Κάλεσμα: Ο Πόρος τότε και τώραold5Γράφει ο Βαγγέλης Καραδόντης –

Το νησί ακουαρέλα όπως φαίνεται από τις Αδέρες και το Πάνω Φανάρι, το νησί του έρωτα και του κεφιού όπως το θυμάμαι στις δεκαετίες 50-60-70. Τους γελαστούς ανθρώπους με τα πειράγματά τους, τους κανταδόρους του κεφιού και της παρέας, την απλότητα, με τις δεκάδες ταβέρνες, μαγέρικα, ουζερί, καφενεία, με τα παιδιά να παίζουν στην παραλία αμέριμνα και τα μεγαλύτερα να κάνουν βόλτες με τα ποδήλατά τους πειράζοντας το ένα το άλλο. Με τα δίχτυα των ψαράδων της Πούντας να μυρίζουν ιώδιο και παντού να κυριαρχεί η απλότητα και η παράδοση.  Στις βόλτες του δειλινού οι χαιρετούρες ήταν εγκάρδιες  «γεια σου Μαρία-Νεκτάριε-Γιώργο-Καλλιόπη-Σπύρο κλπ», τα βράδια στα ταβερνάκια του Κληροδοτάκου, του Κερά, της Κυρά-Άννας, του Μεταξά, του Βεσσαλά, της Μουγκής, του Δρούγκα, στα καφενεία του Χατζηπέρου, του Βαρβέρη, του Μαγκλάρα, στα ουζερί του Μητσόπουλου, του Βασιλέρη, του Παχή, του Βέττα κλπ, γινόταν ένα πανηγύρι όμορφο, με ζεστούς χαμογελαστούς ανθρώπους, τόσο πελάτες όσο και επαγγελματίες.

Ωραία χρόνια, ανθρώπινα. Η εγκληματικότητα ανύπαρκτη- άντε σπάνια να συμβεί κάτι στο μεθύσι ή από κανένα μπουκαδόρο. Και τα ναρκωτικά σπάνια, άντε κανένα χόρτο. Το νησί , ακόμα και τώρα, παραμένει όμορφο, όπως το ΄φτιαξε η φύση.

Όμως ο έρωτας έχει εκχυδαϊστεί, το κέφι χάθηκε και τα καψουροτράγουδα κυριαρχούν. Τα γελαστά πρόσωπα χάθηκαν στην βλοσυρότητα, τα πειράγματα γίναν άνοστα, οι άνθρωποι τραγουδούν ελάχιστα, τα παιδιά δεν παίζουν αμέριμνα  στην παραλία , απ τον φόβο για τα μηχανάκια-φονιάδες, τα δίχτυα των ψαράδων σκεπάστηκαν με κουρελούδες και κουβέρτες, τα νέα παιδιά κατάργησαν τα όμορφα ονόματά τους και προσφωνούνται με ένα, το… «μαλάκα»

Οι υπεύθυνοι για την πρόληψη ατυχήματος, μόνιμα απόντες και μόνο όταν έρθουν κάποιοι νταβατζήδες  ή καραγκιόζηδες γεμίζει η προβλήτα με την παρουσία τους. Φαίνεται πως αυτοί είναι πολυτιμότεροι από την ζωή των παιδιών. Τα ναρκωτικά έχουν μπει στην ζωή κάποιων παιδιών και γι αυτό φταίμε όλοι, γιατί δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση και συμβουλή.

Τι λέτε , κάνουμε μια προσπάθεια να γλυτώσουμε ότι μπορούμε από την αλλοτρίωση και την υποβάθμιση;

Ποιος θα συμβουλέψει  τα παιδιά των 12-13-14 χρονών ότι τα μηχανάκια δεν είναι παιχνίδι κι ότι κρύβουν κινδύνους; Ποιος θα τους πει πως το ποδήλατο είναι άσκηση για το σώμα και το μυαλό;

ΠΡΟΤΑΣΗ: Να συνταχθεί έντυπο με την βοήθεια των φορέων που θα αναφέρει όλους τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι νέοι. Αν υπάρχει αδυναμία στην διανομή του εντύπου από τους φορείς, είμαστε διατεθειμένοι, για εθελοντική εργασία. Το ίδιο ισχύει και για τον καλλωπισμό της παραλίας της Πούντας, προτείνοντας στο λιμενικό ταμείο να προμηθευτεί χοντρικώς καραβόπανα που να καλύπτουν τις ανάγκες των αλιέων .

Ελάτε όλοι μαζί να στρατευθούμε για την προστασία του περιβάλλοντος και κατά την ηχορύπανσης και της οπτικής ρύπανσης. Τέλος ,ανεξάρτητα από το τι ψήφισε καθένας στις πρόσφατες εκλογές, ας πιέσουμε και ας βοηθήσουμε την νέα δημοτική αρχή να απαλλάξει την Σφαιρία από τους άχαρους τενεκέδες που λέγονται αυτοκίνητα και τα μηχανάκια-φονιάδες. Φαντάζεστε να αντικατασταθούν όλα αυτά με ποδήλατα κι έτσι να γίνει ένα βήμα για να ξαναβρεί το νησί την χαμένη του ταυτότητα και να αυξήσει την τουριστική του κίνηση, χειμερινή και θερινή μιας και ο Πόρος μας μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές τουριστικού ενδιαφέροντος?

Ελάτε να τραγουδήσουμε το «σήμερα γάμος γίνεται σ ωραίο περιβόλι»

Καραδόντης Βαγγέλης , μέλος του Συλλόγου Πολιτών Πόρου

Τηλ: 6978737683

Οκτώβρης 2014

 
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. giannos42 says:

    Αυτά είναι τα σχέδια του Δ.Λ.Τ για την παραλία της Πούντας;Καραβόπανα να καλύπτουν τα δίχτυα; Έχουμε ήδη μουσαμάδες, κουβέρτες και μισό μέτρο να περπατάμε.

  2. Αίσχος says:

    καλώ τον δήμαρχο να μας πει από πότε είναι ο κ.Καραδόντης πρόεδρος του ΔΛΤ.
    Τι? Δεν είναι? Θέλετε να πείτε ότι ο giannos42 λέει ότι του κατέβει και δεν κάνει ότι δεν κατάλαβε μία από ότι έγραψε ο άνθρωπος

Σχολιάστε