Η σηµασία του λιµανιού του ΠόρουkaikasΓράφει ο Γιώργος Καϊκας –

Στις 9.12.2013 η δηµοτική αρχή έφερε στο ∆Σ την έγκριση εξώδικου διαµαρτυρίας προς τους εµπλεκόµενους φορείς, σχετικά µε την παραχώρηση του λιµανιού από το ΤΑΙΠΕ∆.

Επρόκειτο για εξώδικο που συνέταξε η παράταξή µας, προκειµένου να το επιδώσει µαζί µε συλλόγους και φορείς του νησιού και που, µετά από συνεννόηση µε το ∆ήµαρχο, καταθέσαµε στη συνεδρίαση της 13.11.2013, προκειµένου να µελετηθεί από τους συµβούλους και να επιδοθεί εκ µέρους του ∆ήµου, λαµβάνοντας µεγαλύτερη βαρύτητα.

Παρ’ όλα αυτά, στις 9 ∆εκεµβρίου, η πλειοψηφία καταψήφισε την πρόταση. Ορισµένοι επικαλέστηκαν άγνοια του περιεχοµένου και άλλοι το βρήκαν αιχµηρό. Τελικά αποφάσισαν να στείλει ο ∆ήµος διαφορετικό εξώδικο, αφού πρώτα οριστεί δικηγόρος να το συντάξει και στη συνέχεια πάει το θέµα στην Οικονοµική Επιτροπή για έγκριση του κόστους επίδοσης κτλ. Ως εκ τούτου, ένα άλλο εξώδικο µπορεί να επιδοθεί τελικά από το ∆ήµο, όταν αυτό που ζητάµε να µην γίνει, θα έχει ήδη γίνει.

Αυτό το περιστατικό καταδεικνύει σε µεγάλο βαθµό τον τρόπο που αντιδρούµε ως ∆ήµος. Άτολµα, διστακτικά και µε αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε ζητήµατα τεράστιας σηµασίας.

∆υστυχώς δεν έχουµε αντιληφθεί τη σηµασία του θέµατος. ∆εν έχουµε αντιληφθεί πως µέχρι να λήξει η παραχώρηση, οι περισσότεροι από εµάς θα είµαστε…“εν τόπω χλοερό”. Το λιµάνι, ο ίδιος ο Πόρος, θα περάσει στα χέρια επενδυτή µε µοναδικό στόχο το κέρδος! Θα παίξει σε ένα γήπεδο χωρίς κανόνες, αφού ποτέ δεν υπήρξαν κανόνες για τους µεγαλοεπιχειρηµατίες στην Ελλάδα, πόσο µάλλον τώρα.

Θεωρούµε απίθανο να περιφραχτεί η παραλία και να απαγορευτεί η πρόσβαση; Ή µετά από κάποια χρόνια να επεκταθεί η προβλήτα προς τη θάλασσα και να ανεγερθούν άλλες κατασκευές; Ήδη προβλέπεται η ανέγερση δύο κτιρίων µπροστά από το κτίριο Συγγρού. Τελικά, θεωρούµε απίθανο στα επόµενα 40 χρόνια τα συµφέροντα των Ποριωτών να αποδειχθούν αντίθετα µε αυτά του ενοικιαστή;

Κάποιοι, καλοπροαίρετα, ελπίζουν ότι ο επενδυτής θα φέρει και την ανάπτυξη. Μια µατιά όµως σε χώρες που ξεπουλούν τα πάντα αρκεί για να δει κανείς ότι η ανάπτυξη έρχεται για τις εταιρίες και όχι για τις τοπικές κοινωνίες. Ας δούµε πόσο αναπτύχθηκε ο Σαρωνικός µε την παραχώρηση του αεροδροµίου σε Γερµανούς.

*Γιώργος Καΐκας, Καθηγητής χηµείας δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης και Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου με την παράταξη «Αλλαγή Πορείας». 

