Μόνο για μια τετραετία… (συμπολίτευση και αντιπολίτευση)Χρονογραφεί: ο Άρις Αντάνης
ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟΝ
Είναι απορίας άξιον. Τι συμβαίνει σε αυτήν εδώ τη χώρα με τις πολλές φυσικές ομορφιές; Σε αυτή τη χώρα με τα ωραία τοπία, τα κάτασπρα νησιά, τις απέραντες παραλίες, τους δρυμούς, τα περήφανα βουνά; Στη χώρα που θα μπορούσε να είναι ένας επίγειος παράδεισος για κάθε επισκέπτη και έχει γίνει κόλαση για τους κατοίκους της!
Είναι απορίας άξιον. Τι συμβαίνει μέσα στα μυαλά όσων ασχολούνται με την πολιτική; Σε αυτήν εδώ τη χώρα όπου επικρατεί γενικώς και… εξαδιαιρέτου– καλό, έ;- ένα χάος σε κάθε παράμετρο της αφόρητης ζωής των κατοίκων.
Είναι απορίας άξιον πώς, εδώ και παρα πολλά χρόνια κυριαρχούν η κομπίνα, η λοβιτούρα, η φοροδιαφυγή, ο παράνομος πλουτισμός, η κερδοσκοπία, η κοροϊδία, ο παραγοντισμός, η αναξιοκρατία, ο εκβιασμός, η δωροδοκία, η δωροληψία, η κλεψιά, η υπεξαίρεση, η κακή διοίκηση, η δυσπιστία, η απιστία, η αργομισθία, ο ωχαδερφισμός, η κακομοιριά, το ρουσφέτι και βέβαια η αιώνια κόντρα μεταξύ πολιτείας και πολιτών! …
Μέσα στη ζωή των κατοίκων κυριαρχούν όλα αυτά τα φαινόμενα. (Σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Νομίζω.)
Μέσα στα μυαλά όσων ασχολούνται με την πολιτική δεν υπάρχουν; (Σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Εδώ μόνο! Νομίζω…)
Και όταν λέμε όσων εννοούμε όλων. Γιατί δεν μπορεί να μη τα βλέπουν όλοι αυτά. Δηλαδή δεν τα βλέπουν όλοι όσοι είναι μέσα στα κόμματα; Δεν τα βλέπουν; Μη μας πεις πως δεν τα βλέπουν, γιατί θα μας τρελάνεις.
Είναι απορίας άξιον, λοιπόν, ότι αφού τα βλέπουν πώς και δεν θέλουν να τα εξαφανίσουν;
Αλλά εμείς οι απλοί άνθρωποι, οι πολίτες, οι δημότες, δεν στέλνουμε τα κείμενά μας, απλά και μόνο για να θίξουμε «τα κακώς κείμενα». Αυτό το κάνουν όλοι. Εμείς έχουμε και προτάσεις. Ιδού μία πρόταση.
<<<>>>

Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Πώς θα εξαφανισθούν οι παρανομίες που δυναστεύουν τον κόσμο, πολλές μάλιστα από τα οποίες τις προκαλεί ο ίδιος ο κόσμος;
Μόνο ένας και μοναδικός τρόπος υπάρχει. Δηλαδή η λύση είναι μία. Δεν είναι ούτε δύο. Μία…(Λες να μην την ξέρουν; Δεν μπορεί να μην την ξέρουν!)
Ο κόσμος, σε μια κρίση αυτογνωσίας και αυτοελέγχου, έδωσε με την κρίση του- καλή, κακή αυτή ήταν- δύο φορές, δύο ευκαιρίες που τώρα είναι μία (ίσως και η τελευταία), για να τον βγάλουν από την κρίση. Έχει στείλει στη Βουλή εφτά κόμματα και έχει δώσει ποσοστά στο καθένα, με τα οποία πάσχιζε να τους πει:
«Δεν θέλω πια κανένα σας να με κυβερνάει μόνος του. Θέλω να συμπράξετε όλοι και να κυβερνήσετε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, για μια τετραετία και όλοι μαζί να ΠΑΤΑΞΕΤΕ την παρανομία. Γιατί όλα τα παραπάνω είναι ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ. Λεφτά δεν υπάρχουν, αλλά νόμοι υπάρχουν. Μόνο που δεν τηρούνται. Εμείς, ο κόσμος, σας δίνουμε την ευκαιρία να λύσετε το αιώνιο πρόβλημα και να μας βγάλετε από την κρίση. Δεν μπορούμε να ζούμε έτσι άλλο.»

