Charter Yacht Show – Poros 2011Το Σάββατο 7 Μαΐου εγκαινιάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή η Ελληνική Διεθνής Έκθεση για τον Θαλάσσιο Τουρισμό ΄΄Charter Yacht Show – Poros 2011΄΄στο λιμάνι του Πόρου, στο σημείο όπου ιδρύθηκε και λειτούργησε ο 1ος Ναύσταθμος του Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.
Οι διοργανωτές της, η Ένωση Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού, ο Σύνδεσμος Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών και ο Δήμος Πόρου ως οικοδεσπότης, υποδέχθηκαν τους επαγγελματίες, ναυλομεσίτες και φορείς του θαλάσσιου τουρισμού από όλο τον κόσμο.
Την τελετή εγκαινίασης τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης, ο Πρόεδρ ος του Ε.Ο.Τ. κ. Κανελλόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. κ. Κολέτσος , οι βουλευτές της Α΄ Πειραιά κ.κ. Δημήτρης Καρύδης, Μανόλης Μπεντενιώτης και Παναγιώτης Μελάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, τέως Περιφερειάρχης και τέως Δήμαρχος Πόρου Σπύρος Σπυρίδων, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου που θέλησε να δώσει το δυναμικό παρών του στην Έκθεση για τον Θαλάσσιο Τουρισμό.
Ο Δήμαρχος Πόρου Δημήτρης Στρατηγός, αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους, αναφέρθηκε διαχρονικά στους στενούς δεσμούς του νησιού με τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία από τη γένεσή του μέχρι σήμερα, την πολιτισμική του αξία, τον τουριστικό χαρακτήρα του και την εξέλιξή του ως ένα σύγχρονο κέντρο θαλάσσιου τουρισμού και επεσήμανε την ανάγκη εξαίρεσης του Πόρου από τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, καλώντας την Πολιτεία να σεβαστεί τη βούληση της τοπικής κοινωνίας για το είδος της ανάπτυξης που θέλει.
Τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι δε απορίας άξιο για όλους μας, πως ενώ ως Δήμος επιδιώκουμε για τον τόπο μας να καταστεί ο τουρισμός πρότυπο ανάπτυξής του, με τον ίδιο τρόπο που και η ίδια η πολιτεία βλέπει τον τουρισμό ως πρότυπο ανάπτυξης για την χώρα, δηλαδή ανάπτυξη με σεβασμό στον άνθρωπο, τη φύση, τον πολιτισμό και ό,τι έχει αξία για εμάς τους Έλληνες και είμαστε πεπεισμένοι πως μια τέτοια ανάπτυξη είναι εφικτή και δημιουργεί πλούτο για όλους, -για να χρησιμοποιήσω τα λόγια που ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού και ο κύριος Πρωθυπουργός είπαν πρόσφατα. Πώς είναι δυνατόν να μην μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα που ανέκυψε για τον τόπο μας, χωρίς να ληφθούν υπόψη στοιχεία πραγματικά, που κανένα από τα 7 υπουργεία που εμπλέκονται στην σύνταξη της ΚΥΑ δεν φαίνεται να έλαβε υπόψη του, σαν να γίνονταν ασκήσεις επί χάρτου, ερήμην αυτού του τόπου και των ανθρώπων του. – Εκτός αν υπάρχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά, ως προς τα κριτήρια που τίθενται για το ποια νησιά είναι τουριστικά και ποια όχι.»
Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Πόρου, επεσήμανε πως «ο Πόρος έχει γίνει προσφιλής προορισμός συνεδριακού τουρισμού για επιστήμονες, επιχειρηματίες και πολιτικούς-με προεξάρχοντα τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος μας τιμά με την παρουσία του και έχει δηλώσει λάτρης του Πόρου που γνώρισε και είμαι βέβαιος ότι έτσι επιθυμεί να παραμείνει».
Λαβών το λόγο ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης, επεσήμανε τον σημαίνοντα ρόλο του θαλάσσιου τουρισμού για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας και την οικονομική ανάκαμψη, την ψήφιση ευνοϊκότερων μέτρων για την στήριξή του και τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του τουριστικού χαρακτήρα του νησιού, λέγοντας πως το ΥΘΥΝΑΛ θα ζητήσει την εξαίρεση του Πόρου από τις Π.Ο.Α.Υ. και την τροποπ οίηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες.
Χαιρετισμό απηύθυναν : ο Γ.Γ. του Ε.Ο.Τ. κ. Κολέτσος και οι Πρόεδροι της Ε.Π.Ε.Σ.Τ. και της Ε.Σ.Μ.Ε.Θ. Αντώνιος Στελλιάτος και Γεώργιος Κολλίντζας που στη συνέχεια εγκαινίασαν με τους πολιτικούς εκπροσώπους της πολιτείας την Έκθεση.
Η Έκθεση με τα 82 πολυτελή σκάφη αναψυχής θα είναι ανοικτή για τους 175 ναυλομεσίτες του εξωτερικού και του εσωτερικού και για το κοινό έως τις 12 Μαΐου. Στα πλαίσια της Έκθεσης πραγματοποιείται σεμινάριο και ο καθιερωμένος διαγωνισμός Μαγειρικής στον οποίο συμμετέχουν οι σεφ από τα σκάφη. Η διεξαγωγή τους θα γίνει στο κτήριο Συγγρού την Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Μαΐου.
Χαρακτηριστικό της φετινής διοργάνωσης είναι το φιλειρηνικό αίτημα σύσσωμου του λαού του Πόρου, το οποίο έχει αποτυπωθεί σε πανό στο βράχο του Ρολογιού: «ΘΕΛΟΥΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΟΧΙ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΔΗΜΟΣ ΠΟΡΟΥ ».
Πηγή: Δήμος Πόρου
Σχολιάστε