Γιάννης Δημητριάδης: “O κ. Στρατηγός και η παράταξή του ξεπούλησαν τον Πόρο”Ο Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Δημητριάδης, μετά το Δημοτικό Συμβούλιο της 13/9, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ ΣΕ ΙΧΘΥΟ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Η τελεσίδικη επιλογή για τη δημιουργία Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στον Πόρο, και η απόλυτη ταύτιση των επιχειρημάτων της παράταξης Στρατηγού με τα συμφέροντα και τα ψεύδη της εταιρίας ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, επιβεβαιώθηκαν απόλυτα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 13.9.2011. Η παράταξη Στρατηγού (με την εξαίρεση του κ. Δ. Συξέρη) απέρριψε το αίτημα των παρατάξεων της μειοψηφίας και της Τουριστικής Επιτροπής για ανάκληση της εγκληματικής Απόφασης του ΔΣ της 10ης Αυγούστου 2011 και επιβεβαίωσε με κάθε επισημότητα ότι συμφωνεί με τις προϋποθέσεις που θέτει το υπό θεσμοθέτηση Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών για άμεση καi υποχρεωτική δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. στον Πόρο.

Η θέση της παράταξης Στρατηγού εκφράστηκε από τον ίδιο τον Δήμαρχο, ο οποίος παραδέχτηκε την αλλαγή στάσης του, προσπαθώντας να την δικαιολογήσει με αντιφατικούς συλλογισμούς, ψέματα και ενδοτικά και υποκριτικά επιχειρήματα.

Ακούσαμε, μεταξύ άλλων ότι:
• «Έτσι και αλλιώς η Πολιτεία δεν μας λαμβάνει υπόψη της ό,τι και να πούμε»
• «Συναντιέμαι με τους ιδιοκτήτες της ΔΙΑΣ, αλλά αυτό δεν είναι παράνομο»
• «Η παραλία της Πυρκαλή είναι πεντακάθαρη θα την δώσουμε για τουριστική αξιοποίηση και να κάνει μπάνιο ο κόσμος»
• «Όλες οι άδειες που έχει σήμερα η ΔΙΑΣ έχουν εκδοθεί πριν το 2005» (ενώ τα 35 στρέμματα του 2005 σήμερα έχουν γίνει 115!!!!)
• «Ο χάρτης της Π.Ο.Α.Υ. δεν είναι αληθινός»
Ο Πρόεδρος του ΔΣ, κ. Μάγειρας, προσέθεσε την πινελιά του:
• «Η βιομηχανοποίηση φέρνει και οφέλη, κοιτάξτε τους δρόμους που φτιάχτηκαν στην Κακιά Σκάλα!»

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο κ. ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ:

Ο Δήμος Πόρου συμφωνεί με την παραμονή «όλων των νομίμων αδειοδοτούμενων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας» (με την διευκρίνιση που δόθηκε στις 13.9.2011, ότι εννοούνται οι «ήδη εν λειτουργία» μονάδες).
• Δηλαδή, ο Δήμος συμφωνεί με την παραμονή 55 εκμισθωμένων στρεμμάτων ιχθυοκαλλιέργειας.
• Δηλαδή, ο Δήμος συμφωνεί με την υποχρεωτική δημιουργία Π.Ο.Α.Υ.*, η οποία μάλιστα θα γίνει αμέσως (αφού τα εκμισθωμένα στρέμματα είναι ήδη 115).
• Δηλαδή, ο Δήμος συμφωνεί με την παραχώρηση των 2/3 του χερσαίου τμήματος του νησιού και όλων των βόρειων ακτών* στην εταιρία ΔΙΑΣ.
• Δηλαδή, ο Δήμος συμφωνεί με την κατοχύρωση «κύριας» και «αποκλειστικής» χρήσης της ιχθυοκαλλιέργητικής δραστηριότητας σε όλη αυτή την περιοχή*.
• Δηλαδή, ο Δήμος συμφωνεί σε όλη αυτή τη θαλάσσια περιοχή να εγκατασταθούν ιχθυοτροφεία ανά 500μ, και σε απόσταση 200μ από αυτά να απαγορεύεται η επαγγελματική και ερασιτεχνική αλιεία και ο θαλάσσιος τουρισμός*.
• Δηλαδή, ο Δήμος συμφωνεί σε όλη την εν λόγω χερσαία περιοχή και σε ακτίνα 1.000μ από την ακτή να απαγορεύεται η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, μέσω πολεοδομικών και άλλων ρυθμίσεων*.
• Δηλαδή, ο Δήμος συμφωνεί ότι ολόκληρο το νησί του Πόρου αποτελεί περιοχή που δεν είναι «ανεπτυγμένη τουριστικά και δεν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού»*.

