Γιατροί του Κόσμου στην Τροιζηνία: Η τοπική κοινωνία διέρρηξε το κέλυφος της ιδιωτικότητας και των στερεοτύπωνSAM_0499Τις σκέψεις και τα συμπεράσματα τους, εκφράζουν με κοινό μήνυμα δυο από τους ανθρώπους που δούλεψαν σκληρά για την επίσκεψη των Γιατρών του Κόσμου το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η Αθανασία Μοσχάκη – Τσούρη και ο Μπάμπης Ανδριανόπουλος, μας αναφέρουν:

Αυτό που συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο 21 και 22 Σεπτέμβρη στην Τροιζήνα με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου των Γιατρών του Κόσμου ήταν κατά την εκτίμησή μου ένα γεγονός εξαιρετικό. Η έκταση, το εύρος και η ποιότητά του, υπερέβησαν τα όρια και των πλέον αισιόδοξων εκτιμήσεων ή προσδοκιών. Φάνηκε ότι η τοπική κοινωνία διέρρηξε το κέλυφος της ιδιωτικότητας και των στερεοτύπων, συνδιαλλάχθηκε με τις ανάγκες της και ανταποκρίθηκε στην εθελοντική προσφορά της ιατρικής ομάδας.
Η προσέλευση του κόσμου (εξετάσθηκαν 221 άτομα) ξεπέρασε τους υπολογισμούς συμπολιτών μας που συμμετείχαν στην ομάδα στήριξης του εγχειρήματος και αποτελούν ενεργά μέλη της κοινωνίας. Διαπιστώθηκε από την εμπειρία ότι τα προβλήματα και ειδικότερα αυτά της υγείας είναι τόσα πολλά που, όταν αναδεικνύονται, εκπλήττουν ακόμα και αυτούς που γνωρίζουν.
Θεωρούμε ότι η επιτυχία της δράσης οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συλλογική προσπάθεια στα πλαίσια της οποίας δραστηριοποιήθηκαν ο Δήμος Τροιζηνίας, σύλλογοι της περιοχής και ομάδα πολιτών – εθελοντών.
Όταν λοιπόν οργανώνονται οι Τοπικές Κοινωνίες με τους ΟΤΑ κατά κύριο λόγο να προκρίνουν και να υιοθετούν τρόπους έκφρασης αλληλεγγύης και ακολούθως να στοιχίζονται εναρμονίζοντας τις δράσεις τους σύλλογοι, φορείς και πολίτες τότε τα αποτελέσματα που παράγονται είναι εκπληκτικά και τα επιμέρους χαρακτηριστικά εντυπωσιακά.
Το γεγονός ότι ανάμεσα στους 221 εξετασθέντες συμπεριλαμβάνονται 98 αλλοδαποί (ποσοστό 44%) η αρμονική συνύπαρξη των οποίων με τους ημεδαπούς κατά την αναμονή και τη ροή στα αντίστοιχα ιατρεία και η ανυπαρξία ενδεχόμενων αντιδράσεων από θερμοκέφαλους καθόσον τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής καταγράφηκαν ως ιδιαίτερα υψηλά κατά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στην περιοχή μας, καταδεικνύει τούτο.
Όταν μια δραστηριότητα και η πλέον δυνητικά επαμφοτερίζουσα, οργανώνεται κατά τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω, οδηγείται προς τη θετική κατεύθυνση. Θεμελιώνεται η πεποίθηση ότι ενώπιον των προβλημάτων οι άνθρωποι ουδόλως διαχωρίζονται και αποδεικνύεται το εύθραυστο των αριθμητικών καταγραφών σε ψήφους όταν υλοποιούνται δραστηριότητες που ενώνουν τους πολίτες και ιδιαίτερα τους πλέον ευάλωτους.
Περισσότερες παρόμοιες και αντίστοιχες πρωτοβουλίες συναπαρτίζουν την πλέον πειστική απάντηση στο ζοφερό περιβάλλον που διαμορφώνει η πολυεπίπεδη κρίση, φέρνουν τους ανθρώπους πλησιέστερα και αποσπούν ό,τι καλύτερο διαθέτει η ανθρώπινη υπόσταση. Αλλιώς οδηγούμαστε σε μορφές άκρατης ατομικότητας με κυρίαρχα τα χαρακτηριστικά της σκληρότητας σε μια αρένα διαρκούς ανθρωποφαγίας.
Θα πρέπει όμως να σημειωθεί με έμφαση ότι στα πλαίσια υλοποίησης της προσπάθειας αποκαλύφθηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις, συνθήκες διαβίωσης και αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας αλλοδαπών που δεν περιποιούν τιμή για τους εργοδότες τους αλλά και για την τοπική κοινωνία συνολικά. Ζητήματα ανοιχτά που απαιτούν παρεμβάσεις, πειστικές απαντήσεις και λύσεις ρεαλιστικές.
Το τελικό συμπέρασμα που κατά την άποψή μας παραμένει σε διαρκή ισχύ είναι η επανάληψη αυτής της δράσης σε εύλογο χρονικό διάστημα και σε χώρο που θα συναποφασιστεί από τους φορείς και τα άτομα που εργάστηκαν και επιθυμούν να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι Γιατροί του Κόσμου βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και θα επανακάμψουν για να επιτελέσουν το εθελοντικό τους έργο αγόγγυστα, με προσήλωση και αυταπάρνηση, καταλύοντας προγράμματα και ωράρια στο βωμός της αλληλεγγύης και της ανακούφισης των πασχόντων. Αυτό έκαναν κατά το ξεχωριστό εκείνο διήμερο στην Τροιζήνα, αυτό θα ξανακάνουν. Για να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά, να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, να ξαναδούμε χαμόγελα σε βασανισμένα και σκοτεινιασμένα πρόσωπα.
Ένα μεγάλο, ολόθερμο ευχαριστώ και στους εφτά (7) του κλιμακίου γιατί με την αύρα της παρουσίας και της δράσης τους γίναμε όλοι μας καλύτεροι άνθρωποι.
Αθανασία Μοσχάκη – Τσούρη και Μπάμπης Ανδριανόπουλος
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ανδριανόπουλος Μπάμπης says:

    Θα αποτελούσε παράλειψη εκ μέρους μας να μην αναφερθούμε, συμπληρώνοντας το κείμενό μας, στην ουσιαστική συνεισφορά της εκκλησίας και συγκεκριμένα των εφημερίων των τοπικών ενοριών για την προετοιμασία και υλοποίηση της δράσης που περιγράψαμε.

  2. Γιάννης Γκούμας says:

    Ευχαριστούμε την προσπάθεια των γιατρών και των ανθρώπων που βοήθησαν στην οργάνωση, ώστε η κοινωνία παρόλες τις λάθος επιλογές της που την οδήγησαν σε αυτή την ανάγκη, να έχουν επιπλέον ευκαιρίες. Ελπίζω μόνο να μην μάθει η κυβέρνηση τι έγινε, γιατί στην προσπάθειά της να καταστρέψει την υγεία, μπορεί να απαγορέψει τέτοιες πρωτοβουλίες στο μέλλον.

Σχολιάστε