Γ. Δημητριάδης: Να αφήσουν τους μελετητές του ΒΙΟΚΑ να κάνουν τη δουλειά τουςDIMITRIADIS-009905Γράφει ο Γιάννης Δημητριάδης –

Τον τελευταίο µήνα έχει γίνει σαφές, περισσότερο από ποτέ, πόσο πολύ συνυφασµένη είναι η διαιώνιση των σοβαρών προβληµάτων που απασχολούν τον τόπο µε τη διαδροµή των προσώπων που διοικούν το ∆ήµο τις τελευταίες δεκαετίες και µε τις πολιτικές τους σκοπιµότητες.

Αναφέροµαι βέβαια στο ζήτηµα του Βιολογικού και στην πασιφανή πλέον προσπάθεια του κ. Στρατηγού να αποτρέψει την εκπόνηση «Συνολικής Μελέτης – Πραγµατογνωµοσύνης», η οποία θα εντοπίζει τις αιτίες των χρόνιων προβληµάτων του και θα προσδιορίζει τις λύσεις για την οριστική επίλυσή τους. Στα εφτά χρόνια δηµαρχίας του, ο κ. Στρατηγός, όχι µόνο δεν έχει κάνει τίποτα για την αντιµετώπιση των προβληµάτων, αλλά έχει αποτρέψει µε αδιανόητη εµµονή την εφαρµογή κάθε πρότασης για τη διάγνωση και οριστική επίλυσή τους.

Σκοπός του προφανώς δεν είναι να χύνονται τα λύµατα στους δρόµους και στη θάλασσα, αλλά να µην καταγραφούν επιστηµονικά οι τεράστιες ευθύνες του ίδιου και του προκατόχου του για τη δηµιουργία και διαιώνιση των προβληµάτων αυτών. Και, για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο ∆ήµαρχος δεν επιθυµεί -και αντίθετα προσπαθεί να αποτρέψει- τον εντοπισµό των αιτιών των προβληµάτων και, συνακόλουθα, την επίλυσή τους.

∆υστυχώς αυτός ο φαύλος κύκλος ενισχύεται και από µικροπολιτικές προεκλογικές σκοπιµότητες.  ∆εν είναι τυχαίο ότι τον τελευταίο µήνα ο κ. Στρατηγός «ανακάλυψε» ξαφνικά ότι για όλα τα προβλήµατα του ΒΙΟΚΑ φταίει η εισροή υδάτων στο δίκτυο, δηλαδή η κακή κατασκευή του …πριν γίνει ο ίδιος ∆ήµαρχος.

Αντίστοιχης λογικής, ήταν και η τοποθέτηση του πρώην ∆ηµάρχου κ. Σπυρίδωνα στις 27 Μαΐου, όταν παρέστη, για πρώτη φορά, στη συζήτηση της πρότασης που υπέβαλαν, για ενδέκατη φορά τότε, στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο οι παρατάξεις της µειοψηφίας για εκπόνηση «Συνολικής Μελέτης» (η οποία και υπερψηφίστηκε). Ο κ. Σπυρίδων, ο οποίος εµφανώς απαξίωσε την αναγκαιότητα εκπόνησης τέτοιας Μελέτης, ισχυρίστηκε ότι το πρόβληµα δεν είναι ο ίδιος Βιολογικός, αλλά το γεγονός ότι η δηµοτική αρχή δεν τον λειτουργεί σωστά …αφότου ο ίδιος σταµάτησε να είναι ∆ήµαρχος (δεν µας είπε βέβαια γιατί δεν φρόντισε να τον παραδώσει στον κ. Στρατηγό στελεχωµένο όπως θα έπρεπε, ώστε να λειτουργεί σωστά).

