Δημοτικές Εκλογές 2019: Δημητριάδης VS …………..?Μετά την ανακοίνωση του Γιάννη Δημητριάδη, ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για Δήμαρχος Πόρου, η συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές του 2019 άνοιξε αναδεικνύοντας τα στάνταρ και τα άγνωστα δεδομένα της.

Από την μία, ο Γιάννης Δημητριάδης, με την επιλογή του να κάνει την ανακοίνωση την συγκεκριμένη στιγμή, δημιουργεί από νωρίς ένα κλίμα σιγουριάς στην παράταξή του και εξαφανίζει εν τη γενέσει της κάθε αμφιβολία που θα μπορούσε να υπάρξει για την υποψηφιότητά του. Μάλιστα, η κίνηση αυτή του Δημάρχου γίνεται σε μία στιγμή που οι δημαιρεσίες και οι ανασυγκροτήσεις των διάφορων Οργάνων, του έδωσαν την ευκαιρία να αναδείξει ορισμένα μέλη της παράταξής του που έκρινε ότι μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερα στον Δήμο (βλ. Κ. Γκιων, Γ. Κλείσας), αλλά και να αξιοποιήσει νέα πρόσωπα με σημαντική αποδοχή στην τοπική κοινωνία (βλ. Χρ. Ζωγράφος, Δ. Πολυσόπουλος).

Από την άλλη μεριά, ο Σπ. Σπυρίδων, ο οποίος με την στάση του τους τελευταίους μήνες έχει δημιουργήσει αισθητή απόσταση από την ηγεσία της παράταξης μειοψηφίας, άκουσε με προφανή αμηχανία την ανακοίνωση του Γιάννη Δημητριάδη, χωρίς να μπορεί να ανταπαντήσει σε αυτήν με τον ίδιο τρόπο. Είναι κοινό μυστικό άλλωστε ότι ο κ. Σπυρίδων, όχι μόνο δεν έχει πάρει ακόμα τις αποφάσεις του για το 2019, αλλά ότι, είτε λόγω στρατηγικής είτε λόγω αναμονής για εναλλακτικές επιλογές (πιθανότερο το δεύτερο), συνηθίζει να ανακοινώνει τέτοιες αποφάσεις μόλις στην τελική ευθεία.

Το γεγονός αυτό μάλιστα έχει ήδη προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς και ανησυχία στους κόλπους της μειοψηφίας, με τις φήμες για ανεξαρτητοποιήσεις να είναι περισσότερο έντονες από ποτέ, αλλά και με μέρος του φιλικού προς την αντιπολίτευση ηλεκτρονικού τύπου να ασκεί πλέον ανοικτά «εσωκομματική αντιπολίτευση». Με τα δεδομένα αυτά, δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη ότι κατά τις πρόσφατες τοποθετήσεις σε Όργανα, η αντιπολίτευση δεν τοποθέτησε κανένα νέο πρόσωπο, εκτός από την Αγγελική Μακρή, η οποία από την πρώτη στιγμή της ανεξαρτητοποίησής της το καλοκαίρι το 2015, δεν έκρυψε την σύμπλευσή της με την παράταξη Σπυρίδωνα.

 

Οι υποψήφιοι …υποψήφιοι Δήμαρχοι

Ποιος θα μπορούσε λοιπόν να είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος της αντιπολίτευσης απέναντι στον Γιάννη Δημητριάδη, αν δεν είναι ο κ. Σπυρίδωνας; Τα ονόματα που ακούγονται είναι τα εξής: Δημήτρης Συξέρης, Δημήτρης Μωρόπουλος, Δημήτρης Στρατηγός, Γκίκας Μάγειρας, Ματούλα Μητσιοπούλου, Αγγελική Μακρή, Δημήτρης Γρίβας.

