Μια διημερίδα από τα ίδια…Ολοκληρώθηκε η 1η Διημερίδα Τουρισμού «Κύθηρα – Αργοσαρωνικός, Ενιαίος Τουριστικός Προορισμός» που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 31 Μαρτίου και 1η Απριλίου στον Πόρο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η Διημερίδα ήταν επιτυχημένη και οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε σημαντικά συμπεράσματα για την στρατηγική ανάπτυξη του τουρισμού στον Σαρωνικό (δείτε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την Διημερίδα Τουρισμού στον Πόρο). Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι η αισθητή κηδεμονία της δημοτικής αρχής στο σχεδιασμό και τον συντονισμό της Διημερίδας δεν άφησε περιθώρια για να αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα. Έτσι, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πρόβλημα του αεροδρομίου, και σε άλλα προβλήματα για τα οποία φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τους εαυτούς μας, ενώ οι λύσεις που προτάθηκαν ήταν εξίσου «εύστοχες» και «ρεαλιστικες» (π.χ. να φτιαχτεί αεροδρόμιο στην Τροιζηνία).

Την πρώτη μέρα της Διημερίδας, της οποίας συντονιστής ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Πόρου, Δημήτρης Συξέρης, στα στρογγυλά τραπέζια συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Πόρου, Τροιζηνίας και Αίγινας, εκπρόσωποι Δήμων και Δημοτικών Επιτροπών Τουριστικής Ανάπτυξης των Δήμων Αίγινας, Αγκιστρίου, Τροιζηνίας και Σπετσών, εκπρόσωποι επαγγελματιών του τουρισμού και εκπρόσωποι όλων των …σωμάτων ασφαλείας (!). Σε ό,τι αφορά την στρατηγική της τουριστικής ανάπτυξης του Πόρου και της Τροιζηνίας, έγινε εκτενής αναφορά στο αεροδρόμιο, τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, την μεταφορά σκουπιδιών στην Αττική, κ.α. Στη δεύτερη ενότητα της ημερήσιας διάταξης, τονίστηκε η ανάγκη να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που έχει η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων να αναπτύξει κοινή τουριστική ταυτότητα αναγνωρίσιμη στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Ο Δήμαρχος Πόρου, Δ. Στρατηγός άσκησε κριτική στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Αττικής, τονίζοντας ότι αφορά στην Αθήνα και πολύ λιγότερο στον Σαρωνικό και κάλεσε τα Δημοτικά Συμβούλια όλων των Δήμων να λάβουν αποφάσεις και να καταθέσουν προτάσεις προς το σκοπό αυτό. Μοναδική παραφωνία στην θετική διάθεση, ήταν η οξεία κριτική στις δύο δημοτικές αρχές άσκησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αργοσαρωνικού, Μπάμπης Τσούκας, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ομιλία του κ. Στρατηγού ήταν ωραία, αλλά οι πράξεις του είναι ανύπαρκτες.

Τη 2η μέρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Δημήτρης Κατσικάρης αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα υποδομής που προγραμμάτισε η Αντιπεριφέρεια, στην υποστήριξη θεσμοθετημένων δράσεων για την προαγωγή εναλλακτικών μορφών τουρισμού και στην καμπάνια τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Αττικής για το 2012 – 2015. Κατά τα λοιπά, η θεματολογία άγγιξε ακόμα λιγότερο τα ζητήματα ουσίας, αφού η παρουσία (ολιγάριθμου) κοινού και η συμμετοχή, ως ομιλητών, αρκετών υποψήφιων βουλευτών στις επικείμενες εκλογές, θύμισε περισσότερο προεκλογική εκδήλωση. Τοποθετήσεις έκαναν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Α΄ Πειραιά Δημήτρης Καρύδης ο Δήμαρχος Αιγίνης Θεοδόσης Σακκιώτης, ο Δήμαρχος Τροιζηνίας Γιάννης Σαμπάνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νήσων Σπύρος Σπυρίδων, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Τροιζηνίας Χρήστος Πάλλης και ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Σωματείων Πειραιά Μιχάλης Παπαδόπουλος. Χωρίς να λείψουν κάποιες λίγες αναφορές σε θεμελιώδη προβλήματα και ρεαλιστικές προτάσεις, και πάλι στις περισσότερες τοποθετήσεις κυριάρχησε …το ζήτημα του αεροδρομίου, οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αλλά και προτάσεις που εστίασαν περισσότερο στην προβολή του τουριστικού προϊόντος, παρά στην ανάπτυξή του.

Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στην Διημερίδα, τα προβλήματα τουριστικής ανάπτυξης του Αργοσαρωνικού οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά σε ευθύνες της κεντρικής Διοίκησης, των Γερμανών, των εφοπλιστών κτλ, αλλά σίγουρα όχι στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Το γεγονός ότι σχεδόν όλος ο Σαρωνικός χαρακτηρίστηκε βιομηχανική ζώνη ιχθυοκαλλιέργειας κρίθηκε τόσο αμελητέο, που δεν χρειάστηκε να αναφερθεί ούτε μία φορά από κανέναν ομιλητή στις δύο μέρες των εργασιών. Αμελητέα ήταν επίσης, κατά τους συμμετέχοντες, και άλλα ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, χερσαίου και θαλάσσιου, ο θαλάσσιος τουρισμός, οι υποδομές των λιμανιών, κτλ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι περισσότεροι συμμετέχοντες συμφωνούσαν ο ένας με τον άλλον και αντάλλασαν εκφράσεις αβροφροσύνης, περιαυτολογώντας ο καθένας για την μεγάλη προσφορά του στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του. Αν υπάρχει ένα κεντρικό συμπέρασμα από την διημερίδα, αυτό είναι: «το μόνο μας πρόβλημα είναι πώς θα έρχονται οι τουρίστες στα μέρη μας». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ημερίδα δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν ειδικοί του κλάδου του τουρισμού, όπως δεν κλήθηκαν προσωπικότητες που δεν προέρχονταν από τις τοπικές κοινωνίες και θα είχαν πιθανώς κάτι να τις συμβουλεύσουν. Σε συνέπεια με την ευχάριστη ατμόσφαιρα, στην ημερίδα δεν κλήθηκαν και δεν συμμετείχαν οι παρατάξεις μειοψηφίας των Δήμων, ενώ από τον συντονιστή της εκδήλωσης, κ. Συξέρη, απαγορεύτηκε στο κοινό να θέσει ερωτήσεις (παρότι υπήρχε σχετική ενότητα στο πρόγραμμα της 2ης μέρας).

Με λίγα λόγια, η Διημερίδα ήταν απολύτως αντιπροσωπευτική των παραμέτρων που συνθέτουν το επίπεδο του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας.
M.K.
Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ says:

  Εξαιρετικό το σχόλιο σου, δεν σου κρύβω οτι κάτι τέτοιο περίμενα και αυτός είναι ο λόγος που δεν ήλθα.
  Αλλά τί περιμένουμε; Από τη μία, η Αυτοδιοίκηση που μετατράπηκε σε εξάρτημα του πλέον σάπιου και παρασιτικού κρατικού μηχανισμου στην Ευρώπη και από την άλλη, ένας λαός φοβισμένος και υποτακτικός, ανίκανος να κάνει την αυτοκριτική του για το γεγονός οτι ανέχεται στην καμπούρα του τα καμώματα του θλιβερού αυτού θιάσου. Δυστυχώς, οι εξαιρέσεις είναι λίγες και επιβεβαιώνουν πάντα τον κανόνα.

 2. Τσούκας Μπάμπης says:

