Σπύρος Σπυρίδων: “Oι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν πρόσωπα ικανά και υπεύθυνα”Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο υποψήφιος αντιπερφερειάρχης Σπύρος Σπυρίδωνας στον Πάνο Ελευθεριάδη για τα “Νέα Πειραιά & Σαρωνικού”. Στη συνέντευξη αυτή ο ποριώτης πολιτικός αναλλύει τον “Καλλικράτη” και τις αρμοδιότητες των νέων αντιπεριφερειαρχών, μιλάει για τον Βασίλη Κικίλια και για την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών του Σαρωνικού.

Ποια ιδιομορφία έχει η εκλογική μάχη του Νοεμβρίου και ποιο είναι το κριτήριο κατά τη γνώμη σας, με το οποίο θα πρέπει να επιλέξουν οι ψηφοφόροι;

Το καινούργιο στοιχείο που υπάρχει και κάνει τις εκλογές αυτές από τις σημαντικότερες της Μεταπολίτευσης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει ο “Καλλικράτης”. Με τις συνενώσεις των Δήμων σε μεγαλύτερους, την κατάργηση των Νομαρχιών, τη θεσμοθέτηση αιρετών περιφερειακών διοικήσεων και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων που σήμερα ασκούνται από Νομαρχίες ή από το κράτος, οι νέες αυτοδιοικητικές ενότητες, Δήμοι και Περιφέρειες, αποκτούν πολύ μεγαλύτερες ευθύνες και βέβαια θα καθορίζουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τη ζωή μας.
Οι πολίτες λοιπόν καλούνται στις 7 Νοεμβρίου να επιλέξουν ανθρώπους ικανούς, υπεύθυνους, με πείρα και όραμα για το μέλλον κάθε περιοχής.

Πολλοί έχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο ο “Καλλικράτης”, με τον τρόπο που υλοποιείται και την κρίση που περνάει η χώρα, θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Τι πιστεύετε εσείς;

Έχω και εγώ σοβαρές επιφυλάξεις, λόγω της προχειρότητας με την οποία σχεδιάστηκαν και προωθούνται οι αλλαγές, κάποιες από τις οποίες ήταν μεν απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άλλα γίνονται βιαστικά, χωρίς σωστό σχεδιασμό και χωρίς τους απαραίτητους πόρους. Αντίθετα στο διάστημα 2011-2013 θα έχουμε μείωση των κονδυλίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά 4,5 δις ευρώ, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες με την αύξηση των δημοτικών τελών. Πολλοί άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης είχαμε προτείνει την παράταση της θητείας των δημοτικών και νομαρχιακών αρχών κατά 1 χρόνο, προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα η μετάβαση στο νέο σύστημα, άλλα η πρόταση μας δεν έγινε αποδεκτή.
Οι επιλογές προσώπων και προτάσεων που θα κάνουν οι πολίτες τον Νοέμβριο είναι καθοριστικής σημασίας, όπως επίσης καθοριστικής σημασίας είναι και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στα διοικητικά δρώμενα.

Θεωρείτε ότι η οικονομική κρίση και τα μέτρα του “Μνημονίου” θα ωθήσουν τους ψηφοφόρους σε επιλογές “αντι- ΠΑΣΟΚ” στις εκλογές του Νοεμβρίου; Θα μπορούσαν οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας να βγουν κερδισμένοι από μια τέτοια στάση;

Νομίζω ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί τις ευθύνες που αναλογούν στην κυβέρνηση για την εισαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο και είναι λογικό να εκφράσουν την αντίδραση τους στις υποψηφιότητες που στηρίζονται από αυτή. Η αντίδραση εν μέρει θα μεταφραστεί σε προτίμηση υποψηφίων που προέρχονται από άλλες παρατάξεις, αλλά πιθανότατα θα λάβει κι άλλες μορφές.
Ελπίζω να μην εκδηλωθεί σε γενικευμένη απόχη και αποστασιοποίηση από τα κοινά, γιατί κάτι τέτοιο, ενώ κανέναν δεν τιμωρεί, είναι ανεξέλεγκτο το ποιους επιβραβεύει.
Οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πολιτικές αλλά όχι κομματικές, συνεπώς ως ψηφοφόροι έχουμε πολλές επιλογές προσώπων και προτάσεων, τις οποίες μπορούμε να κάνουμε με γνώμονα όχι τον αρνητισμό, αλλά το πραγματικό συμφέρον της περιοχής μας.

