Κότερα και ψαρόβαρκες ή κλουβιά;Το εφιαλτικό σενάριο για τον Πόρο, το οποίο εδώ και τρία χρόνια είναι γνωστό σε όλους, γίνεται σήμερα πραγματικότητα. Λίγες εβδομάδες πριν τα εγκαίνια της γιορτής του θαλάσσιου τουρισμού στο λιμάνι του νησιού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ανακοίνωσε τα σχέδια του, να μετατρέψει τον Πόρο και τα Μέθανα σε ένα απέραντο ιχθυοτροφείο χαρακτηρίζοντας τες ως Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ). Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο, στη χώρα των αντιφάσεων…
Το περιβάλλον της περιοχής, θα αλλάξει για πάντα. Ο Πόρος που λατρεύουμε θα γίνει βιομηχανική ζώνη.
Η επιχειρηματολογία περί σύμμεικτης ανάπτυξης δεν ισχύει πλέον. Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ και όποιος υποστηρίζει πως ιχθυοτροφεία και τουρισμός μπορούν να συνυπάρξουν σε ένα νησί συνολικής έκτασης 22,9 τ.χλμ, είναι μακρυά νυχτωμένος.
Αν στα σχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος, συμπεριληφθεί ο Πόρος, τότε είναι πολύ πιθανό, να είναι η τελευταία έκθεση σκαφών που φιλοξενείται στο νησί μας. Θα αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία να φιλοξενείται έκθεση γιοτ σε ένα νησί όπου τα σκάφη θα ρίχνουν άγκυρα, δίπλα σε κλουβιά με τσιπούρες.
Φυσικά, ποτέ δεν ξέρεις, ίσως για μερικούς τα ιχθυοτροφεία να αποτελούν μια επιπλέον τουριστική ατρακσιόν, όπως έχει γραφτεί και στο παρελθόν.
Στις 7 Μαΐου, το Charter Yacht Show Poros 2011 ανοίγει την αυλαία του. Οι εκπρόσωποι της πολιτείας θα χαιρετίσουν με τις ομιλίες τους, την εκδήλωση που φιλοξενεί στο νησί μας. Θα περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τις αναφορές τους για το νησί μας. Άλλωστε το λιμάνι μας είναι το σπίτι της κορυφαίας εκδήλωσης του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού.
Μέχρι τότε όλοι μας, θα είμαστε πλήρως ενημερωμένοι για το σχέδιο του χαρακτηρισμού των βορείων ακτών του Πόρου ως Π.Ο.Α.Υ.
Μέχρι τότε, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους, τι είδους ανάπτυξη θέλουμε για τον τόπο. Σε τι περιβάλλον θέλουμε να ζήσουμε εμείς και οι επόμενοι ποριώτες. Πως βλέπουμε το μέλλον του τοπικού τουρισμού και της αλιείας.
Ο αγώνας για την επιβίωση του νησιού, έφτασε στο τελικό του στάδιο. Μας απομένουν 25 μέρες για να το παλέψουμε.
Σχολιάστε