Κούρσα για ένα άλογο οι δημοτικές εκλογές στον Πόρο;Λιγότερο από πενήντα ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου, για μια ακόμα φορά φαίνεται πως ο Πόρος βαδίζει προς μια εκλογική διαδικασία με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα. Ο Δήμαρχος Δημήτρης Στρατηγός ακούγεται ότι με το ψηφοδέλτιό του έχει «δέσει» συμπαγώς ένα σημαντικό κομμάτι της Ποριώτικης κοινωνίας. Μοναδικός αντίπαλός του μέχρι στιγμής είναι επισήμως ο μαχητικός δικηγόρος Δημήτρης Πάνου, ενώ φημολογείται ότι και ο δημοτικός σύμβουλος – ιχθυοτρόφος Δημήτρης Γρίβας, παρά την ποινική δίωξη εις βάρος του (για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος του Πόρου) και την προσεχή δίκη του με πολιτική αγωγή τον Δήμο Πόρου, βρίσκεται σε αναζήτηση υποψηφίων. Η ψυχρή ανάλυση των αριθμών όμως δείχνει ότι κανείς από τους δύο δεν θα μπορούσε να χτυπήσει την κυριαρχία του Δημήτρη Στρατηγού, η οποία θεμελιώνεται σε μια «πολιτική κληρονομιά» τουλάχιστον δύο δεκαετιών. Όσον αφορά τέλος στις ζυμώσεις για τη δημιουργία ενός δυνατού ψηφοδελτίου με συμμετοχή παραδοσιακών αντιπολιτευομένων της δημοτικής αρχής Στρατηγού και νέων άφθαρτων προσώπων με ενδιαφέρον για τα κοινά, σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν φαίνεται ότι βρίσκονται σε καλό δρόμo.
Για μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση λοιπόν το εκλογικό τοπίο στον Πόρο θυμίζει εκλογές μονοκομματικών καθεστώτων, γεγονός που δίχως άλλο αποτελεί φαινόμενο απαξίωσης και παρακμής των δημοκρατικών διαδικασιών, το οποίο δεν θα δικαιολογείτο ακόμη και αν είχαμε μπροστά μας την πλέον επιτυχημένη δημοτική αρχή. Πόσο μάλλον όταν αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η δημαρχία Στρατηγού δεν επίλυσε τα σοβαρά προβλήματα του νησιού, ούτε έχει να επιδείξει σοβαρό νέο έργο. Ίσως η ατολμία (ή αδυναμία) συγκρότησης αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης να οφείλεται εν μέρει στην ελπίδα ορισμένων για επιστροφή ενός «παλιού γνωστού». Ίσως να οφείλεται στην έλλειψη αδιαφιλονίκητου ηγέτη και στην ατολμία για ανάδειξη νέου τέτοιου. Ίσως ο φόβος και τα ανταλλάγματα να παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν που θα φανταζόταν κανείς. Σε κάθε περίπτωση όμως η εικόνα του νησιού, σε συνδυασμό με τις δημοκρατικές επιταγές, δεν δικαιολογούν το σκηνικό των φετινών δημοτικών εκλογών.
Ελπίζουμε ο ένας περίπου μήνας που απομένει μέχρι την λήξη υποβολής υποψηφιοτήτων να αποτελεί επαρκές διάστημα για την αιφνιδιαστική εμφάνιση μιας εναλλακτικής πρότασης η οποία θα δώσει ενδιαφέρον, αλλά και νόημα, στην διαδικασία των εκλογών. Εξάλλου η επαναφορά του 50% για την εκλογή του επιτυχόντος συνδυασμού, αφήνει ανοικτό το παράθυρο της δεύτερης Κυριακής, δίνοντας μαθηματικές ελπίδες ακόμα και στον υποψήφιο της τελευταίας στιγμής.
Σχολιάστε