Δημήτρης Πάνου: Να παραιτηθούν οι ανίκανοι κι επικίνδυνοι Υπουργοί της Οικονομίας, της Εμπορικης Ναυτιλίας και Παιδείας!DSC_1152Τα τελευταία γεγονότα της Κύπρου μας έχουν προβληματίσει.Τι συμβαίνει τελικά; Υπάρχει Ευρωπαϊκή ένωση, αλληλεγγύη Κρατών ή περιμένουμε το παραμικρό λάθος του άλλου, για να του ρίξουμε πισώπλατα.  Έχομε πλέον ξεκάθαρα δυο Ευρώπες. Του Νότου, όπου κάθε χώρα στενάζει διαφορετικά και του Βορά, όπου κάνει απόλυτα κουμάντο η Γερμανία. Αυτή μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται και δείχνει το απαίσιο πρόσωπό της.  Υπάρχει ένα ευρώ, που εν ονόματι της προστασίας του αυξάνεται η ύφεση, γιγαντώνεται η ανεργία και διαλύεται το κοινωνικό Κράτος. Ο πλούτος μαζεύεται στα χέρια λίγων, τα ατομικά κι εργασιακά διακαιώματα απορρυθμίζονται, ενώ ένας αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης ανατέλλει στον ορίζοντα! Μέχρι πρότινος ήταν ορατό ότι βαδίζαμε στα πρότυπα της Βουλγαρίας, όμως απ΄ότι δείχνουν τα πράγματα τραβάμε πλέον προς το μοντέλο της Αλβανίας και ακόμη πιο κάτω. Τι φταίει, άραγε, για το πισωγύρισμα των κοινωνιών της Ευρώπης.

Πιστεύω ακράδαντα ότι βασική αιτία της οπισθοδρόμησης είναι η θέσπιση του ευρώ και οι αγωνιώδεις προσπάθειες για την προστασία του, που προκαλούν μεγάλους κλυδωνισμούς μέσα στην Επικράτεια της Ευρωζώνης. Αλήθεια μας συμφέρει αυτή η κατάσταση; Υπάρχει λύση προς το καλύτερο; Πιστεύω ότι πήραμε λάθος δρόμο και καθημερινά βουλιάζομε μέσα στο τέλμα της οικονομικής δυσπραγίας. Τι πρέπει να κάνουμε;Υπάρχει διέξοδος στο αδιέξοδο;

Η διαδικασία παραγωγής και διαχείρισης του χρήματος έχει περάσει στα χέρια μεγάλων Τραπεζών ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτές σκοπό έχουν μόνο το κέρδος και κινούνται στην κατεύθυνση ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι ορατά. Συρρικνώνονται τα κράτη,στενάζουν οι κοινωνίες, αποδομείται ο κοινωνικός ιστός. Στη θέση τους ξεφυτρώνουν μεγάλες εταιρείες πολυεθνικές, οι οποίες σχεδιάζουν με πλανητική προοπτική τη συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια λίγων. Όσο πιο αραιά είναι τα σκόρδα, τόσο πιο χοντρά γίνονται λέει ο πάνσοφος λαός μας. Σήμερα γίνεται ανακατανομή της παγκόσμιας οικονομίας. Υπάρχει φρενίτιδα στην γορά χρυσού. Οι μεγάλες χώρες αγοράζουν μεγάλες ποσότητες χρυσού και οι άλλες, οι μικρότερες, έπονται. Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Κάτι εκρηκτικό επίκειται. Μυρίζει μπαρούτι ο αέρας. Ήδη τα δυό ισχυρά νομίσματα, το δολάριο και το ευρώ, χάνουν σταδιακά τη δύναμή τους. Στο παιγνίδι μπαίνει το ρούβλι της Ρωσίας και το νόμισμα της Κίνας. Τέσσερα πλέον νομίσματα θα καθορίζουν την οικονομική τύχη του κόσμου. Στη γειτονιά μας επιπλέον έχουμε την προοπτική της εξόρυξης τεραστίων ποσοτήτων υδρογονανθράκων.Το παιγνίδι χοντραίνει! Οφείλουμε χωρίς φόβο και πάθος να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, ώστε να γίνουμε οδηγοί, γιατί αρκετά υπήρξαμε ουραγοί! Ήδη τα πρόσφατα γεγονότα της Κύπρου μάς υποδεικνύουν το που οδηγούμαστε.

