Η δηµοτική αγοράagora1Γράφει η Ελένη Κανατσίδη* –

Στην παραλιακή οδό του παραδοσιακού οικισµού του νησιού µας, του Πόρου, βρίσκεται η ∆ηµοτική Αγορά, στον 1ο όροφο της οποίας στεγάζονται τρεις από τις κύριες δηµόσιες υπηρεσίες του τόπου µας: το Λιµεναρχείο, το Τελωνείο και το Ειρηνοδικείο. Στεγάζονται επίσης το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης και ο Τ.Ο.Ε.Β. (Τοπικός Οργανισµός Εγγείων Βελτιώσεων). Το ισόγειο, το οποίο αποτελείται από 12 καταστήµατα, είναι εκµισθωµένο σε κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοπωλείο, ανθοπωλείο κ.α. και εδώ λειτουργούν και οι δηµόσιες κοινόχρηστες τουαλέτες.

Είναι το κτίριο που δέχεται το µεγαλύτερο αριθµό πολιτών για τη διεκπεραίωση σηµαντικών θεµάτων τους. Το Ειρηνοδικείο επισκέπτονται δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόροι καθώς και πολλοί ηµεδαποί και αλλοδαποί πολίτες, για να παρασταθούν και να λύσουν νοµικά, κληρονοµικά, ιδιοκτησιακά ή ποινικά θέµατα που τους απασχολούν.

agora4Το Λιµεναρχείο επισκέπτονται συντοπίτες µας που δραστηριοποιούνται σε θαλάσσιες δραστηριότητες, όπως επαγγελµατίες και ερασιτέχνες ψαράδες, βαρκάρηδες αλλά και πολλοί τουρίστες για να δηλώσουν τον ελλιµενισµό του σκάφους τους ή να πληρώσουν τα λιµενικά τέλη που τους αναλογούν. To Τελωνείο ελέγχει τις εξαγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής (πρώην επαρχίας Τροιζηνίας), τις πετρελαιεύσεις των ντόπιων και διερχοµένων πλοίων που δικαιούνται transit πετρέλαιο καθώς και υποθέσεις λαθρεµπορίας. Το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης εξυπηρετεί τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής και το Γραφείο Τοπικού Οργανισµού Εγγείων Βελτιώσεων τους ιδιοκτήτες των κτηµάτων του Λεµονοδάσους για θέµατα που τους απασχολούν.

Σε αυτό το κτίριο, λοιπόν, κυκλοφορεί πολύς κόσµος, είτε για να επισκεφθεί κάποια από τις παραπάνω υπηρεσίες, είτε για να ψωνίσει από τα καταστήµατα της αγοράς. Εκτός από τους ντόπιους όµως, το κτίριο επισκέπτονται και τουρίστες για να φωτογραφίσουν τα προϊόντα ή την καθηµερινότητα των ντόπιων.

Αποθανατίζεται έτσι ο πολιτισµός µας, η κουλτούρα µας. Είµαστε άραγε υπερήφανοι για αυτή την εικόνα;

agora3Το κτίριο αυτό, το οποίο ανήκει στο ∆ήµο, κτίστηκε κατά την περίοδο της ∆ικτατορίας, πριν από σαράντα χρόνια, χωρίς οικοδοµική άδεια και δεν έχει επισκευαστεί ποτέ.

Η κατάστασή του είναι απαράδεκτη, αφού δεν έχει γίνει ποτέ κάποια προσπάθεια ευπρεπισµού του, ούτε εξωτερικά, ούτε εσωτερικά. Λόγω των περικοπών των δαπανών του δηµοσίου καταργήθηκαν και οι καθαρίστριες κι έτσι ήρθε και η βρώµα να ολοκληρώσει την καταστροφή. Οι σκάλες, οι διάδροµοι και οι τοίχοι είναι βρώµικοι. Οι επισκέπτες αντικρύζουν ξεφλουδισµένους σοβάδες, σπασµένα παντζούρια, άθλιες τουαλέτες, αλλά υπερσύγχρονους λαµπτήρες σε ένα εγκαταλειµµένο και βδελυρό κτίσµα.

Έχουν περάσει πολλές τετραετίες και πολλοί δήµαρχοι από το ∆ήµο Πόρου από τότε που κατασκευάστηκε το κτίριο, αλλα αυτό παραµένει ίδιο.

agora2Ίσως πριν από σαράντα χρόνια να ήταν αξιοπρεπές. ∆εν θυµάµαι. Εγώ το ζω 27 χρόνια. Τόσα χρόνια είµαι Γραµµατέας στο Ειρηνοδικείο Καλαυρίας. ∆εν το θυµάµαι ποτέ αξιοπρεπές. Ντρέποµαι κάθε φορά που κάποιος δικαστής µου εκφράζει τα παράπονά του για την άθλια εικόνα του δικαστικού κτιρίου.

