Οι γενναίες αποφάσεις απαιτούν γενναίους ανθρώπουςΗ αποφασιστικότητα ενός δημάρχου και το ιδιότυπο «ή ταν ή επί τας» που εξέφρασε, προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του, έγινε αφορμή να αντιμετωπιστεί ένα σοβαρό πρόβλημα της Αργολίδας.
Αναφέρομαι φυσικά στον δήμαρχο Ερμιονίδας Δημήτρη Καμιζή, ο οποίος πριν μια εβδομάδα, υπέβαλε την παραίτηση του προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, με αφορμή το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί στο σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Ερμιονίδας, από το απόγευμα της Δευτέρας 16 Ιουλίου έχει ξεκινήσει η μεταφορά των δεμάτων προς την Αθήνα με τριαξονικά φορτηγά και με έξοδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο δήμαρχος της Ερμιονίδας, με την επιλογή του να «παίξει το χαρτί» της παραίτησης, εκτός από την πρόσκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος του Δήμου του, κατάφερε να κερδίσει και το σεβασμό των υπόλοιπων δημάρχων της Πελοποννήσου, που έσπευσαν να εκφράσουν την συμπαράσταση τους, με κοινό ψήφισμα.
Ο κ. Καμιζής είχε ξεκαθαρίσει ότι παραίτησή του δεν ήταν παραίτηση αδυναμίας, αλλά μία ύστατη προσπάθεια για κινητοποίηση της Περιφέρειας και κάθε άλλης δημόσιας αρχής, ώστε να βρεθεί λύση εν μέσω της τουριστικής περιόδου.
Μάλιστα, αυτή η απόφαση του Δημάρχου, προκάλεσε τριγμούς στην παράταξη του και την ανεξαρτητοποίηση του δημοτικού σύμβουλου κ. Α. Τζανή, ο οποίος έκανε λόγο για “ριψασπίδες” και “τραγελαφικά πράγματα” που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, κατακρίνοντας τον κ. Καμιζή για την αιφνίδια επιλογή του να υποβάλλει παραίτηση.
Χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε το παρασκήνιο στον γειτονικό Δήμο, βλέπουμε πως ο Δήμαρχος δικαιώθηκε εκ των πραγμάτων, αφού ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κος Α. Αποστολόπουλος, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του και η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέλαβε με έξοδα της, την μεταφορά των απορριμμάτων, στην Αθήνα.
Η κίνηση του Δημάρχου Ερμιονίδας, φαίνεται πως ενέπνευσε και τους Δημάρχους ολόκληρης της Ελλάδας, που στη χθεσινή συνάντηση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, έθεσαν τις «κόκκινες γραμμές» τους, για τις περικοπές χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προαναγγέλλοντας μαζικές παραιτήσεις το φθινόπωρο(!)
Όλα όσα προαναφέρονται, έρχονται να μας θυμίσουν το δικό μας «χαρτί της παραίτησης», στην υπόθεση της ΠΟΑΥ. Τότε που ο Δήμος Πόρου, είχε αποφασίσει ομόφωνα να παραιτηθεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, μαζί με τον Δήμαρχο, σε περίπτωση που ο Πόρος, δεν θα εξαιρούνταν από το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών.
Οι γενναίες αποφάσεις, ωστόσο, απαιτούν αποφασιστικούς και γενναίους ανθρώπους για να τις εφαρμόσουν, με αποτέλεσμα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Πόρου, να μείνει στα χαρτιά και ο κ. Στρατηγός, να περάσει στην ιστορία ως ο δήμαρχος που δεν επέδειξε το απαραίτητο πολιτικό ανάστημα, που απαιτεί μια τόσο γενναία απόφαση.
Ποτέ δεν θα μάθουμε τι θα γινόταν στην περίπτωση της παραίτησης, σύσσωμης της δημοτικής αρχής.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια μεγάλη ευκαιρία πίεσης για την επίτευξη ενός στόχου, χάθηκε στα θολά νερά μιας αναποτελεσματικής δημοτικής αρχής.
M. Κανατσίδης
Σχολιάστε