Οι δυο πολιτικές και… η ώρα της κάλπης…Απο το περιοδικό Saronic Magazine
Οι φετινές δημοτικές εκλογές στον Πόρο είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες των τελευταίων δεκαετιών. Ο λόγος είναι διπλός. Αφενός γιατί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το αποτέλεσμα δεν μπορεί να θεωρηθεί προδιαγεγραμμένο και αφετέρου επειδή συγκρούονται δυο εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές λογικές, οι οποίες γίνονται προφανείς στην προεκλογική περίοδο.
Αν προσπαθούσαμε να τυποποιήσουμε το είδος της σύγκρουσης, θα λέγαμε ότι πρόκειται για μία τυπική σύγκρουση μεταξύ του κατεστημένου και της μερίδας της κοινωνίας που βρίσκεται «έξω από τα πράγματα». Σε κάθε τέτοια σύγκρουση, αυτός που έχει την εξουσία έχει μια εύλογη αβάντα από την αξιοποίηση πελατειακών μηχανισμών προς όφελός του. Αρκεί αυτό για να τον κάνει να κερδίσει; Όχι. Προϋπόθεση είναι να έχει μοιράσει καλά την πίτα κατά την διάρκεια της εξουσίας του. Αν δεν το έχει κάνει, τότε αυτοί που βρίσκονται «στην απ’ έξω» είναι περισσότεροι και τον περιμένουν στη γωνία. Αν δεν έχει να επιδείξει και σοβαρό έργο, τότε ακόμα χειρότερα.
Ωστόσο δεν είναι αυτός ο πιο καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει το νικητή. Το κρισιμότερο σημείο είναι ποια πολιτική λογική θα επιβραβεύσει η κοινωνία. Και ο λόγος που κάνει τόσο ενδιαφέρουσες τις φετινές εκλογές στον Πόρο, είναι το χάσμα πολιτικής λογικής μεταξύ των δύο κυριότερων διεκδικητών. Από την μια, η παραδοσιακή λογική των εξυπηρετήσεων, των πιέσεων, των ανταλλαγμάτων, της οικογενειακής ψήφου, ακόμα και της λασπολογίας και από την άλλη μία νέα φιλοσοφία ήπιας προεκλογικής εκστρατείας, «που δεν σηκώνει το γάντι» και δεν επικεντρώνεται στην κριτική του χθες, αλλά στην πρόταση για το αύριο. Είναι έτοιμη μια παραδοσιακή κοινωνία σαν του Πόρου να αποδεχθεί μια τόσο προοδευτική αντιμετώπιση των πραγμάτων ή θα προτιμήσει τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις με τις οποίες είναι πιο εξοικειωμένη; Δεν μένει παρά να περιμένουμε την κάλπη της 7ης Νοεμβρίου.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το «πείραμα» αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν case study σε πανεπιστήμιο.

(σ.σ Το άθρο γράφτηκε πριν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητα του ο κ. Πάνου)
Σχολιάστε