  Κε Κανατσίδη δεν νομίζω να σας είδα στο 2ήμερο της διημερίδας. Το λέω αυτό διότι εάν ήσασταν ειδικά την πρώτη ημέρα θα βλέπατε και θα ακούγατε την τοποθέτησή μου η οποία κάθε άλλο παραφωνία στην θετική διάθεση, δεν νομίζω να ήταν όπως αναφέρετε σχετικά.Η παρέμβασή μου ήταν επικριτικότατη όσον αφορά τον Δήμαρχο και την έως τώρα πραγμάτωση των εισηγηθέντων από την ΕΤΑΠ. Αναφέρθηκα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όχι μόνον σαν κλάδος αλλά και σαν πολίτες και επιχειρηματίες στο νησί μας και μάλιστα έδωσα και μερικά παραδείγματα και ένα έναυσμα για εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα αυτά.Όσο περί αβροφροσύνης και περιαυτολογίας, δεν νομίζω στην τραγική θέση που βρισκόμαστε να έχουμε τέτοια περιθώρια και δεν νομίζω πως η διημερίδα έγινε για αυτό τον σκοπό.Όπως καταλαβαίνεις εκτός και αν με διαψεύσεις στην πρωτολογία μου αναλώθηκα μόνο με τα πραγματικά προβλήματα του νησιού και μάλιστα ώς κατά κάποιο τρόπο ( κατήγορος).
  Εξάλλου νομίζω ότι οι διημερίδες είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχτούν προβλήματα και να προταθούν λύσεις και αυτό νομίζω έγινε.
  Τώρα ώς αναφορά τις ιχθυοκαλλιέργειες πάλι ανημέρωτο σε βρίσκω διότι κατηγόρησα τον κο Δήμαρχο για την απόφαση κολοτούμπα που έκανε σε ότι αφορά τα ιχθυοτροφεία και μάλιστα είπα χαρακτηριστικά πως αισθάνομαι ότι χρησιμοποιούμαι παρά την θέλησή μου ( απόφαση που ζητήθηκε απο τον Σύλλογό μας σχετικά με την δημιουργία ΠΟΑΥ)και τόνισα πως αν συνεχιστεί αυτό θα παραιτηθώ από οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να επιτρέψει σε διάφορα κέντρα να χρησιμοποιήσουν το σύλλογό μας .
  Επειδή μέσω της ιστοσελίδας σας πληροφορείτε πολύς κόσμος γράφω αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας.
  Οφείλω πάντως να πω ότι για πρώτη φορά που έγινε αυτή η διημερίδα στον Σαρωνικό και μάλιστα στο νησί μας , μπορεί να μην είχε πλήρη επιτυχία και σίγουρα θα πρέπει την επόμενη φορά να γίνει πιο οργανωμένη, έδωσε όμως το σύνθημα για ανάγκη ενότητας προς αντιμετώπιση των τεραστίων προβλημάτων επιβίωσης πια που αντιμετωπίζουμε.

 3. babis says:

  Αξιότιμε κ. Τσούκα,
  Η πληροφόρηση για τη σύνταξη του άρθρου μου, το οποίο δεν αποτελούσε «ρεπορτάζ» αλλά περισσότερο έκφραση γνώμης, βασίστηκε σε πληροφορίες συναδέλφων και σε μαρτυρίες παρευρισκομένων στην διημερίδα. Ήταν συνειδητή μας επιλογή να μην αναφερθούμε αναλυτικά στις τοποθετήσεις των ομιλητών και γι΄ αυτό δεν αναφερθήκαμε λεπτομερώς στη δική σας τοποθέτηση, η οποία πράγματι ήταν καταγγελτική, όπως λέτε. Η αναφορά «παραφωνία στην θετική διάθεση», εννοούσε ακριβώς αυτό που περιγράφετε. Ό,τι δηλαδή ήσασταν ο μόνος που διαφοροποιήθηκε αισθητά από την γενική απογοητευτική, κατά την άποψή μας,εικόνα.
  Σε ό,τι αφορά τις ιχθυοκαλλιέργειες, γράψαμε ότι κανείς δεν ανέδειξε το ζήτημα της χωροθέτησης βιομηχανικών ζωνών (ΠΟΑΥ), ως κεντρικό πρόβλημα της τουριστικής ανάπτυξης του Αργοσαρωνικού. Εσείς πράγματι αναφερθήκατε σε αυτό, αλλά για να στηλιτεύεστε την εκμετάλλευση της δημοτικής αρχής προς το πρόσωπό σας και προς την Τουριστική Επιτροπή, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι δεν τάσσεστε υπέρ ή κατά των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας.
  Πράγματι δεν ήμασταν ιδιαίτερα αναλυτικοί, αλλά ήμασταν ενημερωμένοι και -ελπίζω- ακριβείς. Βεβαίως, οι παρεμβάσεις σας είναι πάντα καλοδεχούμενες και σας ευχαριστούμε για αυτές.
  Μπάμπης Κανατσίδης

 4. giannis says:

  κρατήστε τα σπαθιά και τα τσεκούρια για τους Εχθρούς που πλησιάζουν..όλοι εμείς είμαστε αδέλφια κάτω από τον ίδιο ουρανό.

 5. giannis says:

  Τούτη τη δύσκολη εποχή όλοι έχουμε την ανάγκη όλων, ας κατέβουμε από τα καλάμια μας και με τον διπλανό μας
  να παλέψουμε για τις ιδέες ,τα όνειρα μας, τη χαρά της ζωής, το χαμένο μας γέλιο,
  για τα παιδιά που δεν φταίνε σε τίποτα.

Σχολιάστε