Αναζητώντας µία χαµένη ταυτότηταIMGP5441Γράφει ο Γιώργος Κουτουζής στο έντυπο της Αλλαγής Πορείας- 

Φίλες και φίλοι αναγνώστες, είναι η πρώτη φορά  που γράφω στο έντυπο της παράταξής µας και είµαι  ευτυχής που µού δίνεται ο χώρος για να γράψω σκέψεις και προβληµατισµούς που έχω στο µυαλό µου για χρόνια.

Μεγαλώσαµε στον τόπο µας σε χρόνια όµορφα. Οι άνθρωποι µπορεί τότε να ήταν στην πλειοψηφία τους φτωχοί και αγράµµατοι, αλλά ήταν µορφωµένοι κοινωνικά και µε µεγάλη ψυχική ποιότητα. Τότε ήταν τα χρόνια της δηµιουργίας, της ανάπτυξης και της αληθινής ενότητας που κάποιοι προσπαθούν θεωρητικά να παρουσιάσουν σήµερα ως όραµα και στόχο.

Η λέξη ενότητα στην κυριολεξία της δεν είναι γέννηµα µιας στιγµής, µία παρθενογένεση ή µία τερατογένεση. Η ενότητα αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της κοινωνικής δοµής και της προόδου µιας κοινωνίας.

Η ενότητα όµως πρέπει να στηρίζεται σε γερά θεµέλια που έχουν χτιστεί µέσα από κοινωνικές διεργασίες πολλών ετών, µε βάση την ισότητα, τη δικαιοσύνη, την εργατικότητα κ.α.

Ο όµορφος Πόρος µας, στηριζόµενος στις διαδικασίες αυτές, από το 1950 και για 30 και πλέον έτη, έως και το τέλος της δεκαετίας του ’80, κατάφερε να δηµιουργήσει µία «ταυτότητα», ένα «σήµα κατατεθέν» ή όπως λέγεται στα αγγλικά, ένα «trade mark». Αυτό το σήµα κατατεθέν αντιπροσώπευε έναν όµορφο τόπο. Αντιπροσώπευε τον Πόρο των αµέτρητων παλιών ελληνικών κινηµατογραφικών ταινιών, τον Πόρο του µοναδικού Λεµονοδάσους, τον Πόρο του υπέροχου Μοναστηριού της Ζωοδόχου Πηγής, τον Πόρο των χορευτών και των γλεντζέδων, τον Πόρο του Σεφέρη και της Γαλήνης, τον Πόρο που όλοι ήθελαν και έψαχναν. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω, αντί να λειτουργήσουν ως επένδυση για περαιτέρω ευηµερία για ακόµα πιο πολλά έτη, τελικά ξεχάστηκαν (µερικά ίσως εσκεµµένα και προγραµµατισµένα) και φτάσαµε στην αντίπερα όχθη της λησµονιάς και της παρακµής.

Πλέον, κανένας χορευτής δεν βρίσκει έµπνευση για να χορέψει χασάπικο στην Πούντα και κανένας Σεφέρης για να γράψει για τα γαλήνια νερά του Πόρου µε τις παραδοσιακές βαρκούλες. Εκεί που κάποτε οι παλιές µεγάλες κάµερες κινηµατογραφούσαν για δεκαετίες τους µεγάλους έλληνες και ξένους ηθοποιούς, τώρα σύγχρονα µηχανήµατα και µικρές ψηφιακές κάµερες κινηµατογραφούν τα υπολείµµατα του φοβερού και τροµερού βιολογικού καθαρισµού.

Εκεί που κάποτε η φύση µάς µάγευε µε το απέραντο πράσινο, τα αρώµατα των λεµονιών και τα τρεχούµενα νερά, τώρα (επειδή τυγχάνει να µένω και εγώ κοντά) βιώνουµε µόνο µια εποχή: την εποχή της εγκατάλειψης, της ξηρασίας , το αιώνιο φθινόπωρο.

Εκεί που κάποτε, µετά το Πάσχα γινόταν το πανηγύρι στο ιστορικό Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, τώρα δεν συµβαίνει τίποτα (αλλά ο ∆ήµος γιορτάζει τον εφευρεµένο Άγιο Λεωνίδη). Κάποιοι οφείλουν µία εξήγηση στον κόσµο.