<<<>>>
ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ
Αυτά είπε ο ελληνικός κόσμος στις δύο προηγούμενες εκλογές. Και τότε θα περίμενε κανείς να συσταθεί μια Κυβέρνηση από όλα -ή σχεδόν όλα, τέλος πάντων-τα κόμματα που επέλεξε ο κόσμος, για μια τετραετία, δηλαδή τέσσερα χρόνια, τέσσερα μόνο χρονάκια!
(Μια τετραετία, πόσες φορές να το πούμε; Μόνο για μια τετραετία, όχι παραπάνω, μια τετραετία ακριβώς, μια και μόνο τετραετία βρεεεεεεεεεεε). Μια τετραετία, για να μας βγάλουν από την κρίση, να οργανώσουν την πατρίδα, να νοικοκυρέψουν τα οικονομικά, να βάλουν τάξη, να ΣΩΘΟΥΜΕ από την καταστροφή.
Και τι έγινε; Εκείνοι – όλοι- αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των δεύτερων εκλογών, και αφού δεν πήγαινε άλλο, με το ζόρι τρομάξανε να φτειάξουν μια Κυβέρνηση μόνο με τους τρεις από τους εφτά. Με τα χίλια ζόρια συστάθηκε ένα σχήμα από τους τρεις , αλλά και σε αυτό, από τους δύο εκ των τριών, κανένας πολιτικός δεν είναι μέσα. Από τους τρεις οι δύο είναι απέξω. Και αυτό λέγεται συμπολίτευση; Θα μας στείλουν στο τρελάδικο οι χριστιανοί. Τόσο πολύ υποτιμούν τη νοημοσύνη μας; Το έχουν βρει τόσο εύκολο και το έχουν πάρει σκοινί-κορδόνι; Και με τους υπόλοιπους τέσσερεις; Τι έγινε; Τι έγινε; Θες να μάθεις τι έγινε; Να τι έγινε…
<<<>>>
ΝΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ
Αυτοί, οι υπόλοιποι τέσσερεις, σιχαίνονται ακόμα και που ακούνε το όνομα των άλλων τριών της λεγόμενης αντιπολίτευσης. Τώρα να δεις που θα μας αποτρελάνουν και αυτοί οι χριστιανοί – ή… μη χριστιανοί – διότι οι «σιχαμερώς» περιγραφόμενες μεταξύ τους διαφωνίες ενός εκάστου, τούς οδηγούν και τους τέσσερεις σε μια 100 % πρακτική… σύμπραξης που έχει ως αποτέλεσμα την αυτεπάγγελτη σύσταση μια μεγάλης αντιπολιτευόμενης παράταξης, με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα, και με τις κοινές τους πρακτικές, να αγγίζουν τα όρια της από κοινού υστερίας.
Από τη μια λοιπόν μισούν και καθυβρίζουν τους τρεις της συμπολίτευσης– ο Θεός να την κάνει συμπολίτευση και προφανώς λίγα είναι και τα ψωμιά της- και από την άλλη μισούν και καθυβρίζουν αισχρά ο καθένας τους άλλους τρεις της αντιπολίτευσης, αλλά… τελικά συμπολιτεύονται μεταξύ τους για να αντιπολιτευθούν όλοι μαζί τη συμπολίτευση. Πιάσε το αβγό και κούρευτο.
<<<>>>
ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ!
Η Συναίνεση πάει περίπατο, αγκαζέ με την Ανοησία. Συγγνώμη δηλαδή, αλλά είναι πολιτική αυτή; Είναι αντιμετώπιση του κινδύνου; Είναι σοβαρότητα; Και όλος ο λαός τους κοιτάει στα χείλια όταν βγαίνουνε και μιλάνε και ελπίζει κάθε φορά που μιλάνε ότι κάτι θετικό θα προκύψει από τα στόματά τους. Κάτι ελπιδοφόρο θα ξεστομίσουν, κάτι που θα δώσει στο λαό μιαν ακτίδα αισιοδοξίας. Κάτι που θα μας δώσει μιαν ακτίδα αισιοδοξίας. Σε μας, το λαό, τον κόσμο που τους διάλεξε, όπως διάολο τους διάλεξε.
Και ανοίγουμε κάθε πρωί τα κανάλια μπας και ακούσουμε κάτι καλό, να χαμογελάσει λίγο το χείλι μας. ΤΖΙΦΟΣ. Κάθε μέρα τζίφος. Πρόσωπα αγριεμένα, ανάλγητα, εχθρικά, φάτσες περίεργες, πολλές φορές άλουστες, με τα σάλια να κρέμονται αηδιαστικά από τα χείλια τους εξ αιτίας του ακατάσχετου -και ακαταλαβίστικου- βερμπαλισμού, με λόγια χωρίς νόημα, να μιλούν χωρίς να αξιολογούν τα λόγια τους, άνθρωποι χωρίς νοιάξιμο για το λαό, εν ονόματι του λαού, να ασχημονούν ασύστολα σε βάρος του λαού. ΟΛΟΙ, βρε… ΟΛΟΙ!
Και είναι και μεγάλο κρίμα γιατί η συναίνεση, το μόνοιασμα, η σύμπραξη, η συνεργασία, μπρος στον κοινό κίνδυνο, ήταν το μεγάλο προτέρημα των Ελλήνων. Έτσι λέγανε όλοι όταν λέγανε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες. Και μπορεί σε περίοδο ηρεμίας να αλληλοτρώγονταν, αλλά μπρος στον κίνδυνο τα ξεχνάγανε όλα και εφορμούσαν για να σώσουν την πατρίδα, το λαό, τα παιδιά τους. Τώρα, κι αυτή η ελπίδα έσβησε. Μεταλλάχτηκε. (Σε τι; Να το πω; Άσε καλύτερα. Δεν το λέω, από σεβασμό στον κόσμο).
Λέω μόνο, ότι πάνε οι ελπίδες τα όνειρα σβήσαν, που έλεγε και το άσμα.
Μόνη μας ελπίδα πια είναι μπας και διαβάσουνε και κάποιο άρθρο αυτοί της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και συνέλθουν. Πράγμα δύσκολο, γιατί όλοι αυτοί, δεν διαβάζουν κιόλας. Τα ξέρουν όλα. Τα πάντα! Είναι γνώστες των πάντων και έχουν άποψη επί παντός επιστητού. (Εμένα μου λες; Σαν κι εμένα είναι κι αυτοί…)
Είναι απορίας άξιον, δηλαδή… []
Comments (17)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Τάσος Γκούμας says:

