Σπ. Σπυρίδων: Πρόταση για τον βιολογικό καθαρισμό και την άρδευση της ΎδραςΕισήγηση περαιτέρω αξιοποίησης του έργου κατασκευής εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού στην Ύδρα προκειμένου να εξασφαλιστεί επάρκεια νερού για την άρδευση του νησιού, υπέβαλλε ο Σπύρος Σπυρίδων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

«Η κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων στην Ύδρα είναι έργο που έπρεπε να λειτουργούσε… χθες!», ανέφερε κατά τη σχετική εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ο κ. Σπυρίδων και προσέθεσε: «Είναι, λοιπόν, αυτονόητη η στήριξη της παράταξής μας σε κάθε προσπάθεια που αφορά στην ολοκλήρωση των έργων συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων στο νησί. Εξάλλου η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να επιλύσει το ζήτημα αυτό στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, ως το 2013, σε δήμους άνω των 2.000 κατοίκων, όπως η Ύδρα, αλλιώς θα μας επιβληθούν βαριά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θεωρώ, όμως, ότι είναι μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσουμε και ένα βήμα παραπέρα, γι’ αυτό εισηγούμαι την αναβάθμιση του εργοστασίου με τη δυνατότητα της λεγόμενης τριτοβάθμιας επεξεργασίας, ώστε από τον βιολογικό καθαρισμό να παράγεται νερό για την άρδευση της περιοχής.

Η δυνατότητα αυτή, η επανάκτηση όπως την λέμε στην τεχνική ορολογία, του αρδευτικού νερού από την επεξεργασία των λυμάτων, θα μειώσει σημαντικά τις δαπάνες της Ύδρας για την μεταφορά νερού από την Πελοπόννησο, μεταφορά που και στις μέρες μας γίνεται με υδροφόρες, κοστίζοντας στους Υδραίους πάνω από 1.000.000 Ευρώ τον χρόνο.

Είναι πολύ σημαντικό για μια ιστορική και τουριστική περιοχή, όπως η Ύδρα, όχι μόνον να αποκτήσει τα έργα υποδομής που αυτονόητα δικαιούνται οι πολίτες, αλλά και να αξιοποιήσει τα έργα αυτά με σύγχρονους και φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους, για να καλύψει ευρύτερες ανάγκες της καθημερινότητας, ειδικά στις σημερινές οικονομικές συνθήκες που δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα Ευρώ», τόνισε ο κ. Σπυρίδων.
Σχολιάστε