Η Ελλάδα ψηφίζει, η Ευρώπη ακούει;4353641454_def2f191b9_mΑς μιλήσουμε χωρίς περιστροφές. Εκλογές σαν αυτές που διεξάγονται στην Ελλάδα την προσεχή Κυριακή 25 Ιανουαρίου γίνονται κάθε 30 ή 50 χρόνια.

Του Γιάννη Προβή

Στην περίπτωσή μας, μπορούν να συγκριθούν μόνο με εκείνες του Οκτωβρίου του 1981 και της ιστορικής «αλλαγής» του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ. Και, βέβαια, επίσης με εκείνες της ταραγμένης δεκαετίας του 1950, μετά το τέλος του Εμφυλίου, όταν μετά από διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και εν μέσω έντονων αναταράξεων οδηγηθήκαμε στην ανασύνταξη όλου του προπολεμικού πολιτικού σκηνικού και στη δημιουργία του νέου διπολισμού της ΕΡΕ και της Ένωσης Κέντρου, για να έρθει –φευ– η δικτατορία…

Ο σοφός Μαρξ έλεγε: «Οι όροι ζωής αποφασίζουν πότε ο περιοδικά επαναλαμβανόμενος στην Ιστορία επαναστατικός τρανταγμός θα είναι τόσο ισχυρός, ώστε να ανατρέπει τη δυναμική όλου του υπάρχοντος συστήματος». Φυσικά, μιλούσε για επανάσταση και όχι για εκλογές. Όμως, σε διαφορετική κλίμακα, και σε εκλογές ισχύει….

Αν πάμε λίγο πίσω, στις διαδοχικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, θα θυμηθούμε εκείνους τους απίστευτους επαναστατικούς εκλογικούς τρανταγμούς που μας επεφύλαξαν. Φυσικά, ύστερα από την παταγώδη αποτυχία του παλαιού πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει στιβαρά τη μείζονα οικονομική κρίση και να προστατεύσει στοιχειωδώς τους πολίτες από την καταστροφική λαίλαπα των αναγκαστικών μνημονίων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο Saronic Magazine
Σχολιάστε