• Δηλαδή, ο κ. Στρατηγός και η παράταξή του ξεπούλησαν τον Πόρο και αντί για τα συμφέροντα των ψηφοφόρων τους δημοτών αποφάσισαν αιφνιδιαστικά να διασφαλίσουν τα συμφέροντα μιας μεγάλης ιδιωτικής εταιρίας που ελέγχεται από αλλοδαπούς επενδυτές.

( για τα υπόλοιπα «Δηλαδή», ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του . . . )

*βλ. «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες»
και «Μελέτη για τον καθορισμό Π.Ο.Α.Υ στην Αττική 2000–2006»
Comments (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. χρηστος says:

  Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να γελάσει δεν είναι απλώς έτοιμος για προδοσία και απάτες, αλλά όλη του η ζωή είναι προδοσία και απάτες.

  Thomas Carlyle, 1795-1888, Άγγλος συγγραφέας

 2. ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΩΝ says:

  μπορεί να χάσαμε τα 2/3 της χερσαίας ζώνης του Πόρου.
  μπορεί κάποιοι να ΄΄φρενάρουν΄΄ την ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί.
  μπορεί να μειωθεί, ακόμη και να αφανισθεί η επα-γγελματική και η ερασιτεχνική αλιεία.
  μπορεί να επιλέχθηκε μεταξύ της τουριστικής ανάπτυξης (κύριας οικονομικής πηγής του νησιού τα τελευταία σαράντα χρόνια) η βιομηχανοποίηση του,για να εξυπηρε-τηθούν τα συμφέροντα ιδιωτικής εταιρίας.

  ΑΛΛΑ
  απο χθές μετά απο τετράμηνη αποχή λειτούργησε ο Α.Ο. ΠΟΡΟΥ που με χρηματοδότηση της ΄΄ΔΙΑΣ΄΄ κατά-φερε για φέτος να νοικιάσει δώδεκα ποδοσφαιριστές(φυσικά όχι απο τον Πόρο)και να εκπροσωπήσει το νησί μας και την΄΄ΔΙΑΣ΄΄στο Κριεκούκι στις Βρασιές,στο Χι-λιομόδι και στα άλλα τουριστικά θέρετρα.

  αναλογισθείτε ΠΟΡΙΩΤΕΣ τι είναι πιό ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ απο τα παραπάνω για το νησί και αποφασίστε,αν και έχουν αποφασίσει άλλοι για σας και τις τύχες των παιδιών σας.

  ΚΩΣΤΑΣ

 3. Πάνος Θεοχάρης says:

  •«Έτσι και αλλιώς η Πολιτεία δεν μας λαμβάνει υπόψη της ό,τι και να πούμε»
  Kαι όμως έτσι είναι, θεσμικά δεν έχει καμία δύναμη ο Δήμος. Συμμετέχει με “μη δεσμευτική” άποψη στην έγκριση της μελέτης περιβαντολογικών επιπτώσεων. Αλλωστε ο ίδιος ο κ. Δημητριάδης στο προηγούμενο ΔΣ είπε ότι έτσι κι αλλιώς δεν θα υπάρχουν αλλαγές στην ΚΥΑ, δεν πρόκειτε να εξαιρεθεί καμία περιοχή…

  •«Συναντιέμαι με τους ιδιοκτήτες της ΔΙΑΣ, αλλά αυτό δεν είναι παράνομο»
  Θα μας τρελάνει ο κ. Δημητριάδης, από πότε ο Δήμαρχος δεν έχει δικαίωμα να συναντιέται με επιχειρηματίες που δρουν στο νησί ? Δηλαδή αν αύριο κάποιος μαγαζάτορας θέλει να τον συναντήσει θα του πει όχι ? Η’ πρέπει να πέρνει άδεια από την μειοψηφία όπως είπε στο ΔΣ ο κ. Δημητριάδης ? Μήπως κάποιος να θυμίσει στον κ. Δημητριάδη ότι είναι αντιπολίτευση και όχι δήμαρχος ?

