Η καθαρή ατμόσφαιρα των πόλεων…


IMG_20150211_201819Κείμενο – Φωτογραφίες: Σπύρος Μπορμπαντωνάκης 
Ήταν όλοι εκεί. Στις πλατείες. Αυτή την φορά χωρίς μούντζες, κατάρες, δακρυγόνα.
Ήταν όλοι εκεί .Με κρύο, χιόνι και συντροφικότητα.
Έλειπαν μόνο οι γκρινιάρηδες κι αυτοί που φοβούνται ή δεν θέλουν να ονειρευτούν. Καλύτερα.
Μέσα στο κρύο, έβλεπες πρόσωπα ζεστά, χαμόγελα ζεστά, μάτια ζεστά, ελπίδες ζεστές, αποφασιστικότητα ζεστή. Και ξαφνικά δεν το ένοιωθες το κρύο, δεν σ ένοιαζε η παγωνιά. Είχες τον διπλανό σου να μιλήσεις, ναι, αυτόν που γνώρισες την στιγμή που γύρισες να τον κοιτάξεις. Κι ήταν μια κουβέντα που άρχιζε εκείνη την στιγμή κι είχε αρχίσει από πάντα.
IMG_20150211_202436
Οι κουβέντες ανθρώπινες, αληθινές χωρίς ψεύτικες έννοιες και τσιτάτα. Μουσικές και τραγούδια σε κάποια σημεία, κουβεντούλες και πηγαδάκια σε άλλα Το τραγούδι απόκτησε υπόσταση. «Και να αδερφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα κι απλά. Καταλαβαινόμαστε τώρα, δεν χρειάζονται περισσότερα…»
Δεν υπήρχε το δίλημμα  «ευρώ ή δραχμή», αλλά «άνθρωπος ή στατιστική».  Κι έτσι δεν υπήρχε δίλημμα.
IMG_20150211_202302
Μίσος στις λέξεις δεν υπήρχε. Μίσος στα βλέμματα δεν έβλεπες. Ένοιωθες κι έπιανες στον αέρα ότι αυτός κόσμος θα νικήσει. Δεν μπορεί να μην νικήσει. Ακόμα κι αν του επιβάλλουν την ήττα.
Οι πλατείες έγιναν αυτό που θα πρεπε να ναι πάντα. Δημόσιος χώρος. Αγορά. Με την αρχαιοελληνική έννοια κι όχι με την διαστροφική κακοποίηση της λέξης του βιώνουμε σήμερα. Κι ο Σωκράτης ήταν εκεί. Με τζην, σκούφο και χοντρό μπουφάν.
Το κτήριο την Βουλής οικείο, ανοιχτό , σπίτι κι όχι καγκελόφραχτος «ναός» της δημοκρατίας. Κανείς πια δεν θέλει «να καεί» Μπορούσες να το δεις, να το αγγίξεις, να καταλάβεις πλέον ότι είναι όμορφο. Γιατί «να καεί» κάτι τόσο όμορφο;
IMG_20150211_195845
Μια πόλη που δεν την έβλεπες πια άσχημη και τσιμεντένια. Μια πόλη που ανήκει στους κατοίκους της, που δεν έχει άβατα, που δεν την ορίζουν μασκοφόροι πραίτωρες, δεν είναι ποτέ άσχημη.
Υπάρχουν στιγμές, καμπές, ορόσημα που δεν έχουν γυρισμό, που κλείνουν τις πόρτες πίσω τους και σε κάνουν να προχωράς μπροστά, σ έναν μονόδρομο που έχει μεγαλύτερη αξία η διαδρομή απ τον προορισμό. Αν καταφέρεις να φτάσεις ως το τέλος θα είσαι ευτυχισμένος όχι μόνο γιατί νίκησες αλλά γιατί κατάφερες να βαδίσεις, να μην λοξοδρομήσεις.
IMG_20150211_195006
Αυτός ο κόσμος που γέμισε χτες τις πλατείες, δεν νοιάζεται πραγματικά για το τι θα γίνει. Δεν τον ενδιαφέρει η νίκη αλλά η πορεία προς αυτήν. Για πρώτη –ίσως- φορά κατάλαβε ότι μια κοινωνία δεν αποτελείται από λογιστικές εγγραφές και τοκοχρεωλύσια αλλά από ανθρώπους. Κι αυτό του δίνει μια καινούρια ανάσα, καθαρή, απαλλαγμένη από μικρογραμμάρια τραπεζικής νοητικής στεγνότητας. Έτσι, είναι από τώρα νικητής.
Στο κάτω κάτω αν «ηττηθεί» μέσα από νούμερα, αν πεινάσει κι άλλο, αν πεταχτεί στον δρόμο δεν θα τον νοιάζει τόσο, γιατί ο δρόμος είναι πια δικός του.
Κι οι «νικητές» θα χουν φτωχύνει πραγματικά. Τόσο, που το μόνο που θα τους έχει απομείνει, θα ναι λεφτά.Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Έτσι.

    Κι ας μου συγχωρεθεί που θα επαναλάβω το ίδιο σχόλιο, αλλά εδώ, στην νεότερη ανάρτηση, είναι η σωστή του θέση.

    “Μεγάλη επιτυχία η χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Πρωτοφανής συμμετοχή που, ομολογουμένως, δεν την περίμενα. Με το χιόνι να πέφτει, χιλιάδες κόσμου πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας. Άνθρωποι αποφασισμένοι για ό,τι ήθελε προκύψει, αλλά, κυρίως, άνθρωποι ανακουφισμένοι που είδαν ότι έπαψαν πια να επηρεάζουν τον κόσμο οι τρομοκρατικές κορώνες των βουλευτών της ΠολαΝΔΣόκ και τα τρομοκρατικά δελτία που έκρωζαν τα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια και όλοι οι διαπλεκόμενοι που έτρωγαν με δέκα μασέλες τον κόπο και τον μόχθο των εργαζομένων.”

  2. Γιάννης Γκούμας says:

    Μια και μας καίει ως περιοχή, για τον τουρισμό, και πολλοί λέγανε ότι θα μας φύγουν οι τουρίστες αν γίνονται εκλογές και αν βγει ανθρώπινη κυβέρνηση, θα ήθελα να μου εξηγήσουν πώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που θα κάνανε ολόκληρο ταξίδι για την αναψυχή τους και θα το ακυρώνανε λόγω της κατάστασης, τελικά αποφασίσανε όχι μόνο να μην ακυρώσουν το ταξίδι το καλοκαίρι σε μας για διακοπές, αλλά μπήκαν στο αεροπλάνο μέσα στο καταχείμωνο, κάνανε επιπλέον ταξίδι, για να έρθουν να πανηγυρίσουν μαζί μας την γιορτή της δημοκρατίας!
    Δεν μπορεί…. μιλάνε για κάποιους άλλους λαούς; Τι έγινε; Άλλη μια φορά φάγαμε το δόλωμα της μνημονειακής προπαγάνδας;

Σχολιάστε