ΚΕ ΠΟΡΟΣ: Και τώρα τι;Αν πράγματι φεύγει η Σχολή Λιμενοφυλάκων από το ΚΕ Πόρος, τότε ποιο θα είναι το μέλλον των ιστορικών εγκαταστάσεων του Πολεμικού Ναυτικού;
Κατά καιρούς – και πριν μετακομίσει στον Πόρο η Σχολή Λιμενοφυλάκων – έχουν ακουστεί διάφορα σενάρια για τις εγκαταστάσεις του ΚΕ Πόρος. Έχει ακουστεί ότι θα μπορούσε να φιλοξενήσει παραθεριστικό κέντρο για τους αξιωματικούς του ΠΝ. Έχει ακουστεί ότι θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί οικονομικά και εμπορικά με τη εγκατάσταση καζίνο(!)
Έχει ακουστεί ότι θα μπορούσε να φιλοξενηθεί Τ.Ε.Ι στις εγκαταστάσεις του, ή να γίνει διεθνές κωπηλατικό κέντρο. Τελευταίοι συνειρμοί προκαλούνται από το άρθρο του Π. Χατζηπέρου για την ανάγκη δημιουργίας Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης στον Πόρο.
Φυσικά, πολλά θα μπορούσαν να γίνουν στις εγκαταστάσεις του ΚΕ Πόρος, αρκεί να παραχωρηθούν στην τοπική κοινωνία και να διαχειριστούν από ανθρώπους με όραμα για τον Πόρο, οι οποίοι γνωρίζουν την ιστορία των εγκαταστάσεων και τη συμβολή του Π.Ν. στην παράδοση του νησιού.
Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε όμως, δεν θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε και κάποια σενάρια, τα οποία η χρονική συγκυρία και κατά περιπτώσεις ο κυνισμός της Πολιτείας, ρίχνουν στο τραπέζι.
Για παράδειγμα, πόσο απίθανο μπορεί να θεωρείται το σενάριο να υπαχθούν, οι εγκαταστάσεις του ΚΕ Πόρος, στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και να δοθούν «πακέτο» με το λιμάνι σε υποψήφιους επενδυτές;
Επίσης πόσο απίθανο μπορεί να θεωρείται το σενάριο να γίνουν οι εγκαταστάσεις του ΚΕ Πόρος, “κέντρο φιλοξενίας μεταναστών”;
Πριν λίγο καιρό θα γελούσαμε αν κάποιος μας έλεγε κάτι τέτοιο. Στις μέρες μας, θα πρέπει να επαγρυπνούμε…
M. Κανατσίδης
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Παν. Χατζηπέρος says:

  Κύριε Κανατσίδη,
  κατ’ αρχήν θέλω να σας διαβεβαιώσω οτι όταν έκανα την πρόταση, δεν είχα σκευθεί το ΚΕ ΠΟΡΟΣ, αν και θα ήταν μιά πολύ καλή λύση.
  Βέβαια το να διατεθεί μιά αίθουσα για τον σκοπό αυτό, δεν θα σήμαινε οτι μ’ αυτό αξιοποιείται το Κ.Ε. ΠΟΡΟΣ.
  Η αξιοποίηση αυτού του μοναδικού κι ανεκτίμητου χώρου, που σηματοδοτεί την ένδοξη Ιστορία του ΠΝ, ως πρώτος Ναύσταθμος του ελεύθερου Ελληνικού κράτους, είναι μιά πολύ σοβαρή υπόθεση, που απαιτεί σοβαρούς κι υπεύθυνους χειρισμούς και μελέτες.
  Το ερώτημα είναι “εμείς οι ΠΟΡΙΩΤΕΣ θα έχουμε λόγο ή θα πάει, όπως κι όλα τ’ άλλα [Δημόσια κι Ιδιωτική ιδιοκτησία-λιμάνια-πετρέλαια-αέρια-νερά κτλ] υπέρ της εξώφλησης του του δήθεν “ΧΡΕΟΥΣ”?????? που δήθεν έχουμε, ενώ μας χρωστάνε τα τριπλάσια……….
  Τη Δευτέρα θα συζητηθεί το θέμα αυτό στη βουλή, σ’ επίκαιρη επερώτηση. Να δούμε οι “προσκυνημένοι” τι θ’ απαντήσουν.
  Προχτές σ’ ανάλογη επερώτηση γιά το σκάνδαλο της SIEMENS απήντησε πολύ ήρεμα ο Στουρνάρας οτι “το υπέγραψα γιατί το βρήκα στο γραφείο μου σαν εκκρεμότητα”….. ΤΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΣΟ ΑΠΛΑ. Δηλαδή καθάριζα το γραφείο κι είπα να το καθαρίσω κι αυτό [22/8] σαν “ΔΩΡΟ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ που θα την έβλεπε ο Σαμαράς την επομένη……….[23/8].

 2. Γιάννης Γκούμας says:

  Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να γίνει μέρος φιλοξενίας επιστημόνων, όπως δασκάλων, γιατρών με απόσπαση εφημερίας, τους οποίους έχει ανάγκη η περιοχή και φεύγουν γιατί δεν έχουν χρήματα για ενοίκιο. Ενδεικτικά το κέντρο υγείας γαλατά θα μπορούσε να έχει μερικούς γιατρούς ακόμα που έρχονται από την Αθήνα για το καλοκαίρι (που έχουμε αυξημένη ανάγκη) αν είχαν κάπου να μείνουν. Επίσης δάσκαλοι και καθηγητές με μισθούς 600 ευρώ, λογικό είναι να μην πηγαίνουν σε περιοχές που για να μείνουν πρέπει να νοικιάσουν στέγη.
  Οι πτέρυγες των υπολοίπων κτιρίων μπορούν να στεγάσουν άλλες δραστηριότητες, ανάλογα τι χρειάζεται ο τόπος με την κατάλληλη τροποποίηση.

 3. Μ.Μ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ says:

  Πολλα θα μπορουσαν να γινουν αλλα ποιος θα τα υλοποιησει χωρις κομματικα και προσωπικα οφελη?
  Ειναι γνωστη η μεθοδος αστα να ριμαξουν (ολυμπιακες εγκαταστασεις) και στο τελος θα εμφανιστουν οι σωτηρες.
  Το μεγαλο λαθος ηταν που εφυγε η ΣΜΥΝ
  Τωρα… αρχιζει το τσιρκο…………….

Σχολιάστε