Σ. Σπυρίδων: Απαραίτητο στοιχείο η Συναίνεση στις μέρες μας στην Τοπική ΑυτοδιοίκησηspuridonasΓράφει ο Σπύρος Σπυρίδων –

Η εποχή που διανύουμε αποτελεί μια από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας, με κύριο χαρακτηριστικό την αβεβαιότητα που βιώνει ο πολίτης για τη διάρκειά της και τις επιπτώσεις στην ζωή τους.

Είναι ίσως τώρα περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, να προσανατολιστούμε σε μια κοινή προσπάθεια, να υπάρξει συναίνεση, και να αξιοποιηθεί το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε. Αυτό δε, πρέπει να γίνει σε όλα τα πολιτικά επίπεδα, δηλαδή από το επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έως το επίπεδο της Κεντρικής Πολιτικής.

Χρειάζεται να αυξήσουμε αυτό που στην Κοινωνιολογία ονομάζεται «Κοινωνικό Κεφάλαιο», δηλαδή να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και σε αυτούς που τους εκπροσωπούν. Για να προχωρήσουμε, πρέπει να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλον και να ισχυροποιηθούν οι μεγάλες δυνατότητες που έχουμε σαν Έλληνες, δυνατότητες που ιστορικά αναδεικνύονται μόνο όταν είμαστε ενωμένοι. Για να πατήσουμε γερά στα πόδια μας βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και θέλησή να προχωρήσουμε όλοι μαζί.

Η ακύρωση λοιπόν της αρχικής σκέψης, για αλλαγή του Εκλογικού Συστήματος της Αυτοδιοίκησης, δεν ήταν το καλύτερο που συνέβη. Δεν μπορούμε να αναμένουμε τη συναίνεση σε ανώτατο Κυβερνητικό επίπεδο, κοινές προσπάθειες κομμάτων, οι οποίες είναι απαραίτητες για να πορευτεί η χώρα μας και από την άλλη πλευρά, σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης, να συνεχίζονται οι τοπικές και οι περιφερειακές κοινωνίες να αλληλοσπαράζονται. Καθώς η αυτοδιοίκηση να λειτουργεί, μέσα από ένα νομοθετικό πλαίσιο που αποτρέπει επί της ουσίας τη συνεργασία Πλειοψηφίας και Μειοψηφίας.

Ήταν η κατάλληλη περίοδος να προχωρήσουμε σε απλή αναλογική, σε κοινά ψηφοδέλτια Δημοτικών Συμβούλων και ενδεχομένως ξεχωριστά για τους Δημάρχους, για να υπάρχει δυνατότητα για συναίνεση και συνέργειες. Όλοι οι εκλεγμένοι, είτε της Πλειοψηφίας, είτε της Μειοψηφίας είναι εκπρόσωποι των πολιτών, και θα έπρεπε να δινόταν η δυνατότητα να υπάρχει μια συνισταμένη απόψεων, δράσεων και πρωτοβουλιών. Οι πολίτες θα μπορούσαν να επιλέξουν τον Δήμαρχο, που θα είχε το κύρος, την εμπειρία και τις γνώσεις, να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό, Αιρετών και Υπαλλήλων, κατά το καλύτερο τρόπο.

Από την άλλη, οι πολίτες χωρίς παραταξιακά ή κομματικά κριτήρια θα μπορούσαν να επιλέξουν τους καλύτερους και ικανότερους σαν Δημοτικούς Συμβούλους. τους οποίους ο Δήμαρχος με τη σειρά του, είχε χρέος να αξιοποιήσει στις κατάλληλες θέσεις και να μοιράσει αρμοδιότητες αναλόγως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε Συμβούλου (γνώσεις, εξειδίκευση κλπ).

Αυτό όμως που δεν έγινε πραγματικότητα με Νόμο, οφείλουν να το πετύχουν οι τοπικές κοινωνίες μόνες τους. Πρέπει δηλαδή στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές και κυρίως στο επόμενο χρονικό διάστημα, να βάλουμε πάνω από όλα την ανάγκη των πολιτών να βρουν λύση στα καθημερινά τους προβλήματα και να αποκτήσουν ελπίδα και προοπτική. Να αξιοποιήσουμε όλες τις ιδιαίτερες δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου δημιουργώντας τοπική ανάπτυξη. Κι αν αυτό γίνει πράξη, είναι βέβαιο πως η συνισταμένη αυτών των δράσεων, σε ολόκληρη τη χώρα, θα οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία το σύνολο της Οικονομίας.

