Η ανάπτυξη στο επίκεντροallagiporeiasΓράφει ο Κώστας Δόσκαρης –

Η επίσηµη τουριστική σεζόν τελείωσε, αυτό όµως δεν σηµαίνει ότι δεν χρειάζεται να προετοιµαστούµε για την επόµενη από τώρα κιόλας.

Ο τουρισµός αποτελεί τον σηµαντικότερο πυλώνα ανάπτυξης και εισροής εσόδων για τον Πόρο και µε αυτό το δεδοµένο οφείλουµε να εργαστούµε συλλογικά για τη βελτίωση και την ανάδειξη του τελικού τουριστικού προϊόντος που προσφέρουµε σε εγχώριους και ξένους επισκέπτες.

Ο Πόρος µπορεί να ανακτήσει την τουριστική δυναµική που φαίνεται να έχει χάσει τα τελευταία χρόνια. Τα προτερήµατά του, εκτός από την φυσική οµορφιά και την εγγύτητα στην Αθήνα, είναι πολλά. Οι παροχές υπηρεσιών καταλύµατος, εστίασης και βραδινής διασκέδασης είναι άρτιες και καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες, ανάλογα µε την οικονοµική δυνατότητα κάθε επισκέπτη. Αυτό που λείπει είναι ο σωστός και κυρίως ο έγκαιρος σχεδιασµός και η εφαρµογή µακροπρόθεσµης στρατηγικής που θα αναδείξει τα πλεονεκτήµατα του νησιού. Αυτό σίγουρα δεν µπορεί να επιτευχθεί µε ενέργειες ενίσχυσης του τουρισµού που είτε εφαρµόζονται ετεροχρονισµένα, είτε προαναγγέλλονται χωρίς να εφαρµόζονται ποτέ και µε επιτροπές που στην πραγµατικότητα καθίστανται ανενεργές. Επίσης αν θέλουµε να συζητάµε σοβαρά για καλοκαιρινό τουρισµό, θα πρέπει πρώτα να εξαφανίσουµε το πρόβληµα του Βιολογικού και να προβληµατιστούµε για την κατάσταση και το πλήθος των προσβάσιµων παραλιών µας.

Πέραν του καλοκαιρινού τουρισµού, ο Πόρος έχει όλες τις δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών µορφών τουρισµού οι οποίες µπορούν να αξιοποιηθούν όλο τον χρόνο. Μία τέτοια είναι ο αθλητικός τουρισµός.

Ο Πόρος διαθέτει έναν εξαιρετικό ναυτικό όµιλο και µία ποδοσφαιρική οµάδα που µπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες κυρίως µέσα από τη διοργάνωση αγώνων και µέσω της παροχής κάθετων υπηρεσιών και υποδοµών προετοιµασίας – προπόνησης. ∆ιαθέτει επίσης ιδανικές διαδροµές για τους λάτρεις του ποδηλάτου και της πεζοπορίας και ιδανικές εγκαταστάσεις και καιρικές συνθήκες για όσους αγαπούν τον θαλάσσιο τουρισµό και τα θαλάσσια σπορ.

Αν τα παραπάνω συνδυαστούν µε τη συστηµατική και σωστή προβολή τους (δεν επιτρέπεται για παράδειγµα σήµερα το επίσηµο website του Πόρου να παρουσιάζει την εικόνα που παρουσιάζει) και την εποικοδοµητική συνεργασία του ∆ήµου µε την ιδιωτική πρωτοβουλία, τότε µπορούµε να πετύχουµε πολλά.

 

*Ο Κώστας Δόσκαρης είναι οικονομολόγος- λογιστής και Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Αλλαγή Πορείας».

 

Πηγή: http://ioannisdimitriadis.gr/wp-content/uploads/2013/10/taneatouporou-tefxos4.pdf
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Λείπει, επίσης, και η καθαριότητα. Η εγκατάλειψη είναι ολοφάνερη, ιδιαιτέρως στα σοκάκια. Στον τομέα “καθαριότητα”, δεν εννοούνται περικοπές – από εκεί ξεκινάει η εικόνα του πολιτισμού ενός τόπου. Η καθαριότητα, ως αρμοδιότητα και υποχρέωση του Δήμου δεν περιορίζεται στην αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων, αλλά και σε μία σειρά άλλων ενεργειών που η Δημοτική Αρχή έχει την υποχρέωση να οργανώνει και να παρακολουθεί. Χωρίς να ξεχνάμε και την συμβολή των κατοίκων στην διατήρηση της καθαριότητας.

 2. Γιάννης Γκούμας says:

  Ποια είναι η άποψη του κόσμου αλλά και της διοίκησης για την διαχείρηση των απορυμμάτων με στόχο την μείωση του όγκου των απορυμμάτων που υπάρχει ανάγκη να διακομισθούν; Σίγουρα θα είχαμε οφέλη από την μείωση συγκεκριμένων τύπων απορυμμάτων, οικονομικό όφελος που θα είχε αντίκρυσμα σε μείωση εξόδων του δήμου, οπότε και των τελών. Επίσης μπορεί να είχαμε πρόσβαση σε πρώτες ύλες που θα ανακυκλώναμε ( ανάλογα τις ανάγκες των οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής ).

  Αυτό με την συμβολή των κατοίκων ξαναπές το.

 3. Κώστας Δόσκαρης says:

  Μια μικρή διόρθωση σε ένα εκ παραδρομής λάθος: φυσικά οι ναυταθλητικοί όμιλοι που κοσμούν το νησί μας και τού χαρίζουν διαχρονικά δεκάδες επιτυχίες είναι δύο και όχι ένας.

  Κώστας Δόσκαρης,
  δημοτικός σύμβουλος Πόρου

Σχολιάστε