  Άρι, το πρώτο σου ερώτημα είναι και το πιο καίριο.
  Τι συβαίνει σ’ αυτή τη χώρα;
  Βλέπεις φαινόμενα και απορείς.
  Να αναφέρω ένα.
  Εμείς, οι από τη γέννηση του ΠΑΣΟΚ πασόκοι, στείλαμε στις εκλογές το κόμμα μας στο 10% από το 40 που ήτανε και αν πιστεύουμε στις δημοσκοπήσεις τώρα είναι στο 4% και κοντά στη διάλυση.
  ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ!
  Άρα υπάρχει ένα σύστημα που αναδεικνύει κυβερνήσεις ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από τη θέληση του Λαού.
  Και ένα κομμάτι, το μεγαλύτερο, αυτού του συστήματος είναι τα ΜΜΕ.
  Να σου θυμίσω ένα λόγο του Γεωργίου Παπανδρέου όταν έμαθε ότι επίκειται (ή έγινε) δικτατορία!
  Είχε πει: ‘’Πάρτε μου όλες τις εξουσίες αλλά αφήστε μου τον Τύπο’’.
  Τότε δεν υπήρχαν άλλα μέσα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης.
  Γι αυτό έλεγε και ένας συχωρεμένος μεγαλοεκδότης: ‘’Ανεβοκατεβάζω κυβερνήσεις όποτε θέλω’’.
  Είναι λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, ζήτημα Δημοκρατίας.
  Αν δηλαδή ο Λαός έχει ή όχι τη δυνατότητα να εκφράζεται απερίσπαστα και ελεύθερα.
  Να σου θυμίσω και το άλλο ‘’Σκέφτεται σωστά όποιος σκέφτεται ελεύθερα.’’.
  Δεν θα σχολιάσω θέσεις που πιθανόν να διατυπωθούν όπως, ‘’ο Λαός είναι εκμαυλισμένος’’, ‘’μαζί τα φάγαμε’’, ‘’ο Λαός έχει διαφθαρεί’’ κλπ.
  Για όλα αυτά υπεύθυνη είναι η μηχανορραφία που εκπορεύεται από το ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ, ο οποίος κατ’ ανάγκη βρίσκεται σε χέρια ολίγων.
  Για να ξυπνήσουμε έχει μεγάλη σημασία το άδειο στομάχι και το διαδίκτυο, που πάλι από τη σύστασή του είναι προσβάσιμο στους αδύνατους, όπως εμείς.
  Φαντάσου να πήγαινες στον Ψυχάρη και να του ‘δινες το κειμενάκι σου!!!

 2. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  ΤΑΣΟΥΛΗ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ
  ΑΡΙΣ.-

 3. Σερδαρίδης Γιώργος says:

  Το κάθε πρόβλημα στη ζωή μοιάζει με ένα μικρό λαβύρινθο…με το λαβύρινθο του Μινώταυρου για παράδειγμα…και για να ξεκινήσει κανείς ψάχνοντας για τη λύση του και την επιτυχή είσοδο και έξοδο απο το λαβύρινθο , θα πρέπει να έχει ένα σημείο αναφοράς απο το οποίο θα ξεκινήσει με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να τον προσδιορίζουν άν θέλει να βγεί αλώβητος και νικητής απο μια τέτοιου είδους προσπάθεια.
  Τα χαρακτηριστικά στα οποία αναφέρομαι δυστυχώς σπανίζουν στις μέρες μας και τείνουν να εξαφανιστούν πράγμα το οποίο πιστεύω ακράδαντα πως θα φανεί στις αμέσως επόμενες γενιές…
  Θα συμφωνήσω πως ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει το δικαίωμα να υποτιμά τη νοημοσύνη μας…πόσο μάλλον όταν αυτός ο κάποιος είναι ο ίδιος μας ο εαυτός…
  Κάπως έτσι κύριε Άρη μου κατα την ταπεινή μου γνώμη φτάσαμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα…υποτιμώντας την ίδια μας τη νοημοσύνη…

 4. Βαγγέλης Ταρταρακης says:

  Συμφωνώ με τον αγαπητό κύριο Αντανη ως προς την αναγνώριση του προβλήματος. Σε ολα όσα περιγράφει στην τριτη παράγραφο. Δε συμφωνώ οτι ολα τα παραπάνω μπορούν να λυθούν απο πολλα κόμματα. Ουσιαστικά μιλάμε για τα ίδια κόμματα με ανθρώπους που άλλαξαν στέγη (κόμμα). Ακόμα και οι ψηφοφόροι αυτοί που μέχρι χτες ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ σήμερα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ.
  Ο λαός, ο οποιοσδηποτε λαός του κόσμου κάτω απο δύσκολες καταστάσεις χρειάζεται έναν ηγέτη που με όραμα, αυταπάρνηση αλλα και χρόνο θα κάνει τη διάφορα.

  Αυτη τη στιγμή η χώρα χρειάζεται παραγωγή απο όλους μας και δεν βγαίνει να το πει κανεις. Κάθε μέρα απεργίας μας παει πίσω πολλα εκατομμύρια, σαν να κλείσεις το μαγαζί σου. Κάποιος πρεπει να μιλήσει για ολα αυτα και να κάτσει ο λαός να δουλέψει και να μη σκέπτεται περασμένα μεγαλεία τα οποία στήθηκαν με δανεικά (και αγύριστα ) χρήματα. Γιατι οι ξένοι δεν ειναι χαζοί όπως νομίζαμε οταν περνάμε τις επιδοτήσεις,

  Σκεφτείτε μονο ποσά δις. δεν αξιοποιούνται μέσω των ΕΣΠΑ γιατι δεν υπάρχουν σοβαρές προτάσεις αλλα και γιατι πλέον δεν μπορούν να δοθούν στους ημετερους.

