Ανατροπή και δυσωδία από την απόπειρα εκμετάλλευσης Ατόμων με Ειδικές ΑνάγκεςΣτα τέλη Ιουνίου είχε δημοσιευθεί σε τοπικά μέσα επιστολή δύο κατοίκων του Πόρου, Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, οι οποίοι απευθυνόμενοι προς τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου, κ. Ευάγγελο Καραδόντη (έναν από τους πλέον ευαισθητοποιημένους και δραστήριους κατοίκους του νησιού), του καταλόγιζαν έλλειψη ενδιαφέροντος για τα άτομα με αναπηρία. Κεντρικό σημείο της «κριτικής» των δύο υπογραφόντων κατά του κ. Καραδόντη ήταν η εκ μέρους του ανάδειξη των ελλείψεων του νέου Πολεοδομικού Γραφείου και η καταγγελία του «σκανδαλώδους» τρόπου εκμίσθωσής του. Οι δύο υπογράφοντες δήλωναν την διαφωνία τους με την κριτική κατά του ακινήτου που στεγάζει το γραφείο, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τις υποδομές και την τοποθεσία του. Η επιστολή αυτή μάλιστα, παρότι υπογραφόταν μόνο από δύο πρόσωπα παρουσιάστηκε στα τοπικά μέσα ως δήθεν επιστολή «των» ΑΜΕΑ Πόρου, δίνοντας την εντύπωση ότι εξέφραζε όλα τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες του νησιού.
Η υπόθεση αυτή αποκτά νέες διαστάσεις, μετά την αποστολή νεότερης (9.6.2010) επιστολής του κ. Νεκτάριου Πάνου (του ενός εκ των δύο υπογραφόντων την πρώτη επιστολή) προς το Σύλλογο Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου, με κοινοποίηση στο Νομάρχη Πειραιά και το Δήμαρχο Πόρου. Η επιστολή αυτή, διευκρινίζει ότι η πρώτη επιστολη που δημοσιευθηκε σε μέσα ενημέρωσης, ήταν ανακριβής και δεν εξέφραζε το σύνολο των ΑΜΕΑ στον Πόρο. Επίσης ο κ. Νεκτάριος Πάνου θεωρεί ανεξήγητη την επιλογή το κείμενο αυτό να επικεντρώνεται στην «υπεράσπιση» ενός κτιρίου δημόσιας υπηρεσίας, το οποίο βρίσκεται σε επικίνδυνη θέση και δεν πληροί τις προδιαγραφές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η εφημερίδα μας αρχικά δημοσίευσε ολόκληρη την επιστολή του κ. Πάνου, άλλα έπειτα από παράκληση του ιδίου να μη δημοσιευθεί (ισχυριζόμενος ότι δέχθηκε πιέσεις από κάποιους) αποσύρθηκε από τη σελίδα μας. Τα συμπεράσματα δικά σας… Η επιστολή ωστόσο, βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας μας.
Μετά την κοινοποίηση της επιστολής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου, κ. Ευάγγελος Καραδόντης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Κανέναν ηθικό φραγμό δεν έχουν ορισμένοι στον τόπο μας, που δεν διστάζουν να εκμεταλλεύονται ακόμα και Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες για να εξυπηρετήσουν συμφέροντά τους. Μετά από συνάντηση με το Νεκτάριο Πάνου, η υπογραφή του οποίου εμφανιζόταν κάτω από συκοφαντικό κείμενο κατά του Συλλόγου μας, το οποίο όλως περιέργως δημοσιεύθηκε σε (χαμηλής αξιοπιστίας) τοπικά μέσα ενημέρωσης, με αντικείμενο τη στάση του Συλλόγου μας στα θέματα που αφορούν στα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες, μας ενημέρωσε ότι δεν ήταν ο ίδιος συντάκτης του κειμένου και ότι ουσιαστικά παραπλανήθηκε για το ακριβές περιεχόμενό του. Με επιστολή που μας παρέδωσε, και απέστειλε στη Νομαρχία Πειραιά και το Δήμο Πόρου, ο Νεκτάριος Πάνου εκφράζει την έντονη διαφωνία του με το μεγαλύτερο μέρος και το σκεπτικό της επιστολής, και εκφράζει εμμέσως πλην σαφώς την δυσφορία του για την εξαπάτηση (όπως αποδεικνύεται) της οποίας έπεσε θύμα, ζητώντας ωστόσο την κατανόησή μας για την επιθυμία του να μην επεκταθεί στην εξήγησή της και να μην κατονομάσει τον αυτουργό της.
Μετά την παρούσα επιστολή, ο Σύλλογός μας επιθυμεί να συγχαρεί δημοσίως το Νεκτάριο Πάνου για την τόλμη του να αποκαταστήσει την αλήθεια και να αποκηρύξει ευθαρσώς το πρωτοφανές περιεχόμενο και ύφος της επίμαχης επιστολής. Επίσης εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την απόπειρα εκμετάλλευσης συμπολιτών μας (ακόμα περισσότερο συμπολιτών μας με αναπηρία) για εξυπηρέτηση σκοτεινών σκοπών από ορισμένους ασυνείδητους. Σεβόμαστε την επιθυμία του κ. Πάνου να μην κατονομάσει τον πραγματικό συντάκτη της επίμαχης επιστολής, και δεν επιθυμούμε να δώσουμε συνέχεια, δικαστική ή άλλη, στην αποκάλυψη του αδίστακτου συντάκτη της, στον οποίο απλώς διαμηνύουμε: ΝΤΡΟΠΗ!»
Σχολιάστε