Πηγή: http://ioannisdimitriadis.gr/wp-content/uploads/2013/12/tefxos6.pdf
Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Τσούκας Μπάμπης says:

  Συμφωνώ απόλυτα με τον Γιώργο και απόδειξη ότι οι άνθρωποι αυτοί (ΤΑΙΠΕΔ) ΔΕΝ έχουν μπέσα και δεν κοιτάνε ούτε τους ενδιαφέρει το συμφέρον κάθε τόπου και δει του νησιού μας παραθέτω το εξής:
  Όντας σύμβουλος της πλειοψηφίας ήμουν παρόν σε δύο συναντήσεις του ΤΑΙΠΕΔ με τον δήμαρχο μας. Είχαν κατ αρχήν υποσχεθεί ότι πριν να γίνει οποιοδήποτε master plan θα γινόταν μόνο μετά απο συνεννόηση με το δήμο.Δηλαδή σαν δήμος θα έπρεπε να κάναμε δικό μας master plan που θέλουμε να πάει και να τοποθετηθεί το κάθε τι στο λιμάνι μας, κατόπιν δε οι κύριοι αυτοί λαμβάνοντας το δικό μας master plan σαν μπούσουλα θα προχωρούσαν στο τελικό master plan για να μην έρθουν όπως είπαν σε καμία περίπτωση αντιμέτωποι με την τοπική κοινωνία.Αντί αυτού δίχως καν να μας ρωτήσουν (από όσο γνωρίζω τουλάχιστον)προχώρησαν σε ένα master plan μη λαμβάνοντας υπόψιν του τι θέλουμε εμείς αλλά αντιμετώπισαν το νησάκι μας σαν να είναι Πειραιάς.Ακρως επικίνδυνο να ενδώσουμε στην πώληση του λιμανιού μας και θα είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στα παιδιά μας και στην ερήμωση του νησιού μας αν δεν παραταχθούμε τώρα απέναντι τους με όλες μας τις δυνάμεις.Οι κυβερνώντες έχουν ως μόνο μέλημα το ξεπούλημα της χώρας για να πληρωθούν οι δανειστές και να παραμείνουν στις καρέκλες τις εξουσίας.Για το νησάκι μας τουλάχιστον δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει αυτό.Εχουμε τεράστια ευθύνη που σαν δήμος όταν υπογράφηκε η σύμβαση με τους γερμανούς ούτε καν μπήκαμε στον κόπο να ζητήσουμε και να μελετήσουμε να δούμε αν κάπου θιγόμαστε με αποτέλεσμα την εξαφάνιση όλων των tour operator και την μείωση της τουριστικής περιόδου από 8 μήνες σε μόλις ένα μήνα με τα βίας.Ας γίνει το πάθημα μάθημα και να μην ολιγωρούμε άλλο.Τώρα ξέρουμε δεν έχουμε καμία δικαιολογία να αφήσουμε να αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς.

 2. Ζoe Kefallinou says:

  ερχομαι να συμφωνησω και με τους δυο παραπανω ομιλητες που ανελυσαν ενα πολυ ζωτικης σημασιας θεμα για την τοπικη κοινωνια…το λιμανι μας ειναι δικο μας,ειναι χρηματα δικα μας ,γιατι να το ξεπουλησουμε ? σε ολους θα λειψει οτι …λειψει…η αναπτυξη ,ο τουρισμος και τα οφελη τους θα ερθουν σε ολους μας ανεξαρτητα με χρωματα και πολιτικα ”πιστευω”.Ειναι καλο να σκεφτουμε και να ζυγισουμε τα ”υπερ” και τα ”κατα ” της πωλησης του λιμανιου …κι εγω προσωπικα πραγματικα δεν μπορω να βρω ουτε εναν λογο υπερ της πωλησης .Χρειαζεται να δουμε καθαρα και να δρασουμε τωρα…ειναι στο χερι μας.Ας μη δεχτουμε το ”κοστουμι” που θελουν να μας ”φορεσουν”.Ας μη γινουμε ξενοι στον τοπο μας και ας μην τον χαρισουμε ουτε να τον παραχωρησουμε …σε ΚΑΝΕΝΑΝ.

 3. arkas says:

  Σωστοί. Πάντως το θέμα έχει προκύψει μέσω αεροπλανάτων τέως προέδρων ΤΑΙΠΕΔ και προεδρικά διατάγματα τύπου χούντας. Και στον Πόρο είμαστε ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ.

 4. Γιάννης Γκούμας says:

  Είναι ντροπή να γιορτάζουμε το ΟΧΙ του 1940, την επανάσταση του 1821 και το πολυτεχνείο και ταυτόχρονα να αποδεχόμαστε την υποταγή της κυβέρνησης στους Γερμανούς, το ξεπούλημα της χώρας σε κάθε τυχάρπαστο και την κατάλυση της δημοκρατίας.

  Αν έχει κάποια προβλήματα το λιμάνι, ας τα εντοπίσουμε συγκεκριμένα, με λίστα, α,β,γ,δ. Και μετά να τα λύσουμε. Όχι να έρχεται το κονδύλι και να εφευρίσκουμε προβλήματα εκείνη την ώρα για να τρώμε χρήματα.

Σχολιάστε