  Συμφωνω απόλυτα με τον κύριο Σερδαριδη, υποτιμαησαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε τη νοημοσυνη μας. Η χώρα μας παραγωγικά τουλάχιστον εχει γυρίσει 50 χρόνια πίσω. Η αγροτική παραγωγή εχει πέσει στο 11% οταν το 1982 ηταν 25%.
  Ας κοιτάξουμε στον καθρέπτη και ας μην αναρωτιόμαστε ποιος φταίει. Οταν έλεγε ο Παγκαλος οτι μαζι τα φάγαμε ήξερε τι έλεγε.
  Αν δε φάγαμε λεφτά, όλο κ κάποιο δικο μας βολέψαμε, όλο και κάποια φοροαπαλλαγή εκμεταλλευθήκαμε, όλο και και κάποια επιδότηση πήραμε, κάποιο αυθαίρετο νομιμοποιήσαμε κλπ. Ας μην τα μετράμε ολα σε χρήματα.
  Αυτοί είμαστε και αυτοί ειναι οι πολιτικοί μας. Κάθ’ εικόνα και κατα ομοίωση ή αλλιώς οτι δίνεις παίρνεις.

  Οταν το ΠΑΣΟΚ έκοβε και μοίραζε χρήμα (Τσοβολα δώστα ολα) κατα τον τεράστιο Αντρέα ηταν ολα καλα. Μια γενιά Ελλήνων ξεκίνησε να κάνει τη μεγάλη ζωή. Οταν ο Σημιτης μοίραζε τα πακέτα Ντελόρ ηταν πάλι μια χαρά. Μια άλλη ομάδα νέων ημετερων επιχειρηματιων και οι συν αυτώ περναγαν καλα. Οταν πάλι ο Σημιτης μας είπε να παίξουμε άφοβα στο χρηματιστήριο ηταν πάλι μια χαρα. Ασχετα αν οι περισσότεροι δεν είχαν ιδέα πως λειτουργούσε.
  Οταν το 2008 ο Καραμανλής εγγυήθηκε τις καταθέσεις μέχρι 100000 ηταν πάλι μια χαρα, καλα μεγαλύτερη μπαρουφα δεν έχω ξανακούσει. Δηλαδή αυτός εγγυειται τι? αν αυριο σηκώσουμε όλοι τα χρήματα μας πως θα μας καλύψει?

  Σταματαω εδω δε γράφω άλλο.
  Το πρόβλημα ειναι κοινωνικο, ειναι μέσα μας δεν ειναι μονο πολιτικό. Αφήστε τους πολιτικούς να κάνουν τη δουλεια τους. Ας κοιτάξουμε όλοι μεσα μας ας αισθανθούμε δυνατοί και ας πάμε να δουλέψουμε αυριο χωρίς να περιμένουμε τιποτα απο κανένα. Ας φροντίσουμε να βοηθήσουμε με κάθε τροπο το διπλανό μας που δεν εχει δουλεια, με ήθος και αξιοπρέπεια.

  Ευχαριστω για τη φιλοξενία

  Φιλικά

  Βαγγέλης Ταρταρακης

 5. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Αγαπητοί μου φίλοι Γιώργο και Βαγγέλη. Διάβασα δυο- τρεις φορές τα σχόλιά σας. Προσπάθησα να βρω αν διαφωνούμε κάπου, εγώ με το χρονογράφημα κι εσείς με τα σχόλια. Δεν βρήκα διαφορές. Τα ίδια σχεδόν λέμε και οι τρείς, ο καθένας με διαφορετικά λόγια. Βέβαια αυτό το “σχεδόν” είναι όλο το ζουμί.
  Γι αυτό ας μην ξεχνάμε και τον τίτλο που διάλεξα, ούτε και τις 5-6 φορές που τον επανέλαβα μέσα στο κείμενο: ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ, ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΑΚΙΑ. ΜΟΝΟ!!!
  Όπως και να έχει πάντως, είμαι ευγνώμων ειλικρινά, που δύο πολύ αγαπητοί φίλοι μου, και -το κυριότερο, νέοι- δέχθηκαν να σχολιάσουν αυτό το ασήμαντο αρθράκι. Γι’ αυτό κι εγώ δεν χάνω τις ελπίδες μου. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους… νεοέλληνες και στους Έλληνες νέους. Στους δεύτερους βασίζω την αισιοδοξία μου.
  Με τιμή
  Άρις.-
  ΥΓ. Ευχαριστώ κι εγώ το ΚΟΣΜΟΝΙΟΥΣ για τη φιλοξενία και για τις ευκαιρίες που μας δίνει να επικοινωνούμε και να ανταλλάσσουμε απόψεις.