  •«Όλες οι άδειες που έχει σήμερα η ΔΙΑΣ έχουν εκδοθεί πριν το 2005» (ενώ τα 35 στρέμματα του 2005 σήμερα έχουν γίνει 115!!!!
  Μήπως να θυμιθεί λίγο ο κ. Δημητριάδης πόσα χρόνια είναι παγωμένες οι άδειες με νόμο και μόνο παλιές αιτήσεις εγκρίνονται ? Μήπως να ξαναδεί τις ημερομηνίες στο δικό του δελτίο τύπου που αναφέρει ημερομηνίες (https://www.porosnews.gr/news/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82/)?

  •«Ο χάρτης της Π.Ο.Α.Υ. δεν είναι αληθινός»
  Ο χάρτης που έφερε ο κ. Δημητριάδης δεν ήταν σωστός, σε σημείου που η διαφορά του από την “αλήθεια” να είναι τόσο τεράστια, που θα πρέπει να λογοδοτήσει ο κ. Δημητριάδης γιατί παραπλανά και τρομοκρατεί τον κόσμο με τέτοιο τρόπο. Ο χάρτης του κ. Δημητριάδη προέρχεται από τον χάρτη στον οποίο βασίστηκε η μελέτη του 2003, χωρίς να περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της ίδιας της μελέτης, αλλά ούτε και τις αλλαγές που υπάρχουν από το χωροταξικό της Αττικής, αλλά ούτε καν τις αλλαγές που προβλέπει το Σχέδιο της ΚΥΑ για τις ΠΟΑΥ. Κοινώς είναι ένας χάρτης που δεν αντικατροπτίζει την αλήθεια.

  •«Η βιομηχανοποίηση φέρνει και οφέλη, κοιτάξτε τους δρόμους που φτιάχτηκαν στην Κακιά Σκάλα!»
  Η βιομηχανοποίηση έχει τα καλά της και τα κακά της. Αν σκεφτεί κανείς την βιομηχανοποίηση της Γερμανίας και που έχει φτάσει το βιωτικό τους επίπεδο μέσα σε 50 χρόνια μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο σε σύγκριση με την αποβιομηχανοποίηση της Ελλάδας και που φτάσαμε σήμερα, θα πάρει μια γρήγορη απάντηση. Ναι, κανένας δεν θέλει να γίνουμε βιομηχανική περιοχή αλλά με φανφάρες, πυροτεχνήματα, παραπλάνηση και τρομοκράτηση του κόσμου δεν πάμε πουθενά, ούτε και γίναμε βιομηχανική περιοχή με μερικά κλουβιά. Δεν είχαμε γίνει με τα 95 στρέμματα, γιατί θα γίνουμε ξαφνικά με τα 115 ή τα 135 ? Καλή η κραυγή της «βιομηχανοποίησης» αλλά κραυγές χωρίς ουσία, χωρίς επιχειρήματα, δεν προσφέρουν σε κάτι θετικό παραμόνο στην παραπλάνηση…

  •Δηλαδή, ο Δήμος συμφωνεί με την υποχρεωτική δημιουργία Π.Ο.Α.Υ.*, η οποία μάλιστα θα γίνει αμέσως (αφού τα εκμισθωμένα στρέμματα είναι ήδη 115).
  Ότι και να πει ο Δήμος, η ΠΟΑΥ θα γίνει, γιατί πολύ απλά δεν πέφτει λόγο στον Δήμο, όπως δεν πέφτει λόγος σε καμία τοπική κοινωνία. Η ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργίων επιτελεί λόγο εθνικού συμφέροντος είτε μας αρέσει είτε όχι, καθότι φέρνουν ζεστό χρήμα στην Ελληνική οικονομία, τα 430 εκ. ευρώ εξαγωγές, έχουν πολύ περισσότερη αξία από τα 2 δις που θα μας πάρει το κράτος μεσω της ΔΕΗ με τα νέα μέτρα.
  Αυτό που δεν λέει βέβαια ο κ. Δημητριάδης, είναι ότι και 40 στρέμματα να ήταν, και πάλι θα γινόμασταν ΠΟΑΥ, όχι ΠΟΑΥ Πόρου, αλλά ΠΟΑΥ Μεθάνων, αφού για να γινόμασταν Μεμονωμένη Μονάδα, ήμαστε κάτω από τα 6 μίλια από την ΠΟΑΥ Μεθάνων και θα μας αποροφούσε άμεσα. (http://www.opengov.gr/minenv/?p=1626 άρθρο 3.β Ορισμοί, “- Μεμονωμένες μονάδες: νέες μονάδες θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας εκτός Π.Ο.Α.Υ. ή Π.Α.Σ.Μ. με ανώτατη μισθωμένη έκταση 40 στρ. για μονάδες συμβατικής θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας, 100 στρ. για μονάδες βιολογικής θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας και 20 στρ. για οστρακοκαλλιέργεια. Πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 6 μίλια από όρια ΠΟΑΥ ή από την κοντινότερη μονάδα εντός ΠΑΣΜ, μετρούμενα σε ευθεία γραμμή.”).

