Κατά δεκάδες ξενιτεύονται οι νέοι Ποριώτες"The future of the Greek Worker"

Τα σκληρά μνημονιακά μέτρα, έφεραν ύφεση. Η ύφεση έφερε ανεργία και μιζέρια. Η Ελλάδα γυρίζει αρκετές δεκαετίες πίσω και οι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα για το εξωτερικό.
Το δρόμο της ξενιτιάς επιλέγουν καθημερινά όλο και περισσότεροι νέοι από τον Πόρο και την Τροιζηνία, που βλέπουν το μέλλον χωρίς προοπτική και επαγγελματική αποκατάσταση στον τόπο μας.
Αρκετοί είναι αυτοί, που ήδη έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μας τα τρία τελευταία χρόνια. Άλλοι για Αυστραλία, άλλοι για τις ΗΠΑ και οι περισσότεροι για τις χώρες του βορά της Ε.Ε. την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα υπάρχουν και νέοι που αποδημούν για χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως Τσεχία και Πολωνία.
Με την ανεργία να πλήττει όλο και περισσότερους νέους και το ποσοστό των ανέργων, στις ηλικίες μέχρι 25 χρονών, να ξεπερνάει το 50%, οι νεαροί ποριώτες, εγκαταλείπουν τη χώρα για επαγγελματική αποκατάσταση στο αντικείμενο που σπούδασαν, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που φεύγουν, για ανειδίκευτη εργασία, σε ελληνικά εστιατόρια του εξωτερικού.
Εκτός από αυτούς που υποβάλουν βιογραφικά σε ξένες εταιρίες, αρκετοί νέοι, αναζητούν εργασία, μέσω γνωστών τους και οικογενειακών φίλων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον κλάδο της σίτισης, σε χώρες του εξωτερικού.
Υπάρχουν φυσικά και αρκετοί νέοι, που έχασαν τη δουλειά τους και επιστρέφουν από την Αθήνα, για να ζήσουν στο πατρικό τους σπίτι με λιγότερα έξοδα και με την ελπίδα ότι θα βρουν εποχιακό μεροκάματο το καλοκαίρι σε τουριστικές επιχειρήσεις. Άλλοι σχεδιάζουν το «φευγιό» μόλις ολοκληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία.
Μιλώντας με ένα νεαρό φίλο στο νησί, μου αποκάλυψε πως το καλοκαίρι θα αναζητήσει δουλειά, προκειμένου να συγκεντρώσει κάποια χρήματα για να μπορέσει να καλύψει τα εισιτήρια και τα έξοδα του, ώστε να φύγει τον Σεπτέμβριο για να βρει δουλειά στην Αγγλία.
Οι περισσότερες νεανικές παρέες πλέον στον Πόρο, έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς, τους ξενιτεμένους φίλους τους, οι οποίοι εκτός από το ότι αφήνουν πίσω τις οικογένειες και τους φίλους τους, χάνουν και το «δικαίωμα του εκλέγειν», αφού η χώρα μας συνεχίζει να στερεί το δικαίωμα της ψήφου, στους απόδημους πολίτες της, από τις χώρες που ζούν και δουλεύουν.
Μ. Κανατσίδης
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Frances McCallum says:

  My husband is Scottish.. There is very little work in Scotland and the young have ALWAYS had to move elsewhere This the case everywhere in the world – no?

 2. Γιάννης Γκούμας says:

  Αν φύγει το ΔΝΤ, αν ακυρώσουμε όλα τα μνημονιακά μέτρα, τα πράγματα θα φτιάξουν άμεσα. Σε όλες τις χώρες που το κάνανε, όπως και την Βραζιλία πρόσφατα, όλα πήγαν εντυπωσιακά καλύτερα τον επόμενο χρόνο. Μην φοβάστε λοιπόν και μαυρίστε όλα τα μνημονιακά κόμματα.
  Το να φύγουν με κάθε κόστος και άμεσα τα μνημονιακά κόμματα είναι η μοναδική λύση πλέον.

 3. B.T. says:

  Συγνώμη ,για να καταλάβω,πριν το ΔΝΤ τα νέα παιδιά έμεναν στον Πόρο ή πήγαιναν στην Αθήνα για να βρουν δουλειά;
  Τα χιλιόμετρα μας πείραξαν; Ποιός είναι αυτός που δεν θα κοιτάξει να βρει κάτι καλύτερο στη ζωή του,όπου κι αν είναι αυτό;
  Καλά κάνουν και παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους και μαζεύουν λεφτά για να φύγουν και δεν είναι σαν κάποιους άλλους άνεργους που τους ταϊζει η οικογένειά τους και κρύβονται πίσω από τη δικαιολογία της ανεργίας ή πίσω από τη φράση ‘μας παίρνουν τις δουλειές οι αλλοδαποί’….

Σχολιάστε