Πρωτοβουλία για τη μείωση των τελών χρήσης του αεροδρομίου ΑθηνώνΕισήγηση προ ημερησίας διατάξεως σχετικά με το υψηλό κόστος χρήσης του διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας, πραγματοποίησε ο Σπύρος Σπυρίδων στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Στην εισήγησή του ο κ. Σπυρίδων τόνισε τον αρνητικό ρόλο των υψηλών τελών χρήσης του «Ελ. Βενιζέλος» στην ανάπτυξη του τουρισμού της Αττικής και πρότεινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητηθεί το ζήτημα εκτενώς στην επόμενη τακτική συνεδρίασή του, εντός του Σεπτεμβρίου, πρόταση που έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Ειδικότερα, ο κ. Σπυρίδων ανέφερε, μεταξύ των άλλων: «Όπως έχω επισημάνει και σε προηγούμενες σχετικές παρεμβάσεις μου, το υψηλό κόστος χρήσης του αεροδρομίου της Αθήνας αποτελεί τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη της Αττικής, του Αργοσαρωνικού και της ευρύτερης περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα αεροδρόμιά μας φέτος έχουν σημειώσει αύξηση αφίξεων έως και 28%, με μοναδική εξαίρεση το «Βενιζέλος», το οποίο καταγράφει μείωση περίπου 3%. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός των άλλων στερεί τουριστική κίνηση και από τις πτήσεις προς άλλους προορισμούς του εσωτερικού.

Σύμφωνα με μελέτες που γνωρίζουμε, η μείωση των τελών χρήσης του αεροδρομίου Αθηνών σε επίπεδο που να καταστεί ελκυστικό για τις εταιρείες χαμηλού κόστους, μπορεί να αυξήσει τις αφίξεις στην Αττική και τον Αργοσαρωνικό κατά περισσότερο από 1.000.000 επισκέπτες τον χρόνο. Δεδομένου, μάλιστα, ότι τον Οκτώβριο συζητείται η επιμήκυνση της σύμβασης χρήσης με την γερμανική εταιρεία που διαχειρίζεται το “Ελευθέριος Βενιζέλος”, θεωρώ ότι επείγει πλέον να αναδείξουμε το θέμα ενιαία, ως Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Ο τουρισμός είναι ένας τους ελάχιστους παράγοντες ανάπτυξης που διαθέτουμε σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία. Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον ενισχύσουμε και η προσφορά χαμηλότερου κόστους πτήσεων στους επισκέπτες μας, χωρίς μάλιστα να θίγεται το δημοσιονομικό συμφέρον, είναι ένα μέτρο που οφείλουμε να εξετάσουμε άμεσα», τόνισε κ. Σπυρίδων.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Σπυρίδωνα για την πρωτοβουλία του αυτή. Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Πορου, έχει ήδη στείλει σειρά επιστολών προς τους Αρμόδιους Φορείς με το ίδιο ζήτημα και θα στηρίξει τόσο τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία όσο και άλλες με το ίδιο αντικείμενο.

    Σε αυτά τα πλαίσια θα ενταθούν οι προσπάθειες για μείωση των τελών του Ελ. Βενιζέλος, καθώς και για την δυνατότητα δημιουργίας Αεροδρομίου στην Ανατολική Πελοπόννησο (Τροιζηνία, Ερμιονίδα, Αργολίδα), με πίεση στις Αρμόδιες Αρχές και διοργάνωση σχετικής ημερίδας.

    Είναι χαρακτηριστικό πως στις περιοχές της Ελλάδας που υπάρχει Διεθνές Αεροδρόμιο, παρουσιάστηκε αυτό το καλοκαίρι σημαντική αύξηση της Τουριστικής Κίνησης. Ενώ αντίθετα σε όσες περιοχές (όπως ο Αργοσαρωνικός), δεν υπάρχει εύκολη αεροπορική πρόσβαση από το εξωτερικό, η μείωση ήταν εξίσου σημαντική.

Σχολιάστε