Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας


espa4_375977023Γράφει ο Γιάννης Γκούμας – 
Μετά από την πλήρη απορόφηση των κονδυλίων του 1ου εξοικονομώ κατ’οίκον από το 2011 (ΕΣΠΑ 2007-2013), ανανεώνεται το πρόγραμμα με το νέο ΕΣΠΑ, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την συγκεκριμένη πολιτική. Αυτή τη φορά σε ανεξάρτητα προγράμματα θα τρέξει και ενεργειακή αναβάθμιση επαγγελματικών χώρων και δημοσίων κτιρίων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης.
Συνολικά περίπου 30.000 νοικοκυριά έχουν ολοκληρώσει εργασίες στα πλαίσια του προγράμματος και έχουν υποβληθεί 190.000 αιτήσεις. Υπολογίζεται μέση εξοικονόμηση ενέργειας σε εθνικό επίπεδο έως και 40%, ενώ περιπτώσεις κτισμάτων, ειδικά κατασκευής πριν το 1980 (εφαρμογή κανονισμού θερμομόνωσης) η βελτίωση μπορεί να είναι ακόμη πιο δραματική.
Σχετικά με την περιοχή μας και την υποχρέωση χρήσης ξύλινων κουφωμάτων, ερευνητές μελετάνε την περίπτωση ξύλινων κουφωμάτων να έχουν καλύτερες προοπτικές από τα κουφώματα αλουμινίου (ανάλογα την κατασκευή) ως προς την θερμική θωράκιση του κτιρίου.Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Αργύρης says:

  Το ΕΣΠΑ ναι μεν προσφέρει, χρήματα για νέες επενδύσεις οι οποίες είναι απαραίτητες τόσο για την δημιουργία θέσεων εργασίας, η οποία θα έχει ως συνέπεια μακροπρόθεσμα τη μείωση των ανέργων, της φτώχειας και την ουσιαστικότερη λύση και έξοδο από την κρίση.
  Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθούν και να γίνει αναλυτική παρουσίαση ως προς τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ….θα πρέπει δλδ να μην τα δεχόμαστε άκριτα και να ασκηθούν πιέσεις από τους τοπικούς παράγοντες – Δημάρχους και Εμπορικούς Συλλόγους κ.ο.κ, για να αλλάξουν οι προδιαγραφές των νέων ΕΣΠΑ….Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τα νέα Προγράμματα ΕΣΠΑ (2014-2020 ονομοαζόμενα και ως ΣΕΣ) θα εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιπλέον η χρηματοδότησή τους θα εξαρτάται από το αν και εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις συμφωνίες με την εκαστοτε τρόικα ή το σύμφωνο Σταθερότητας που θα έχει υπογράψει…επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να διακόπτει την χρηματοδότηση των προγραμμάτων οποιαδήποτε στιγμή κρίνει η ίδια.
  Και ένα τελευταίο κρίσιμο και καίριο πρόβλημα που δημιουργεί το ΕΣΠΑ είναι η διάλυση ουσιαστικά των εργασιακών σχέσεων και η μετατροπή των εργαζομένων σε απασχολουμένους….Η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ (2014-2020) θα γίνετε εάν και εφόσον το αποδεχτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 3 ή 4 φορές το χρόνο με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην πληρώνονται κάθε μήνα και να γίνομαστε όλοι μάρτυρες περιπτώσεων όπου εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν για 4, 5 ακόμα και 12 μήνες. Αυτό ουσιαστικά αποτελεί κατάργηση της εργασιακής σχέσης μιας και η καταβολή μισθού, κάθε μήνα ή 15νθήμερο, όχι μόνο για τυπικούς λόγους αλλά και για ουσιαστικούς αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα επιβίωσης τόσο του εργαζομένου αλλά και της επιχείρησης.
  Ναι στο ΕΣΠΑ (2014-2020) αλλά όχι άκριτα και να μην το βλέπουμε ως μονόδρομο και Σωτήριο γτ πλέον κρύβει πολλούς κινδύνους

 2. Γιάννης Γκούμας says:

  Οι καθυστερήσεις έχουν να κάνουν κυρίως με την δική μας γραφειοκρατεία πιο πολύ παρά με την Ευρωπαϊκή επιτροπή. Ο λόγος είναι ότι η Ευρώπη εγκρίνει το κονδύλι συνολικά, πριν αρχίσουμε να το αποροφούμε. Στην απορόφηση την βασική ευθύνη έχουν αυτοί που διανέμουν το κονδύλι κάθε φορά, και αυτοί που εγκρίνουν τις επενδύσεις ατομικά, συνήθως γιατί είναι λίγοι, αλλά άλλες φορές έχουν κρυφές ατζέντες.

  Σε γενικές γραμμές το ΕΣΠΑ πρέπει να αντιμετοπίζεται όπως οι κρατικές επενδύσεις, αλλά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί αυτή είναι η λογική τους. Από εκεί και πέρα ορθά πρέπει να κρίνουμε την σκοπιμότητα της κάθε επένδυσης.

  Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων γενικά αποσκοπεί στην εξοικονόμιση ενέργειας κατά 20-30% με συγκρατημένες προβλέψεις σε σχέση με την συνολική κατανάλωση ενέργειας της χώρας στο σύνολό της. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μειώσουμε τις εισαγωγές σε ορυκτά κοιτάσματα κατά 35-40% τουλάχιστον, ελαφρύνοντας το ΑΕΠ μας κατά αυτό τον τρόπο. Επίσης πλειοψηφεία των υλικών που χρησιμοποιούνται για αυτό το σκοπό παράγονται και στην χώρα μας και σε αρκετές περιπτώσεις πολύ κοντά στον τόπο του έργου.

 3. Τα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανάπτυξη στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Ιδιαίτερα η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ελλάδας θα μπορούσε να τονώσει αφάνταστα την εθνική οικονομία και να μας κάνει ενεργειακά ανεξάρτητους. Όμως, αυτοί που χειρίζονται όλα αυτά τα προγράμματα είναι είτε παντελώς άσχετοι, είτε πουλημένοι. Τα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι τόσο πρόχειρα και χωρίς σαφή κατεύθυνση, που σε συνδυασμό με την απαράδεκτη συμπεριφορά των τραπεζών απομακρύνουν την τελευταία ελπίδα της Ελλάδας για ανάπτυξη. Ας ελπίσουμε στο μέλλον να βελτιωθούν τα πράγματα…

Σχολιάστε