Πιστεύω ότι το κάθε Κράτος και ουδείς άλλος πρέπει να εκδίδει το εθνικό του νόμισμα και να το διαχειρίζεται μέσω των πιστωτικών του ιδρυμάτων. Το εθνικό νόμισμα να έχει ως αντίκρυσμα τη συνολική παραγωγή της εθνικής οικονομίας και την κρατική περιουσία-ιδιοκτησία. Οιοσδήποτε προσπαθεί να το υφαρπάσει, ακυρώσει ή υποκαταστήσει να τιμωρείται με την εσχάτη των ποινών. Επίσης, ότι πρέπει να τεθεί ως άμεσος στόχος η αυτάρκεια σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα και όπλα, η ενεργοποίηση της παλλαϊκής άμυνας και της στράτευσης των γυναικών στις παραμεθόριες περιοχές. Όλοι οι ‘Ελληνες και οι Ελληνίδες πρέπει να έχουν στέγαση, εργασία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να παρέχεται σύνταξη στους ανέργους και απόρους από το 60ό έτος. Να αντιμετωπιστεί σοβαρά το θέμα των μεταναστών με βάση τα παρακάτω: την αρχή ότι έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, τη σκέψη ότι κάποτε αλλά και τώρα είμαστε και μεις μετανάστες σ΄άλλες χώρες, την πραγματικότητα ότι το κερδοσκοπικό κεφάλαιο θέλει φτηνά χέρια και ότι οι γείτονές μας και κάποιοι άλλοι  θέλουν την Ελλάδα να γονατίσει από την ανεξέλεγκτη είσοδο αλλοδαπών.Επειδή τα σύννεφα του πολέμου φουντώνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να υπάρχει ενιαίο οικονομικό και αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου. Γεράκια και κοράκια τριγυρίζουν την περιοχή μας, γι΄ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι σ΄όλα

Το 2013 οι Γερμανοί  πάτησαν πόδι στην Ανατολική Μεσόγειο, διαλύοντας την Κυπριακή οικονομία και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα με αστραπιαίο χτύπημα κι άμεσο αντίκτυπο στις Τράπεζες, τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία. Αυτό ήθελαν να πετύχουν σήμερα, αύριο ίσως έχουν άλλο σενάριο. Αυτό συνέβη γιατί υπήρχε ένας βλακώδης εφησυχασμός των Κυπρίων την ώρα που ο κίνδυνος ήταν παρών κι, επιπλέον, γιατί με το χτύπημα της Ελληνικής οικονομίας με το κούρεμα των ομολόγων την πλήρωσαν οι μικροί ομογιολογιούχοι, τα ασφαλιστικά Ταμεία και οι Κυπριακές Τράπεζες. Μ΄ ένα σμπάρο δυό τρυγόνια. Το 1941, οι Γερμανοί προσπάθησαν να καταλάβουν την Κρήτη και το πέτυχαν με τεράστιες απώλειες, λόγω της παλλαϊκής αντίστασης των Κρητικών. Γι αυτό το λόγο, τώρα, άλλαξαν μέθοδο και οι επόμενες κινήσεις τους θα είναι οικονομικοπολιτικές. Με στρατηγική και τακτική θα δίνουν τέτοιες μάχες που θα αποσκοπούν στην τελειωτική εξόντωση του αντιπάλου.Αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψιν και να μην εφησυχάζουμε.