 6. angela makri dekoulou says:

  Άρι, γράφεις για μία τετραετία, για μία τετραετία μόνο. Ναι ψήφισε ο ελληνικός λαός. Ποιούς ψήφισε, τι ψήφισε, γιατί ψήφισε και με ποιά κριτήρια; Έκρινε και ψήφισε για άλλη μία φορά (και πιθανότατα δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά) σύμφωνα με τα στοιχεία που του δίνονται από τα μεγάλα ΜΜΕ και τους δημαγωγικούς λόγους. Ή ψήφισε αυτούς που έχει συνηθίσει να ψηφίζει ή ακόμα διότι δεν έβρισκε κάποιον καλύτερο αφού είναι πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι και οι ίδιοι. Και αυτοί οι ίδιοι έχουν πολλάκις αποδείξει ότι δεν έχουν ικανότητες, δεν πασχίζουν για το κοινό αλλά για το ατομικό όφελος και βέβαια ουδεμία επιθυμία έχουν ή πρόκειται να έχουν για σύμπραξη και αποτελεσματικότητα. Είτε για μία τετραετία είτε για οποιοδήποτε διάστημα. Γι αυτό θα πρέπει πλέον και άμεσα, να δουμε εμείς ως άνθρωποι ατομικά και συλλογικά οι μικρές κοινωνίες, τι μπορούμε να πράξουμε για ένα καλύτερο σήμερα και ένα καλύτερο αύριο, μέσα σε αυτήν την ζοφερή και αρρωστημένη κατάσταση.
  Πιστεύω στους απλούς πολίτες και πλέον όχι στους πολιτικούς.
  Με βαθιά εκτίμηση
  Άντζελα Μακρή Δεκούλου

 7. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Αγαπητή μου Άντζελα έχεις απόλυτο δίκιο – κι εγώ τη λέξη απόλυτο δεν την χρησιμοποιώ παρά για να δηλώσω ότι “το μόνο απόλυτο είναι ότι δεν υπάρχει απόλυτο”. Γι αυτό λοιπόν γράφω “για μια τετραετία ΜΟΝΟ”: Για τους λόγους που εσύ αναφέρεις. Και μιλάω για τετραετία Συναίνεσης, ΟΛΩΝ. Δηλαδή των πολιτικών, των κομμάτων , των παρατάξεων, συντεχνειών, ομάδων, σωματείων, αλλά και των απλών ανθρώπων, αυτών που λες εσύ. Γιατί και σε αυτά που εσύ υποστηρίζεις υπάρχουν αντίλογοι, αντιδράσεις, ακόμα και αντίπαλοι.
  Κοίτα τι γίνεται και στο Δήμο Πόρου, σε περίοδο κρίσης. Ο καθένας τραβάει το δρόμο του, λές και δεν τρέχει τίποτα. Και γι αυτά που, εγώ ξέρω πολύ καλά ότι, εσύ αγωνίζεσαι, αν ήταν όπως τα λες, θα έπρεπε να συμμετείχε το 80% τουλάχιστον του κόσμου για να σε ενισχύσει, ενώ συμβαίνει μάλλον το αντίθετο.
  Στην ουσία λοιπόν το ίδιο λέμε κι εμείς. Κι αυτό γιατί δεν είμαστε άτομα “α-πολιτικά”. Γι αυτό πάμε και στεκόμαστε στις ουρές και ψηφίζουμε. Εσύ τι λες; Να μη πάμε; να μη ψηφίσουμε; ή να πάρουμε ήδη σταυρωμένα ψηφοδέλτια όπως κάνανε οι γιαγιάδες μας και να ψηφίσουμε αυτούς που θέλουν οι άλλοι; Και ποιοι είναι οι άλλοι; Υποτίθεται ότι έχουμε κρίση.
  Και όταν ο λαός δεν έδωσε σε κανένα κόμμα πλειοψηφία να κυβερνήσει, είναι σαν να τους είπε “κυβερνήστε όλοι μαζί, βρε λεχρίτες της οικουμένης”
  Κι εγώ λοιπόν στο χρονογράφημά μου αυτό θίγω: Ότι ούτε αυτό δεν μπορούν να κάνουν, τα ανδρείκελα. ΑΛΛΑ ΟΛΑ. Άρα συμφωνούμε…
  Πάντως σε ευχαριστώ που ασχολήθηκες για να σχολιάσεις το κείμενο.
  (Για τη… φωτογραφία στο Ηφαίστειο δεν είπες τίποτα. Για το τοπίο εννοώ.)
  Με πολύ μεγάλη εκτίμηση
  Α. Αντάνης

 8. Βαγγέλης Ταρταρακης says:

  Αγαπητοί φίλοι,

  Για ποιους μιλάμε οτι ψήφισαν?
  Μας διαφεύγει το γεγονός οτι 40% των ψηφοφόρων δεν ψήφισαν?
  Πως το ερμηνεύετε εσείς αυτο?
  Γιατι εγω το ερμηνεύω όπως “δεν μας καίγεται καρφί”. Διανύοντας τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστοριασ μας 2 φορές μέσα σε ενα μήνα δεν πήγε το 40% του λαού να ψηφίσει.
  Να δεχθώ οτι πολλοί ηταν απογοητευμένοι γιατι δε βλέπουν κάποια λύση. Ομως οταν το 40% δεν πηγαίνει στις κάλπες τότε δε δικαιούται μετα να απαιτεί και να φωνάζει,
  Οπως οταν πληρώνεις για μια υπηρεσία δικαιούσαι να έχεις λόγο ετσι και στην πολιτική οταν απέχεις απο τις εκλογές για τις οποίες έχουν γίνει θυσίες τότε δε δικαιούμαι να ομιλεις.

  Κατα τη γνώμη μου ο λαός ειναι απαιδευτος, απολιτικος και ανιστορητος.
  Απαιδευτος γιατι στα δύσκολα δεν εχει μάθει, (μιλάω για τη γενιά μου και όσους έχουν γεννηθεί μετα το 80). Απολιτικος και ανιστορητος γιατι δεν εχει γαλούχηθει σε αντίστοιχο σύστημα ή εκπαίδευς. Αξίες και ηθική δεν υπάρχουν, εχουμε μάθει στα εύκολα και οταν οι δυσκολίες προκύπτουν, απέχουμε ή βγαίνουμε στους δρόμους χωρίς να ξέρουμε τι ζητάμε.

