Η κρίση να φέρει όλους αντιμέτωπους με την ευθύνη να γίνουν μέρος της αντιμετώπισης τηςΓράφει ο Γιάννης Δημητριάδης* –
Στο δυσκολότερο χειμώνα των τελευταίων ετών, τον οποίο διανύουμε και μέσα στο κλίμα της κρίσης που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής, είναι πολύ λίγες οι αιτίες που μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα ανάτασης και αισιοδοξίας.
Μια τέτοια αιτία, όσο και αν ακούγεται παράξενο, μπορεί να είναι η ίδια η αγανάκτηση μας και το συναίσθημα ότι «η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο». Μια ψύχραιμη ανάλυση του συναισθήματος αυτού, το οποίο είναι βέβαιο ότι κυριεύει όλους μας, μπορεί – και πρέπει – να οδηγήσει σε ένα και μόνο συμπέρασμα: ότι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Ειρηνικά, δημοκρατικά και μέσα από τους συνταγματικά κατοχυρωμένους θεσμούς, οι Έλληνες πολίτες πρέπει να κάνουν την επανάσταση τους και να καταφέρουν να επιφέρουν στη δημόσια ζωή την αλλαγή των αξιών και των προσώπων που ακόμα και σήμερα κυριαρχούν σε αυτή. Χωρίς αυτή την απαραίτητη προϋπόθεση, είναι αδύνατον να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση και η ευτυχία του καθενός.
Αντίθετα, αν αντιδράσουμε επιπόλαια, καταδικάζοντας την πολιτική δραστηριοποίηση συλλήβδην, το μόνο που μπορεί να επέλθει είναι η επιδείνωση της κατάστασης.

Ακούω φίλους, τους οποίους εκτιμώ ιδιαίτερα, να μου λένε «τους έχω σιχαθεί όλους, εγώ δεν ασχολούμαι με την πολιτική, είναι βρώμικη». Και απαντάω: κι εγώ τους έχω σιχαθεί όλους και γι’ αυτό ασχολούμαι με την πολιτική.

Δεν πρέπει να αφήσουμε άλλο τη δημόσια διοίκηση, να κυριαρχείται από ανίκανους, από διεφθαρμένους και από ψεύτες, οι οποίοι – όπως έχει γίνει ξεκάθαρο από τα δεινά που μας κυριεύουν τα τελευταία χρόνια – έχουν στα χέρια τους κυριολεκτικά τις ζωές μας. Πρέπει να πάρουμε την τύχη στα δικά μας χέρια και να φροντίσουμε εμείς για ένα καλύτερο μέλλον. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της ενασχόλησης μας με τα κοινά, γιατί μόνο αυτό προβλέπεται (ευτυχώς) σε ένα πολιτισμένο – δημοκρατικό κράτος. Από την άλλη, όσο αυτό δεν γίνεται, συμβαίνουν αναπόφευκτα δύο πράγματα: πρώτον, συνεχίζεται – και μάλιστα με μεγαλύτερη νομιμοποίηση – η διεφθαρμένη διοίκηση του συστήματος από τα ίδια πρόσωπα και με τις ίδιες νοοτροπίες που μας έφεραν έως εδώ και δεύτερον, αναπτύσσονται επικίνδυνες για τη δημοκρατία δυναμικές στις παρυφές του συστήματος.

Επομένως, η κρίση θα πρέπει να φέρει όλους αντιμέτωπους με την ευθύνη να γίνουν μέρος της αντιμετώπισης της. Μοναδική προϋπόθεση για τη συστράτευση αυτή είναι η ηθική και η τιμιότητα. Τίποτα άλλο. Έχει γίνει σαφές πλέον ότι οι πολιτικές ιδεολογίες και οι κομματικές περιχαρακώσεις το μόνο που έχουν καταφέρει τα τριάντα χρόνια στη χώρα μας είναι να αποτελούν άλλοθι για διοικητικές αλλαγές υπό τον ίδιο παρανομαστή: τη διαφθορά και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου.

Ξεχνάμε τόσα χρόνια το βασικό, που είναι να μην είναι ο άλλος κλέφτης και κοιτάμε αν είναι ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία και αν είναι δεξιός ή αριστερός.
Ήρθε η ώρα να προτάξουμε τα στοιχειώδη, στα οποία άλλωστε συμφωνούμε όλοι. Και αν κατακτήσουμε αυτά, μετά ας μιλήσουμε για τις θεμιτές ιδεολογικές μας διαφορές και δημοκρατικά να αντιμετωπίσουμε τα πολιτικά διλήμματα που συσσωρεύονται μπροστά μας. Παρεμπιπτόντως, αν θέλουμε η πολιτική μας σκέψη να έχει πρακτική εφαρμογή, πρέπει επίσης να αντιληφθούμε ότι ο βασικός άξονας των ιδεολογικών αυτών διαφορών δεν είναι πλέον ο παραδοσιακός, που ορίζεται από τη διάκριση δεξιάς και αριστεράς, αλλά εκείνος που ορίζεται από τη φιλομνημονιακή ή αντιμνημονιακή θέση. Όλα τα παραπάνω ισχύουν βέβαια και για τον Πόρο μας, ο οποίος είναι απλά μια μικρογραφία της Ελλάδας.
Το οδυνηρό γεγονός λοιπόν ότι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης χτυπάνε πλέον την πόρτα του σπιτιού μας (ή την έχουν ρίξει ήδη), πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για να συνειδητοποιήσουμε ότι οι μόνοι αρμόδιοι για να αλλάξουν την κατάσταση είμαστε εμείς οι ίδιοι. Ας ξεκινήσουμε από τον Πόρο!
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο έντυπο «Τα Νέα του Πόρου» της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας Πόρου «Αλλαγή Πορείας».
Ο κ.Γιάννης Δημητριάδης είναι διεθνολόγος και επικεφαλής της «Αλλαγής Πορείας» στο Δ.Σ. του Δήμου Πόρου
Σχολιάστε