«Πράσινο Φως» από το ΣτΕ για το λιμάνιΚανονικά θα συνεχιστούν τα έργα της επέκτασης του νέου λιμανιού στον Πόρο, μετά το «πράσινο φώς» που έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, απορρίπτοντας την προσφυγή των κατοίκων, που ζητούσαν την ακύρωση της κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία εγκρίθηκαν το 2003 οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του έργου, επικαλούμενοι την επιβάρυνση του οικισμού που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Οι προσφεύγοντες ζητούσαν επίσης να ακυρωθεί και n απόφαση του δημάρχου Πόρου (22.9.2006) με την οποία προκηρύχθηκε ανοιχτός διαγωνισμός για την ανάθεσή του έργου.
Σύμφωνα με τους δικαστές, τα έργα δεν αφορούν τη δημιουργία νέου λιμανιού αλλά τη βελτίωση της υποδομής του υπάρχοντος ώστε να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες παραθεριστικές και τουριστικές ανάγκες του νησιού. Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται προηγούμενη πρόβλεψη και ένταξη του έργου σε ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό εθνικού ή μείζονος περιφερειακού δικτύου λιμενικών έργων, όπως υποστήριζαν οι κάτοικοι, και δεν τίθεται θέμα παραβίασης του άρθρου 24 του Συντάγματος.
To ΣτΕ (απόφαση 2430/2010) απέρριψε και τους ισχυρισμούς των κατοίκων ότι n μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν εξετάζει εναλλακτικές λύσεις και παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας διότι δεν στάθμισε κατά πόσο το όφελος από την κατασκευή του έργου τελεί σε σχέση αναλογίας με την απειλούμενη βλάβη, εν όψει και της αδυναμίας της περιοχής να υποστεί νέα επιβάρυνση και του γεγονότος ότι ο οικισμός του Πόρου είναι υπό καθεστώς προστασίας.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Σχολιάστε