Η δυναμική των Ιαματικών Πηγών Μεθάνωντου Δημήτρη Α. Συξέρη*

Η πρόσφατη δραματική ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παναγιώτη Χατζηπέρου σχετικά με το κλείσιμο των Δημόσιων Ιαματικών Πηγών των Μεθάνων, αποτέλεσε μια από τις πιο άσχημες ειδήσεις για όλη τη περιοχή της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων του Δημοσίου και κατ’επέκταση το Ελληνικό Κράτος που είναι οι ιδιοκτήτες των πηγών, δεν επέτρεψαν την λειτουργία τους μιας και δεν κατέστη δυνατή η πιστοποίηση τους (που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία).

Ίσως πολλοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη σπουδαιότητα των Ιαματικών Πηγών που υπάρχουν στην περιοχή μας, διότι παρά τις προσπάθειες ιδιωτών και φορέων της περιοχής, δεν έχει γίνει απόλυτα κατανοητό το μέγεθος της δυναμικής τους για την τοπική ανάπτυξη. Οι Πηγές των Μεθάνων είναι μια φυσική «παρενέργεια» του Ηφαιστείου της πανέμορφης αυτής Χερσονήσου. Μάλιστα ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν πως απο επιστημονικής πλευράς, οι πηγές των Μεθάνων είναι ιδιαίτερα σημαντικές, μιας και στην πραγματικότητα δεν είναι ίδια η χημική σύσταση τους, καθώς υπάρχουν τόσο Θειούχες, όσο  και Ραδιούχες Πηγές στην περιοχή.

Διαφορετική χημική σύσταση των νερών, σημαίνει και μεγαλύτερο εύρος θεραπευτικών δυνατοτήτων αυτών των πηγών και άρα μεγαλύτερη εμπορική αξία. Σπουδαία δουλειά στο συγκεκριμένο ζήτημα της καταγραφής των θεραπευτικών δυνατοτήτων των πηγών, έχει κάνει ο διακεκριμένος Καθηγητής Δερματολογίας κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, του οποίου είχα την ιδιαίτερη τιμή να είμαι επί σειρά ετών συνεργάτης. Ο κ. Κουσκούκης, έχει προσπαθήσει κατ’επανάληψη να διεγείρει το ενδιαφέρον των Φορέων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για την δυναμική του Θερμαλιστικού πλούτου που υπάρχει σε αφθονία στην Χερσόνησο των Μεθάνων και που πρέπει να ενταχθεί με μια νέα οπτική υπερτοπικής ανάπτυξης.

Με μια τέτοια ενιαία Στρατηγική Ανάπτυξης του Ιαματικού Δυναμικού της περιοχής, μεγάλο ώφελος θα είχαν και οι Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Πόρου και του Γαλατά, μιας και θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν τις υπηρεσίες τους συμπεριλαμβάνοντας προγράμματα διαμονής και υπηρεσιών θερμαλισμού (STAY & SPA). Έτσι θα αναπτύσσονταν και οι υπηρεσίες μεταφοράς απο και προς τα Μέθανα με μεγάλες παραδοσιακές λέμβους ή οδικώς (ταξί ή mini bus).

Δυστυχώς τόσο η εταιρεία που μίσθωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τις Κρατικές Ιαματικές Πηγές των Μεθάνων και του Αγίου Νικολάου, όσο και οι περισσότεροι φορείς της περιοχής, δεν αντιλήφθηκαν την δραματική αλλαγή που έγινε στο ζήτημα του Θερμαλιστικού (Ιαματικού) Τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Τα Μέθανα για δεκαετίες διατηρούσαν ένα αξιοπρεπές οικονομικό επίπεδο με την προσέλευση χιλιάδων –κυρίως ηλικιωμένων- επισκεπτών κατά τους καλοκαιρινούς και όχι μόνο μήνες. Οι συνήθως τακτικοί αυτοί επισκέπτες προσέρχονταν με τα περίφημα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και ιδιαίτερα τη συναντογράφηση για Ιαματικά Μπάνια, τις λεγόμενες «λούσεις». Τα επιδοτούμενα από τους δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς προγράμματα λουτροθεραπείας, παρείχαν ένα ικανοποιητικό ποσό σε χιλιάδες δικαιούχους ασφαλισμένους και συνταξιούχους, για την πολυήμερη διαμονή τους στα Μέθανα. Για δεκάδες χρόνια τα Μέθανα ήταν γνωστά στην υπόλοιπη Ελλάδα ως «Λουτρόπολη των Μεθάνων».

Δυστυχώς για τη περιοχή, την περασμένη δεκαετία συνέβησαν δύο σημαντικές εξελίξεις που σταδιακά μηδένισαν αυτή τη κατηγορία επισκεπτών στα Μέθανα και σε άλλες  λουτροπόλεις:

  1. Η οικονομική κρίση και οι δραστικές περικοπές πάσης φύσεως επιδομάτων και παροχών προς τους ασφαλισμένους, σχεδόν εξαλλειψαν τις σχετικές πιστώσεις, έτσι οι «λούσεις» από δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ανά έτος έγιναν σχεδόν μηδενικές.
  2. Η ίδια η Ιατρική επιστήμη, με τις νέες τεχνολογίες και τις καινοτόμες φαρμακευτικές και φυσικοθεραπευτικές αγωγές, μείωσε την ανάγκη για Λουτροθεραπείες.

