Οι ευκάλυπτοι του Πόρου, τα καυσόξυλα και η κοινωνική πολιτικήΟ φετινός χειμώνας έχει χαρακτηριστεί, μεταξύ άλλων, ο χειμώνας της ξυλόσομπας και του τζακιού.
Μάλιστα στην Αθήνα πριν από μερικές μέρες – με αφορμή το νέφος που δημιουργήθηκε- ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωση του επισήμανε τους κινδύνους για την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και των χρονίως πασχόντων.
Ευτυχώς στην επαρχία, σε αντίθεση με την Αθήνα, τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα σε ότι αφορά τους ρύπους από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες.

Τα τζάκια και οι λέβητες με καυσόξυλα καθώς και οι ξυλόσομπες, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί ή και απαγορευθεί, αποτελούν και πάλι μια νέα πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης που θέτει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην απαγορευμένη ζώνη για την τσέπη όλο και περισσότερων πολιτών.
Ωστόσο η κρίση, έχει επηρεάσει και την αγορά των καυσόξυλων. Το περασμένο Σεπτέμβριο έγινε γνωστό πως η οικονομική κρίση έχει «παγώσει» τα κονδύλια για υλοτομία, με αποτέλεσμα να γίνονται μεγάλες εισαγωγές ξυλείας, κυρίως από τη γειτονική Βουλγαρία.
Την ίδια ώρα, δεν λείπουν και οι επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται από τώρα την ζήτηση ανεβάζοντας δραστικά τις τιμές, μέχρι και στο διπλάσιο.
Αποτέλεσμα, οι δοκιμαζόμενοι συμπολίτες μας να δυσκολεύονται να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Ευτυχώς, μέχρι σήμερα – με εξαίρεση μερικές μέρες – ο χειμώνας δεν είναι ιδιαίτερα βαρύς.
Στον Πόρο, τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για τους ευκαλύπτους που κόπηκαν από την δημοτική αρχή και για το τι έγινε με όλα αυτά τα κούτσουρα που μαζεύτηκαν.
Διαβάζουμε το ακόλουθο καυστικό σχόλιο από το έντυπο της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας Πόρου «Αλλαγή Πορείας»:

«Ποια οικονομική κρίση, ποιες περικοπές, ποια έλλειψη προσωπικού, τη οποία επικαλείται η δημοτική για να δικαιολογήσει κάτι… ασήμαντα θέματα, όπως τη βρώμα των κοινόχρηστων χώρων! Όταν πρόκειται για μια σοβαρή ανάγκη του τόπου, τότε ολόκληρος ο δημοτικός μηχανισμός βρίσκεται στις για να την καλύψει!
Μια τέτοια ήταν η ανάγκη να καλλωπιστούν (λίγο πριν πιάσουν τα κρύα) οι ευκάλυπτοι του Πόρου. Ανάγκη ιδιαίτερα σοβαρή, αφού συνδυάζει την οικολογική ευαισθησία των υπευθύνων, την πρόληψη μη σπάσει κανά κλαρί και τραυματιστεί κανείς, αλλά και την πρόνοια να μπορούμε να κάνουμε ηλιοθεραπεία χωρίς εμπόδια το καλοκαίρι.
Η δημοτική αρχή είναι μάλιστα τόσο μπροστά που σκέφτηκε να φωνάξει και τους φίλους της να καθαρίσουν τους δρόμους από τα κλαριά και να τα κάψουν στα τζάκια τους.
Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν σε όσους σκέφτηκαν την επιχείρηση αυτή και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους εξαφάνισαν τα ξύλα για το κοινό καλό.
Με τις υγείες σας!»

Παρόμοια καταγγελία διαβάσαμε και στην KOUTOUZIS NEWS , στα νέα του Δεκεμβρίου, για ένα πεύκο που κόπηκε στο ΚΕ Πόρος. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε:

«Ο άνθρωπος που το φύτεψε μπορεί και να μην ζει πια, γιατί μιλάμε για ένα δέντρο πάνω από 60 χρόνων ,που σε μερικά λεπτά χάθηκε. Αλήθεια με τι καρδιά αυτός ο άνθρωπος το έκοψε, με τι καρδιά κάποιος άλλος αποφάσισε και διέταξε να κοπεί. Για ποιο λόγο; με ποιο σκοπό ; άραγε που κατέληξε το πεύκο σε ποιο τζάκι, σε πια ξυλόσομπα ; Όλα τα άλλα ξύλα από τα υπόλοιπα δέντρα τι έγιναν.
Αφιλοκερδώς αποφασίστηκε, αφιλοκερδώς κόπηκε, αφιλοκερδώς μοιράστηκε και που; Ερωτήματα αναπάντητα. Κύριε Διοικητά το γνωρίζεται ;……. εσείς τι λέτε; Ο κ. Δασάρχης ενέκρινε την κοπή;…… το γνωρίζει;…θα το μάθει; και σε ποιες ενέργειες θα προβεί; Ξέρω ότι απαγορεύεται κάθε κοπή δέντρου χωρίς ειδική άδεια απο Δασαρχείο.
Δεν μιλάμε για κλάδεμα σε λογικά πλαίσια.. μιλάμε για κοπή. Η μόνη υπηρεσία που μπορεί να κόψει δέντρο χωρίς ουσιαστικά άδεια, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ αν το δέντρο είναι πιθανό να προκαλέσει ζημιά (πχ. καμμένο ή έχει γείρει έντονα απο αέρα) είναι η Πυροσβεστική. Πόσο μάλλον να κοπεί άνευ λόγου και αιτίας. Επειδή έτσι αποφασίσθηκε και διατάχθηκε..»

Διαβάζοντας τα δύο παραπάνω σχόλια, συμπεραίνουμε ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που ενοχλήθηκαν με τις «δράσεις υλοτομίας» που έλαβαν χώρα στο νησί.
Δεν είναι λίγοι και αυτοί που αναρωτιούνται για το που πήγαν αυτά τα καυσόξυλα.
Φυσικά δεν περιμένουμε απαντήσεις μια και τα… πειστήρια, θα γίνουν… στάχτη, αργά ή γρήγορα.
Θα συμβουλεύαμε πάντως τον Δήμο, πως η κοπή των ευκαλύπτων θα αποτελούσε και κοινωνικό έργο, αν όλη αυτή η ξυλεία θα διανεμόταν δωρεάν σε συντοπίτες μας που την έχουν ανάγκη, όπως έγινε στους δήμους Αλοννήσου και Αποκορώνου Χανίων.
Λέμε τώρα εμείς…
Μ. Κανατσίδης
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ΠΑΚΩΜΟ says:

    Δεν γνωρίζω τι απέγιναν τα κλαδιά από το κλάδεμα των συγκεκριμένων ευκαλύπτων.Θα ήθελα όμως να υπενθυμίσω στον αρμόδιο του Δήμου ότι θα πρέπει κάποιος να φροντίσει για το κλάδεμα των ευκαλύπτων της παραλίας του Ασκελιού οι οποίοι έχουν να κλαδευτούν πρίν από το 2006.Ειδικότερα αυτός ο οποίος ευρίσκεται δίπλα από το περίπτερο ο οποίος δεν έχει κλαδευτεί από τότε που τοποθετήθηκε το περίπτερο.

Σχολιάστε