Η ισχύς εν τη ενώσει…Η κατάσταση που έχει προκληθεί σε όλη τη χώρα, από τα νέα οδυνηρά οικονομικά μέτρα και τις διαφαινόμενες συνέπειες της κρίσης, έχει αρχίσει να προβληματίζει –για να μη πούμε πανικοβάλει – τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται με τον τουρισμό και στον Πόρο.
Ωστόσο, η κρίση σε αυτόν τον τομέα, έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν.
Η έλλειψη οράματος και κοινών στόχων των κατοίκων του δήμου, οδηγεί την τοπική οικονομία σε μαρασμό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανεργία και οι νέοι να εγκαταλείπουν το νησί.
Όλοι αποδέχονται ότι ο τουρισμός είναι το κορυφαίο «εξαγώγιμο προϊόν» του νησιού, όμως τα πάντα έχουν αφεθεί στη τύχη τους, αφού κάθε προοπτική ανάπτυξής του δείχνει να είναι βαλτωμένη.
Είναι απολύτως ορατή η βελτίωση των υπηρεσιών, αλλά και η καθήλωση των τιμών σε επίπεδα 2008.
Όμως, αυτά δεν φτάνουν, γιατί λειτουργούν υπό το φάσμα της ατομικότητας.
Δυστυχώς, στον Πόρο, αποτελεί μοναδική – ίσως πανελλαδική πρωτοτυπία- το γεγονός, ότι οι επιχειρήσεις δεν διαθέτουν συλλογικό όργανο το οποίο να προωθεί τα αιτήματα τους και να προασπίζει το κοινό τους συμφέρον.
Καμιά τάξη, ποτέ και πουθενά προώθησε τα συμφέροντά της χωρίς τη δυναμική του συνόλου. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα, διαφορετικές επιδιώξεις.
Δεν μπορεί, όμως, να γίνει συνάντηση με το μέλλον, χωρίς την ένωση δυνάμεων.
Χωρίς οργάνωση, χωρίς συλλογική προσπάθεια, οι ποριώτες επιχειρηματίες, είναι καταδικασμένοι να ζουν χωρίς πρόσβαση στις πηγές επίλυσης των προβλημάτων τους, πολύ περισσότερο αφού ο ανταγωνισμός είναι υπέρμετρος, τόσο στο νησί όσο και στον Αργοσαρωνικό.
Συνεπώς, είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουν, προτεραιότητες και εν συνεχεία να βρουν τρόπους συνεννόησης για να έχουν δυνατή φωνή και να προσεγγίζουν πιο αποτελεσματικά στόχους και προβλήματα,
Επιπλέον, οφείλουν να χαράξουν τον δρόμο και για τη δημοτική αρχή, αφού αυτή σήμερα, δείχνει ανίκανη να τους προστατεύσει και να δημιουργήσει όραμα!
Σχολιάστε