Λείπει το ψωμάκι…imagesΑναγνώστης μας, μας έστειλε το ακόλουθο μειλ:

   Αγαπητό Poros News,

 

Παραθερίζω με την οικογένεια μου στον Πόρο τα τελευταία χρόνια, σε ένα μικρό εξοχικό κοντά στην εκκλησία του Ευαγγελισμού. Μας αρέσει το νησί γιατί είναι κοντά στην Αθήνα και έχει φυσική ομορφιά. Γνωρίζουμε τα καλά, γνωρίζουμε και τα κακά αλλά επιλέγουμε να περνάμε τις διακοπές μας εδώ, απολαμβάνοντας τη θάλασσα και το καλοκαίρι.

Αφορμή για αυτή την επιστολή είναι ένα παράδοξο που ως τώρα δεν έδινα σημασία… Την Κυριακή που μας πέρασε, λόγω υποχρεώσεων, φτάσαμε στο νησί με το φερυμποτάκι το μεσημέρι, γύρω στη 1 και κάτι. Η κατάσταση γνωστή… Φασαρία, κόσμος, αυτοκίνητα, ζέστη. Ανεβαίνω στο σπίτι και κατεβαίνω με τα πόδια στην αγορά να βρω ψωμί…

Ως γνωστόν, ο Πόρος έχει έναν φούρνο στην Πούντα και 2 πρατήρια, ένα στην Αγορά και ένα καινούριο στον Αη- Γιώργη. Επίσης, φρέσκο ψωμί πουλάνε και τα σούπερ μάρκετ. Όλοι εκτός από τον φούρνο, προμηθεύονται το εμπόρευμα τους από την Τροιζήνα, την Καλλονή ή και την Τραχειά ακόμα. Οπότε σε γενικές γραμμές βρίσκεις ψωμί στο νησί και μάλιστα χωριάτικο, αρκεί να μην είναι Κυριακή, ή να μην είναι καλοκαίρι και δεν έχεις πεί να σου «κρατήσουν», αλλιώς…παίρνεις ό,τι έχει μείνει!

Λοιπόν για να μην γίνομαι κουραστικός, την Κυριακή που κατέβηκα να βρω ένα καρβελάκι, δεν βρήκα τίποτα, ούτε ψωμί, ουτε φούρνο ανοιχτό…. Και αναρωτιέμαι, νησί δεν είναι ο Πόρος? Τα νησιά δεν έχουν παράδοση στους φούρνους και, ειδικότερα στους ξυλόφουρνους? Εδώ γιατί δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο? Κι αν παραβλέψουμε την παράδοση, κανείς δεν βλέπει τις αλυσίδες των μεγάλων φούρνων που πραγματικά, σαρώνουν, στην Αττική, ώστε να παραδειγματιστεί?  Ή τελοσπάντων, αυτοί οι φούρνοι και τα πρατήρια που υπάρχουν, δεν μπορούν να είναι ανοιχτοί Κυριακές και να έχουν λίγο παραπάνω εμπόρευμα Κυριακή, φουλ σαιζόν μέσα Αυγούστου???

Τί να πώ? Αν γίνομαι υπερβολικός ή ανακριβής αποδέχομαι οποιαδήποτε διόρθωση. Αλλά επειδή τυγχάνει να δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στο χώρο του εμπορίου, γνωρίζω πως, παρόλη την οικονομική δυσχέρια, ένας φούρνος με σωστή διαχείρηση μπορεί να γίνει, από βιώσιμος, ως κερδοφόρος.

Ελπίζω ο επόμενος που θα αποφασίσει να δημιουργήσει επιχείρηση εστίασης στο νησί, να ασχοληθεί με το ταπεινό ψωμάκι, αντί για τη δημιουργία ακόμα ενός καφέ-εστιατορίου-μπαρ…
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Μαρίνος says:

  respect!!
  ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΜΙΣΕΙ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΝΑ “ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ” ΨΩΜΙ, ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ (ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΑΣ) ΣΕ ΕΠΑΡΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
  ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ! ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΑ!

 2. Ανδρέας Καίκας says:

  Αντί νά αναρωτιόμαστε μεταξύ μας,άς ρωτήσουμε καλύτερα τούς ηλίθιους στό υπ.βιομηχανίας,καί τούς νόμους πού έχουν θεσπίσει.

 3. Γιάννης Γκούμας says:

  Εντάξυ ρε παίδες. Είπαμε να δουλεύουμε σαν τα σκυλιά, όπως θέλει η Μέρκελ και ο Σαμαράς, αλλά ας κάτσουμε και μια Κυριακή. Να βγάλουμε 2 φορές το ψωμί το Σαββάτο, όποιος θέλει να προμηθευτεί. Παλιότερα που τα μαγαζιά ανοίγανε μόνο πρωί Σαββάτου το Σαββατοκύριακο είχαμε τέτοια προβλήματα; Και μην πει κανείς ότι το ψωμί χαλάει την άλλη μέρα, υπάρχουν συνταγές για ψωμί που κρατάει μία βδομάδα (εκτός ψυγείου, στην κατάψυξη μήνες). Αν κάποιοι φούρνοι δεν το φτιάχνουν, ή ο κόσμος δεν το τρώει πλέον, ας αναθεωρήσουν.

Σχολιάστε