Α. Παυλής: Ανοιχτή πρόσκληση για συζήτηση με θέμα την ανασύσταση του Δήμου ΜεθάνωνMETHANAΓράφει ο Αντώνης Παυλής (Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Τροιζηνίας) – 

Με πυξίδα την ανασύσταση των Μεθάνων σε Δήμο, πριν λίγο καιρό πραγματοποιήθηκαν δύο επαφές με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη στις οποίες του έθεσα το θέμα, επαναφέροντας στο προσκήνιο σχετικά ψηφίσματα και επιστολή του βουλευτή κ. Κατσαφάδου.

Η απόκριση ήταν ενθαρρυντική χωρίς όμως να υφίσταται εκ μέρους του κ. Υπουργού δέσμευση περί της υλοποίησης, με ορίζοντα αναμονής αποτύπωσης της όποιας λύσης εντός του Δεκεμβρίου.

Αντιλαμβανόμενος ότι το αίτημα ανασύστασης αποτελεί κοινά αποδεκτό στόχο μεταξύ των συμπατριωτών μας, εκτιμώ απαραίτητο να διερευνήσουμε τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας προκειμένου να υποστηριχθεί η ανασύσταση, εν όψει της επικείμενης τροποποίησης του σχετικού νόμου.

Η διερεύνηση μέσω ανοιχτού διαλόγου αποτελεί αφορμή να αναλογιστούμε ο καθένας ατομικά αλλά και συλλογικά οι φορείς που δραστηριοποιούνται στα Μέθανα εάν υπάρχει περιθώριο μετασχηματισμού της αγάπης για τον τόπο μας σε πρακτικό αποτέλεσμα.  Πριν ένα χρόνο περίπου απεύθυνα κάλεσμα στους απανταχού Μεθανίτες να αναλάβουν δημιουργικές πρωτοβουλίες για τον τόπο.  Πολλοί απάντησαν θετικά. Ο καθένας μπορεί και πρέπει να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια.  Θυμίζω ότι αιτούμενο της ανασύστασης αποτελεί και η εξασφάλιση δικαιότερης αντιπροσώπευσης του λόγου των Μεθάνων για τα κοινά, αντιπροσώπευση που τώρα πνίγεται εντός των ευρύτερων ορίων του Δήμου Τροιζηνίας.  Άρα η ανασύσταση αποτελεί αρχή και όχι τέρμα των προσπαθειών μας.  Είναι όμως απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε έργα που εδώ και καιρό στην καλύτερη περίπτωση παραμένουν στάσιμα εάν δεν έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες.

Αντικείμενο της δημόσιας ανοιχτής συζήτησης είναι η αναζήτηση πρόσφορων δράσεων για την υποστήριξη της ανασύστασης.  Η αναζήτηση αυτή οφείλει να αναγνωρίσει το ποιος, το τι και το πότε.  Απλές ερωτήσεις στις οποίες εάν απαντούσαμε συχνότερα κατά τον διάλογό μας περί των κοινών, τα Μέθανα θα είχαν άλλη όψη.  Η ανασύσταση θα θέσει πιο επιτακτικά την ανάγκη παροχής απαντήσεων εκ μέρους των δημοτικών αρχών.  Εάν σήμερα μπορούμε να φορτώνουμε την απραξία σε άλλους που δεν είναι ευαίσθητοι στις ανάγκες μας εντός του Δήμου Τροιζηνίας, μετά την ανασύσταση μόνο ο εαυτός μας θα είναι υπεύθυνος.  Νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε.

 
Σχολιάστε