Η Κοινωνία όπως και στο παρελθόν ξεπέρασε τα κομματικά ταμπού και τα κομματικά «οχυρά» και «στεγανά», έτσι οφείλει και μπορεί να ξεπεράσει τα «τοπικά οχυρά» και τη διαμάχη που είθισται να υπάρχει και οξύνεται στις
προεκλογικές περιόδους στις Τοπικές Κοινωνίες. Ο κάθε Τόπος και οι Πολίτες, έχουν ανάγκη από λύσεις, έχουν ανάγκη από ουσιαστική αντιμετώπιση του κάθε προβλήματος , προσδοκούν μια καλύτερη μέρα και η άρνηση για την άρνηση, καθώς και οι ανώφελες ή αναίτιες συγκρούσεις μόνο αρνητικά επιδρούν στην πορεία του τόπου και στις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα τις μικρές.

 
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Γράφει πως η συναίνεση “πρέπει να γίνει σε όλα τα πολιτικά επίπεδα, δηλαδή από το επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έως το επίπεδο της Κεντρικής Πολιτικής.”

  Αυτό όμως που βλέπει ο πολίτης να συμβαίνει στην κεντρική πολιτική είναι πως την συναίνεση την θυμήθηκαν μόλις τα δύο κόμματα εξουσίας έφθασαν σε αδιέξοδο. Μόλις έχασαν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και δεν μπορούσαν να καθήσουν αυτοδύναμα στις καρέκλες της εξουσίας. Την ερωτεύτηκαν ξαφνικά και από αυτόν τον ξαφνικό έρωτα είχαμε την τερατογένεση του γηρασμένου βρέφους με τα δύο κεφάλια ΝΔ – ΠαΣοΚ.

  Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω λεπτομέρειες για την τοπική σκηνή. Για το καλό του Πόρου, εύχομαι και ελπίζω η παραίνεση για συναίνεση να μην έχει τα ίδια κίνητρα με αυτά της κεντρικής πολιτικής.

 2. ΚΑΛΑΥΡΙΟΣ says:

  Ο κος Σπυρίδων αφού εδώ και μερικά χρόνια δεν ζεί στον νησί μας, έχει υιθετήσει νέα μέθοδο επικοινωνίας με τους πολίτες του Πόρου, γράφοντας άρθρα και ανεβάζοντάς τα,πρώτιστα, σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης.
  Το τελευταίο άρθρο του κου Σπυρίδωνα αναφέρεται στην αναγκαιότητα ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ για να αξιοποιηθεί το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό στην τοπική αυτοδιοίκηση.
  Χωρίς να με βρίσκει αντίθετο η ιδέα της συναίνεσης θα ήθελα να πώ στον κο Σπυρίδωνα τα παρακάτω:
  – Συναινετική είναι η γραμμή που στηρίζει και ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.,με τα γνωστά σε όλους μας επακόλουθα,για τον απλούστατο λόγο, επειδή δεν διαθέτει αυτοδυναμία.
  Την ίδια ρότα ακολουθεί και ο κος Σπυρίδωνας επειδή και αυτός όπως και το κόμμα του, βλέπει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει στον Πόρο γιατί ούτε αυτοδυναμία διαθέτει και επισφαλής θεωρείται η εκλογή του στον δημαρχιακό θώκο.
  -Δεν θυμάμαι στο παρελθόν τον κο Σπυρίδωνα να ήταν θιασώτης αυτής της πολιτικής γραμμής.Η μόνη συναινετική κίνηση,αν μπορεί αυτή να θεωρηθεί συναίνεση, που επιχειρούσε και μάλιστα εκ του ασφαλούς , αφού ήδη είχε εκλεγεί δήμαρχος,ήταν η άγρα Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης.
  Την κίνηση αυτή την είχε επαναλάβει πολλές φορές και ένα απο τα θηράματά του ήταν και ο σημερινός Δήμαρχος ο κος Στρατηγός.Αυτή την προσφιλή μέθοδο χρησιμοποιούσε ο κος Σπυρίδωνας όχι για αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά απλά για να αποδυναμώσει την αντιπολίτευση.
  – Αν πραγματικά επιθυμεί ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ο κος Σπυρίδωνας γιατί δεν έρχεται σε επαφή με τον ΄΄ομόσταβλο΄΄ διάδοχο του στην Δημαρχία και πνευματικό του παιδί τον κο Στρατηγό με τον οποίο δεν ανταλλάσει ούτε καλημέρα ενώ καθημερινά συνδιαλέγεται με όλους τους δημοτικούς συμβούλους του κου Στρατηγού.
  Κε Σπυρίδων αφήστε τα επικοινωνιακά τερτίπια και ΄΄τρικ΄΄ περί συναίνεσης.
  Η κοινωνία ξεπέρασε τα κομματικά ταμπού και τα κομματικά ΄΄οχυρά΄΄ γιατί σιχάθηκε μια ανάλογη συναίνεση όπως αυτή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. που οδήγησε τον Ελληνικό λαό στην εξαθλίωση και την ανυποληψία.
  Επειδή φοβάμαι ότι ακολουθείτε την γραμμή του κόμματός σας και επιθυμείτε μια ανάλογη συναίνεση, όπως αυτή της κυβέρνησης και για τον Πόρο, σας διαβεβαιώνω ότι οι Ποριώτες δεν θα σας κάνουμε την χάρη.

