Η πολιτική όξυνσης και ο “συσκοτισμός”handΓράφει ο Μ. Κανατσίδης –
Στα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα, τόσο στο MALL όσο και στη Συγγρού, η Νέα Δημοκρατία, με εκφραστή τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και άλλα πολιτικά στελέχη, προσπαθεί με απίστευτη ευκολία, να ενοχοποιήσει ως ηθικό αυτουργό των επιθέσεων, τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για ποιο λόγο όμως καλλιεργείται αυτό το μετεμφυλιακό κλίμα από την κυβέρνηση και τελικά ποιον συμφέρει, να φτάσει η πολιτική κόντρα – για μια τόσο σκοτεινή υπόθεση – στα άκρα;
Πιθανώς, αυτό να γίνεται για ψηφοθηρικούς λόγους. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να διατηρεί δημοκοπικά τη δύναμη του, τα επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας επιχειρούν να οξύνουν την ιδεολογική αντιπαράθεση, θέτοντας στην ατζέντα την δημόσια ασφάλεια και ρίχνοντας ταυτόχρονα δίχτυα στη δεξαμενή των ψηφοφόρων της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς, που τους τελευταίους μήνες έχουν στραφεί στη Χρυσή Αυγή. Για μεγάλη μερίδα αυτών των ψηφοφόρων, το θέμα της δημόσιας ασφάλειας βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες τους.
Για κάποιους άλλους, η επικοινωνιακή τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο MALL, έχει ως σκοπό να καλλιεργηθεί ένα κλίμα φόβου, που θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από τους μηχανισμούς της κρατικής καταστολής, ώστε να τρομοκρατηθεί και να «πολιορκηθεί» η κοινωνία, επικαλούμενοι τους κανόνες ασφαλείας που – σύμφωνα με την κυρίαρχη προπαγάνδα – επιβάλλονται, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».
Άλλη μια εκδοχή – κατά πολλούς, η επικρατέστερη – είναι ότι η κυβέρνηση έχει προσφύγει σε αυτήν την επικοινωνιακή τακτική, έντασης και διχασμού, για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, από τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την πολιτική των μνημονίων.
Μια ακόμη εκδοχή είναι ότι τα πολύ καλά οργανωμένα χτυπήματα στην Συγγρού και το Mall να είναι μήνυμα από ξένες μυστικές υπηρεσίες και κράτη που δεν τους αρέσουν κάποιες ενέργειες της κυβέρνησης.
Η πρόσφατη ιστορία ωστόσο, έχει καταγράψει σε κάποιες περιπτώσεις,πως οι τρομοκράτες και τα κίνητρα των χτυπημάτων τους, ενώ είναι βαθύτατα πολιτικά, δεν προέρχονται απαραιτήτως από μοναχά μια ιδεολογική δεξαμενή.
Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν να κάνουν είτε με παρακρατικούς μηχανισμούς , είτε με μυστικές υπηρεσίες που εξυπηρετούν γεωπολιτικά συμφέροντα και το παραμύθι για 25χρονους «ρομαντικούς επαναστάτες», δεν πείθει πλέον την πλειοψηφία των σκεπτόμενων πολιτών.
Οι περισσότεροι πολίτες με την στοιχειώδη νοημοσύνη (ακόμη κι από τον χώρο της συντηρητικής παράταξης) αντιλαμβάνονται – ιδιαίτερα με την επανάσταση στην ενημέρωση μέσα από το ίντερνετ- πως σε μια τόσο σκοτεινή υπόθεση, όπως αυτή της τρομοκρατίας, η απλοϊκή προσέγγιση και οι εικασίες από τους εξουσιαστές, στην καλύτερη των περιπτώσεων, έχουν ως σκοπό την παραπληροφόρηση και στην χειρότερη, οδηγούν σε ντόμινο κοινωνικών ανατροπών εις βάρος των ατομικών ελευθεριών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει – είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο – η κοινωνική ειρήνη.
Οποιαδήποτε λοιπόν προσπάθεια ενοχοποίησης, χωρίς αποδείξεις, ενός πολιτικού κόμματος, που ενδέχεται «αύριο» να κυβερνήσει, θεωρείται – αν όχι επικίνδυνη- τουλάχιστον ατυχής και είναι καταδικασμένη να γυρίσει μπούμερανγκ, σε αυτούς που την επιχειρούν.
Δυστυχώς για εμάς τους απλούς πολίτες, η εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος για το τι κρύβει η τρομοκρατία, μπορεί να παρομοιαστεί με την προσπάθεια κάποιου να παγιδεύσει μια μαύρη γάτα, σε ένα θεοσκότεινο δωμάτιο, όταν η γάτα… δεν είναι μέσα σε αυτό.
Comments (9)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΠΑΚΩΜΟ says:

  Κύριε Κανατσίδη
  Είμαι τακτικός αναγνώστης της Η/Ν έκδοσης της εφημερίδος και σας διαβεβαιώ ότι εκτιμώ βαθύτατα την προσπάθεια ενημέρωσης των Ποριοτών αναγνωστών της οι οποίοι για διάφορους λόγους ευρισκόμεθα μακράν της ιδιαιτέρας μας πατρίδος.
  Θα μου επιτρέψετε ομως να σας παρατηρήσω ότι ,κατά την γνώμη μου,μία τοπική εφημερίδα που σκοπό έχει την ενημέρωση των αναγνωστών της επί των τοπικών θεμάτων ή προβλημάτων θα πρέπει να περιορίζεται σε αυτή την ,πράγματι,σοβαρή αποστολή παραμένουσα κομματικά ή παραταξιακά(προκειμένου περί θεμάτων τοπικής αυτοδιοίκησης) αυστηρά ουδέτερη.
  Συγκεκριμένα η παρούσα δημοσίευση εμπεριέχει τον κίνδυνο να χαρακτηρίσει την εφημερίδα ως προσκείμενη σε κάποιον (δεν έχει σημασία σε ποιόν)κομματικό χώρο.

 2. antonis zegos says:

  Αγαπητε ΠΑΚΩΜΟ,εχω την πεποιθηση οτι εαν ζουσατε στην Ελλαδα,και δη Τροιζηνια/Πορος,οχι απλα θα συνυπογραφατε παρομοια κειμενα,αλλα θα τα μοιραζατε και πορτα-πορτα εως οτου αποκατασταθει η Δημοκρατια! Εξω απο τον χορο..

 3. Γ. Παπαχρήστου says:

  Γιατι δεν γραφετε και για το χαλκευμένο βίντεο του Διαμαντόπουλου;

 4. Γιάννης Γκούμας says:

  Το κείμενο κάθε άλλο παρά προσκείμενο σε κάποιο κόμμα μπορεί να χαρακτηριστεί. Δυστυχώς είναι ηλίου φαεινότερο προς αυτούς που έχουν πολλαπλές πηγές ενημέρωσης για να διασταυρώνουν τις πληροφορίες ότι πάνω κάτω ισχύουν όλες αυτές οι εκδοχές που περιγράφονται άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο σε κάθε περίπτωση.
  Το κείμενο μπορεί να μην μένει καθαρά στην αναφορά της είδησης και στο συσχετισμό με άλλες πληροφορίες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι κατηγορίες περί σχεδιασμού της ενέργειας έχουν γίνει για λογαριασμό κόμματος είναι πιθανόν συκοφαντικές, αλλά να σχολιάζει και τους λόγους που μπορεί να γίνεται ότι γίνεται, παρόλα αυτά το άρθρο όπως προανέφερα δεν δείχνει να έχει κομματικό προσανατολισμό.
  Πιο πολύ ερευνά την άληθεια πίσω από μερικές πληροφορίες, καθώς μία πληροφορία μπορεί να είναι αλήθεια ή ψέμα και να έχει διωχετευτεί στους αποδέκτες της (στην περίπτωσή μας την κοινή γνώμη) για οποιονδήποτε λόγο.

 5. K.P. says:

  Φίλε ΠΑΚΩΜΟ, δεν συμφωνώ ότι με την παρούσα δημοσίευση, κινδυνεύει να χαρακτηριστεί η ιστοσελίδα, κομματικά προσκείμενη κάπου. Δεν προκύπτει από κάπου αυτό.
  Οι διαπιστώσεις του άρθρου είναι αρκετά εύστοχες. Δεν συμφωνώ ότι τα τοπικά ΜΜΕ θα πρέπει να περιορίζονται μοναχά σε τοπικές ειδήσεις. Αν έχουν κάτι ξεχωριστό να προσθέσουν στην ενημέρωση των πολιτών, οφείλουν να το κάνουν και προσωπικά χαίρομαι να βλέπω σε τοπικές ηλεκτρονικές εφημερίδες, τόσο νηφάλια και ψύχραιμα κείμενα, που ενισχύουν τον δημοκρατικό διάλογο.
  Στο θέμα μας, πιστεύω ότι και οι ίδιοι οι επιτελείς της ΝΔ, θα αναθεωρήσουν αυτή την επικοινωνιακη αντιπαράθεση, αφού – όπως είπε και ο κ. Παπαχρήστου πιο πάνω – το σοου με το μονταρισμένο βίντεο του Διαμαντόπουλου, τους εξέθεσε στην κοινή γνώμη.
  Απ’ ότι βλέπω το παραπάνω κείμενο, γράφτηκε στις 23/1. Σήμερα, διάβασα κάτι παρόμοιο από τον έγκριτο αρθρογράφο Θάνο Οικονομόπουλο, στο:
  http://www.iefimerida.gr/blog-content/87502/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CF%87%CF%8D%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AC%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BD%CE%B4
  Ευχαριστώ για την φιλοξενία
  Κ.Π.