Φυσικά, η αλήθεια βρίσκεται στα λεγόµενα και των δύο ∆ηµάρχων και εν πάση περιπτώσει πρέπει να προσεγγιστεί µε επιστηµονικά και όχι µε πολιτικά κριτήρια (άλλωστε ακόµα και η δική µου εξήγηση µπορεί να απορριφθεί ως πολιτική). Και αυτός είναι ο λόγος που οι τόσο σοβαρές κατηγορίες που υπονοεί ο ένας για τον άλλον για αυτό το τόσο σοβαρό θέµα εκφράζονται τόσο «γλυκανάλατα». ∆ηλαδή ότι οι ίδιοι και οι δηµοτικοί σύµβουλοι της παράταξής τους, βρίσκονται εναγκαλισµένοι σε µια πολιτική οµερτά, µε κοινό στόχο να αποτραπεί πάση θυσία η εκπόνηση της «Συνολικής Μελέτης». Και αυτός είναι ο λόγος που καθιστά βέβαιο ότι η παράταξή τους δεν πρόκειται να δώσει λύση στο µέγιστο ζήτηµα που απασχολεί τον Πόρο, ούτε µέχρι τον Μάιο, ούτε σε µια ενδεχόµενη επόµενη θητεία της.

 

Μετά την απευθείας ανάθεση της Μελέτης µε κατά πλειοψηφία Απόφαση του ∆Σ στις 13 Νοεµβρίου, κόντρα στην εισήγηση του κ. Στρατηγού, το ζητούµενο είναι να αφήσουν τους µελετητές να κάνουν τη δουλειά τους.

Όποιος α) είναι ειλικρινής στην εξήγηση που παρουσιάζει για τα προβλήµατα του ΒΙΟΚΑ, β) είναι 100% βέβαιος για αυτή και γ) κινείται µε γνώµονα τη λύση των προβληµάτων και όχι πολιτικά κίνητρα, όπως τη συγκάλυψη των ευθυνών του, δεν έχει να φοβάται τίποτα από µια συνολική πραγµατογνωµοσύνη που θα διενεργηθεί από τους καλύτερους επιστήµονες του είδους. Αντίθετα, θα έπρεπε να την επιδίωκε, αφού, αφενός θα τον δικαίωνε και αφετέρου θα αποτελούσε την απαρχή της αντιµετώπισης των προβληµάτων.

Σε ό,τι αφορά τη δική µου στάση, δεν πρόκειται να ασχοληθώ µε ευθύνες του παρελθόντος, αλλά µόνο µε λύσεις του µέλλοντος. Εκτός, αν κάποιοι συνεχίσουν να σαµποτάρουν τις λύσεις αυτές!

Πηγή: http://ioannisdimitriadis.gr/wp-content/uploads/2013/11/tefxos5.pdf

 

 
Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Γιάννης Γκούμας says:

  Ευθύνες του παρελθόντος θα ελεγχθούν από τα δικαστήρια όταν ολοκληρωθεί η μελέτη. Φυσικά δεν είναι μόνο πολιτικές ευθύνες αυτών που παρέλαβαν και λειτούργησαν το έργο. Ευθύνες υπάρχουν και στις υπηρεσίες που το έλεγξαν ως προς την μελέτη και την υλοποίηση του έργου, που σε μία ευνομούμενη πολιτεία δεν παραγράφονται αν διαλυθεί η υπηρεσία ή αλλάξει όνομα ή τα διαλύσει όλα ο Ραγκούσης.

 2. Αναγκάζομαι να σχολιάσω το παραπάνω άρθρο του κ. Δημητριάδη ως προς την άτοπη αναφορά του για υποτιθέμενη “πολιτική οµερτά των Δημοτικών Συμβούλων της Πλειοψηφίας, µε κοινό στόχο να αποτραπεί πάση θυσία η εκπόνηση της «Συνολικής Μελέτης»”. Χωρίς να έχω καμία πρόθεση να αντιπαρατεθώ ανούσια με τον κ. Δημητριάδη διευκρινίζω πως:

  1. Εάν υπήρχε αυτή η υποτιθέμενη “ομερτά”, ΔΕΝ θα ψήφιζαν οι Σύμβουλοι της Πλειοψηφίας τον περασμένο Μάιο την πρόταση Δημητριάδη για την εκπόνηση της «Συνολικής Μελέτης» και την δημιουργία της Επιτροπής ΒΙΟΚΑ.

