Θα επιστρέψουν στα πάτρια οι “ξενιτεμένοι” Ποριώτες;«Στον Πόρο θα γυρίσω όταν πλέον δεν θα μπορώ να ζήσω στην Αθήνα» μου είχε πει κάποτε ένας αδελφικός μου φίλος, που κατάγεται από τον Πόρο αλλά μένει εδώ και χρόνια στην Αθήνα. «Τι να κάνω στον Πόρο; Το καλοκαίρι είναι ωραία, το χειμώνα όμως θα σαλτάρω». Αυτά τα λόγια φυσικά μου τα έλεγε πριν από τρία – τέσσερα χρόνια, όταν τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά.
Ο φίλος μου, είναι ο τύπος ανθρώπου που σνομπάρει τη ζωή στην επαρχία. Θεωρούσε – και σε αρκετές περιπτώσεις, όχι αδίκως – πως η επαρχία υστερεί ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, σε πολλές παραμέτρους διαβίωσης.
Θεωρούσε πως η ζωή στον Πόρο είναι βαρετή και θα τον οδηγούσε στη μελαγχολία. Ίδιες φάτσες στα ίδια μέρη. Πίστευε πως η τρέλα και ο απρόβλεπτος παράγοντας της ζωής στη μεγαλούπολη, αποτελεί βασικό στοιχείο ανανέωσης.
Τον ενοχλούσε το γεγονός ότι στο νησί θα ήταν γνωστός μεταξύ γνωστών και φοβόταν ότι αυτό θα του στερούσε κάποια ελευθερία κινήσεων. Φοβόταν το στενό κοινωνικό έλεγχο που υφίσταται στις μικρές κοινωνίες.
Κατά πόσο όμως ισχύει αυτό στις μέρες μας; Είναι ακόμα αυτός ο λόγος για να σνομπάρουμε τη ζωή στην επαρχία; Αν αυξηθεί πληθυσμιακά η επαρχία, θα συνεχίσει να ισχύει αυτό; Πόσο επηρεάζει τις προτεραιότητές μας η οικονομική κρίση και η οικονομικά δύσκολη διαβίωση στα αστικά κέντρα; Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά της ζωής στην επαρχία και ιδιαίτερα στον Πόρο; Τι θα αλλάξει για την επαρχία, όταν η ζωή στην Αθήνα θα γίνει αφόρητη για τους περισσότερους; Τι προοπτικές έχει το νησί (ιδιαίτερα για τον χειμώνα) για όσους αποφασίσουν να αφήσουν τη ζωή στην Αθήνα και να επιστρέψουν στο νησί;
Διαβάστε σχετικά: «Ανταλλάσσουν το βιος τους και φεύγουν για την επαρχία»
To be continued…
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. χρηστος says:

    Περιμένουμε την μικρή ευκαιρία να να κατεύουμε πάλι στο νησί
    Και πιστεύω δεν θα αργήσει αυτή η ημέρα
    Γιατί απλά θέλουμε να ζήσουμε ανθρώπινα και αξιοπρεπώς!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. eleni says:

    Συγνώμη αλλά εδώ και 8 χρόνια προσπαθώ να βρώ μια δουλειά στον Πόρο. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο να μη μείνω στον Πόρο αλλά να αναγκαστεί και ο σύζυγος ο οποίος ζεί 40 χρόνια εκεί να έρθει στην Αθήνα. Με τι προοπτικές και με τι προσόντα θα μπορέσει ο Πόρος να δεκτεί ή να μην αφήσει τους δημότες του να φύγουν???? λέω τώρα!!!

Σχολιάστε