Πως εκτιμάτε την απρόσμενη για πολλούς επιλογή της Νέας Δημοκρατίας για την Περιφέρεια Αττικής στο πρόσωπο του Βασίλη Κικίλια; Μιλήστε μας λίγο και για τον ίδιο σαν άνθρωπο, έτσι όπως τον έχετε γνωρίσει εσείς.

Έχοντας ξεκινήσει κι ο ίδιος τη συμμετοχή μου στα κοινά από πολύ μικρή ηλικία, εκλεγμένος έχοντας εκλεγεί για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος στα 27 μου και υπάρξει υποψήφιος Δήμαρχος για πρώτη φορά στα 31 μου, χαίρομαι κάθε φορά που δίνεται η ευκαιρία σε έναν νεο άνθρωπο να θέσει υποψηφιότητα σε μια θέση ευθύνης. Ακόμα περισσότερο, όταν αυτός έχει ήδη αξιόλογη εμπειρία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από τη θητεία του στον Δήμο Αθηναίων, όπως ο Βασίλης Κικίλιας. Ο Βασίλης είναι ένας πολλά υποσχόμενος νέος πολιτικός, γνωστός αθλητής και παράλληλα επιστήμονας. Η επιλογή του αναδεικνύει τη νέα προοπτική, το καινούργιο που φέρνει η πρόταση μας στην Αττική.

Ποια είναι η ταυτότητα και ποιος ο ρόλος της νέας Αντιπεριφέρειας Νήσων;

Ο “Καλλικράτης” προβλέπει για την Αττική 8 Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων και η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, που περιλαμβάνει τους Δήμους Σαλαμίνας, Αίγινας, Αγκιστρίου, Πόρου, Τροιζηνίας, Ύδρας, Σπετσών και Κυθήρων. Η δημιουργία ξεχωριστής Περιφερειακής Ενότητας για τον Αργοσαρωνικό, την οποία είχαμε προτείνει πολύ πριν την ψήφιση του “Καλλικράτη”, ήταν αναγκαία διότι τα νησιά μας στερούνται μέχρι σήμερα τα αναπτυξιακά προνόμια που έλαβαν όλα τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά, μικρά ή μεγάλα, γιατί αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως τμήματα της ηπειρωτικής Αττικής. Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα προΐσταται ένας Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος είναι αντίστοιχος με τον σημερινό Νομάρχη, άλλα με πολύ περισσότερες αρμοδιότητες. Στις εκλογές του Νοεμβρίου θα υπάρχει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα ονόματα του Περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη που δεν χρειάζονται σταυρό, κι από κάτω τα ονόματα τριών Περιφερειακών Συμβούλων, εκ των οποίων εκλέγονται οι δυο, με μονοσταυρία, δηλαδή κάθε εκλογέας θα μπορεί να βάλει ένα σταυρό.

Υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο για τα νησιά μας σε επίπεδο Περιφέρειας, κι αν ναι, τι είδους έργα ή μέτρα πιστεύετε ότι θα ήταν σημαντικό να προωθηθούν;

Ας ξεκαθαρίσουμε, κατ’ αρχάς, ότι “ανάπτυξη” δεν σημαίνει “άθροισμα έργων”. Όπως δυστυχώς συνηθίζεται στη χώρα μας. Σημαίνει, πολύ περισσότερο την ύπαρξη υποδομών, προγραμματισμού και των κατάλληλων νομοθετικών και χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε όχι απλώς να υλοποιούμε έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό, που τελικά θα βελτίωνε το επίπεδο ζωής όλων μας. Αυτές είναι οι γενικές αρχές του δικού μας αναπτυξιακού σχεδίου, η πρωταρχική μέριμνα του οποίου αποτελεί η επίλυση των απαράδεκτων για προοδευμένη χώρα του 21ου αιώνα ελλείψεων σε βασικές υποδομές, όπως για παράδειγμα στην ύδρευση, την αποχέτευση και την διαχείριση απορριμάτων σε πολλά από τα νησιά μας. Χωρίς τέτοιες υποδομές είναι ουτοπικό να περιμένουμε επενδύσεις και ανάπτυξη. Τους πόρους που απαιτούνται μπορούμε να τους αναζητήσουμε στα ευρωπαϊκά κονδύλια, στο ΕΣΠΑ, άλλα και στις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, αφού λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας οι κρατικές επενδύσεις στα επόμενα χρόνια θα είναι πρακτικά μηδαμινές.