Το πρόβλημα είναι πως δεν έγιναν εγκαίρως οι απαιτούμενες ενέργειες κυρίως από τους διαχειριστές αλλά και τους τοπικούς φορείς για την βελτίωση του «προιόντος» των Ιαματικών Πηγών των Μεθάνων. Για το ζήτημα έχω και προσωπική άποψη μιας και έπειτα από σχετικές συζητήσεις με τον υπεύθυνο της εταιρείας διαχείρισης των Πηγών κ. Βασίλη Παπαιωάννου, μαζί με τους συνεργάτες μου είχαμε καταθέσει προ ετών πολυσέλιδη μελέτη για την μετεξέλιξη των Ιαματικών Πηγών των Μεθάνων σε Σύγχρονες και Διεθνώς ανταγωνιστικές Μονάδες Θερμαλισμού (SPA). Στην μελέτη περιγράφαμε τις απαιτούμενες ενέργειες για  την σταδιακή αλλαγή των υπηρεσιών και του target group των επισκεπτών στοχεύοντας σε πιο νεανικό και οικονομικά δραστήριο κοινό από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, με επαγγελματικού επιπέδου management και marketing plan.

Παρά την καλή πρόθεση της εταιρείας, αυτό δεν έγινε εφικτό λόγω προφανώς των έντονων οικονομικών και άλλων διαφορών με τους Κρατικούς Φορείς που έχουν την ιδιοκτησία των ακινήτων.

Το σήμερα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την πορεία των Ιαματικών Πηγών Μεθάνων και την συνολική οικονομική δσραστηριότητα που σχετίζεται με αυτές. Απομένει μια Ιαματική Πηγή στο Ξενοδοχείο «Αι Πηγαί», την οποία οι ιδιοκτήτες λειτουργούν με πραγματικά φιλότιμες προσπάθεις και μεράκι. Όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί γιατί το μεγάλο κεφάλαιο των Μεθάνων είναι οι Δημόσιες Ιαματικές Πηγές και η αξιοποίηση τους. Σε Ευρωπαϊκό είπεδο είναι γνωστό πως οι περισσότεροι ασφαλιστικοί φορείς καλύπτουν σημαντικά έξοδα για θεραπείες Ιαματικής Ιατρικής (Λουτροθεραπείες διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης ) εφόσον τηρούνται μια σειρά από αναγκαίες προυποθέσεις:

  • Αναγνώριση και κατόπιν Πιστοποίηση Ιαματικών Πηγών,
  • Επενδύσεις για την βελτίωση των υποδομών και παρεχόμενων υπηρεσιών,
  • Υπογραφή σχετικών Υπουργικών και Διακρατικών Συμβάσεων και ενεργοποίηση επαφών και συνεργασιών με τους εξειδικευμένους Medical Facilitators.

Μάλιστα πρόσφατα οι μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί της ευρώπης άρχισαν να δημιουργούν ειδικά τμήματα για Ιαματικό και Ιατρικό Τουρισμό, ώστε να καλύψουν την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση. Στο συγκεκριμένο τομέα η χώρα μας είναι πολύ πίσω. Ούτε οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις έχουν προχωρήσει, ούτε οι Διακρατικές συμφωνίες έχουν καν ξεκινήσει, αλλά το χειρότερο είναι πως ελάχιστες Ιαματικές Πηγές από τις ήδη αναγνωρισμένες έχουν πιστοποιηθεί. Αυτό συνέβη και στα Μέθανα, καθώς η αποτυχία πιστοποίησης και οι διαφορές ΕΤΑΔ-Ιδιώτη Ενενδυτή αποτέλεσαν απλώς τη τελευταία πράξη σε ένα χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου. Κατά πολλούς αυτό έγινε εσκεμμένα ώστε να απαξιωθούν οι Δημόσιες Πηγές και να πωληθούν έναντι ευτελούς τιμήματος σε ξένα  επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η αλήθεια είναι πως για να γίνουν ανταγωνιστικές οι Ιαματικές Πηγές των Μεθάνων θα απαιτηθούν αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Στη σημερινή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί μια μαγική λύση για την αντιστροφή της φθίνουσας πορείας των Πηγών. Ενδεχομένως μόνο με τη σύμπραξη Δημοσίου/Δημοτικού και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και με ενεργοποίηση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και ειδικών θα βρεθεί μια βιώσιμη λύση.  Το ζήτημα είναι πως τα Μέθανα χωρίς τα Ιαματικά Λουτρά θα είναι εντελώς διαφορετικά από ότι τα γνωρίζαμε μέχρι τώρα…

————————————————————————————————————————–

*Ο Δημήτρης Συξέρης είναι πτυχιούχος Κοσμητολόγος-Αισθητικός (ΑΤΕΙ-Α) με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Διατροφή (CN-ΕΚΠΑ) και την Διοίκηση Ολικής Ποιότητας (TQM-Α.Π). Έχει εργαστεί ως ανώτερο δοικητικό στέλεχος σε Ελληνικούς και Ευρωπαικούς Ομίλους Υγείας και Αισθητικής για περισσότερα από 23 χρόνια, ενώ είναι Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Medical & Aesthetic Consultants. Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου και Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δ.Πόρου, ενώ είναι Πρόεδρος του Εμπορικού Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου.
Σχολιάστε