  •Δηλαδή, ο Δήμος συμφωνεί με την παραχώρηση των 2/3 του χερσαίου τμήματος του νησιού και όλων των βόρειων ακτών* στην εταιρία ΔΙΑΣ.
  Ο Δήμος έχει πει ότι αντιτίθεται στην δημιουργεία ΠΟΑΥ (για μένα λάθος, έπρεπε να είναι υπέρ της ΠΟΑΥ και κατά των νέων μονάδων, κάτι που θα έπρεπε να το προσπαθήσει μέσα από την επιτακτική συμμετοχή του στον φορέα της ΠΟΑΥ), και εκτός αυτού δεν μιλάμε για όλες τις βόρειες ακτές του νησιού μας, αλλά από τον Φάρο μέχρι το Μπίστη στην ουσία, μείον ένα χιλιόμετρο ακτογραμμής εκεί που είναι ο βιολογικός. Το συντριπτικό μέρος της ακτής είναι βράχια στα παράλια και δάσος σε όλο το υπόλοιπο κομάτι, κοινώς είναι μη εκμεταλεύσιμο, βέβαια και σε άλλα μέρη του Πόρου είχε κάποτε δάσος, και στα καμένα τώρα βγαίνουν ελίτσες και αύριο σπίτια. Έτσι δημιουργήθικε το Ασκέλι, έτσι επεκτίνονται και άλλες περιοχές σε σημεία που κάποτε ήταν δάση, έτσι θα γίνει και στα νέα καμένα του Νεωρίου όπου οι ελιές βγάινουν εκεί που κάποτε υπήρχαν πεύκα. Βέβαια αυτό δεν πειράζει τις οικολογικές μας ευαισθησίες…
  Αφήστε που η όλη συζήτηση για το αν θα γίνουμε ΠΟΑΥ ή όχι, δεν έχει να κάνει με τις περιβαντολογικές επιπτώσεις και τις οικολογικές μας ευαισθησίες, αλλά για τον χωροταξικό χαρακτηρισμό διαφόρων περιοχών που δεν θα μπορέσουν να γίνουν οικόπεδα….

  •Δηλαδή, ο Δήμος συμφωνεί με την κατοχύρωση «κύριας» και «αποκλειστικής» χρήσης της ιχθυοκαλλιέργητικής δραστηριότητας σε όλη αυτή την περιοχή*.
  Και πάλι η ίδια επανάληψη, ο Δήμος έχει διαφωνήσει με την ΠΟΑΥ, και η διαφωνία του δεν έχει καμία αξία εκτός από το να χαϊδεύει τα αυτιά των συμπολιτών μας.

  •Δηλαδή, ο Δήμος συμφωνεί σε όλη αυτή τη θαλάσσια περιοχή να εγκατασταθούν ιχθυοτροφεία ανά 500μ, και σε απόσταση 200μ από αυτά να απαγορεύεται η επαγγελματική και ερασιτεχνική αλιεία και ο θαλάσσιος τουρισμός*.
  Τα 200 μέτρα πρέπει να γίνουν 100, καθότι έτσι λέει και το σχέδιο ΚΥΑ (http://www.opengov.gr/minenv/wp-content/uploads/downloads/2011/04/kya.pdf σελ 39). Ακόμα δεν λέει ότι πρέπει να εγκατασταθούν ανά 500 μέτρα, αλλά τα 500 μέτρα είναι η ελάχιστη απόσταση που μπορούν να έχουν μεταξύ τους (και πάλι στο παραπάνω σχέδιο ΚΥΑ, σελ 40).