Όταν πήγα για πρώτη φορά στη Χίο να σπουδάσω, κανένας συµµαθητής µου δεν ήξερε που είναι ο Πόρος. Όταν όµως αποφοίτησα και ταξίδεψα στα σύνορα Καναδά – Αλάσκας, ένας µεθυσµένος πιανίστας έπαιζε «Τα παιδιά του Πειραιά» και γνώριζε τον Πόρο και το Λεµονοδάσος.

Φίλες και φίλοι, µετά από εβδοµήντα περίπου χρόνια ο Πόρος πελαγοδροµεί. ∆εν έµεινε τίποτα που να προσφέρει έµπνευση. Χάσαµε το «σήµα κατατεθέν» µας, χάσαµε την ταυτότητα µας!

∆υστυχώς τη χάσαµε την εποχή της ταχύτητας στο εµπόριο και στην οικονοµία. Τη χάσαµε την εποχή που οι µεγάλοι «καρχαρίες» (πολυεθνικές εταιρίες) επενδύουν τεράστια κεφάλαια για τη διατήρηση και τη διαφήµιση του σήµατός τους και ξοδεύουν αστρονοµικά ποσά για τη δηµιουργία και την εξαγορά ενός σήµατος αναγνωρισιµότητας.

Θέλει µεγάλο αγώνα, θέλει την περίφηµη ενότητα και µεγάλο περίσσευµα καρδιάς και ανιδιοτέλειας για να µπορέσουµε σιγά σιγά να ξαναβρούµε τη χαµένη ταυτότητα µας.

*Ο Γιώργος Κουτουζής είναι επιχειρηµατίας στον τοµέα του ελαιόλαδου. Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Αλλαγή Πορείας του Γ. Δημητριάδη. 

http://ioannisdimitriadis.gr/wp-content/uploads/2014/03/%CE%A4%CE%91-%CE%9D%CE%95%CE%91-%CE%A4%CE%9F%CE%A5-%CE%A0%CE%9F%CE%A1%CE%9F%CE%A5-%CE%A4%CE%95%CE%A5%CE%A7%CE%9F%CE%A3-9.pdf

 
Comments (11)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. perlia says:

  ΦΙΛΕ ΓΙΩΡΓΟ ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙΣ, Ο ΠΟΡΟΣ ΜΑΣ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΜΠΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΓΑΛΗΝΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΦΙΟΥ ΨΥΧΩΡΑΓΕΙ, ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΣΑΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΙΣΤΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΜΩΖΕΙ, ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.

 2. NIKOLAS says:

  Βρε Γιώργο, μωρή μάνα μου, μόνος σου το έγραψες αυτό;

 3. Μπρεχτ says:

  Όχι, του το έγραψε ο Δημήτρης ο Ρεΐζης, που είναι λόγιος και έγραψε μόνος του το δικό του άρθρο.
  Δεν φτάνει που δεν μιλάμε που μας δουλεύετε με τα άρθρα των υποψηφίων του Σπυρίδωνα, έχετε το θράσος να αφήνετε υπονοούμενο για τον Κουτουζή, που ο άνθρωπός είναι γνωστό ότι μπορεί να γράψει και να μιλήσει όπως λίγοι;
  Ελένη, δεν ντρέπεσαι να επιτρέπεις τέτοια λάσπη για τον αδερφό σου; Με την επιλογή που έκανες να πας απέναντί του, είναι σαν να τη ρίχνεις εσύ αυτή τη λάσπη. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ;;;;;;

 4. kopania says:

  xathike to trade mark!edw exoume xasei ta avga kai ta pasxalia!eimaste o monos dimos pou synexeia eklegontai oi idioi kai oi idioi.akoma kai sto araxnaio ginontai anatropes!alla oti theloun oi polloi!afou auto theloun oi poriotes tote ok as ta loustoume

 5. Δημήτρης says:

  Για Μπρεχτ. Εχεις ξεφύγει τελείως . Ουτε πληρωμένος να ήσουν. Εφόσον ενοχλήται ο πολιτικός άνδρας με τον πολιτικό του λόγο και σε πρώτο ενικό ας απαντήσει. Εσύ έχεις οριστεί αντ’ αυτού να απαντάς για άλλους και εμπλέκεις και άλλλα πρόσωπα . Αυτή είναι η ποιότητά σας ????

