Κλείνουν το Ειρηνοδικείο Σπετσών;Του Πέτρου Χαριτάτου

όψεις και απόψεις στις Σπέτσες

Ποιό ειρηνοδικείο θα καταργηθεί, των Σπετσών ή του Πόρου; Το δίλημμα προκύπτει απο ένα πρόσφατο διάβημα που Δημάρχου Πόρου κ.Στρατηγού με αφορμή, όπως αναφέρει, «αίτημα του δικαστικού κλάδου για κατάργηση των άγονων Ειρηνοδικείων». Ο ίδιος προτείνει να εξυπηρετούνται οι Σπέτσες απο το Ειρηνοδικείο Καλαυρίας (Πόρου). Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι αντικειμενικά, ισχύει το αντίστροφο. Ας δούμε πώς προέκυψε αυτό το θέμα.
Οι περικοπές που γίνονται παντού στην Ελλάδα, άρχισαν να απειλούν και τις Σπέτσες όπου κυκλοφορούν φήμες ότι θα κλείσουν την Εφορία, το ΙΚΑ ή το Ειρηνοδικείο. Αν αυτό συμβεί, για τα κάθε 100 ευρώ που εξοικονομεί το κράτος, οι πολίτες θα πληρώνουν 200 ευρώ σε εισιτήρια, διανυκτερεύσεις και χαμένες ώρες εργασίας. Πάντως, στο πλαίσιο αυτής της λογικής, θεσπίστηκε στο Πρωτοδικείο Πειραιά μια «Επιτροπή Αναδιάρθρωσης Ειρηνοδικείων» που, καθώς φαίνεται, καλείται να κάνει περικοπές στον Αργοσαρωνικό. Αυτό αναφέρεται στο έγγραφο που έστειλε ο Δήμαρχος Πόρου κ.Στρατηγός στις 26.1.2011 προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Πρωτοδικείο Πειραιά, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Βουλευτές Α’ Πειραιά. Τους υπενθυμίζει ότι στον Αργοσαρωνικό υπάρχουν τρια ειρηνοδικεία (Αίγινας, Πόρου, Σπετσών) και παρουσιάζει τα επιχειρήματά του, γιατί πρέπει οι Σπέτσες να πάνε στον Πόρο. (Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το διάβημά του στο τέλος του άρθρου).

Λάθος συλλογισμός
Όμως η σκέψη για να μεταφερθεί το Ειρηνοδικείο Σπετσών στον Πόρο, ή στην Αίγινα, η ακόμα στο Ναύπλιο, δεν είναι ρεαλιστική, διότι:

1) Οι χώροι στον Πόρο και στην Αίγινα είναι ήδη ακατάλληλοι, ακόμα και για τον τωρινό φόρτο εργασιών τους. Αυτό διαπιστώνουν οι επισκέπτες, οι δικηγόροι και οι δικαστικοί που μπορούν να συγκρίνουν τους τόπους.

2) Με την Αίγινα δεν υπάρχει σύνδεση, ούτε και με το Ναύπλιο.

3) Η μεταφορά στο Ναύπλιο (δηλαδή να εκχωρεί ειρηνοδικεία το ένα πρωτοδικείο στο άλλο) είναι αντισυνταγματική.

Οι Σπέτσες υπερτερούν
Αντιθέτως, το Ειρηνοδικείο Σπετσών πρέπει να διατηρηθεί, και μπορεί να εξυπηρετεί τον Πόρο και την Ύδρα, για τους εξής λόγους:

1) Σε σχέση με του Πόρου, ο χώρος είναι περίπου 3 φορές μεγαλύτερος. Το ακροατήριο είναι πολύ πιο ευρύχωρο. Υπάρχουν άνετοι χώροι για γραφεία και αρχεία. Αλλά και είναι ο μοναδικός χώρος στον Αργοσαρωνικό που διαμορφώθηκε σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κοινοτική οδηγία για τους αναπήρους, ώστε να διαθέτει ασανσέρ και τουαλέτα αναπήρων. Άρα, όπως θα διαπιστώσει η «Επιτροπή Αναδιάρθρωσης Ειρηνοδικείων» ο χώρος στις Σπέτσες είναι σαφώς πιο κατάλληλος σε σύγκριση με των άλλων τόπων.

2) Είναι άνετη η σύνδεση Πόρου – Ύδρας – Σπετσών. Άλλωστε οι Σπέτσες ήδη εξυπηρετούν την Ύδρα.

3) Το Ειρηνοδικείο Σπετσών είναι και πταισματοδικείο και έδρα μεταβατικού πλημμελειοδικείου Πειραιά.

4) Επίσης, είναι το μόνο που μπορεί να καλύψει την αναμενόμενη σημαντική αύξηση των υποθέσεων, μιάς και (α) μεταφέρονται τα 2/3 της αρμοδιότητας (ποινικής) των μονομελών πλημμελειοδικείων στα πταισματοδικεία, αλλά και (β) αναμένεται να εφαρμοστεί ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Φυσικά ο Δήμο Σπετσών ετοιμάζει μια σχετική παρέμβαση, καθώς και πρόσκληση προς την «Επιτροπή Αναδιάρθρωσης Ειρηνοδικείων» να επισκεφθεί και να συγκρίνει τα κτίρια στις Σπέτσες και στον Πόρο.
Σχολιάστε