Ιούλιος 2015: Χαμογέλα πανάθεμά σεοχι2Γράφει ο Άρης Χατζηστεφάνου – 

Βλέπω μια κατήφεια γύρω μου και δεν καταλαβαίνω γιατί. Ωραία, η κυβέρνηση Τσίπρα προωθεί ένα τρίτο μνημόνιο, η σκληρότητα του οποίου έχει δοκιμαστεί μόνο σε χώρες υπό στρατιωτική κατοχή. Και αυτό ενώ η ίδια κυβέρνηση έχει μόλις προδώσει τη δημοκρατική βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

 

Γιατί, τι ακριβώς περιμένατε; Ότι ένας πρωθυπουργός που συγχέει στο μυαλό του το διεθνισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση των τραπεζών θα μπορούσε να διαπραγματευτεί κάτι καλύτερο – εάν δηλαδή το Βερολίνο δεν ήθελε να του πετάξει ένα ξεροκόμματο;

 

Γιατι να τα καταφέρει; Επειδή στα νεανικά του χρόνια φορούσε μπλούζες με τον Τσε Γκεβάρα και έβγαλε το γιο του Ερνέστο; Ας σοβαρευτούμε.

 

Αυτή η μάχη ήταν εκ προοιμίου χαμένη – είτε δεχθούμε το καλό σενάριο, ότι η κυβέρνηση πήγε απροετοίμαστη είτε το κακό, ότι εξυπηρετεί συμφέροντα οικονομικών κύκλων που έχουν συνδέσει την επιβίωσή τους με την ευρωζώνη.

 

Αυτή η πρώτη μεγάλη μάχη όμως δεν δόθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά ανάμεσα στον ελληνικό λαό και τους γύπες των αγορών. Και κατά μια έννοια ήταν νικηφόρα.

 

Κανένας λαός δεν έχει ψηφίσει με το όπλο των κλειστών τραπεζών στον κρόταφο και τελικά να αμφισβητήσει με 62% τους επίδοξους δολοφόνους του.

 

Κανένας λαός δεν απειλήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες με ολοκληρωτική καταστροφή, από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Ε.Ε, και να προτιμήσει τη αξιοπρέπεια απέναντι στην υποταγή.

 

Ο Ιούλιος του 2015 ήταν ο καλύτερος μήνας της ζωής μας. Ήταν ένα μεγάλο πανηγύρι δημοκρατίας που θα ζήλευε και η Αρχαία Αθήνα.

 

Το γεγονός ότι αυτή η δημοκρατία είναι οριστικά ασύμβατη με την Ευρωπαϊκή Ένωση (αλλά όπως φαίνεται και με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ) δεν μειώνει σε τίποτα την επιτυχία της.

 

Γνωρίζουμε πλέον από έγκυρες διπλωματικές πηγές ότι το δημοψήφισμα προκάλεσε οργή αλλά κυρίως πανικό στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Όλοι τους καταλαβαίνουν ότι το τρίτο μνημόνιο είναι πρακτικά ανεφάρμοστο και θα καταρρεύσει σε διάστημα λίγων μηνών. Η κοινωνία βράζει και αναζητά νέες διεξόδους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευρύτατες προοδευτικές συμμαχίες.

 

Ο κίνδυνος επιστροφής νεοφασιστικών μορφωμάτων με ανισυστημικό προσωπείο είναι βέβαια υπαρκτός αλλά τον έχουμε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν και θα τον τσακίσουμε και στο μέλλον.

 

Αρκεί να σταθούμε για λίγο στον διπλανό μας – που θα χάνει το σπίτι του από την πρώτη κυβέρνηση της “Αριστεράς” ή στον πρόσφυγα που φτάνει χωρίς οικογένεια με ένα φουσκωτό σε κάποιο νησί. Αρκεί να ξαναβρεθούμε στις πλατείες και να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. Οι συνθήκες δεν ήταν ποτέ καλύτερες γι’ αυτό.

 

Το δημοψήφισμα συνέτριψε το μύθο που λέει ότι κάθε λαός έχει την ηγεσία που του αξίζει. Το 62% των πολιτών απέδειξε ότι βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και είναι έτοιμο για πολύ σκληρότερες μάχες από αυτές στις οποίος παραδόθηκε αμαχητί η κυβέρνηση.

