Με το βλέμμα των περιηγητώνathan3Γράφει ο Χρίστος Λώλος –

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το βιβλίο του Γιώργου Αθανασίου με τον τίτλο «ΠΟΡΟΣ- ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ –ΜΕΘΑΝΑ με το βλέμμα των περιηγητών. Μια περιήγηση στον χρόνο και τον τόπο».

Πράγματι η σπουδαία καθ΄όλα, από πρώτη άποψη, αυτή περιήγηση μέσα από τους αιώνες μας δίνει την δυνατότητα, για όσους θέλησαν να ξεφυλλίσουν, γιατί είναι αδύνατον να μπορέσει κανείς να το μελετήσει αλλά και να το διαβάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα μια και η όλη εργασία ξεπερνάει τις 450 σελίδες να μάθουμε πολλά πράγματα για μια άγνωστη εποχή μια και δεν υπάρχουν στοιχεία από ελληνικές πηγές, μια και την εποχή αυτή «τα πάντα τάσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά».

Εισαγωγή στην παρουσίαση έκανε η κ. Λιάνα Σακελλίου καθηγήτρια, πρόεδρος του τμήματος Αγγλικής γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Βλέποντας κανείς το σύνολο των περιεχομένων και μόνον, περιληπτική αναφορά ως προς το πρώτο μέρος , έκανε ο κ. Δ.Καλαμάκης αναπληρωτής καθηγητής της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διαπιστώνει το υψηλό επίπεδο της έρευνας η οποία έχει γίνει από τον συμπατριώτη μας.

Στην εισαγωγή του βιβλίου του ο κ. Αθανασίου μας κάνει μία πλήρει ενημέρωση για το τι θα μελετήσουμε στην ογκώδη, πράγματι, πραγματεία του και κυρίως ως προς τις κρίσεις των περιηγητών για τους ανθρώπους της περιοχής και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Επάνω σε αυτό το θέμα ήτανε και η αναφορά της κ. Καλομοίρας Κουμπή, ως προς τις αναφορές και τον τρόπο αντιμετόπησης των περιηγητών από τους Ποριώτες και το αντίθετο. Ο ερευνητής μας συγκεκριμένα στην σελίδα 26 του βιβλίου του αναφέρει: *Ωστόσο, δεν θα πρέπει να μας ξενίζει η αρνητική στάση ορισμένων περιηγητών απέναντι στη νεοελληνική πραγματικότητα, εάν λάβουμε υπόψη ότι όλοι αυτοί προέρχονται από την Δυτική Ευρώπη, η οποία θεωρούνταν πολιτισμένη, και οι περισσότερη ήταν προσκολλημένοι στο ευρωπαϊκό πρότυπο*. Και προς επιβεβαίωση κάνει αναφορά στον Δημ.Καμπούρογλου ο οποίος αναφέρει *Βεβαίως οι περιηγητές σφάλλοντας εν πολλοίς ως άνθρωποι ξένοι, αγνοούντες την αιτίαν των διαφόρων φαινομένων και άλλην εξήγησιν εις αυτά δίδοντες, μη δυνάμενοι δι΄άλλως εντός ολίγου σχετικά διαστήματος να γνωρίσουν τον τόπον, όν μόλις δύναται να γνωρίση ο εν αυτώ γεννηθείς, όταν έχει προς τούτο ιδιοφυϊαν. Συνήθως δε και εσφαλμένας πληροφορίας μεταδίδουσι, κακώς μαθόντες ή και αντιληφθέντες πράγματος τινός ή γεγονότος και άδικοι και άκριτοι και παραδοξολόγοι καταφερώμενοι.* Ενώ συμπληρώνει αναφορές ανθρώπων που πράγματι εκθειάζουν τους ανθρώπους της.

Στη συνέχεια δίνει πολλά στοιχεία ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης ο οποίος όπως λέει  «*έρχεται πρώτη φορά σε επαφή με τέτοιου είδους κείμενα να αντιληφθεί και τον λόγο έλευσης αυτών των ανθρώπων και το λόγο συμπεριφοράς και αυτών και των κατοίκων προς αυτούς.* Τέλος η κ. Ελένη Κονσολάκη Επίτιμη Προϊσταμένη της ΚΣΤ εφορείας Π.Κ.Α. μας ταξίδευσε με το βλέμμα των περιηγητών.

Το βιβλίο αυτό θα συζητηθεί ευρέως στο απώτερο μέλλον, όταν θα έχει μελετηθεί από πολλούς όχι απλώς σαν ιστοριογράφιμα ή μυθιστοριογράφημα αλλά σαν μία επιστημονική έρευνα.

ΣΦΑΙΡΙΑ-ΚΑΛΑΥΡΙΑ- ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ- ΜΕΘΑΝΑ ο χώρος των Μύθων και της Ιστορίας.

Μέσα από τους αιώνες μιας άγνωστης εποχής πολλά είναι το ερωτήματα που απαντούτε, αλλά και που δημιουργούνται, και όπως ο ίδιος πιστεύει η ευρύτερη Τροιζηνιακή γη, μέσα της κρύβει ακόμα μεγάλο μέρος της Προϊστορικής Ιστορίας μας.

Ας είναι καλοτάξιδο ένα βιβλίο που τιμάει και τον συγγραφέα αλλά και ολόκληρη την περιοχή στην οποία αναφέρεται.

 
Σχολιάστε