  •Δηλαδή, ο Δήμος συμφωνεί σε όλη την εν λόγω χερσαία περιοχή και σε ακτίνα 1.000μ από την ακτή να απαγορεύεται η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, μέσω πολεοδομικών και άλλων ρυθμίσεων*.
  Πάμε πάλι, ο Δήμος δεν έχει συμφωνήσει αλλά έτσι κι αλλιώς δεν του πέφτει λόγος. Τα δε 1000 μέτρα μετατρέπονται σε 500 (και πάλι στο σχέδιο ΚΥΑ, σελ 39 και πάλι) λόγο μη οπτικής επαφής. Βέβαια στο ίδιο το σχέδιο για την ΚΥΑ αφήνει ένα τεράστιο παράθυρο και μάλιστα επιδοτούμενο (αγροτοτουρισμό), “Υπό προϋποθέσεις είναι δυνατή και επιθυμητή η συνδυασμένη χωροθέτηση τουριστικών καταλυμάτων και μονάδων υδατοκαλλιέργειας, με απαραίτητο όρο τη διατήρηση υψηλής ποιότητας περιβάλλοντος σύμφωνα και με ανάλογη κατεύθυνση και του Ε.Π.Σ.Χ.Α.Α για τον Τουρισμό, κυρίως για την παροχή αγροτουριστικών υπηρεσιών.”
  Τώρα που 500 μέτρα από τον Βιολογικό μέχρι Καλάμι/Πυρκαλή τουλάχιστον είναι όλο δάσος και δεν μπορεί να υπάρχει οικοδομική ανάπτυξη είναι άλλο θέμα, εκτός αν τον κ. Δημητριάδη δεν τον ενδιαφέρει το μέλλον του δάσους και αυτό δεν περιλαμβάνεται στις περιβαντολογικές του ευαισθησίες… Ακόμα στο κοντινότερο τμήμα μεταξύ θάλασσας και Φούσας, τα 500 μέτρα από την θάλασσα δεν φτάνουν μέχρι τον κάμπο της Φούσας….

  •Δηλαδή, ο Δήμος συμφωνεί ότι ολόκληρο το νησί του Πόρου αποτελεί περιοχή που δεν είναι «ανεπτυγμένη τουριστικά και δεν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού»*.
  Ο Δήμος δεν συμφώνησε στην ΠΟΑΥ, αλλά όπως προείπα, δεν χρειάζεται να συμφωνήσει. Όμως η ιστορία αυτή δεν αφορά ολόκληρο το νησί του Πόρου, αλλά μόνο την Βορειοδυτική πλευρά που ναι κύριε Δημητριάδη δεν είναι ανεπτυγμένη τουριστικά, και θα ήθελα πάρα πολύ να μου πείτε τι είδους θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί στο δάσος και στα βράχια (χωρίς βέβαια να κάψουμε το δάσος, ούτε να τσιμεντάρουμε τα βράχια για να κάνουμε εξέδρες).

  •Δηλαδή, ο κ. Στρατηγός και η παράταξή του ξεπούλησαν τον Πόρο και αντί για τα συμφέροντα των ψηφοφόρων τους δημοτών αποφάσισαν αιφνιδιαστικά να διασφαλίσουν τα συμφέροντα μιας μεγάλης ιδιωτικής εταιρίας που ελέγχεται από αλλοδαπούς επενδυτές.
  Αγαπητέ κύριε Δημητριάδη, τα συμφέροντα της ιδιωτικής εταιρείας τα διασφαλίζει το κράτος, τώρα για τους αλλοδαπούς επενδυτές σας παραπέμπω στην αντίδραση του κόσμου στις τοποθέτησεις των δύο από τους δημοτικούς σας συμβούλους στο τελευταίο ΔΣ.
  Ο κ. Στρατηγός προσπάθησε να εξασφαλήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων, των 46 εργαζόμενων (από τους οποίους πάνω από 30 έλληνες), των 46 οικογενειών που έχουν εισόδημα 12 μήνες το χρόνο με ΙΚΑ, και όχι μαύρα, όχι 6 μήνες ΙΚΑ και 6 μήνες ταμείο ανεργείας, σε ένα νησί που τουριστικά φθύνη για λόγους που κανείς δεν ασχολείτε πλέον καθότι το μέγιστο θέμα του νησιού το μετατρέψατε εσείς εξαιρετικά επιτυχημένα, και όλοι ασχολούνται με τις ιχθυοκαλλιέργειες.

  Είμαι ιδιαίτερα απογοητευμένος από τον κ. Στρατηγό και την παράταξη του.

