Σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου για την πυροπροστασίαΤην Παρασκευή 27 Μαΐου 2011 στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) στην αίθουσα συνεδριάσεων της Χατζοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης για την προληπτική λήψη μέτρων πυροπροστασίας, μετά από πρόσκληση του Προέδρου του και Δημάρχου Πόρου κ. Δημήτρη Στρατηγού.
Στη σύσκεψη παρέστησαν: ο υποδιοικητής του Κ.Ε. Πόρου, ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τροιζηνίας, ο Διοικητής του Α.Τ. Πόρου, ο Λιμενάρχης, εκπρόσωπος του Δασαρχείου, ο Προϊστάμενος της ΔΕΗ Πόρου, ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Ζεντέλης και ο Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης.
Κατά τη διάρκεια της Σύσκεψης, ο Πρόεδρος του Σ.Τ.Ο. Δημήτρης Στρατηγός, αφού ενημέρωσε για τη συμμετοχή του στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφέρειας και για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο Δήμος για να είναι σε ετοιμότητα, ώστε να προστατεύσει το περιβάλλον και την περιουσία των πολιτών, επεσήμανε την αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των υπηρεσιών και ιδιαίτερα των εθελοντών πυροπροστασίας και των κατοίκων και ζήτησε από τους φορείς να καταθέσουν το σχέδιο δράσης τους.
Στη συνέχεια όλοι οι παριστάμενοι έλαβαν τον λόγο, ενημερώνοντας για το επίπεδο ετοιμότητας της υπηρεσίας τους και εκφράζοντας τις απόψεις τους.
Μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τροιζηνίας, ζήτησε να γίνει, άμεσα, κάτι με τα ναύλα Πόρου – Γαλατά, που αναγκάζονται να τα πληρώνουν από την τσέπη τους οι πυροσβέστες. Ζήτησε από το Σ.Τ.Ο αν δεν μπορεί να αναλάβει τα έξοδα της μεταφοράς των πυροσβεστών, να μεριμνήσει για την παροχή ονομαστικών αποδείξεων, από τους μεταφορείς τις γραμμής, ώστε να μπορούν μετά οι πυροσβέστες, να διεκδικήσουν τα έξοδα τους, από την Υπηρεσία. Ο Λιμενάρχης με τη σειρά του, δήλωσε πως έχει κάνει κινήσεις προς τη λύση του προβλήματος.
Η παράταξη «Αλλαγή Πορείας» εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:
«Η παράταξή μας, μετά τη σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου στις 27.5.2011, εκφράζει την έντονη ανησυχία της αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών στον Πόρο. Η ανησυχία αυτή οφείλεται κυρίως στο ότι δεν έχουν εξαλειφθεί τα αίτια των πυρκαγιών των τελευταίων ετών: η ΔΕΗ, «λόγω έλλειψης κονδυλίων», δεν έκανε πλήρη συντήρηση των καλωδίων της, ούτε καν στην περιοχή στο Νεώριο στην οποία δύο φορές μέχρι σήμερα έχει ξεσπάσει πυρκαγιά, ενώ και πάλι κανείς δεν φρόντισε για την απομάκρυνση των καμένων από την περιοχή αυτή. Σε ό, τι αφορά την καταστολή, το βασικό πρόβλημα είναι η μη γνωστοποίηση Σχεδίου Εκτάκτου Δράσης του Δήμου Πόρου, με την εξήγηση ότι «οι πυρκαγιές στον Πόρο μπορούν να σβηστούν μόνο με αυτοσχεδιασμούς και πειραματισμούς».

Απέναντι στα ανησυχητικά αυτά δεδομένα, η παράταξή μας υπέβαλε τις προτάσεις της, οι κυριότερες από τις οποίες είναι: 1) έμφαση στην ΠΡΟΛΗΨΗ μέσω καθαρισμών επικίνδυνων σημείων και ειδικά της καμένης περιοχής στο Νεώριο, 2) ανάληψη νομικών ενεργειών κατά της ΔΕΗ και υποχρέωσή της για αντικατάσταση και συντήρησή όλου του δικτύου της, 3) δημιουργία μόνιμου Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στον Πόρο, όπως έχει προτείνει η παράταξή μας από τις 29.3.2011 και 4) δημιουργία έκτακτου ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΔΡΑΣΗΣ του Δήμου Πόρου για την καταστολή πυρκαγιών, το οποίο θα περιγράφει τις αρμοδιότητες όλων των εμπλεκόμενων, τον τρόπο επικοινωνίας και συντονισμού τους και τα εναλλακτικά σενάρια δράσης ανά περιοχή του Δήμου. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να κοινοποιηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους και να δοθεί στη δημοσιότητα για να είναι σε γνώση όλων των κατοίκων. Η δασική προστασία του τόπου μας, δεν χωράει περιθώρια λαθών, ούτε περιθώρια εμμονών σε αναχρονιστικές νοοτροπίες και πρακτικές».
Από την πλευρά του ο Δήμος Πόρου, ανακοίνωσε, πως σύντομα θα προβεί σε ανακοίνωση – πρόσκληση όλων των πολιτών που επιθυμούν να συμμετάσχουν ως εθελοντές στην ίδρυση εθελοντικού πυροσβεστικού σταθμού.
Σχολιάστε