 6. Μπρεχτ says:

  Για σου μάγκα Δημήτρη! Αν και δεν πολυβγάζω νόημα από τα γραφόμενα σου, εσύ ποιός είσαι; Γιατί αν δεν είσαι ο Ρεϊζής κάνεις αυτό που κατηγορείς εμένα ότι κάνω. Το οποίο ούτε καν το υποθέτεις είσαι και σίγουρος. Μήπως ξέρεις και τι χρώμα βρακί φοράω;
  Όταν λες “ποιότητά σας” σε ποιούς αναφέρεσαι; Μη μου μιλάς στον πλυθηντικό αισθάνομαι γέρος….
  Εγώ φίλε δεν αντεχω άλλο. Πρέπει επι τέλους να μοιραστεί το χρήμα και οι τουρίστες σε ΟΛΟΥΣ. Δεν παει άλλο η κατάντια του νησιού. Και δεν γράφω όνομα γιατί εχω μαγαζί και θα μου ρθουνε…γκε-γκε; Και δεν ανεχομαι να με δουλεύουν άλλο. Θέλω κάτι καινούργιο πια!
  Εσείς ποιοί είστε;
  Τώρα αν είσαι ο Ρεϊζής δικαίωμά σου να θίγεσαι. Αλλά δεν είσαι και άγνωστος. Σε γνωρίζουμε και αν προσπαθείς να παρουσιαστείς με χαρακτηριστικά που δεν έχεις θα το καταλαβουμε. Μην κάνουμε το ασπρο μαυρο και το μπλε κοκκινο.
  Δεν βόσκουμε γαρίδες εδώ πέρα.

 7. Δημήτρης says:

  Φίλε ΜΠΡΕΧΤ από αυτά που γράφεις νοιώθω ότι είσαι μπερδεμένος . Δεν είμαι ο υποψήφιος κ. Ρείζης . Είμαι επαγγελματίας σαν εσένα και προς το παρών δεν είμαι αποφασισμένος προς τα που θα γύρω. Αλλά θέλω να είμαι αντικειμενικός .
  Θέλω να ακούσω θέσεις και πρόγραμμα για το νησί μου .
  Αν το νησί πάει καλά και όλοι εμείς θα είμαστε καλύτερα .
  Προς το παρών ακούω ειδικά από τον ένα συνδυασμό ταξίματα για εργασία κ.ά
  Μου θυμίζει λόγια παλαιού τοπικού πολιτικού άνδρα που έλεγε το να τάξεις δεν στοιχίζει τίποτα .
  Δεν ανήκω σε κανέναν ακόμα συνδυασμό . Αλλά εξοργίζομαι όταν διαβάζω να καλεί ο ένας υποψήφιος Δήμαρχος προς συζήτηση τον επαγγελματικό κόσμο του νησιού και τα παπαγαλάκια του άλλου συνδυασμού να γράφουν τα χίλια μύρια όσα .
  Πιστεύω να σε ξεμπέρδεψα . Και μιας και υπογράφεις ως ΜΠΡΕΧΤ διάβασε ή δες το : “Αν οι Καρχαρίες ήταν Άνθρωποι” του Μπέρτολτ Μπρέχτ

  http://www.alfavita.gr/arthra/%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%80-%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%B5%CF%87%CF%84
  το
  ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ δεν μπορούν πια να ευοδωθούν χωρίς τη χρήση ωμής βίας. Μερικοί πιστεύουν ακόμα ότι μπορούν να ενεργούν έτσι συνέχεια, αλλά μια ματιά στα βιβλία των λογαριασμών τους θα τους πείσει, αργά ή γρήγορα, για το αντίθετο. Είναι μονάχα ζήτημα χρόνου.