  Είμαι απογοητευμένος από τον κ. Στρατηγό και την παράταξη του, γιατί καταφέρατε να τον παρασείρετε σε μια χαμένη εκ των προτέρων αντιπαράθεση, με μία λογική σύγκρουσης που μόνο καλό δεν μπορούσε να φέρει.

  Είμαι απογοητευμένος από τον κ. Στρατηγό και την παράταξη του, γιατί δεν ενημερώνει τον κόσμο και σας έχει έτσι επιτρέψει να παραπληροφορείτε και να τρομοκρατείτε τους συμπολίτες μας ότι αύριο θα έρθει η καταστροφή.

  Είμαι απογοητευμένος από τον κ. Στρατηγό και την παράταξη του, γιατί σας επέτρεψε να μπείτε σε μια διαρκή αντιπαράθεση σε ένα λάθος και χαμένο εκ των προτέρων θέμα, εις βάρος των άλλων θεμάτων του νησιού, είτε της καθημερινότητας (ξεκινόντας από την καθαριότητα και αναρχία του νησιού) είτε των μακροχρόνιων (φτάνοντας στην στρατιγική για την τουριστική ανάπτυξη μας).

  Κύριε Δημητριάδη δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας που να θέλει να γεμίσει το νησί μας κλουβιά, ούτε καν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, και αυτοί εδώ ζουν, τα παιδιά τους δίπλα μας μεγαλώνουν. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου όμως δεν ενοχλούταν τόσα χρόνια από την λειτουργεία στα 3 σημεία (Καλάμι, Πυρκαλή, Μπίστι), για να μην πω ότι όσοι δεν κάνανε καμιά βόλτα με βάρκα, μπορεί και να είχαν ξεχάσει 20 χρόνια την ύπαρξη τους.

  Όμως κύριε Δημητριάδη, όλοι θέλουμε να έχουμε φθηνό ψαράκι στο πιάτο μας (όσοι δεν έχουμε εκατομμύρια από πίσω μας υπολογίζουμε αν αγοράζουμε την πελαγίσια τσιπούρα 12€ το κιλό ή την ιχθυοτροφείου με 6€), όπως (πιστεύω) ότι όλοι θέλουμε η χώρα να έχει εξαγωγές ώστε να μην καταστρέφετε όπως γίνεται μέχρι σήμερα, όπως (πιστεύω) ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί η οικονομία μας να βασίζεται μόνο στον τουρισμό.

  Θα μπορούσε να συγκρίνει κανείς την αναγκαιότητα ύπαρξης των ιχθυοκαλλιεργιών με την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Ολοι θέλουμε να έχουμε ένα διακόπτη που μαγικά μας δίνει ρεύμα για το PC μας, την TV μας, για να παίζει το aircondition μέρα νύχτα, αλλά δεν θέλουμε πυρηνικά εργοστάσια, δεν θέλουμε να καίμε ρυπογόνο κάρβουνο και ακριβό πετρέλαιο, υδροηλεκτρικά εργοστάσια που χαλάνε το φυσικό κάλος, ανεμογεννήτριες που μας χαλάνε την θέα, και πιστέψτε με, ούτε και να γεμίσουμε φωτοβολταϊκά πάρκα 1000-2000 στρεμμάτων που θα μπορούσαν να ισοσκελήσουν την έλλειψη των άλλων τρόπων παραγωγής.

  Κύριε Δημητριάδη βλέπω όμως ότι όλα σας τα επιχειρήματα είναι γύρω από την χρήση γης, και όχι για τις περιβαντολογικές επιπτώσεις, νόμιζα ότι ως ιδρυτής της πρωτοβουλίας για το θαλάσσιο περιβάλλον ότι οι ανυσιχίες σας θα ήταν πρωτίστος περιβαντολογικές, αλλά πουθενά δεν βλέπω να κάνετε αναφορά στις επιπτώσεις των κλουβιών.

  Κύριε Δημητριάδη γνωρίζεται ότι η μάχη για την μη δημιουργεία ΠΟΥ είναι χαμένη και εγώ προσωπικά πιστεύω γίνεται μόνο για μικροπολιτικά οφέλη.

  Είναι δεδομένο ότι όταν βγει και η απόφαση της δημιουργείας ΠΟΑΥ θα βγάλετε ανακοίνωση που θα κατηγορείτε τον Δήμαρχο και την παράταξη του για την δημιουργεία της, και θα ξεχάσετε και πάλι ότι καμία θεσμική δυνατότητα δεν είχε για να την εμποδίσει, και θα προσπαθήσετε και πάλι όμως να κερδίσετε μικροπολιτικά.

