Άρθρο του Γ. Δημητριάδη για τον βιολογικόDSC00140Γράφει ο Γιάννης Δημητριάδης –

Σε προηγούµενο τεύχος, αναφερόµενος στο θέµα του Βιολογικού, είχα γράψει ότι «δεν πρόκειται να ασχοληθώ µε ευθύνες του παρελθόντος, αλλά µόνο µε λύσεις του µέλλοντος. Εκτός, αν κάποιοι συνεχίσουν να σαµποτάρουν τις λύσεις αυτές». Το ίδιο είχα δηλώσει επανειληµµένα –και µε απόλυτη ειλικρίνεια- στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο, λέγοντας µάλιστα ότι αν η δηµοτική αρχή αντιµετώπιζε µε γενναιότητα το πρόβληµα, ξεφεύγοντας από τις αποτυχηµένες συνταγές του παρελθόντος, θα είχε την αµέριστη πολιτική υποστήριξή της παράταξής µου.

∆υστυχώς, οι εξελίξεις των τελευταίων δύο µηνών απέδειξαν ότι οι υπεύθυνοι για τη σηµερινή κατάσταση εξακολουθούν να κάνουν το αδιανόητο: σαµποτάρουν τις λύσεις, για να µην βγουν στην επιφάνεια οι ευθύνες τους.

Πώς αλλιώς µπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι ανατράπηκε για µια ακόµα φορά η µοναδική διαδικασία που θα µπορούσε να οδηγήσει σε λύση του προβλήµατος; Η µοναδική διαδικασία που θα µπορούσε να οδηγήσει στη λύση οποιουδήποτε προβλήµατος! Ποια είναι αυτή; Η αναζήτηση της αιτίας του µε επιστηµονικό τρόπο. ∆ηλαδή, στην περίπτωση του Βιολογικού, η εκπόνηση της «Μελέτης συνολικής διάγνωσης των αιτιών των προβληµάτων του», την οποία, για µια ακόµα φορά (και οριστική σε ό,τι αφορά την τρέχουσα δηµοτική περίοδο) βρήκαν τον τρόπο να αποτρέψουν όσοι έχουν λόγους να ανησυχούν για τα συµπεράσµατα στα οποία θα κατέληγε µια ανεξάρτητη πραγµατογνωµοσύνη .

Είναι απολύτως γνωστό ποιοι ανέτρεψαν τον περασµένο ∆εκέµβριο τη διαδικασία αυτή: καταρχήν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής και οι κύριοι Στρατηγός και Σπυρίδωνας και κατά δεύτερον οι σύµβουλοι της παράταξης της σηµερινής πλειοψηφίας του ∆ήµου, οι οποίοι και υπερψήφισαν σύσσωµοι την εκβιαστική πρόταση των πρώτων, θέτοντας τη βάση για την επανάληψη των σκανδάλων των προηγούµενων δεκαετιών (λεπτοµέρειες στις σελ. 8-9). Εφόσον λοιπόν πολιτικά πρόσωπα που κινούσαν τα νήµατα στα χρόνια που το πρόβληµα δηµιουργήθηκε και γιγαντώθηκε εξακολουθούν να το επιδεινώνουν µε τις σηµερινές τους παρεµβάσεις, αποδεικνύεται ότι η ανάδειξη των ευθυνών τους αποτελεί υποχρεωτικά µέρος της λύσης του. Πολύ περισσότερο, σε µία στιγµή που ορισµένοι από αυτούς αξιώνουν να «λύσουν» το πρόβληµα και ζητούν την πολιτική εντολή για να το διαχειριστούν για τα επόµενα πέντε χρόνια.