 3. Γιάννος says:

  Χωρίς να έχω τίποτε προσωπικό με τον υποψήφιο για την δημαρχία παρατηρώ ότι γράφει ο Κος Σπυρίδωνας
  …Χρειάζεται να αυξήσουμε αυτό που στην Κοινωνιολογία ονομάζεται «Κοινωνικό Κεφάλαιο», δηλαδή να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και σε αυτούς που τους εκπροσωπούν…

  Χρειάζεται ναι, αλλά με ποιόν τρόπο δεν μας λέει. Χρειάζεται πρώτα να τον ψηφίσουμε για δήμαρχο και μετά να μας πει τον τρόπο; Πόσο πια υποτιμούν την νοημοσύνη μας;
  Πόσο χαζός μπορεί να είσαι για να εμπιστευτείς κάποιον που πριν από αρκετά χρόνια σε άφησε έρμαιο δημότη Πόρου, παραδίδοντας δαχτυλίδι στον νυν πλέον “αποτυχημένο” δήμαρχο, με αρκετούς δημοτικούς συμβούλους, τους οποίους σκοπεύει να ξαναχρησιμοποιήσει ο Κος Σπυρίδωνας και φέτος για να επιτεύξει τον στόχο της εκλογής του και επανερχομού ως “σωτήρας” του Πόρου.

  Όσο και να θέλω να ενισχυθεί αυτή η εμπιστοσύνη που ζητάει, δεν μου δίνει λύσεις γιατί απλά ανακυκλώνει το πρόβλημα, ακόμη κι εάν πειστώ ότι αυτός είναι ο χαρισματικός ηγέτης. Οι άλλοι όμως (δημοτικοί σύμβουλοι) πως μπορεί να μην είναι υπεύθυνοι για την σημερινή κατάσταση; Δηλαδή κόβουμε το κεφάλι, το αλλάζουμε και το υπόλοιπο είναι μία χαρά; τότε αν είναι έτσι γιατί δεν το έκαναν από μόνοι τους όλοι αυτοί στο συμβούλιο τόσα χρόνια επί Στρατηγού και πρέπει να περιμένουμε όλοι μας τον Κο Σπυρίδωνα να το κάνει ως σωτήρας;

  Ποια είναι η λευκή επιταγή που ζητάει να υπογράψουμε ο Κος Σπυρίδωνας χρησιμοποιώντας όλους τους αναμεμιγμένους σε διάφορα σκάνδαλα τόσα χρόνια.

  Αν υπάρχει σεβασμός στον δημότη θα πρέπει να βρει ανθρώπους νέους, “καθαρούς” απο ψηφοθηρίες και σόγια και σκάνδαλα και να προσπαθήσει να ξαναφτιάξει την “ομάδα” του από την αρχή, να τους μάθει από την αρχή πως γίνεται, με τα σημερινά δεδομένα και όχι αυτά που ίσχυαν πριν 20 χρόνια. Έτσι θα αποδείξει εάν μπορεί να κερδίσει το στοίχημα που θέλει να βάλει για την δημαρχία, και όχι να χρησιμοποιήσει τους ίδιους για να σιγουρέψει απλά την εκλογή του.

  Πρέπει να πάρει το ρίσκο, μπορεί όμως;
  Εγώ προσωπικά εάν το έπαιρνε έτσι, θα τον στήριζα, γιατί θα μου έδειχνε τουλάχιστον κάτι να εμπιστευτώ, έστω έναν νέο και καθαρό άνθρωπο που νοιάζεται.

  Τα λόγια τα πολιτικά και οι φαμφάρες που μπερδεύουν τον απλό δημότη, απλά υποτιμούν τη νοημοσύνη όσων διαβάζουν πίσω από τις γραμμές.

  Καλή τύχη σας.

Σχολιάστε