Ήδη, από τον ανταγωνισμό που έχει αναπτυχθεί υπογείως τον τελευταίο καιρό, φαίνεται ότι έχουν προκύψει δύο πόλοι, οι οποίοι εσχάτως έχουν χαλάσει τις μεταξύ τους σχέσεις: Ο ένας είναι εκείνος όσων περιμένουν τον κ. Σπυρίδωνα να λάβει αποφάσεις και να τις ανακοινώσει. Μια τέτοια προσέγγιση είναι σαφές ότι ευνοεί τον κ. Δημήτρη Μωρόπουλο, στον οποίο ο Σπ. Σπυρίδων έχει δώσει προ πολλού το δακτυλίδι χρίζοντάς τον ως αναπληρωτή του όταν εκείνος απουσιάζει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο δεύτερος πόλος είναι εκείνος όσων θεωρούν ότι η παράταξη πρέπει να αποκτήσει νέο αρχηγό «χθες» και ότι η αβεβαιότητα και καθυστέρηση που προκαλεί η στάση Σπυρίδωνα είναι καταστροφική. Η προσέγγιση του δεύτερου πόλου, αντανακλάται τελευταία σε δημοσιεύματα της ιστοσελίδας www.mellon.gr, με τα οποία ασκείται πλέον ανοικτά πίεση στον κ. Σπυρίδωνα να αποχωρήσει, ώστε να αναδειχθεί το συντομότερο δυνατό ο υποψήφιος του 2019. Ίσως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ίδια ιστοσελίδα τον τελευταίο καιρό έχει σταματήσει να γράφει κολακευτικά δημοσιεύματα για τους δημοτικούς συμβούλους της «Δύναμης Ενότητας» (Μωρόπουλος, Μητσιοπούλου), αλλά έχει τοποθετηθεί ρητά ότι ο νέος αρχηγός πρέπει να είναι πρόσωπο που δεν είναι στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο. Τέτοια πρόσωπα είναι βέβαια ο Δημήτρης Γρίβας ή ο Δημήτρης Συξέρης, κατά του οποίου έχει εμφανώς σταματήσει τον τελευταίο καιρό να γράφει αρνητικά δημοσιέυματα ο ιστότοπος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει δημιουργηθεί δυναμική που να πιέζει τον κ. Σπυρίδωνα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, είτε επειδή και οι δύο πόλοι βασίζονται στην εκτίμηση ότι ο κ. Σπυρίδωνας δεν θα το πράξει, είτε επειδή θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πάρει τη ρεβάνς από τον Γ. Δημητριάδη. Ωστόσο, όσο εκείνος καθυστερεί, τόσο μειώνεται ο χρόνος για να αναδειχθεί ο διάδοχός του και τελικά ο χρόνος που θα έχει ο νέος επικεφαλής για να στήσει ένα νέο συνδυασμό και μια σοβαρή προεκλογική εκστρατεία απέναντι στον Γ. Δημητριάδη (ο οποίος λόγω της Δημαρχίας και της νέας ανακοίνωσης είναι ήδη αρκετά βήματα μπροστά). Αντίθετα, όσο περνάει ο χρόνος, τόσο κάθε επίδοξος «διάδοχος» θα αρχίζει να φοβάται μια ενδεχόμενη εκλογική ήττα και έτσι η εκ νέου υποψηφιότητα Σπυρίδωνα θα αρχίζει αναπόφευκτα να φαντάζει μεταξύ των μελών της παράταξής του, ως εκείνη με τις περισσότερες πιθανότητες απέναντι στον Δημητριάδη.

Μ. Κ.

 
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Δημήτρης Ι. Γρίβας says:

  Κύριε Κανατσίδη,

  Σχετικά με το ως άνω άρθρο σας έχω να επισημάνω τα εξής.
  Βλέπετε σε κάνενα Δήμο σε όλη την Ελλάδα να έχει ανοίξει η διαδικασία των εκλογών για το 2019? Έχετε την εντύπωση οτι οι πολίτες με τη παρούσα οικονομική κατάσταση έχουν το κέφι να ασχοληθούν από τώρα με τα τοπικά εκλογικά θέματα; Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε ποια θα ειναι η οικονομική κατάσταση της χώρας το καλοκαιρι ή ποιος εκλογικός Νόμος θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές για την τοπικη αυτοδιοίκηση αφου πολλά ακούγονται.
  Αυτό που προέχει τώρα είναι να δούμε τι έργο μπορεί να γίνει μέχρι τις επόμενες εκλογές για το καλό του τόπου, καθώς τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα.
  Επειδή ο κ. Δημητριάδης ψέλλισε στο Δημοτικό Συμβούλιο οτι θα είναι ξανά υποψήφιος, προφανώς για να συσπειρώσει την παράταξη του, σημαίνει οτι πρέπει να τρέξουν οι υπόλοιποι και να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους;
  Ας περιμένουμε λοιπόν υπομονετικά να περάσει ο καιρός και όλα θα γίνουν στην ώρα τους και εν τω μεταξύ ας προσπαθήσουμε ο καθένας απο την μεριά του να κάνουμε την ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη.
  Ευχαριστώ για την φιλοξενία

 2. Mpampis says:

  Αυτόν τον υπέροχο δήμαρχο θέλουμε (διαβάστε τα υπέροχα σχόλια) ? :

  https://www.facebook.com/modi.modi.5473/posts/691860720993235

 3. Σάκης says:

  Respect στην κίνηση του Δημητριάδη! Δήμαρχε τους έκανες π….να!

Σχολιάστε