Χωρίς να αξιολογώ τις προθέσεις τους, την τιµιότητά τους ή τις ικανότητές τους, γεγονός είναι ότι στο θέµα του Βιολογικού τα πρόσωπα αυτά απέτυχαν. Ειδικότερα, ο πρώην δήµαρχος καταρχήν δροµολόγησε και παρέλαβε ένα έργο µε σοβαρά µελετητικά και κατασκευαστικά λάθη και κατά δεύτερον δεν φρόντισε για τη διαδικασία που θα διασφάλιζε την καλή λειτουργία του (στελέχωση, συντήρηση, κόστος). Και η ευθύνη για την αποτυχία αυτή γίνεται ακόµα µεγαλύτερη, εφόσον ο ίδιος αποφάσισε να φύγει από τον ∆ήµο πριν δοκιµαστεί το έργο, παραδίδοντάς το σε έναν διάδοχο δικής του επιλογής, του οποίου το µερίδιο ευθύνης ανάγεται σε τελική ανάλυση σε εκείνον που τον επέλεξε.

Η συµµετοχή του εποµένως στην αντιµετώπιση του προβλήµατος συγκρούεται εκ των πραγµάτων µε τις βασικές αρχές της ανεξαρτησίας, αντικειµενικότητας και αµεροληψίας, τις οποίες οφείλουν να τηρούν όσοι αναζητούν µία επιστηµονική λύση σε ένα επιστηµονικό πρόβληµα.

Ο πρώην δήµαρχος παρήγγειλε, επέβλεψε και παρέλαβε ένα καράβι, αλλά κατέβηκε από αυτό πριν πέσει στο νερό να δοκιµαστεί, αφήνοντας στο τιµόνι τον καπετάνιο της επιλογής του, χωρίς να του δώσει πλήρωµα και λεφτά για καύσιµα. Αν σήµερα το καράβι έπλεε µε ασφάλεια, η επιτυχία θα ήταν όλη δική του και θα είχαµε κάθε λόγο να του δώσουµε το τιµόνι του πλοίου. Όµως, σήµερα το καράβι βουλιάζει… Το καράβι αυτό δεν είναι ο Βιολογικός. Είναι ο Πόρος.

Αν ήταν δικό σας, σε ποιον θα το εµπιστευόσασταν;

Πηγή: http://ioannisdimitriadis.gr/wp-content/uploads/2014/01/neatouporou7.pdf
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Angela Makri Dekoulou says:

    Κε Δημητριάδη γνωρίζεται πολύ καλά ότι η παραλαβή της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού και μόνον, πραγματοποιήθηκε το 2006 από τους μηχανικούς της Περιφέρειας (σφού πρόκειται για έργο της Περιφέρειας) παρουσία του κου Σπυρίδωνα (τότε Δημάρχου) και του τότε αντιδημάρχου. Το δίκτυο αποχέτευσης δημιουργήθηκε αργότερα και αφού ο κος Σπυρίδωνας είχε αποχωρήσει από Δήμαρχος (αποχώρησε το 2006). Τα δε προβλήματα του βιολογικού είναι καταγεγραμμένα και τα ενστερνίζεστε (άρθρο κας Κοράλλη)και οφείλονται στο δίκτυο, στις συνδέσεις κλπ. σύμφωνα με την έκθεση πραγματογνωμοσύνης του 2011 (φωτογραφία του εξωφύλλου της συνοδεύει το άρθρο της κας Κοράλλη), πραγματογνωμοσύνη που λογικά ενστερνίζονται όλοι. Από που προκύπτουν οι ευθύνες στο πρόσωπο του απόντος κου Σπυρίδωνα. Μήπως ο εκάστοτε δήμαρχος κάνει τις μελέτες (εάν νομίζετε ότι φταίει αυτό)ή μήπως τα υπουργεία που την ενέκριναν;; Ευχαριστώ

  2. A. Tsapatsaris says:

    Νομίζω ότι είναι η ώρα των εμπειρογνωμωνων και της δικαιοσύνης. Ας ζητήσει ο νυν δήμαρχος από τον εισαγγελέα να ορίσει εμπειρογνωμωνες και να λήξει ο καυγάς. Το ωφειλουν αυτό στο λαό του Πόρου και ο νυν και ο τέως.

Σχολιάστε