Ντρέποµαι όταν συναντώ αλλοδαπούς στην είσοδο ή στο διάδροµο του Λιµεναρχείου να κοιτούν τα σκουπίδια στις σκάλες, τους βρώµικους τοίχους, τους γκρεµισµένους σοβάδες και το σπασµένο τζάµι της τζαµαρίας. Ντρέποµαι, γιατί αυτό το κτίριο είναι στο σπίτι µου, είναι το σπίτι µας. Γιατί είναι δηµοτικό και ανήκει σε όλους µας! Γιατί θα έπρεπε να είναι το στολίδι του νησιού και να είµαστε περήφανοι γι΄ αυτό.

Σε κάποιο συρτάρι της τεχνικής υπηρεσίας του ∆ήµου υπάρχει προµελέτη ανάπλασης της ∆ηµοτικής Αγοράς, εγκεκριµένη από την Αρχιτεκτονική Επιτροπή (που είναι και το πιο δύσκολο στάδιο της αδειοδότησης), που απλά περιµένει την εφαρµογή της…

*Η Ελένη Κανατσίδη είναι Γραµµατέας στο Ειρηνοδικείο Καλαυρίας

Πηγή: http://ioannisdimitriadis.gr/wp-content/uploads/2013/12/tefxos6.pdf
Comments (9)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. asasdf says:

  Αυθαιρετο κτιριο, αυθαίρετοι μισθωτες που κληροδοτουν παρανομα στα παιδια τους, βρωμίζουν την παραλία… Γκρεμιστε το να γινει επιτελους και η πεζοδρόμηση της παραλίας. ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΟΛΟΙ!!!

 2. Καίτη says:

  Ενδιαφέρον το άρθρο.

  Η κυρία Κανατσίδου δεν ήταν 2 θητείες δημοτική σύμβουλος ? Τι έκανε τότε για το κτίριο για το οποίο σήμερα ντρέπεται και ποτέ δεν ήταν αξιοπρεπές ?

  Αν και μικρότερη από την κα. Κανατσίδου, θυμάμαι ότι έχει γίνει μια μεγάλη ανακαίνιση του “με αξιοπρεπές” κτηρίου στα 27 χρόνια της κας Κανατσίδου, μήπως δεν θυμάμαι καλά ?

  Και αφού η κακιά κεντρική διοίκηση κατάργησε τις καθαρίστριες γιατί δεν έχει λεφτά, γιατί δεν παίρνει κανένας λίγο μια σκούπα να σκουπίζει τον χώρο που εργάζεται ? Πάνω από 40 άτομα είναι εκεί μέσα, μια φορά την εβδομάδα, κάθε ενάμιση χρόνο ο καθένας θα καθαρίζει…

 3. θοδωρης says:

  δεν θα μπω στην διαδικασια το να ασχοληθω με τα ανωτερω σχολια αν τα μαγαζια ειναι κληρονομιες για τα παιδια η΄αν η ελενη που ηταν στο δημοτικο συμβουλιο επρεπε να κανει κατι!!εγ πιστευω οτι με το σπυριδων δημαρχο ηταν πιο καθαρη η αγορά και πιο νοικοκυρεμένη!! η τωρινη δημοτικη παραταξη επρεπε να προσεξει το ποιο πολυσύχναστο μερος να ειναι καθαρο και περιποιημένο και να μην ειναι εστια μολυνσης!γιατι ετσι εχει γινει!με πρωτο και βασικο τα ουρητήρια που βρωμαει και ζεύει!!δεν μπορεις να μπεις μεσα!!εκει πρεπει να ριξουν το βαρος!και μετα τα μαγαζια να καθαριζουν καθε μεσημερι τα μαγαζια τους πολυ καλα με χλωρινες για την υγιεινή και την δικια τους και των περαστικων!!αμα πατε σε δημοτικες αγορες αλλων υοπων θα καταλβετε την διαφορα!! τις εχουν κοσμημα!!!αλλα εδω ΠΟΡΟΣ!!!!!!