 6. B.T. says:

  Ειρήνη συνάνθρωποι!Πέσατε να τον “φάτε” τον ΠΑΚΩΜΟ! Λογικό είναι να σκεφτεί κάποιος ότι κάπου γέρνει πολιτικά το άρθρο γιατί πολύ ωραία μας εξηγεί πως η κυβέρνηση και οι εξουσιαστές χρησιμοποιούν τέτοια γεγονότα,αλλά δεν μας εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει σ’αυτήν την παγίδα…
  Κύριε antonis zegos η τρομοκρατία ,η συκοφαντία και οι πολιτικοί είναι τα ίδια σε κάθε χώρα δεν χρειάζεται να είσαι πολίτης Ελλάδας…
  Ένα τελευταίο σχόλιο…Μάλλον φέτος είναι πολύ της μόδας η αλληλοβοήθεια και η συμπαράσταση.Έχουμε 3 κόμματα που κυβερνούν και υποστηρίζονται,ομάδες αλληλεγγύης που δημιουργούνται σε πολλά μέρη,συσσίτια για τους άπορους και τους άστεγους,φιλανθρωπίες,κοινωνικά ιατρεία,κοινωνικά παντοπωλεία,παστίλιες για τον πόνο του άλλου…ότι θα γινόταν και σύμπραξη στις τρομοκρατικές οργανώσεις …αυτό δεν το είχα δει…και είναι ακόμη Γενάρης…

 7. ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Πού είναι τα ωραία ονοματάκια; Έχουμε τίποτα να κρύψουμε; Παρακαλώ γράψτε τα ονοματάκια σας για να ξέρουμε με ποιον μιλάμε! Κανονικά θα έπρεπε να μπαίνει και η φωτογραφία του σχολιαστή, στο σημείο που προβλέπει το layout της εφημερίδας.
  Φοβόμαστε κάτι; Οι απόψεις διίστανται και ΕΥΤΥΧΩΣ. Αλλιώς θα είχαμε πεθάνει από… ανία. (Τώρα βέβαια κινδυνεύουμε από … άνοια. Και πιο πολύ εμείς οι μεγαλύτεροι).
  Πάντως επί του προκειμένου και ανεξάρτητα από το πνεύμα και το μήνυμα του κειμένου, ο Μπάμπης χειρίζεται πολύ καλά το γραπτό λόγο και αυτό είναι, από μόνο του, πολύ σημαντικό.
  Αρις Αντάνης
  arimari@otenet.gr

 8. B.T. says:

  φωτογραφία για την ταυτότητα, φωτογραφία για το δίπλωμα, κάμερα στην τράπεζα…πόσο πιο διάσημος/η να γίνω πια!
  Επίσης μπορεί να έχω έντονο πρόβλημα με την εμφάνισή μου…και επιτέλους κύριε Άρη θα σας το πω:δεν έχω καμμία φιλοδοξία να γίνει ευρύτερα γνωστό ούτε το όνομά μου ,ούτε το προσωπό μου…

 9. Άρις Αντάνης says:

  Με μεγάλη ομολογουμένως καθυστέρηση θα ήθελα να διευκρινίσω στον αγαπητό φίλο ΒΤ, που γράφει και καλά και με έξυπνες ατάκες, ότι δεν είναι θέμα “φιλοδοξίας” να αναφέρει κάποιος το όνομά του. Απλώς δίνεται πάντα η εντύπωση ότι αν κρύβουμε το όνομά μας κάτι θέλουμε να κρύψουμε. Ε! δεν έχουμε και τίποτα να κρύψουμε. Τη γνώμη μας λέμε ευθαρσώς και με παρρησία, σεβόμαστε την άποψη του άλλου, δεν βρίζουμε, και καλό θα ήταν να ξέρουμε τους συντοπίτες, τους συμπατριώτες, τους συν- γραφείς, τους συμπάσχοντες. Μετά είναι και κάτι άλλο. Έχουμε εκδώσει και κάποια βιβλία που έχουν την έμπνευσή τους από την περιοχή μας και εκεί περιστρέφεται κυρίως και η θεματολογία. Μπορεί έτσι να μας ζητήσετε να σας χαρίσουμε και ένα αντίτυπο, αν δεν το έχετε ήδη.
  Αγαπητέ μου κύριε Β.Τ., είδες τι ωραία και σεβαστικά με αποκάλεσες “κύριε Άρη”, παρά το ότι έχω παρακαλέσει να μη χρησιμοποιούν το “κύριε” οι σχολιαστές και οι συνδιαλεγόμενοι. Εγώ γιατί μου απαγορεύεις να πω “κύριε Βασίλη, ή κύριε Τάσο” (από τα αρχικά ΒΤ). Και άμα συναντηθούμε το Πάσχα στον Πόρο γιατί να μη πούμε και μια καλημέρα! Δεν είναι θέμα φιλοδοξίας, λοιπόν.
  Να περνάτε καλά και να έχετε υγεία και οράματα.
  Άρις

Σχολιάστε