 

Ηγέτες να κυβερνήσουν βρίσκουμε εύκολα. Λαό να μην υποτάσσεται ψάχναμε. Και τον βρήκαμε.

 

 

 

Πηγή:info-war.gr
Comments (11)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ανδριανόπουλος Χαράλαμπος says:

  Εμείς που δώσαμε και την ψυχή μας για το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα την ξαναβρίσκουμε μέσα απ’αυτό το κείμενο.

 2. Ιωάννης Γκούμας says:

  Τα ερωτήματα είναι πολλά, και δύσκολο να πει κανείς τι μπορούμε να κάνουμε, ή ποια μπορεί να είναι πιθανά σενάρια με βάση τα λιγοστά δεδομένα που έχουμε.
  Ξέρουμε ότι τα μέτρα δεν θα πετύχουν, επιχειρήσεις θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στην φοροδιαφυγή και στο κλείσιμο (όσες μπορούν). Άλλες θα κλείσουν, έτσι κι αλλιώς. Άλλες ίσως καταφέρουν να αντέξουν ένα διάστημα ακόμα, χωρίς όμως να έχουν κάτι να περιμένουν, όσο δείχνουμε προσύλωση στον Σόιμπλε, ούτε καν στην Μέρκελ.

  Μερικά βασικά ερωτήματα είναι τα ακόλουθα:
  Όταν τα μέτρα αποτύχουν, οι ετέροι μας τι θα πουν; Κάναμε λάθος, πάρτε τα πίσω ή θα μας πουν εφερέγγυους και θα ακυρώσουν έτσι κι αλλιώς την συμφωνία;
  Όταν τα μέτρα αποτύχουν, η δική μας πλευρά τι θα πει; Συμφωνήσαμε ανάπτυξη και τα μέτρα δεν κάνουν ανάπτυξη, άρα τα παίρνουμε πίσω ή θα συνεχίσουμε να παίρνουμε κι άλλα;

  Θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο για να πάμε σε ρήξη σε ένα μήνα, σε δύο, σε έξι;

  Εμείς, ως πολίτες τι πρέπει να κάνουμε; Τι θέλει από μας η κυβέρνηση; Θα μας πει στο τέλος ξαφνικά; Θα μας λέει σιγά σιγά;

  Περιμένουμε άλλες συμμαχίες; Είμαστε μόνοι μας;

  Υπάρχει κάποια σίγουρη πληροφορία, για να βγάλουμε άκρη μόνοι μας, ως πολίτες για το πού πάει ο πόλεμος με την Γερμανία και πώς θα βοηθάγαμε στον ανταρτοπόλεμο; Πέρα από το απλό μποϊκοτάζ στα γερμανικά προϊόντα και εταιρίες;

  Λείπει κάτι από την παραγωγή μας που να δίνει ένα χαρτί ακόμα στην Ελλάδα; Τι είναι αυτό;

 3. sporty says:

  Ελάχιστοι πανηγυρίζουν τόσο αναίσχυντα το τρίτο μνημόνιο πάντως. Και μάλιστα το σκληρότερο και το μεγαλύτερο σε διάρκεια.

  Απ τη στιγμή που ο αρθρογράφος μας προτρέπει να σταθούμε για λίγο στον διπλανό μας, όσοι έχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεν έχουν λεφτα για το ΤΕΒΕ, όσοι εμείναν άνεργοι απο επιχειρήσεις που έκλεισαν, όσοι συνταξιούχοι υποστούν μείωση της σύνταξης λόγω 3ου μνημονίου που θα τον βρουν να τους στηρίξει οικονομικά;

  Ή ως στήριξη εννοεί “θα κάνω 2-3 πορείες θα σας, αλλα το μισθό μου θα τον παίρνω κανονικά”; Ιδιως τον αυξημένο του μισθό για τις υπηρεσίες προς την κυβέρνηση..

  Υποσχέθηκαν κατάργηση ΕΝΦΙΑ, αφορολογητο 12.000€, αυξηση κατώτατου μισθού, 13 συνταξη, σκίσιμο μνημονιων.