  2. Εάν υπήρχε αυτή η υποτιθέμενη “ομερτά”, ΔΕΝ θα ψηφιζόταν πριν λίγες ημέρες η τελική εισήγηση της Επιτροπής ΒΙΟΚΑ που εκφράστηκε από τον κ. Δημητριάδη. Η εισήγηση θυμίζω πως ψηφίστηκε με ψήφους και Συμβούλων της Πλειοψηφίας.

  Η “Συνολική Μελέτη” για την διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΒΙΟΚΑ ΕΠΡΕΠΕ να είχε γίνει από την Υπηρεσία που ολοκλήρωσε την επίβλεψη της κατασκευής του έργου και είχε την ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΘΥΝΗ για την σωστή κατασκευή του. Αυτή είναι η Τεχνική Υπηρεσία (Τ.Υ) της Νομαρχίας (την έχει πλέον διαδεχθεί η Τ.Υ της Περιφέρειας). Αφού κάτι τέτοιο δεν έγινε, ΟΦΕΙΛΑΝ αυτή την μελέτη να είχαν αναλάβει οι Δήμοι Πόρου και Τροιζηνίας με συνεργασία εξειδικευμένου Ελληνικού γραφείου ή και του Εξωτερικού. Δεν νομίζω πως τα 20-30.000 ευρώ για αυτή τη “Μελέτη Διάγνωσης” δεν μπορούσαν να τα είχαν εξασφαλίσει και οι 2 Δήμοι μαζί…

  Αφού όμως φτάσαμε ως εδώ χάνοντας πολύτιμο χρόνο, πρέπει επιτέλους να προχωρήσει γρήγορα η περιβόητη “Μελέτη Διάγνωσης” και να ακολουθήσει η νεοεμφανισθείσα “Μελέτη Επίλυσης” από την Περιφέρεια που θα κάνει πράξη τις απαιτούμενες εργασίες επισκευής.

  Βέβαια, ότι και να προκύψει από την “Μελέτη Διάγνωσης”, ότι και να επισκευαστεί με τα χρήματα της Περιφέρειας που προς τιμήν του δεσμεύτηκε δημοσίως να καλύψει ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, ΔΕΝ θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα αν δεν δημιουργηθεί ένας Διαδημοτικός Φορέας Πόρου-Τροιζηνίας για την Λειτουργία και Συντήρηση του ΒΙΟΚΑ Πόρου-Γαλατά, πλήρως στελεχωμένου. Εδώ είναι και η ευθύνη του Δήμου Πόρου που δεν έπραξε όσα έπρεπε προς αυτή την κατεύθυνση από τότε που παρελήφθη επίσημα το έργο.

  Δημήτρης Συξέρης
  Δημοτικός Σύμβουλος Πόρου

 3. Μπάμπης Τσούκας says:

  Φίλε και συνάδελφε Δημήτρη μην βιάζεσαι γιατί υπάρχουν εξελίξεις και περίμενε να φέρει ο Δήμαρχος εκ νέου το θέμα στο ΔΣ.Εμείς φυσικά σαν απλοί σύμβουλοι γλάστρες , τα μαθαίνουμε τελευταίοι και απλά κρατάμε την ουρά του νυφικού.Εν αναμονή εξελίξεων λοιπόν…

 4. Γιάννης Γκούμας says:

  Η περιφέρεια δεν έχει αναλάβει πλήρως τις αρμοδιότητες της νομαρχίας γιατί ο κος Ραγκούσης δεν ήταν σαφής πώς θα γίνει η μετάβαση από τον ένα διοικητικό μηχανισμό στον άλλο. Αντίστοιχα προβλήματα έχει ακόμα και το ολυμπιακό χωριό ευθύνη της Νομαρχίας και τώρα κανενός!

  Πίσω και από τους δύο όμως είναι ο ίδιος μηχανισμός προσώπων που έχουν σκοπό να διαλύουν τα πάντα και να μην φαίνονται πουθενά. Ο ΒΙΟΚΑ θα βγάλει πολλά άπλυτα μεγάλου κυκλώματος στη φόρα, όταν λυθεί. Λογικό είναι να αργεί τόσο.

Σχολιάστε