χωροταξικό σχέδιο που θα αλλάξει τον τουριστικό χαρακτήρα του νησιού και θα επιβαρύνει το περιβάλλον… σας ικετεύω… μη το επιτρέψετε…

 12. τεο says:

  πεστους θεοχαρη και αλλα!!!!καλα τα λες!!

 13. χρηστος says:

  Ανοήμονες βιούσι ού τερπόμενοι βιούν.

  Δημόκριτος, 470-370 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

Σχολιάστε