  Και τι έφεραν; Διατήρηση ΕΝΦΙΑ, αύξηση φορολογίας, αυξηση ανεργιας, μειωση συντάξεων, τρίτο και χειρότερο μνημόνιο.

  Και μας λέει να ειμαστε χαρούμενοι; Εκεινος πληρώνεται για να γράφει ανοησίες. Εμείς δεν εχουμε αμνησία όμως.

  Και τώρα μας λέει ο αρθρογράφος ότι πρέπει να χαζογελάμε κιόλας με την ήττα μας;

  Που νομίζει οτι απευθυνεται; Σε χαζοχαρούμενους;

 4. ΠΑΚΩΜΟ says:

  Μα αγαπητέ sporty ασφαλώς ο αρθρογράφος απευθύνεται στους ανόητους χαζοχαρούμενους οι οποίοι εψήφισαν ΟΧΙ πιστεύοντας ότι ,όπως τους έλεγε ο κ Τσίπρας και τα παπαγαλάκια του ,αυτό θα έδινε μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ στον κ.Τσακαλώτο και τον κ Τσίπρα και θα “τρομοκρατούσε” τους δανειστές μας.Το αποτέλεσμα βεβαίως ήταν αφ’ενός μεν να κυνδινεύσουμε να βρεθούμε εκτός ΟΝΕ και στη συνέχεια εκτός ΕΕ (πράγμα το οποίον είναι ο διακαής πόθος των ακραιφνών ΣΥΡΙΖέων/Λαφαζανιστών) αφ ετέρου δε αντί των αρχικά προτεινομένων μέτρων των 8 Δις εισπράξαμε ένα νέο μνημόνιο με μέτρα 12 Δις.Και τώρα ο κ.Τσίπρας αναφωνεί “ΔΟΞΑΣΤΕ ΜΕ”

 5. dodos says:

  Οι ανόητοι χαζοχαρούμενοι που τώρα λοιδορούνται από τους πάσης φύσης “σώφρονες” προσκυνημένους, είναι αυτοί που διαχρονικά έδωσαν την ζωή τους για τη λευτεριά του έθνους. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ. Ο ίδιος λαός που αντιστάθηκε στον άξονα. Ο ίδιος λαός που επαναστάτησε και απελευθέρωσε το έθνος από τον τούρκικο ζυγό.
  Αυτός ο λαός θα επαναστατήσει ξανά κατά των κατακτητών. Και οι εφιάλτες θα προδόσουν για ακόμη μια φορά το έθνος. Αλλά να γνωρίζετε μόνο αυτό. Την επόμενη φορά που θα επαναστατήσει ο Ελληνικός Λαός, οι προδότες και οι προσκυνημένοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.

 6. sporty says:

  “οι προδότες και οι προσκυνημένοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.”

  Ποιον απειλείς dodos;
  Αυτους που ψήφισαν ναι; Αυτους που ψηφισαν Τσίπρα που έφερε το 3ο μνημόνιο;

  Ποιοι ειστε αυτοι που ΕΣΥ αποκαλείς λαο; Οι Λαφαζανηδες που θέλουν δραχμη; Οι φασιστες χρυσαυγίτες; Το ΚΚΕ;

  Αφου πρώτα μας εξηγήσεις ποιους θεωρεις ελληνικο λαό και ποιους προδότες να σε ενημερώσω οτι κάποια στιγμη που στήθηκαν κρεμάλες στην Ελλάδα.
  Αυτοι που τιμωρηθηκαν ήταν κάποιοι που εστειλαν στον πόλεμο νέα παιδια, σε έναν πολεμο χωρις συμμάχους, χωρίς εφόδια και καταλήξαμε σε μια μεγάλη τραγωδια. Να, σαν εσενα.

  Κάτι θλιβεροι τύποι που δεν είχαν ιδέα απο πόλεμο και ονειρεύονταν μεγαλεία. Αυτοι καταδικάστηκαν.

  Να προσέχεις τα λόγια σου και να προσέχεις ποιον προσβάλλεις.
  Ιδιως αν σου ξεφύγει και τα πεις επώνυμα κατι τετοια.