 4. ΝICK says:

  οι δημοσιες τουαλετες και τα μαγαζια της αγορας ηταν καθαρα επι Σπυριδωνα οπως λετε και ισως να εχετε δικιο …εκει δεν υπηρχαν ακαθαρσιες κι εστιες μολυνσης …αλλα τα λημματα που βγαινουν ακομα και τωρα στους δρομους διπλα στα σπιτια και τα μαγαζια μας κι αυτο εργο του κυριου Σπυριδωνα ειναι …ή μαλλον δεν ειναι (ολοκληρωμενο ) μετα απο τοοοοοσα χρονια …θα εβαζα και φωτογραφιες αλλα δε χρειαζεται τα βλεπουμε και τα ”απολαμβανουμε ”καθε μερα live κι εμεις και τα παιδια μας και οι επισκεπτες μας…οσοι μας εχουν απομεινει και αντεχουν ακομα το ”αρωμα” του τοπου μας …σκατονησι μας ανεβαζουν και μας κατεβαζουν κι αυτο χαρη στους αξιους τοπικους αρχοντες 16 χρονια ο κ. Σπυριδωνας και αλλα 8 ο ”φρουρος του” κ Στρατηγος …ποσο αλλο προθεσμια να τους δωσουμε να μας αποτελειωσουν…στις ποσες ευκαιριες καιγονται ?

 5. Γιάννης Γκούμας says:

  Δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο αυθαίρετο κτίριο του δημοσίου, κυρίως γιατί τα δημόσια κτίρια έχουν περισσότερους περιορισμούς και κανονισμούς, οι οποίοι είναι πονοκέφαλος των κατασκευαστών αλλά και των συναφών τους υπουργών. Δεν είναι δουλειά του δήμου πάντως να το φτιάξει (τουλάχιστον παλιότερα ήταν αρμοδιότητα πιο κεντρική). Τώρα δεν είναι κανείς αρμόδιος για τίποτα λόγω του Ραγκούση και του ΓΑΠ.

  Αλλά και η λογική πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι δεν είναι σωστή…. τι θα πει γκρεμίστε το; Επειδή κάποιοι αχαρακτήριστοι διώχνουν όλες τις υπηρεσίες από τον λαό, δεν σημαίνει ότι πρέπει να γκρεμίσουμε τα κτίριά τους, να φεύγουν μία ώρα αρχύτερα.
  Υ.Γ.
  Όχι άλλο πλακόστωτο…. όλοι φεύγουν πάνε να μείνουν έξω από τις πόλεις γιατί κάποιοι άχρηστοι τις καταστρέφουν!

 6. Ελένη Κανατσίδη says:

  Αγαπητή Καίτη,
  πράγματι ήμουν 2 τετραετίες δημοτική σύμβουλος.Μία με τον Σπυρίδωνα δήμαρχο και μία με τον Στρατηγό.Έχεις δίκιο ότι δεν κατάφερα να κάνω τίποτε για τη Δημοτική αγορά.Ήξερα ότι ¨τρέχει¨ μία μελέτη ανάπλασης που θα απαιτούσε μεγάλη δαπάνη κι έδωσα πίστωση χρόνου επί θητείας Σπυρίδωνα. Επί θητείας Στρατηγού, παρακαλούσα να γίνει κάτι άμεσα, γιατί κατέρεαν τα πατζούρια.Έστειλε τον αντιδήμαρχο Μωρόπουλο με έναν τεχνίτη να δει το πρόβλημα και να πάρει μέτρα.Τελικά τα παντζούρια δεν περίμεναν…
  Όσον αφορά την πρόσφατη και γενναία ανακαίνηση στην οποία αναφέρεσαι, δεν ξέρω, είμαι μεγαλύτερή σου κι η μνήμη μου δεν είναι τόσο καλή. Εννοείς το εσωτερικό βάψιμο του κτιρίου, που ήταν μόνο ένα χέρι κι έκανε τα πράγματα χειρότερα?
  Για την καθαριότητα του κτιρίου βέβαια έχεις δίκιο. Θα μπορούσαν να ασχοληθούν εθελοντικά όλοι οι υπάλληλοι που εργάζονται στο κτίριο. Οι λιμενικοί, οι γεωπόνοι,οι υπάλληλοι του τελωνείου και οι δικαστικοί υπάλληλοι θα έπρεπε να αφήσουν την ντροπή και την δουλειά τους στην άκρη και να πιάσουν τη σκούπα και τη σφουγκαρίστρα και να καθαρίζουν το χώρο που εργάζονται. Εγώ πάντως το έχω κάνει και μάρτυρες μου είναι οι πολίτες που με συναντήσανε στις σκάλες να το κάνω.
  Κι αυτό έπρεπε να το κάνουν όλοι οι πολίτες στο χώρο που ζούν, στη γειτονιά τους, έξω από σπίτι τους και έξω από το χώρο εργασίας τους, αφού δεν υπάρχει υπηρεσία να το κάνει.
  Πάντως, σ΄ ευχαριστώ, που μπήκες στο κόπο να διαβάσεις το άρθρο μου και να σχολιάσεις.