Οι πολίτες ζητούν διαφανή διοίκηση και απαλλαγή από την πολιτική διαφθορά. Πως μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση η Τοπική Αυτοδιοίκηση τη χώρα;

Πρώτα απ’ όλα, απαιτείται πλήρης, όχι ελλιπής ή τμηματική, δημοσιότητα στις αποφάσεις και τις πράξεις όλων των διοικητικών οργάνων, κάτι το οποίο μπορεί εύκολα να επιτευχθεί με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου. Επιπλέον, απαιτείται αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, συμμετοχή που θα είναι ευκολότερη σε τοπικό επίπεδο μέσω της Αυτοδιοίκησης, με διαβουλεύσεις και ανοιχτές συζητήσεις. Οπωσδήποτε, απαραίτητη είναι και η συνδρομή της πολιτείας, η οποία θα πρέπει να διατηρεί αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και να προσφέρει, επιτέλους ένα σύγχρονο ευέλικτο και φιλικό νομοθετικό πλαίσιο, πέρα από τις αγκυλώσεις της σημερινής νομοθεσίας, που πολλές φορές λειτουργεί ώς αντίπαλος της πρωτοβουλίας και της ανάπτυξής.

Πηγή: Νέα Πειραιά & Σαρωνικού
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Μαρθα Αναργύρου Κυνηγού says:

  Ονομάζομαι Μάρθα Κυνηγού,μένω στον Πόρο και είμαι κτηματομεσίτρια.
  O Πόρος Βυθίζεται από το Βάρος των Κακοτεχνιών και της ασυδωσίας που υπήρχε και υπάρχει εδώ και 30 χρόνια με λίγα λόγια το μοντέλο του ενός Δημάρχου απέτυχε,διότι οι Σύμβουλοι,οι οποίοι μπήκαν σε διάφορες θέσεις για να βοηθήσουνε.. κοίταξαν μόνο το στομάχι τους. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ,ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΑΣΜΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ,ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΝ Κ.ΣΠΥΡΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ,ο οποίος διετέλεσε πλέον των 16 ετών Δήμαρχος και τον διακρίνει μια εμπειρία και κέφι για δουλειά.Στη συνέχεια ο καθένας από τους τέσσερις Δημάρχους των συνδιασμών θα αναλάβει μία ζώνη.Π.Χ,Αν χωρήσουμε τον Πόρο σε Ζώνες: 1/ΛιμάνιΒιολογικός,2/Χωροταξία Περιβάλλοντος,Εκτός Σχεδίου Χώροι,3/Συντήρηση καιΜεταρρύθμιση των Ξενοδοχείων του Πόρου με Πρώτυπα Ευρωπαϊκών Ξενοδο-χείων.Ολες αυτές οι Ζώνες θα είναι υπό την εποπτεία του Δημάρχου.Οι δε Σύμβουλοι θα ανήκουν σε συγκεκριμένη Ζώνη ο Καθένας.Ως προς τον περιβάλλοντα χώρο που θα δουλεύει όλο αυτό το σύστημα να εγκατασταθεί σε χώρο που να πλησιάζει εύκολα ο πολίτης και κάθε τμήμα να είναι ξεχωριστό,εκτός Δημαρχείου.Ωστε να’χουν οι πολίτες εύκολη πρόσβαση για να εξυπηρετηθούν.Τελειώνω μ’ένα παράδειγμα.
  Προ επταετίας έπεσα σ’ένα λάκκο με το αυτοκίνητό μου
  δεν υπήρχε προστατευτικό,ούτε ένδειξη ότι γίνεται έργο.
  ΄Εσπασα το αυτοκίνητό μου,ζήτησα από τις αρχές να με από
  ζημιώσουν.Υπήρξε πλήρης αδιαφορία.
  Αυτά θέλουμε ν’αποφύγουμε.
  ΣΥΝΘΗΜΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.
  Ας θα τα φτιάξει η καινούρια Δημαρχεία.

Σχολιάστε