  Όμως θα έχετε καταφέρει με αυτήν την διαμάχη σας να βγάλετε χαμένο το νησί, αφού έχετε αποπροσανατολήσει τον κόσμο από τα υπόλοιπα προβλήματα και την προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον. Αφήστε που σε κάποια στιγμή ο κόσμος θα καταλάβει και την παραπληροφόρηση σας (βλέπε νέο χάρτη που φέρατε, ανακοινώσεις για νέες μονάδες ενώ αυτές ήταν χρόνια τοποθετημένες στους χώρους που εσείς κυνηγήσατε), σε κάποια στιγμή θα σας βγάλουν ζημειωμένους.

  Προσωπικά πιστεύω ότι ο Δήμος Πόρου πρέπει να πραγματοποιήσει και νέα στροφή, μόλις ψηφισθεί η ΚΥΑ για τις ΠΟΑΥ και όπως και εσείς κ. Δημητριάδη αναμένεται ο Πόρος θα είναι μέσα (το είπατε στο προηγούμενο ΔΣ ότι καμία περιοχή δεν θα εξαιρεθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχατε), τότε όπως πολύ σωστά είχε προτείνει ο κ. Δημήτρης Μωρόπουλος (και τον συνχαίρω για τον θετικό του τρόπο σκέψης) θα πρέπει ο Δήμος να πρωταστατίσει και να συμμετάσχει όσο ποιο ενεργά γίνεται στην δημιουργεία του Φορέα Διαχείρησεις της ΠΟΑΥ ώστε να μπορεί να ελέγχει στενά την λειτουργεία των εταιρειών που θα συμμετάσχουν στην ΠΟΑΥ, είτε αυτή είναι η ΔΙΑΣ, είτε κάποια άλλη, είτε ανοίκει στους σημερινούς μετόχους, είτε σε αλλοδαπούς…

  Αν οι συμπολίτες μας κάνουν τον κόπο να διαβάσουν για τις ΠΟΑΥ θα δουν ότι η συμμετοχή του Δήμου στον Φορέα διαχείρησης, μπορεί να επιφέρει πολλά θετικά που σήμερα δεν υπάρχουν, θα μπορεί να ασκεί εποπτία και έλεγχο, με χρηματοδότηση των ίδιων των εταιρειών.

  Και ας μην νομίζουν ότι η μη ύπαρξη ΠΟΑΥ σήμερα είναι αυτή που δεν φέρνει νέα κλουβιά, αν αύριο το αποφάσιζαν στην κεντρική διοίκηση τότε θα μπορούσαν να έρθουν καινούργια κλουβιά αύριο το πρωί κιόλας, και ας φώναζε και ο Δήμος, και εσείς, και η τοπική κοινωνία όσο ήθελε…

  Ο λόγος που δεν έχουν έρθει καινούργια κλουβιά είναι αφενώς ο περιορισμός έκδωσης νέων αδειών εδώ και πολλά χρόνια με νόμο (νομίζω από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 δεν δεχόταν η κεντρική διοίκηση νέες αιτήσεις), αφετέρου γιατί ήδη η κεντρική διοίκηση μας θεωρεί ως “περιοχή ιδιαίτερα αναπτυγμένη” και συγκεκριμένα είμαστε η Α7 (βλέπε Παράρτημα 1 του σχεδίου ΚΥΑ στο http://www.opengov.gr/minenv/wp-content/uploads/downloads/2011/03/PARARTIMA-1.pdf σελ.1), σε σύγκριση με τις περιοχές “Β” (περιοχές με περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, ενώ η προτεινόμενη παραγωγή είναι στους 560 τόνους (σελίδα 7 του Παραρτήματος 1 του παραπάνω λινκ, Πίνακας 2, ΠΟΑΥ 8 Αττικής, ΥΔΚ 12 Πόρος), ποσότητα μισή από όσο ήταν στο σχέδιο μελέτης του 2003 (http://www.protovouliaporos.gr/index.php/archives/971 Αρθρο 3.1 “Θέση – έκταση γηπέδων”, βλέπε πίνακα ΥΔΚ 12-1, 12-2 και 12-3) ήτοι 1070 τόνοι. Χωρίς να είμαι βέβαιος, έχω ακούσει ότι η σημερινή ετήσια παραγωγή των υπάρχουσων κλουβιών στον Πόρο είναι κοντά στους 1000 τόνους (με τις υπερβάσεις φυσικά που όμως είναι “πλασματικές” για εμάς γιατί υπολογιζόντουσαν σύμφωνα με τις άδειες στις συγκεκριμένες περιοχές και όχι με το σύνολο των αδειών και στα άλλα σημεία που δεν υπήρχαν κλουβιά, ενώ του χρόνου θα είναι ποιο μοιρασμένα). Στην ίδια μελέτη του 2003, υπάρχει και η προτεινόμενη έκταση των ιχθυοκαλλιεργειών, η οποία είναι 135 στρέμματα, ήτοι μόνο 20 στρέμματα παραπάνω από όσο είναι ήδη σήμερα (και όχι δεκάδες κόκκινα σημαδάκια που αυθαίρετα βάλατε στον χάρτη).