 7. Nikol nitsiou says:

  Δηλαδή κ. Κανατσίδη, αν κάποιος λάβει υπ’ όψη του αυτά που έχει γράψει στο άρθρο του ο αδελφός σας , Μπάμπης Κανατσίδης με τίτλο ” Πρώτα πολιτική και μετά τα πρόσωπα” στο ότι δεν θέλουμε συμβούλους …γλάστρες και δηλώνοντας εσείς στην απάντησή σας στο άρθρο για την Δημοτική Αγορά ότι 8 χρόνια που διατελέσατε δημοτική σύμβουλος δεν καταφέρατε να κάνετε τίποτα για τον χώρο που στεγάζεστε προφανώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του αδελφού σας ήσασταν γλάστρα και άρα δεν θα πρέπει να είστε στις επιλογές για υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος.

 8. Nick says:

  θεωρω αδικο το σχολιο και το χαρακτηρισμο της κυριας Κανατσιδη ως ”γλαστρα”…και οτι δεν εκανε τιποτα για 8 χρονια ως δημοτικη συμβουλος ακομα και στο χωρο εργασιας της ,σε αντιθεση με αλλους που με την πρωτη εβδομαδα διοικησης ξεκινανε να φτιαχνουν τα σπιτια,τα μαγαζια τα δικα τους και των αδερφων τους,των κουμπαρων και οσων αλλων εχουν υποσχεθει εξυπηρετηση …αλλωστε ενας κουκος δεν φερνει την ανοιξη και η κυρια Κανατσιδη φαινοταν οτι δεν ”ταιριαζε ” με τις κλικες των υπολοιπων συμβουλων (οσων συμμετειχαν σε κλικες)…ισως γιατι παντα μετραει τα λογια της απο οσο τη γνωριζω αν και οχι προσωπικα …και δεν εξυπηρετησε συμφεροντα…αλλα επειδη κανατε λογο για εργο συμβουλων και για γλαστρες θα ηθελα αν ειναι εφικτο να με ενημερωσετε για το εργο των επι σειρα ετων δημοτικων συμβουλων που εκλεγονταν με τον κυριο Σπυριδωνα και με τον κυριο Στρατηγο αργοτερα ετσι ωστε να μην αδικησω κανεναν…αλλα και για να μπορω να καταλαβω με τι κριτηριο θα τους συμπεριλαβουν αυτοι που θα τους επιλεξουν στα ψηφοδελτια τους για αλλη μια φορα και να μπορω να κρινω την αξιοπιστια ,την τιμιοτητα και τους σκοπους ολων τους

 9. Δώρα says:

  Αν υπήρχε μία φωνή στις παρατάξεις της πλειοψηφίας της περιόδου 2003 – 2010 που δεν ήταν γλάστρα, αυτή ήταν η κ. Κανατσίδου. Ακόμα και το γεγονός ότι δεν ξαναέβαλε υποψηφιότητα με τον κ. Στρατηγό στις εκλογές του 2010 αποδεικνύει ακριβώς αυτό.

  Αν ψάχνετε λοιπόν για γλάστρες -αρσενικές και θηλυκές- κοιτάξτε συμβούλους που δεν έχουν ανοίξει το στόμα τους ούτε μία φορά επί χρόνια, ούτε καν για να ακούσουμε τη φωνή τους. Συμβούλους δεκαετιών που δεν έχουν τολμήσει ποτέ να αρθρογραφήσουν (πολλοί από αυτούς μάλιστα δεν έχουν και τι γραμματικές γνώσεις να το κάνουν) ή έστω να πουν προφορικά οπουδήποτε την «πολιτική τους άποψη» για οτιδήποτε.
  Συμβούλους που το μόνο που κάνουν για να κερδίσουν την ψήφο του κόσμου είναι να τάζουν και να πιέζουν χωρίς κανένα πολιτικό επιχείρημα. Και που όταν εκλέγονται το μόνο που κάνουν είναι να εκτελούν πελατειακές υποχρεώσεις και να στολίζονται για να κάνουν δημόσιες σχέσεις στις κηδείες, στις γιορτές και τα πανηγύρια.
  Δεν θα δυσκολευτείτε να τούς εντοπίσετε, αποτελούν άλλωστε «σταθερές αξίες» στο καθεστώς των τελευταίων δεκαετιών. Ξαναψηφίστε αυτούς λοιπόν και όχι την κ. Κανατσίδου.

Σχολιάστε