Η αναγέννηση της χώρας δεν μπορεί παρά να περάσει μέσα από την Αυτοδιοίκησηφωτό: Μπάμπης Κανατσίδης

Του ΣΠΥΡΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τελευταίο φύλλο της δεκαπενθήμερης εφημερίδας “Νέα
του Σαρωνικού”.

Η λύση για μία άλλη Ελλάδα, που θα χαρακτηρίζεται από πραγματική, ουσιαστική ανάπτυξη της Οικονομίας και της Κοινωνίας της, είναι αναγκαίο να έρθει από την Περιφέρεια και την Αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει σε όλα τα αναπτυγμένα ευρωπαϊκά κράτη.
Αν κάποιος δεν συμφωνεί απόλυτα μ’ αυτό, τουλάχιστον δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι η χώρα δεν έχει μέλλον διαιωνίζοντας μία υδροκέφαλη κεντρική διοίκηση, καμουφλαρισμένη πολλές φορές κάτω από το πέπλο εκσυγχρονιστικών -δήθεν- μεταρρυθμίσεων, αφού τελικά οι Πόλεις και οι Περιφέρειες παραμένουν κομπάρσοι στην λήψη πολιτικών αποφάσεων και επαίτες της κεντρικής οικονομικής πολιτικής.
Οι εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου, οι οποίες γίνονται με βάση έναν νέο αυτοδιοικητικό χάρτη, που πιθανώς να μη μας βρίσκει όλους σύμφωνους, είναι εκ των πραγμάτων εξαιρετικά σημαντικές αφού θα κρίνουν ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα αναλάβουν το ρόλο και το έργο να χτίσουν το οικοδόμημα σχεδόν από την αρχή, σε πιο βαθιά θεμέλια και σε πιο γερούς πυλώνες.
Σε λίγους μήνες, οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μία μεγάλη ομάδα υποψηφίων, είτε μιλάμε για Περιφερειάρχες και Δημάρχους, είτε για περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, με κριτήριο ποιος είναι ικανός και κατάλληλος να δώσει λύσεις σε προβλήματα, να πείσει ότι αξίζει να τον εμπιστευτούν, να τους ανοίξει ένα παράθυρο στην ελπίδα.
Η κοινωνία μένει αδιάφορη απέναντι στους προσωπικούς πολιτικούς στόχους των υποψηφίων, ενώ το ενδιαφέρον της για τον αντίκτυπο του αποτελέσματος στους κεντρικούς πολιτικούς συσχετισμούς παρουσιάζεται όλο και πιο περιορισμένο.
Τελικά, οι πολίτες θα επιλέξουν εκείνους που έχουν την πείρα να κουμαντάρουν το καράβι της Αυτοδιοίκησης, αλλά και την τόλμη να αποφύγουν τους υφάλους της πολιτικής κακοδαιμονίας που θέλει τα πάντα να μένουν στάσιμα και μίζερα. Εκείνους, που δεν θα επιχειρήσουν να φανούν -όπως συνηθίζεται μέχρι και σήμερα- αρεστοί, μοιράζοντας παχιά λόγια και ακόμη παχύτερες υποσχέσεις μέσα μάλιστα σε μία εποχή ισχνών -για όλους, Πολιτεία και πολίτες- οικονομικών δυνατοτήτων.
Θα προτιμήσουν όσους είναι αποφασισμένοι να ενσωματώσουν στη βασική τους πολιτική και να κάνουν πράξη τη συναντίληψη, τη συναίνεση και τη συνεργασία με πολιτικές ομάδες, κοινωνικούς φορείς, ακόμη και μεμονωμένους πολίτες, αφού αυτό απαιτούν η κοινωνική ειρήνη και συνοχή, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την πρόοδο κάθε τοπικής κοινωνίας. Έτσι εξάλλου υπηρετείται το συνολικό όραμα προόδου και ανάπτυξης ολόκληρης της χώρας.
Οφείλουν λοιπόν οι υποψήφιοι να αποφύγουν το λάθος να ενταχθούν στο κλίμα πολιτικής οξύτητας και κομματικής αντιπαλότητας που καλλιεργείται στις μέρες μας και να αναπτύξουν την πολιτική τους πλατφόρμα στηριζόμενοι πάνω σε μία ατζέντα θέσεων-προτάσεων, η οποία θα δίνει σαφείς απαντήσεις και ρεαλιστικές λύσεις σε συγκεκριμένα πολιτικά ερωτήματα και προβλήματα, τόσο σε τοπικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς και πάνω σε μία λογική ήπιου, πολιτισμένου διαλόγου, που όχι μόνο θα έλκει τους πολίτες και δεν θα τους απομακρύνει από τα αυτοδιοικητικά πράγματα, αλλά θα υποκινεί και θα εμπνέει την ενεργό συμμετοχή τους.
Είναι γεγονός ότι διανύουμε μία κρίσιμη περίοδο, κυριότερο χαρακτηριστικό της οποίας, πέρα από τα οικονομικά δεινά που όλοι μας υφιστάμεθα, είναι η συνολική απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος, μαζί με όλους τους συντελεστές του.
Χρειάζεται μία ανάσα ελπίδας, ένα στέριο λιθάρι πάνω στο οποίο θα αρχίσουν οι πολίτες να χτίζουν ξανά προσδοκίες, όνειρα, σχέδια, στόχους. Ας στρατευτούμε όλοι οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης σε μία κοινή επιχείρηση Αναγέννησης και Αναδημιουργίας. Εξάλλου, αν δεν το κάνουμε εμείς αυτό, ποιοι άλλοι πιστεύετε πως βρίσκονται στη θέση να το κάνουν;
Ο Σπ. Σπυρίδων είναι επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας στη Νομαρχία Πειραιά με τον Συνδυασμό «Υπερνομαρχία Δράσης», μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης έχει διατελέσει Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και επί σειρά ετών δήμαρχος Πόρου και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ
Σχολιάστε