  Δειτε και αυτούς που μας εκπροσωπούν, εμείς τους ψηφίσαμε, το,υπόλοιπο 60%. Τους εχουμε χωρίσει (γιατι δε μπορούμε χωρίς διχασμό) σε μνημονιακούς και αντί μνημονιακούς. Οι μεν πολεμάμε να κρατηθούν στην εξουσία με σύνθημα την Ευρώπη οι δε δε λένε τιποτα, το απόλυτο μηδέν έχοντας μαζέψει οτι πιο παλιό Πασοκικο κυκλοφορεί.

  Για δουλεια και θέσεις εργασίας δε μιλάει κανεις. Που ειναι οι μεγάλοι έλληνες επιχειρηματιές? έχουν λουφάξει κυριολεκτικά. Εχετε δει εσείς επενδύσεις απο Ελληνες τα τελευταία 4 χρόνια? όχι βέβαια γιατι δεν πέφτει χρήμα απο τις τράπεζες ή το κράτος.
  Αυτοί ηταν οι μεγάλοι επιχειρηματιές των τελευταίων 40 χρόνων, έκαναν δουλειές με όλες τις κυβερνήσεις. Η μήπως οι κυβερνώντες έκαναν με αυτούς?

  Δε θέλω να κουραζω άλλο, αυτα προς σκέψη και προβληματισμό.

  Κυριε Αρη πολλα φιλιά, καλο απόγευμα

  Φιλικά

  Βαγγέλης

 9. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ.
  Ευάγγελε, ευχαριστώ παρα πολύ για τις σκέψεις σου, τους χαιρετισμούς και τις ευχές. Στις ανταποδίδω ολόψυχα.
  Φυσικά και είναι όπως τα λες.
  Το περίεργο, αλλά και παράλληλα ανησυχητικό, είναι ότι όλοι όσοι εκφέρουν άποψη επί θεμάτων όπως το προκείμενο ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ, ακόμα και αν, στις γνώμες τους, φαίνεται να υπάρχει διάσταση.
  Όμως, ακόμα πιο ανησυχητικό ίσως είναι όταν… δεν εκφέρουν καμία άποψη, απέχοντας ενσυνείδητα από αυτή τη βάσανο.
  Η μόνη δικαιολογία είναι τότε η κακή σύνθεση των κειμένων. Εδώ δεν δίνω καθόλου άδικο σε κανένα.
  Πάντως πρέπει επειγόντως να διαρραγεί αυτός ο φαύλος κύκλος που εδώ και 30 χρόνια -τουλάχιστον- κυριαρχεί στη χώρα μας και στη ζωή μας.
  Άρις.-

 10. Στέφανος says:

  Φίλε Άρι,

  Μεγάλο θέμα ανοίγεις καί “επικίνδυνο”. Καί τό Διαδίκτυο είναι τό πλέον ανασφαλές μέσον. Γι’ αυτό θά σού απαντήσω μόνον σέ τούτο: “Γιατί δεν μπορεί να μη τα βλέπουν όλοι αυτά. Δηλαδή δεν τα βλέπουν όλοι όσοι είναι μέσα στα κόμματα; Δεν τα βλέπουν; Μη μας πεις πως δεν τα βλέπουν, γιατί θα μας τρελάνεις.” Σαφώς καί τά βλέπουν – χαζοί δέν είναι. Μήπως, λοιπόν, πράττουν όπως πράττουν επίτηδες;;; Καί εμείς διατί δέν πράττουμε καθόλου παρά μόνον φιλοσοφούμεν ακινδύνως;;;
  Τά υπόλοιπα εκ τού σύνεγγυς.

  @Βαγγέλη. Φίλε Ευάγγελε, τό τελευταίο πράγμα που μάς έμεινε πλέον είναι η γλώσσα (ότι έμεινε καί από αυτήν, δηλαδή). Γράφε μέ τόνους καί όχι στό ατονικό, γιατί έρχεται τό λατινικό λίαν συντόμως. Τό ελληνικό ερωτηματικό είναι τό “;” καί όχι τό “?”. Φιλικά._

 11. angela makri dekoulou says:

  Άρι, Τάσο, Γιώργο, Βαγγέλη, Στέφανε. Παρατηρώ ( και χαίρομαι ιδιαιτέρως),ότι είναι η πρώτη φορά νομίζω που υπάρχουν τόσα σχόλια σε μία δημοσίευση και όλοι συμφωνούμε και εκφράζουμε- σημειώνουμε όλα τα κακώς κείμενα που είναι βέβαια η πραγματικότητα. ΝΑΙ Άρη συμφωνούμε (απάντηση στον σχολιασμό σου). Υ.Γ. Η φωτο είναι καταπληκτική !!! και ήθελα να σε ρωτήσω που είναι τραβηγμένη, αλλά μου απάντησες ήδη.
  Φιλικούς χαιρετισμούς σε όλους
  Άντζελα

 12. Βαγγέλης Ταρταρακης says:

  Στέφανε καλησπέρα,

  Σε ευχαριστω για την παρατήρηση αλλα γράφω απο ξένο πληκτρολόγιο, συνήθως απο το δρόμο. Πίστεψε με μου παίρνει αρκετή ώρα για να διορθώσω και τα στοιχειώδη. Δε γράφω στο ¨ατονικό¨ απλα τα κείμενα βγαίνουν κατευθείαν διορθωμένα απο το iPad. Εκτιμώ και για αυτούς που με ξέρουν (ειναι πολλοί) οτι τα Ελληνικα μου ειναι πολυ καλα.
  Ζητώ συγγνώμη αν λόγω του ¨;´ το κείμενο μου δεν έγινε κατανοητό.

