Σπ. Σπυρίδων: Άνιση η μεταχείριση των νησιών μαςΕισήγηση σε ημερίδα για το ΕΣΠΑ και τον Αναπτυξιακό Νόμο, με την ιδιότητά του ως Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και επικεφαλής του Συνδυασμού «Αττική, Νέα Προοπτική» στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, πραγματοποίησε ο Σπύρος Σπυρίδων.
Την ημερίδα διοργάνωσαν στις 10 Απριλίου, στην Ύδρα, ο Δήμος Ύδρας και η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και με κεντρικούς εισηγητές τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αττικής Λεωνίδα Αθανασιάδη και τον Δήμαρχο Ύδρας Άγγελο Κοτρώνη. Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνικών και παραγωγικών φορέων.

Στην ομιλία του ο κ. Σπυρίδων τόνισε, μεταξύ των άλλων: «Η διαχρονική απουσία στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι, μετά από 4 Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, δεν έχουμε ακόμα κατορθώσει να επιλύσουμε βασικά προβλήματα υποδομών, όπως η χωροταξία, η ύδρευση, η αποχέτευση και η διαχείριση των απορριμμάτων. Ακόμα και η τελευταία διοικητική μεταρρύθμιση, ο Καλλικράτης, δεν ξεφεύγει από τον κανόνα αυτό, αυξάνοντας τη γραφειοκρατία και διατηρώντας τις περιφερειακές ανισότητες. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, μικρά νησιά, όπως τα δικά μας, να αντιμετωπίζονται με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για τις μεγάλες πόλεις και διαφορετικά από τις νησιωτικές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας. Στην άνιση αυτή μεταχείριση οφείλεται και το κατά την άποψή μου απαράδεκτα χαμηλό, έως μηδενικό, ποσοστό έγκρισης των επενδυτικών προτάσεων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις μας.

Αυτό που οφείλει η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων είναι να βοηθήσει να ξεπεραστούν οι αντικειμενικές δυσκολίες των Δήμων μας στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων, προκειμένου να διεκδικήσουμε αποτελεσματικά τη χρηματοδότηση έργων που ενισχύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Για παράδειγμα, η βελτίωση της περιφερειακής οδού που συνδέει το Μετόχι με τον Γαλατά, καθώς και η επιδότηση εισιτηρίου των ιπταμένων δελφινιών που έχουμε εισηγηθεί για τους μόνιμους κατοίκους στο Υπουργείο Θαλασσίων Μεταφορών, θα ανακουφίσουν τους συμπολίτες μας, θα βελτιώσουν σημαντικά την προσβασιμότητα και, κατ’ επέκταση, θα δώσουν ώθηση στο τουριστικό προϊόν μας.

Στη σημερινή, εξαιρετικά δύσκολη για την πατρίδα μας συγκυρία, δεν έχουμε την πολυτέλεια για στείρα αντιπολίτευση, ειδικά στα ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Οφείλουμε όλοι, πολιτικοί και πολίτες, φορείς και ιδιώτες, από κοινού, να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής», συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων.
Σχολιάστε