  Φυσικά δεν περιμένω ότι θα μειωθούν τα κλουβιά στον Πόρο γιατί σήμερα (μπορεί να) παράγουν 1000 ενώ το σχέδιο ΚΥΑ προτείνει 500, αλλά δεν διαφένεται προς το παρών τουλάχιστον ότι θα αυξηθούν.

  Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που πρέπει να κάνει και άλλη στροφή ο Δήμος, να γίνει η ΠΟΑΥ, να γίνει ο φορέας διαχείρησης του ΠΟΑΥ, να μπει ο Δήμος με ηγετικό ρόλο, και να περιορίσει την περαιτέρω ανάπτυξη σύμφωνα με το πνεύμα του σχεδίου ΚΥΑ. Να μπορεί ο Δήμος να ελέγνξει στενότερα με έξοδα των ίδιων των υδατοκαλλιεργείων την λειτουργείας τους, και ίσως και να τις αναγκάσει να τις μετακινήσουν σε σημεία που δεν μπορούν να έχουν καμία ανάπτυξη (όπως η ΒΔ πλευρά του νησιού που είναι δάσος και γεμάτη βράχια), και να απελευθερωθούν οι δύο μικρές παραλίες στο Μπίστι.

  Λύση δεν είναι η αντιπαράθεση μέχρι εσχάτων με παραιτήσεις και πανό όπως στην Ακρόπολη, αλλά η σύμπλευση και η συνεργασία μέσα από τις δυνατότητες που σου δίνει το ισχύον νομικό πλαίσιο.

  Αν ο Δήμος κυνηθεί σωστά (και όχι στην κατεύθηνση που ήταν μέχρι σήμερα), τότε μπορεί να έχει οφέλη από την ΠΟΑΥ, και φυσικά με την συνεργασία σας και όχι τις διαρκείς επιθέσεις σας, να προσπαθήσει να ασχοληθεί και να επιλύσει και τα προβλήματα της καθημερινότητας, και να σχεδιάσει το αύριο του νησιού.

  Τέλος, στην πολιτική όπως και στις επιχειρήσεις, απαιτείτε κανένας να είναι εύελικτος, να σταθμίζει συνεχώς τις εξελίξεις, να ζυγίζει τις περιστάσεις, και να κάνει τους ελιγμούς τους ώστε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν περιμένω από εσάς να το καταλάβεται αυτό, λόγο του νεαρού της ηλικίας σας και την έλλειψη επαγγελματικής εμπειρίας.

 4. ΝΙΚΟΣ says:

  Τι ανέκδοτα είναι αυτα που μας λέτε κύριε Θεοχάρη;
  Ο δήμος δεν μπορεί να ελένξει το δικό του ταμείο,θα ελένξει της εταιρείες;
  Επίσης υπάρχει και κόσμος που αντιστέκετε στην κεντρίκη
  εξουσία, πράγμα γα το οποίο εσάς δεν σας εχει περάσει απο το μυαλό.(μάλλον η σχέση σας με την εξουσία σας θα είναι πολύ παθητική).
  Κάντε μας την χάρη…

 5. Σταυρος says:

  WoW!!! κ. Θεοχάρη, πληρωθήκατε για αυτή την απάντηση? Χαραμίζεστε με το να κάνετε σχολια στο Porosnews. Κάποια στιγμή που θα έχω χρόνο, θα σας αποδείξω πόσο άκυρος είστε 🙂

 6. χρηστος says:

  Δεν μας πείθετε κύριε Θεοχάρη!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σχολιάστε