  Αντζελα καλησπέρα και σε σένα με συγχωρείς αν κ η μόνη κυρία στη συγκεκριμένη αλληλογραφία δε σε χαιρέτησα. Έχεις δίκιο το κείμενο του κυρίου Αντάνη, θίγει τοσο καλα τα κακώς κείμενα που όλοι συμφωνούμε. Το θέμα ειναι να πράξουμε και ανάλογα και να αλλάξουμε μυαλά ο καθένας μας όπου χρειάζεται.

  Πολλούς χαιρετισμούς σε όλους

  Φιλικά

  Βαγγέλης

 13. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Φίλε Στέφανε, νομίζεις ότι τα… “S.P.A.M.” σου είναι λιγότερο “επικίνδυνα;”
  Θα στείλω το άρθρο σου δημοσιευμένο σε λίγες μέρες στους φίλους που σχολιάζουν στο ΠΟΡΟΣΝΙΟΥΖ, γιατί είναι όλοι νέοι και θα καταλάβουν πιο πολλά από όσα εγώ.
  Όσο για το δικό μου κείμενο, με ανάγκασες να το ξαναδιαβάσω, πράγμα που αποφεύγω συνήθως. Λοιπόν το βρήκα από ανούσιο έως ανιαρό. Και βέβαια διαφωνώ μαζί σου ότι φιλοσοφώ ακίνδυνα. Νομίζω πως το μόνο επικίνδυνο σημείο για μένα είναι ότι τελικά “καναπεδιάζω” αφόρητα. Γιατί το ακίνδυνο του “καναπέ” πού θα με οδηγήσει τελικά; Σε επικίνδυνη απραξία. (Εκεί συμφωνούμε).
  Γι αυτό από όλο το κείμενο που έγραψα πιο πολύ μου άρεσαν τα σχόλια των φίλων μου. Άντε και μία φράση: Εκεί που λέω ότι “η Συναίνεση πάει περίπατο αγκαζέ με την Ανοησία”. Εκεί είναι όλη η ουσία. Δηλαδή τελικά αν είχα γράψει μόνο αυτό θα ήταν ένα αξιοπρεπές και λακωνικότατο κείμενο.
  Όσο για το Βαγγέλη είναι ακριβώς όπως τα λέει ο ίδιος γιατί ξέρω ότι γράφει παρα πολύ καλά και χειρίζεται τη γλώσσα τέλεια. Κι εάν είναι κανείς εκτός Ελλάδος τα νιώθει κιόλας, αυτά ποπυ γράφει, πιο πολύ από άλλους.
  Πάντως αν θέλουμε να φιλοσοφήσουμε πραγματικά και χρηστικά, ας ανταποκριθούμε όλοι στο κάλεσμα της Άντζελας Μακρή – Δεκούλου στέλνοντας τις σκέψεις μας πάνω στον προβληματισμό που έθεσε με βάση τη γνωστή πυραμίδα του Αβραάμ Μάσλοου, όπως παρουσιάζεται σε άλλη σελίδα, στο ΠΟΡΟΣΝΙΟΥΖ. Έχουμε χρόνο μέχρι 20/12/2012, αλλά δεν είναι ανάγκη να το αφήσουμε μέχρι τελευταία στιγμή. Πιστεύω θα γίνει ωραία κουβέντα. Και .. ακίνδυνη!
  Με τιμή
  Άρις

 14. Σωτήρης Μπουλντούμης says:

  Φίλε Άρι
  Όπως λές εσυ “εδώ και παρα πολλά χρόνια κυριαρχούν σ’ αυτή τη χώρα η κομπίνα, η λοβιτούρα, η φοροδιαφυγή, ο παράνομος πλουτισμός, η κερδοσκοπία, η κοροϊδία, ο παραγοντισμός, η αναξιοκρατία, ο εκβιασμός, η δωροδοκία, η δωροληψία, η κλεψιά, η υπεξαίρεση, η κακή διοίκηση, η δυσπιστία, η απιστία, η αργομισθία, ο ωχαδερφισμός, η κακομοιριά, το ρουσφέτι…“
  Είναι λοιπόν “απορίας άξιον” ή “ηλίου φαεινότερον;” το γιατί πάμε κατά διαόλου;
  Παλαιότερα σου είχα πει ότι υπάρχει μια λέξη που κυριαρχεί στο μυαλό των πολιτικών και ακυρώνει κάθε ελπίδα προόδου. “Πολιτικό κόστος”, η γάγραινα που κάποια στιγμή πρέπει να ποινηκοποιηθεί, για να γλυτώσουμε από τους Μακιαβέληδες που μας περιγελούν. Τώρα θα τονίσω και μιαν άλλη ένοχη λέξη, που έχει σμπαραλιάσει τον κοινωνικό ιστό. Είναι η α τ ι μ ω ρ η σ ί α. Χρόνια το ξέρουμε και το φωνάζουν οι ελάχιστοι έντιμοι τής πολιτικής: Δεν τηρούνται οι νόμοι. Από το διπλό παρκάρισμα, που μας ταλαιπωρεί στους δρόμους μέχρι το περιφήμο, και ακατανόητο στις ευνομούμενες κοινωνίες, “ανυπακοή”, που προτρέπουν κάποιες πολιτικές δυνάμεις το λαό. Κι όταν κατέχουμε και τα παγκόσμια ρεκόρ ασυνεννοησίας και απειθαρχίας, πού φαντάζεστε ότι θα καταλήξουμε; Στα χέρια επιτήδειων πολιτικάντηδων και στην αγκαλιά των πέντε- έξι οικογενειών, που λυμαίνονται τον τόπο.
  Τελειώνω συμφωνώντας με την πρόταση περιορισμένης θητείας στη Βουλή. Τ έ λ ο ς οι επαγγελματίες βουλευτές. Και το αξίωμα τού υπουργού να είναι ασυμβίβαστο με κείνο του βουλευτή. Ο υπουργός να είναι εξωκοινοβουλευτικός, για να μην επηρεάζεται η κρίση του από την άγραν ψηφαλακίων.