  και απόσπασμα από το παρακάτω ποίημα

  Είναι τα όμορφα δειλινά τόσο αποκαμωμένοι
  Το βουνό και την πλατειά τη θάλασσα
  Δεν τά ’χουν ακόμα δει
  Όταν σημαίνει η ώρα τους
  Αν δεν νοιαστούν οι ταπεινοί
  Γι’ αυτό που είναι ταπεινό
  Ποτέ δεν θα υψωθούν
  Το ημερολόγιο
  Δεν δείχνει ακόμα την ημέρα
  Όλοι οι μήνες, όλες οι ημέρες
  Είναι ανοιχτές
  Κάποια απ’ αυτές θα σφραγιστεί
  Μ’ έναν σταυρό
  Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί
  Οι έμποροι φωνάζουν γι’ αγορές
  Οι άνεργοι πεινούσαν
  Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται
  Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους
  Για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν
  Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο
  Λες πως η τέχνη να κυβερνάς το λαό
  Είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού
  Αυτοί που βρίσκονται ψηλά λένε
  Πόλεμος και ειρήνη
  Είναι δυο πράγματα ολότελα διαφορετικά
  Όμως η ειρήνη τους και ο πόλεμός τους
  Μοιάζουν όπως ο άνεμος κι η θύελλα
  Ο πόλεμος γεννιέται απ’ την ειρήνη τους
  καθώς ο γιος από την μάνα
  έχει τα δικά της απαίσια χαρακτηριστικά
  ο πόλεμός τους σκοτώνει
  ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους
  Όταν αυτοί που είναι ψηλά
  Μιλάνε για ειρήνη
  Ο απλός λαός ξέρει
  Πως έρχεται ο πόλεμος

  Όσα σου προτείνω του Μπέρτολτ Μπρέχτ είναι . Φρόντισε νάσαι υποψιασμένος σε όσα ακούς . Ειδικά στις υποσχέσεις .

 8. Γιώργος Κουτουζής says:

  Κόψτε τις πλάκες γιατί μετά την ανάλυση
  της ταυτότητας, θα ασχοληθώ με την λέξη
  ενότητα που μας διδάσκετε…

 9. Μπρεχτ says:

  Δημήτρη με δουλεύεις μάλλον.
  Αναλυτικά: Άσε τον Ρεϊζη αν θέλει να απαντήσει ο ίδιος. Εσύ τί είσαι πληρωμένος;
  Ταξίματα εργασίας; Σίγουρα όχι η αλλαγή πορείας
  Πρόγραμμα; Μόνον η Αλλαγή Πορείας εκφρασμένο στην εφημερίδα της και
  τυπωμένο από την προηγούμενη φορά. Και μέσω των
  Δημοτικών Συμβουλίων κ προτάσεων
  Παλαιός πολιτικός άνδρας; ΠΛΑΚΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορει….
  Παπαγαλάκια; bella ciao, Θεοχάρης, nikolas,Νοων Ποριώτης, Illp illp, Α.Π.,
  Τζίτζικας και ο υπόλοιπος θίασος με νέο μέλος εσένα. Εύγε!
  Τελικά σίγουρα με δουλεύεις
  Και πού είσαι εγώ δεν το παίζω αναποφασιστος. Δαγκωτό Δημητριάδη θα ψηφίσω
  Υγ>

 10. Bella Ciao says:

  Μικρέ μου Μπρεχτ, που θα ψηφίσεις δαγκωτό, το να θεωρείς παπαγαλάκια όσους έχουν αντίθετη άποψη από εσένα και τον κύριο Δημητριάδη, δεν προσφέρει υπηρεσία σε κανέναν, και κυρίως στον ίδιο ο οποίος ως αυριανός επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο νησί θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με άτομα διαφορετικών απόψεων. Αν η Αλλαγή Πορείας θεωρεί πως όποιος δεν είναι μαζί της, είναι εναντίον της, τότε ζήτω που κάηκε, γιατί ο Πόρος τέτοιους τσαμπουκάδες δεν τους σηκώνει. Πρόσεχε από την πολλή δυναμική, μην δαγκώσεις και τίποτα άλλο μέχρι τις 18 Μαϊου, και κρίμα είναι για έναν Δημητριάδη.

 11. Μπρεχτ says:

  Αγάπη μου να τα πεις στον Δημήτρη παραπάνω αυτά για τα παπαγαλάκια!
  Μου αρέσει που εσύ κ η παρέα σου έχετε αποφασίσει ήδη το αποτέλεσμα των εκλογών. Πολύ σε γουστάρω στο ξανάγραψα.
  Ciao bella….

Σχολιάστε