Πρωτοφανής ένταση στο δημοτικό συμβούλιο της ΠέμπτηςΣκηνές απείρου κάλους διαδραματίστηκαν την Πέμπτη το βράδυ, παρουσία πλήθους κόσμου, στην τρίτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου, κατά τη συζήτηση των θεμάτων που αφορούσαν στην έγκριση χωροθέτησης δύο νέων περιπτέρων στο λιμάνι του Πόρου και στη δημιουργία δημοτικής οδού στην περιοχή Φουρκαρί (Σαμπανέικα) απέναντι από την Ύδρα.
Το πρώτο θέμα αφορούσε σε δύο άδειες περιπτέρων που εξέδωσε το 2009 ο (τότε) Νομάρχης Πειραιά, κ. Μίχας, σε δύο δικαιούχους, οι οποίοι δεν είναι κάτοικοι Πόρου. Οι άδειες αυτές εκδόθηκαν εν αγνοία των κατοίκων του νησιού, αλλά εν γνώση του Δημάρχου, κ. Στρατηγού, ο οποίος, είχε γνωμοδοτήσει θετικά για τη μία από αυτές, ενώ είχε ενημερωθεί και για τη δεύτερη. Στη συνέχεια όμως ο Δήμος δεν προσδιόρισε ποτέ τις ακριβείς θέσεις για την εγκατάσταση των δύο περιπτέρων και έτσι ο Δήμαρχος κατόρθωσε να έχει απέναντί του, τόσο τους δύο νέους δικαιούχους, όσο και δεκάδες δημότες του που διαμαρτύρονται για τις αδειοδοτήσεις αυτές. Το γόρδιο δεσμό κλήθηκε να λύσει το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο έφερε το θέμα κατόπιν εορτής ο Δήμαρχος, προκειμένου να εγκρίνει τις τελικές θέσεις των εν ισχύ (πλέον) αδειών. Ωστόσο σε δύο συνεδριάσεις του το 2010, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ψήφισε την έγκριση των χωροθετήσεων, με αποτέλεσμα το θέμα να έρθει τελικά στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο με θετικές ψήφους της πλειοψηφίας (λευκά: Καϊκας, Κουτουζή) και του κ. Πάνου και αρνητικές της παράταξης του κ. Δημητριάδη, προσδιόρισε τελικά (εν μέσω των αποδοκιμασιών των παραβρισκόμενων κατοίκων) τις θέσεις των δύο περιπτέρων.
Η ένταση που προκλήθηκε στο δεύτερο θέμα υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη. Στη συνεδρίαση είχε προσκληθεί ο Δήμαρχος Τροιζήνας κ. Σαμπάνης, καθώς το θέμα ερχόταν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Πόρου μετά από σχετικό αίτημα του (πρώην) Δήμου Τροιζήνας. Ο κ. Σαμπάνης έκανε μια ενδιαφέρουσα εισαγωγική ομιλία σχετικά με την αναγκαιότητα της δημιουργίας της δημοτικής οδού, προκειμένου να δημιουργηθεί πρόσβαση σε οικόπεδο κοινής ιδιοκτησίας των δύο Δήμων και να δοθεί η δυνατότητα στους πιστούς να πηγαίνουν στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου. Ωστόσο ο δρόμος αυτός ήδη υπήρχε (ως χωματόδρομος) και η σκοπιμότητα του χαρακτηρισμού του ως δημοτικού δημιούργησε πολλά -μάλλον εύλογα- ερωτήματα, τα οποία εκφράστηκαν από τη μεριά της μειοψηφίας, μέσω του επικεφαλής της κ. Δημητριάδη, ο οποίος ζήτησε να γίνει συζήτηση «για την ταμπακέρα». Μια αποστροφή όμως του λόγου του κ. Αλιφέρη, ο οποίος μίλησε στη συνέχεια, προκάλεσε την έκρηξη του Δημάρχου Τροιζήνας, ο οποίος, αποχώρησε έξαλλος από την συνεδρίαση, για να επανέλθει μετά από λίγη ώρα, προκειμένου –όπως είπε- να περιμένει έξω από την αίθουσα αυτούς που τον έθιξαν και να εφαρμόσει το εθιμικό δίκαιο! Η ένταση που προκλήθηκε ήταν πολύ μεγάλη, και μόνον αφού δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις, έγινε δυνατό να συνεχιστεί η συνεδρίαση και να προχωρήσει το σώμα σε ψηφοφορία. Αρνητικός πρωταγωνιστής των ντροπιαστικών καταστάσεων που διαδραματίστηκαν υπήρξε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γκίκας Μάγειρας, ο οποίος αντί να εξασφαλίσει την τάξη στη συνεδρίαση, την τίναξε στον αέρα θυμίζοντας, περισσότερο, με το ύφος και το λεξιλόγιό του, χούλιγκαν σε κερκίδα, παρά Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα την ώρα της ψηφοφορίας, ο κ. Μάγειρας, έθεσε προς ψήφιση, όχι μόνο την «αναγνώριση της αναγκαιότητας για δημιουργία οδού», την οποία είχε εισηγηθεί ο Δήμαρχος, αλλά και την κήρυξη της απαλλοτρίωσης, αναγκάζοντας τον κ. Στρατηγό, μετά από έντονη διαμαρτυρία του κ. Δημητριάδη, να τον «αδειάσει» δημοσίως, διορθώνοντάς τον. Για την ιστορία την απόφαση υπερψήφισαν όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και την καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Επομένως είναι και επίσημο πλέον ότι …η δημιουργία δημοτικής οδού από τον Επαρχιακό δρόμο Γαλατά – Ερμιόνης προς το εκκλησάκι του Αγ. Αθανασίου στο Φουρκαρί αποτελεί για το Δήμο Πόρου μια μεγάλη αναγκαιότητα.
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Τα ιδια παντελακη μου τα ιδια παντελη μου!Παντου το μεσον και οι ”ημετεροι”! Νομιζω οτι φιλος Δημαρχος δεν ειναι η πρωτη φορα που φερνει τον κοσμο μπροστα σε τετελεσμενες αποφασεις.Βλεπε την αποφαση της Νομαρχιας για τα ναυλον των μαγαζιων πριν δυο χρονια ! Νομιζω οτι τετοιες καταστασεις δεν τιμουν τον Δημο μας!

  2. Δεν ειναι η πρωτη φορα που ο φιλος Δημαρχος φερνει τον Δημο μας προ τετελεσμενων γεγονοτων! Θυμηθητε πριν περιπου δυο χρονια σχετικα με τα ναυλον των μαγαζιων, ενω η Πολεοδομια και η Νομαρχια ειχε αποφασισει για την καταργηση τους, ο Δημαρχος εκανε τον ανηξερο!

Σχολιάστε