Η σύσκεψη για τον προγραμματισμό παρουσίασης προϊόντων πρωτογενούς τομέα2Γράφει ο Μπάμπης Ανδριανόπουλος – 

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18-07-2015 στο Γυμνάσιο Γαλατά η σύσκεψη για τον προγραμματισμό παρουσίασης προϊόντων πρωτογενούς τομέα της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Τάκης Χατζηπέρος σε συνεργασία με τους Δημάρχους Τροιζηνίας-Μεθάνων και Πόρου.
Μερικές αναπόφευκτες και αναγκαίες παρατηρήσεις και επισημάνσεις:
-Πρώτα απ’όλα η προσέλευση ήταν απογοητευτική. Σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από δύο έως τρεις δεκάδες,οι καθ’ύλην ενδιαφερόμενοι ήσαν ελάχιστοι. Και επειδή έχει ξανασυμβεί, πρέπει αυτό να απασχολήσει σοβαρά τους διοργανωτές.
-Ο Δήμος Πόρου είχε αναιμική έως ανύπαρκτη παρουσία. Σημαίνει κάτι για την πολλά υποσχόμενη αλλά μηδέποτε πραγματοποιηθείσα ως τώρα συνεργασία των δύο Ο.Τ.Α.;
-Ο εισηγητής κ.Αγγελόπουλος Θεόδωρος,εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σχεδιασμού και ανάπτυξης τουρισμού, ήταν εξαιρετικός.Υψηλού επιπέδου και ποιότητας,με ευρύτερη κουλτούρα και συνάμα απόλυτα περιεκτικός και κατανοητός.
-Ο αντιπεριφερειάρχης όπως πάντα πολυσχιδής και υπερδραστήριος με τη χαρακτηριστική του διαθεσιμότητα. Στα ζητούμενα η αποτελεσματικότητα και το ευδιάκριτο έργο.
-Ο Δήμαρχος κ. Κώστας Καραγιάννης συνεργάσιμος,καίριος και ευθύς. Αναμένουμε περισσότερες πρωτοβουλίες και την απαραίτητη εξωστρέφεια.
Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε, διαπιστώθηκε ότι η περιοχή μας ενώ διαθέτει μεγάλη γκάμα προϊόντων,ακόμα και από εκείνα που κυρίως ζητά η δράση(λάδι,κρασί,μέλι,αρωματικά φυτά) κανένα απ’αυτά δεν είναι πιστοποιημένο,κανένα από αυτά δεν διαθέτει τις απαιτούμενες προδιαγραφές διάθεσης στην αγορά.Πιο κοντά σε κάτι ανάλογο θα μπορούσε να ειπωθεί ότι βρίσκεται το λάδι και δευτερευόντως τα ανθοκομικά.
Ακόμη,αναδείχθηκε από όλες τις πλευρές η γνωστή τροχοπέδη των δημοσίων υπηρεσιών για δράσεις στον αγροτικό τομέα που έγκειται στην χαμηλού επιπέδου οργάνωση,στη Λερναία Ύδρα της γραφειοκρατίας αλλά και στην έλλειψη προσωπικού λόγω μνημονίου αλλά και κάκιστης διαχείρισης του υπάρχοντος.
Τέλος,για μια φορά ακόμα φάνηκαν η προχειρότητα και τα μεγάλα οργανωτικά κενά.Θα έπρεπε κατά την άποψή μου να έχει συγκροτηθεί είτε με πρωτοβουλία του Δήμου είτε των ίδιων των παραγωγών μια επιτροπή πρωτογενούς παραγωγής. Έργο της θα ήταν η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης,η ανίχνευση δυνατοτήτων και προοπτικών και η διατύπωση συμβουλών ή προτάσεων. Θα κρατούσε τους παραγωγούς σε διαρκή ετοιμότητα για ενημέρωση,αξιοποίηση τυχόν προγραμμάτων και προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
Θεωρώ ότι είναι εκ των ουκ άνευ η συντονισμένη δράση προς αυτή την κατεύθυνση όλων των εμπλεκομένων καθώς είμαστε πλέον αντιμέτωποι με την αφτιασίδωτη αλήθεια μας και τη σκληρή πραγματικότητα και καλούμαστε να τις υπερβούμε.Διαφορετικά, το μέλλον προοιωνίζεται τουλάχιστον ζοφερό.
Σχολιάστε