Να δώσουµε ευκαιρίεςkaikasΓράφει ο Γιώργος Καϊκας* –

“Ηλίθιος είναι κάποιος που κάνει δύο φορές το ίδιο πείραµα και περιµένει διαφορετικά αποτελέσµατα”. Αυτή η φράση ανήκει στον Άλµπερτ Αϊνστάιν. 

Πόσο αυτονόητη ακούγεται αυτή η φράση. Κι όµως, ακόµη και τώρα κάποιοι δυσκολεύονται να την κατανοήσουν. Ή καλύτερα, αρνούνται να την παραδεχτούν.

Αναφαίροµαι στα πολιτικά δρώµενα αυτού του τόπου και την ψευδαίσθηση που είχαν ορισµένοι πως τα πράγµατα θα βελτιώνονταν. Είναι όµως δυνατόν να διορθώσουν την κατάσταση και να επιλύσουν τα προβλήµατα αυτοί που τα δηµιούργησαν;

Καλούµε, µε την ψήφο µας, πολιτικούς που έχουν δοκιµαστεί και εκ του αποτελέσµατος έχουν αποτύχει, να δώσουν λύσεις;

Εκείνοι είναι που έχουν το µεγαλύτερο µερίδιο ευθύνης για την υπάρχουσα τραγική κατάσταση και εµείς τους συντηρούµε και τους φέρνουµε στο προσκήνιο ξανά και ξανά. Πολιτικούς “παλαιάς κοπής”, που ανακυκλώνονται διαρκώς.

Τα ίδια πρόσωπα σε διαφορετικές θέσεις. ∆ιατηρούνται και επιβιώνουν χάρη στις γνωριµίες, στις κουµπαριές, στις εκάστοτε εξυπηρετήσεις στους κολλητούς.

∆ιαχειρίστηκαν τις τύχες αυτού του τόπου και τα αποτελέσµατα είναι δυστυχώς ολοφάνερα. Σε τοµείς όπως η υγεία και η παιδεία δεν χρειάζεται να αναφερθώ. Όλοι βιώνουµε και γνωρίζουµε τι επικρατεί. Να σταθούµε όµως στο θέµα των υπoδοµών. Τα τελευταία χρόνια σπαταλήθηκαν εκατοµµύρια ευρώ σε δηµόσια έργα. ∆ηµόσια έργα όµως στην πλειοψηφία τους υπερκοστολογηµένα και το κυριότερο, κακοφτιαγµένα. Ένα υποτυπώδες οδικό και ανύπαρκτο σιδηροδροµικό δίκτυο. ∆ίχως ασφαλή λιµάνια τα περισσότερα µικρά νησιά. Κακοτεχνίες και ελλείψεις σε έργα για την προστασία του περιβάλλοντος και για τη διασφάλισης της ποιότητας ζωής.

Το αποτέλεσµα είναι αντί για ουσιαστικές υποδοµές, οι οποίες είναι άκρως απαραίτητες για την ανάπτυξη, να φουσκώσουν οι τσέπες διαφόρων εργολάβων. Μην έχουµε αµφιβολία πως αν αυτοί που έπρεπε, διασφάλιζαν το δηµόσιο συµφέρον, θα ξεκινούσαµε από άλλη αφετηρία και θα είχαµε πολύ καλύτερες προοπτικές.

Όλους αυτούς λοιπόν πρέπει να τους παραµερίσουµε. Να τους κάνουµε στην άκρη, αν επιτέλους θέλουµε να πάµε µπροστά. Να δώσουµε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους µε φρέσκες ιδέες, µε όραµα. Αν όµως πάλι θέλουµε να συντηρούµε την υπάρχουσα κατάσταση, τουλάχιστον ας το κάνουµε συνειδητά. Γνωρίζοντας πως επιλέγοντας τά ίδια πρόσωπα, δεν είναι φρόνιµο να αναµένουµε διαφορετικά αποτελέσµατα.

* Ο Γιώργος Καΐκας, είναι Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη Αλλαγή Πορείας και καθηγητής χηµείας δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης

Πηγή: http://ioannisdimitriadis.gr/wp-content/uploads/2013/11/tefxos5.pdf
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Γιάννης Γκούμας says:

    Γιατί να περιοριστούμε τοπικά. Η ρύση έχει ευρύτερη εφαρμογή. Αλλά υπάρχουν και πολίτες που ψηφίζουν τα ίδια γιατί προσδοκούν στο ίδιο αποτέλεσμα. Δεν προσδοκούν όλοι κάτι άλλο με το ίδιο πείραμα κάθε φορά.

    Αυτοί είναι οι πολίτες που καταφέρνουν και πείθουν και τους υπόλοιπους με διάφορους τρόπους.

Σχολιάστε