Ο Πειραιάς και ειδικά η ναυτιλία έχουν σειρά τώρα, είναι στο στόχαστρο. Βλέπουμε περίεργες κινήσεις από ανίκανους υπουργούς μιας ανύπαρκτης κυβέρνησης, εντολοδόχου των μεγαλοκαπιταλιστικών Γερμανικών συμφερόντων. Ο υπουργός Οικονομίας μετά το πρόσφατο κτύπημα της Κυπριακής Ναυτιλίας, αποτελείωσε σκοπίμως την Κύπρο και τώρα ξεπουλάει τις ακτές, τα νησιά και τα λιμάνια  μας. Ο υπουργός  Εμπορικής Ναυτιλίας βάζει βόμβα στη ναυτιλία μας με το αλλοπρόσαλλο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή. Αυτό πρέπει να αποσυρθεί πάραυτα, διότι είναι εκτός τόπου και χρόνου και αντί να λύνει τα προβλήματα της ναυτιλίας, του αποκλεισμού των νησιών, του αφελληνισμού των πληρωμάτων, του ξεπουλήματος των λιμένων, τη διάλυση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, με τις ενέργειές του τα επιτείνει όλα αυτά και τα θαλασσώνει. Ο δε υπουργός κατ΄ευφημισμόν Παιδείας, δημοσιοσχεσίτης της κακιάς ώρας, βρήκε την κατάλληλη στιγμή να υποβαθμίσει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Κανονικά έπρεπε να πράξει το αντίθετο, δηλαδή να το αναβαθμίσει και να το καταστήσει πνευματικό φάρο για όλη τη Μεσόγειο.Είναι τυχαίο που συμβαίνουν όλα αυτά για την υποβάθμιση του Πειραιά τώρα;  Η παραπάνω τριάδα των ανίκανων κι επικίνδυνων  υπουργών πρέπει τάχιστα να εκδιωχθεί από την Κυβέρνηση. Και οι βουλευτές που τους στηρίζουν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί είναι συνυπεύθυνοι κι εθνικά υπόλογοι.

Επέρχεται μεγάλη αλλαγή στις σχέσεις καταθετών και Τραπεζών. Σε λίγο καιρό αντί να σου δίνουν τόκο, θα σου ζητάνε και φύλακτρα. Και όταν οι αετονύχηδες απατεώνες ρίξουν την Τράπεζα έξω θα καλέσουν τους αφελείς καταθέτες να πληρώσουν τα σπασμένα την ώρα που θα ξεκοκαλίζουν τα κλεψιμέϊκα εις υγιείαν των κορόϊδων.

Η κοινωνική δικαιοσύνη που υπήρχε στο σοσιαλισμό ή στο λαϊκό καπιταλισμό, πήγε προ πολλού περίπατο. Τώρα, κυριαρχεί η σκληρότητα και η βαρβαρότητα του μεγάλου Κεφαλαίου, που παιδιά έχει την ανεργία, την πείνα, την αστυνομική βία και τον ολοκληρωτισμό.

Είναι καιρός να αμφισβητήσουμε το νυν υπάρχον σύστημα της ανάλγητης κι απρόσωπης Τραπεζοκρατίας και να αναζητήσουμε άλλο είδος Τραπεζικών Ιδρυμάτων, που να σέβονται τους καταθέτες και να μη διοικούνται από τυχάρπαστους απατεώνες. Πρέπει να ψάξουμε για τη νέα συνταγή που αποκλείεται να μην υπάρχει! Είναι καιρός να καλλιεργησουμε την ιδέα της Νέας Οικονομίας, η οποία θα προϋποθέτει ισόρροπη ανάπτυξη του κοινωνικού συνόλου αφενός και του ατόμου αφετέρου, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον. Επειδή οι ακρότητες οδήγησαν σε αδιέξοδο, ζητάμε τη χρυσή τομή, τη μέση οδό, τον ορθό δρόμο. Η ανθρωπότητα έχει βαλτώσει, οι καιροί απαιτούν να κάνει το επόμενο βήμα. Καιρός είναι να γυρίσουμε σελίδα!

 

Πόρος-Πειραιάς, 2 Απριλίου 2013

 

Δημήτριος Ν. Πάνου-Δικηγόρος

Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου – επικεφαλής της ήσσονος Αντιπολιτεύσεως

Τηλ:6975855996 – email:dimitris.panou@gmail.com
Σχολιάστε