Προβλημάτισε τους πολίτες του Πόρου ο Οικονόμου…Με τις εκλογές προ των πυλών, η παρουσίαση του βιβλίου “Από την κρίση του Κοινοβουλευτισμού στη Δημοκρατία” του καθηγητή Γιώργου Ν. Οικονόμου στο κτίριο Συγγρού στον Πόρο, την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, ήταν κάτι σαν “γυμναστική” πολιτικοποίησης. Μια υπενθύμιση για το τι είναι η αληθινή δημοκρατία και ποιες οι διαφορές της με τον κοινοβουλευτισμό των ημερών μας.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση ανέδειξε και την κρίση του “αντιπροσωπευτικού” πολιτεύματος.
Στο βιβλίο του Γιώργου Οικονόμου εξετάζεται η κρίση αυτή και καταδεικνύεται γιατί τα κοινοβουλευτικά πολιτεύματα δεν είναι δημοκρατίες αλλά ολιγαρχίες. Σε αντιπαράθεση εξετάζονται οι βασικές αρχές, οι τρόποι λειτουργίας και οι σημασίες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Εκτίθενται οι απαρχές της σύγκρουσης κοινοβουλευτισμού και δημοκρατίας, καθώς και οι λόγοι που προκάλεσαν τις ποικίλες συγκαλύψεις και διαστρεβλώσεις της δημοκρατίας στο πέρασμα των αιώνων. Παρατίθενται και ανασκευάζονται βασικά σημεία της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και επιχειρηματολογίας. Επιχειρείται η αναζήτηση του νέου δημοκρατικού ανθρώπου και της απαιτούμενης προς τούτο παιδείας. Τέλος, διερευνώνται οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες για την πραγματοποίηση εκ νέου της δημοκρατίας, δηλαδή της συμμετοχής των ανθρώπων στη λήψη των αποφάσεων, στη θέσπιση των νόμων, στην άσκηση και τον ουσιαστικό έλεγχο της εξουσίας.
Μεταξύ των λίγων δυστυχώς ανθρώπων, που βρέθηκαν σ’ αυτή την ενδιαφέρουσα εκδήλωση, ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελένη Κανατσίδου και Γιώργος Αλιφέρης, ο υποψήφιος δήμαρχος Πόρου Δημήτρης Πάνου και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Άντζελα Δεκούλου – Μακρή και Βαγγέλης Καραδόντης, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου, που διοργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Οικονόμου.

Φωτο: Μπάμπης Κανατσίδης
Σχολιάστε