 7. dodos says:

  Η πατρίδα μας είναι υπο κατοχή. Οι κατακτητές είναι οι τοκογλύφοι τραπεζίτες και οι διεθνείς οικονομικές ελίτ. Όταν με το καλό απελευθερωθούμε από τους κατακτητές, θα τιμωρηθούν οι λιποτάκτες και οι συνεργάτες των κατακτητών. Τόσο απλά.
  Ταυτίζεσαι με κάποιους από αυτούς σπορτι?
  Δεν κατάλαβα… ζητάτε και τα ρέστα από τον Ελληνικό Λαό? Σου έχω νέα: Δεν υπάρχουν ρέστα. Δεν υπάρχει τίποτα. Είμαστε ζωντανοί νεκροί οι περισσότεροι πλην των βολεμένων.
  Υπάρχει μόνο χρέος που δεν το έχουμε δημιουργήσει εμείς.
  Θλιβεροί τύποι είναι οι χέστες και βολεμένοι σαν κι εσένα.
  Που θα απειλήσεις τα θύματα με κρεμάλες.
  Ποια μεγαλεία ρε? Μεγαλεία ονειρευτίκατε εσείς και οι προδότες που συνεχίζετε να στηρίζετε. Κορόιδα που φάγατε το παραμύθι του μααστριχ.
  Εμείς τη λευτεριά μας και τα όνειρα μας θέλουμε πίσω. Το μέλλον το παιδιών μας. Αν μας ένοιαζε το δικό μας παρόν, περισσοτερο από το μέλλον των παιδιών μας θα ψηφίζαμε χεσμένοι ναι.
  Ποιος είσαι εσύ που θα λοιδορήσεις το 62% των ελλήνων ρε?
  Όσο για τον απατεώνα τον Τσίπρα, θα λογοδοτήσει κι αυτός όταν έρθει η ώρα, όπως θα λογοδοτήσουν και όλοι οι προηγούμενοι!
  Αίντε. Νενέκοι…

 8. ΠΑΚΩΜΟ says:

  Dodo,Ξέχασες να δώσεις ραντεβού στα Γουναράδικα.

 9. dodos says:

  Ναι ναι. Μη ξεχάσουν κάποιοι να γράψουν τον παρακάτω όρκο αντί να επιχειρηματολογούν πόσο μάταιη είναι η αντίσταση και πόσο χαζοχαρούμενοι αυτοί που αντιστέκονται. Σηκώστε λοιπόν το χεράκι ψηλά και ορκιστείτε:
  “ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ εις τον Θεόν τον Άγιον τούτον όρκον ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανώτατου αρχηγού του Γερμανικού Στρατού Αδόλφου Χίτλερ. Ανατεθησόμενός μοι υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις διαταγάς των ανωτέρων μου.
  Γνωρίζω καλώς δια μίαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεων μου, τας οποίας δια του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή παρά των Γερμανικών Στρατιωτικών Αρχών.”
  Καλό σας προσκήνημα…

 10. sporty says:

  Ναι dodo μην ξεχασεις να υποκλιθεις στο Σόιμπλε, την πολιτική του οποίου υπηρετείς.

 11. Γιάννης Γκούμας says:

  Είχε λάθη η τακτική μας, όπως παραδέχτηκαν, κυρίως στο αν έπρεπε να διαπραγματευτούμε μονομερώς (οι άλλοι δεν διαπραγματεύονταν), αντί να θέσουμε όρο για οποιαδήποτε πληρωμή, να γίνει όντως διαπραγμάτευση.
  Δυστυχώς έπρεπε να αφιερώσουμε χρόνο να κάνουμε τις δοκιμές μας. Έπρεπε να θεωρήσουμε ότι έστω η ΕΕ, είναι ακόμα ΕΕ και όχι Γερμανική ηγεμονία, για να πείσουμε τους υπόλοιπους εταίρους ότι είμαστε όλοι σκλαβάκια των Γερμανών αυτή τη στιγμή.

  Δυστυχώς χάσαμε πολύ χρόνο από το 2010 μέχρι το Γενάρη του 2015 ψηφίζοντας προδότες και απαταιώνες. Ευτυχώς σιγά σιγά σαμποτάρουμε τα φερέφωνα τους σταδικά και χάνουν το σήμα τους ή τα γραφώμενά τους κάνουν πια παράσιτα. Πλέον μπορούμε να συνεννοηθούμε σιγά σιγά.

Σχολιάστε