 15. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Να λοιπόν που η απάντηση στο “απορίας άξιον ” είναι το “ηλίου φανερότερον”.
  Και ενώ όλοι συμφωνούμε διαφωνούντες, φίλε Σώτο, πες μου εσύ, δεν είναι “ηλίου φανερότερον”, ότι επιτέλους πρέπει να υπάρξει μια τεράστια ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ, για μια … παλιοτετραετία, αυτή που μας έρχεται από δω και πέρα; Δεν πρέπει να γίνει αυτό ώστε κι εμείς που πληρώνουμε μια ζωή, κρατήσεις και εφορία, εμάς που μας κόψανε έξι φορές το μισθό, τα δώρα, τα επιδόματα και τώρα θα μας τα ξανακόψουμε και θα τα ξαναπληρώσουμε από 1ης Ιανουαρίου 2013, εμείς που επί 40 χρόνια είχαμε κρατήσεις για το ταμείο συντάξεως, ταμείο επικούρησης, εργατική εστία, ταμείο υγείας, ταμείο αυτασφαλείας, και άλλα διάφορα, αλλά και τον υψηλότερο συντελεστή φορολογίας κάθε φορά, διότι με τη δουλειά μας και τις σπουδές μας φτάσαμε στα ανώτατα αξιώματα και χωρίς καμία βοήθεια από τα κόμματα, εμείς που βλέπουμε τώρα το μιστό μας να εξισώνεται με αυτών που δεν έχουν πληρώσει ούτε μία δραχμή εισφορά, αλλά κατάφεραν να πάρουν σύνταξη με τους γνωστούς τρόπους, εμείς που δεν ανήκουμε στους …τυφλούς οδηγούς της Ζακύνδου, ούτε στους …ανάπηρους της Κρήτης που φτάνουν στο 50% των συνταξιοδοτούμενων του νησιού, εμείς δεν έχουμε περιουσίες και ακίνητα, τουλάχιστον δεν έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε από τους πολιτικούς ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ, ΣΥΜΠΡΑΞΗ, ΣΥΝΕΝΝΟΉΣΗ, για μια τετραετία και μόνο μία τετραετία; Για να πούμε “ΧΑΛΑΛΙ ρε, όσα μας φάγατε. Επιτέλους μονιάσατε.Και κάνατε μια Κυβέρνηση από όλους σας μαζί, για περιορισμένο χρόνο.”
  Δεν συμφωνείτε με αυτό; Έστω θεωρητικά. Παρά τις δυσχέρειες. Παρά τα κολλημένα μυαλά των διαφόρων που βγαίνουν και μιλάνε στα κανάλια και λένε ασυναρτησίες. Άλλα τους ρωτάς και άλλα σου απαντάνε.
  “Πότε προβλέπεται το έργο;”, ρωτάς
  “Εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος”, σου απαντάνε.
  “Και τι ακριβώς θα κάνετε;” ρωτάς
  “Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα.” σου απαντάνε.
  “Και ποιος είναι ο στόχος αυτών των μέτρων;”
  “Ο στόχος είναι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προυποθέσεις, που απαιτούνται για την επίλυση των προβλημάτων και την εξεύρεση του τρόπου που θα εφαρμοστεί προς αυτή την κατεύθυνση”. “Σκας αβγό για χύνεσαι;” που έλεγε κι η κυρα Βασιλική, η σοφή.
  Και εμείς εδώ οι φίλοι πώς και δεν βγάζουμε μια αγριοφωνάρα, μέσα από τις στήλες του ΠΟΡΟΣΝΙΟΥΖ, να τραντάξει το σύμπαν:
  Για μια τετραετία βρεεεεεεεεεεεεεε…. Μία και μόνο μία. Να δώσετε παράδειγμα ελληνικό σε όλον τον ΚΟΣΜΟ, μα πιο πολύ στον κόσμο που σας ψηφίζει…
  Άρις Αντάνης

 16. ATHANASIOS BAKAS says:

  palio ala toso epikero MAKARI NASKEPTOMASTE ETSI EN ETI 2015

 17. ARIS ADANIS says:

  ΧΑΡΕΤΙΖΩ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΠΑΛΙΟ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΘΑΝΑΣΑΚΗ ΜΠΑΚΑ ΠΟΥ ΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ- ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΣΑ ΠΡΟΠΕΡΣΙ.
  ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙΤΕ ΣΥΝΤΟΜΑ.
  ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ… ΦΥΛΑΧΤΑ

  ΑΚΟΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΤΟ POROSPLUS, ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ.
  ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. ΟΠΟΙΟΣ ΒΓΑΖΕΙ ΑΚΡΗ ΑΣ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
  ΚΑΛΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
  ΑΡΙΣ

Σχολιάστε