Παρέμβαση Στρατηγού για το Ειρηνοδικείο ΚαλαυρίαςΜε έγγραφο του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο Δήμαρχος Πόρου κ. Στρατηγός έρχεται να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα του Porosnews, για την ενδεχόμενη κατάργηση του Ειρηνοδικείου Πόρου. Το έγγραφο (Αριθμ. Πρωτ. 406) απευθύνεται προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Πρωτοδικείο Πειραιά ( Επιτροπή Αναδιάρθωσης Ειρηνοδικείων), ενώ επίσης κοινοποιείται στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων (Υπόψη Αντιπεριφερειάρχη κ. Κατσικάρη) και στους Βουλευτές Α΄Πειραιά.

«Αξιότιμοι κύριοι,

Μετά από τη σύγκλιση της Επιτροπής για αναδιάρθρωση των Ειρηνοδικείων την 25η Ιανουαρίου 2011 στο Πρωτοδικείο Πειραιά με αφορμή αίτημα του δικαστικού κλάδου για κατάργηση των άγονων Ειρηνοδικείων, επιτρέψατέ μου να σας εκθέσω την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού, στην οποία εδράζουν τρία (3) Ειρηνοδικεία. Το Ειρηνοδικείο Αίγινας που εξυπηρετεί κατοίκους από την Αίγινα, από το Αγκίστρι και από την Ύδρα, το Ειρηνοδικείο Καλαυρίας στον Πόρο που εξυπηρετεί τους κατοίκους στο νησιωτικό και χερσαίο τμήμα του οικείου Δήμου, καθώς και τους κατοίκους του Δήμου Τροιζηνίας που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή του Γαλατά, της Τροιζηνίας και των Μεθάνων, και το Ειρηνοδικείο Σπετσών με τοπική αρμοδιότητα την εξυπηρέτηση των κατοίκων του Δήμου Σπετσών.
Το Ειρηνοδικείο της Αίγινας εκδίδει 60-70 πολιτικές αποφάσεις το χρόνο, το Ειρηνοδικείο Καλαυρίας (Πόρου) εκδίδει 40-50 πολιτικές αποφάσεις το χρόνο και το Ειρηνοδικείο Σπετσών, το οποίο και εκδίδει 10-15 πολιτικές αποφάσεις το χρόνο. Κάθε ένα από τα παραπάνω Ειρηνοδικεία λειτουργεί με μία (1) ειρηνοδίκη, μία (1) γραμματέα και μία (1) επιμελήτρια δικαστηρίου, εκτός του Ειρηνοδικείου Αίγινας που λειτουργεί με δύο (2) γραμματείς και μία (1) δικαστική επιμελήτρια.
Δεδομένης της γεωγραφικής θέσης του Πόρου, ο οποίος είναι προσβάσιμος από στεριά και θάλασσα, θα μου επιτρέψετε να προτείνω την διατήρηση του Ειρηνοδικείου Καλαυρίας (Πόρου) με διεύρυνση των περιοχών αρμοδιότητάς του, ώστε να εξυπηρετεί τόσο τους κατοίκους των Σπετσών όσο και τους κατοίκους της νήσου Ύδρας που μπορούν κάλλιστα να προσεγγίζουν το νησί μας δια της θαλασσίας οδού, αλλά και οδικώς από Κόστα ή Μετόχι αντίστοιχα έως Γαλατά.
Με αυτήν την διευθέτηση επιτυγχάνεται καλύτερη εξυπηρέτηση στους κατοίκους της Ύδρας που τα τελευταία χρόνια λόγω της κατάργησης των δρομολογίων των συμβατικών πλοίων, υποχρεούνται να μεταβαίνουν με ιπτάμενο στον Πειραιά και από εκεί με πλοίο ή ιπτάμενο να φτάνουν στην Αίγινα. Αντίθετα, εντός 25΄ λεπτών με ιπτάμενο ή εντός 35΄ λεπτών οδικώς θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στον γειτονικό τους Πόρο.
Θα μου επιτρέψετε επίσης να επισημάνω ότι λόγω της έλλειψης καλής ακτοπλοϊκής επικοινωνίας και δεδομένης της απόστασης από τον Πειραιά, οι κάτοικοι από τα νησιά Σπέτσες, Ύδρα, Πόρο, καθώς και οι κάτοικοι της Τροιζηνίας, (νυν δημότες των Δήμων Τροιζήνας και Μεθάνων) θα δαπανήσουν χρόνο, χρήματα και κόπο και θα αδυνατούν να φτάσουν έγκαιρα στα δικαστήρια του Πειραιά ή του Ναυπλίου.
Η εφαρμογή του προγράμματος ΄΄Καλλικράτης΄΄ έχει ως σκοπό την αποκέντρωση των υπηρεσιών και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους κατοίκους της Περιφέρειας και όχι την ερήμωση της περιφέρειας με κατάργηση της λειτουργίας βασικών υπηρεσιών. Στα πλαίσια αυτά πιστεύω ότι είναι επιβεβλημένη η διατήρηση και η διοικητική ενίσχυση του ιστορικού Ειρηνοδικείου Καλαυρίας (του 1ου Ειρηνοδικείου του ελληνικού κράτους) για την εξυπηρέτηση και των γειτονικών νησιών και Δήμων, καθώς και η λειτουργία πέραν του Μεταβατικού Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και Μεταβατικού Μονομελούς Πρωτοδικείου.
Με την βεβαιότητα ότι θα δείτε με κατανόηση και αντικειμενικότητα το όλο ζήτημα και ότι οι ενέργειές σας θα συντείνουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών μας και στην διατήρηση του 1ου εν Ελλάδι Ειρηνοδικείου, σας ευχαριστώ θερμά.»
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Λεον says:

    Ο,τι και να κανει ο Δημαρχος, αμα οι δικαστες αποφασισαν οτι πως ειναι κοπος για αυτους να πηγενοερχονται στα νησια, το ειρηνοδικειο θα φυγει… Αυτοι εχουν τα γενια, αυτοι εχουν και τα χτενια…

Σχολιάστε